Son YAŞ toplantılarında Başbakan ve Cumhurbaşkanı tarafından terfi ettirilmeyen, ancak Askeri Mahkeme tarafından terfi ettirilmeye çalışılan ve adları balyoz soruşturmasına karışan üç general görevden alındı. Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu Milli Savunma Bakanlığı tarafından, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ise İçişleri Bakanlığı tarafından pazartesi günü itibarıyla görevden alındılar.
FLAŞ!!! Hükümetten balyoz generallerine ´One Minute!´
Son YAŞ toplantılarında Başbakan ve Cumhurbaşkanı tarafından terfi ettirilmeyen, ancak Askeri Mahkeme tarafından terfi ettirilmeye çalışılan ve adları balyoz soruşturmasına karışan üç general görevden alındı. Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu Milli Savunma Bakanlığı tarafından, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ise İçişleri Bakanlığı tarafından pazartesi günü itibarıyla görevden alındılar.
İçişleri Bakanı Atalay, Cumhuriyet tarihinde bir ilke imza atarak Balyoz soruşturması ve çok sayıda fişleme olayında ismi geçen Paşa´yı açığa aldı. Ardından Milli Savunma Bakanlığı da benzer bir karar alarak iki generali görevden aldı. İçişleri Bakanı´na Jandarma personeli, Milli Savunma Bakanı´na Türk Silahlı Kuvvetleri Personeli hakkında verilen açığa alma yetkisi Cumhuriyet tarihinde ilk kez kullanıldı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Balyoz Davası sanığı ve çok sayıda fişleme dosyasında imzası bulunan Tümgeneral Halil Helvacıoğlu´nu açığa aldı. Karar, 926 sayılı TSK Personel Kanunu´nun açığa almayı düzenleyen 65. maddesi uyarınca uygulandı. 22 Kasım 2010 tarihli açığa alma kararı, önceki gün İçişleri Bakanlığı tarafından gereğinin ivedilikle yerine getirilmesi için Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı´na gönderildi. Bakanlığın yazısı Tümgeneral Helvacıoğlu´na aynı gün tebliğ edildi. Helvacıoğlu´nun üniforması çıkartıldı ve Ağustos YAŞ´ında atandığı Jandarma Genel Komutanlığı Değerlendirme ve Denetleme Başkanlığı´ndaki görev ve yetkileri elinden alındı.
Başbakan Erdoğan görevden almalarla ilgili konuştu
Başbakan Erdoğan, iki günlük Lübnan ziyareti öncesinde Esenboğa Havalimanı´nda basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir basın mensubunun, Balyoz davasında yargılanan Tümgeneral Halil Helvacıoğlu´nun İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından görevden alındığını, diğer iki generalin görevden alınıp alınmayacağı yönündeki sorusu üzerine, Başbakan Erdoğan, Sayın Atalay´ın açığa alma işlemini, aynı şekilde Milli Savunma Bakanımız da uygulayacaktır. Belki şu ana kadar uygulamış olması lazım. dedi. Bir generalin görevden alınmasının ilk olup olmadığı yönündeki soruya ise Erdoğan, Bu konunun ilk olup olmadığı noktasında bir araştırmam yok. Fakat her şey yasalar çerçevesi içerisinde, bakanlarımıza verilen yetkiler vardır. Bakanlar Kurulu´na verilen yetkiler vardır. Üçlü kararnameyle atanmışsa, görevden alınmalar vardır. Birçok bu tür metotlar vardır. Nasıl ki herhangi bir üst düzeyde memuru görevden alma yetkisine onları atayanlar sahipse, burada da öyledir. Burada çok daha farklı İç Hizmet Kanunu´na göre bazı yetkiler vardır, bu yetkiler çerçevesinde gerek savunma bakanımız, gerek içişleri bakanımız bu yetkilerini kullanmışlardır. diye cevap verdi. ( Star)
Ağır suçlamalara atıf
İçişleri Bakanlığı´nın açığa alma yazısında, Tümgeneral Helvacıoğlu hakkında İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki E: 2010/283 sayılı dosyaya atıf yapıldı. Yazıda Helvacıoğlu´nun hükümeti devirme planları içerisinde yer aldığı hatırlatıldı. Helvacıoğlu hakkında açılan davada isnat edilen suçların içeriği ve deliller göz önüne alındığı vurgulanan yazıda ?926 sayılı TSK personel kanununun 65. maddesi uyarınca açığa çıkarılmıştır. Bilgilerinizi ve gereğini, durumun adı geçene bugün ivedilikle tebliğ edilerek belgenin bir örneğinin gönderilmesini rica ederim. İÇİŞLERİ BAKANI? denildi.
YAŞ´ı bypass böylece engellendi
Son YAŞ toplantısında Tümg. Gürbüz Kaya, Tümg. Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, haklarındaki davalar nedeniyle terfi ettirilmemişti. Terfi ettirilmeyen ancak başka görevlere atanan üç Paşa, AYİM´e dava açarak YAŞ kararlarını bypass olarak nitelenen karar çıkarttırmışlardı. AYİM, Balyoz Davası´nda yeralan üç generali terfi ettirmiş ve yürütmenin de durdurulmasına hükmetmişti. Böylece sivillerin onay yetkisinde olan terfilerle ilgili YAŞ kararlarını AYİM üzerinden delmenin yolu açılırken, İçişleri Bakanlığı´nın açığa alma kararı sözkonusu girişimi de durdurdu.
Bütün yetki Bakan´da
926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu´nun, açığa alınan veya tutuklanan subay ve askeri memurlar hakkındaki esasları içeren 65. maddesi, Milli Savunma Bakanı´na ve İçişleri Bakanı´na açığa alma yetkisi veriyor. 65. madde, ´Haklarında ölüm veya ağır hapis cezasını gerektiren veya yüz kızartıcı bir suçtan ya da taksirli suçlar hariç olmak üzere 5 yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren bir cürümden veya emre itaatsizlikte ısrar, üste veya amire fiilen taarruz, üste veya amire hakaret, mukavemet suçlarından dolayı kamu davası açılanlar, mensup oldukları bakanlıklarca açığa çıkarılabilirler´ diyor.? Maddenin´e´ bendinde ?terfi sırasına girenlerden açıkta bulunanların terfileri ve kademe ilerlemeleri yapılmaz? hükmü açıkça yeralıyor.
YAŞ´ta terfi ettirilmemişti
YAŞ´ta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan´ın terfilerine karşı çıktıkları Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, Korgeneral kadrosundaki Jandarma Genel Komutanlığı Değerlendirme ve Denetleme Başkanlığı, Tümgeneral Gürbüz Kaya, Korgeneral kadrosundaki Harita Genel Komutanlığı ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu da, Tümamiral kadrosundaki Deniz Kuvvetleri Personel Başkanlığına vekaleten atanmışlardı.
Milli Savunma Bakanlığı da harekete geçti
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül iki komutanı pazartesi gününden itibaren açığa alındığını söyledi. Görevden alınan iki komutanın isimleri şöyle.... Vecdi Gönül, Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu´nu açığa aldı.
3 komutan hakkında ağır suçlamalar
3 komutan hakkında çok ağır suçlamalar ve belgeler bulunuyor. Star gazetesinin haberine göre, açığa alma yazısında, Tümgeneral Helvacıoğlu hakkında İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki dosyaya atıf yapıldı. Yazıda Helvacıoğlu´nun hükümeti devirme planları içerisinde yer aldığı hatırlatıldı. Fişçi general olarak da nitelenen Helvacıoğlu´nun terfi ettirilmemesinde Balyoz sanığı olmasının yanında yaptığı fişlemelerin de etkili olduğu belirtiliyor. Cumhurbaşkanı, Başbakan, İçişleri Bakanı ve diğer kabine üyelerini fişlemelerine imza atan Helvacıoğlu´nun, fişlemeleri bununla da sınırlı kalmamıştı. Aydın Doğan´ı kiliseden yardım aldığı ve misyonerlik faaliyetlerinde bulunduğuna dair fişlemiş, İstanbul´daki camileri; vakit ve Cuma namazlarına cemaatin katılımı açısından takip ettirdiği ortaya çıkmıştı. Türkçe ibadet ile de ilgilenen Helvacıoğlu konuyla ilgili Batı Çalışma Grubuna sunulan andıça da imza atmıştı. ( Star)
CHP: ´İntikam... Bu da darbe, sivil darbe´
CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, 3 generalin açığa alınmasını eleştirdi ve İntikam... Bu da darbe, sivil darbe diye diye konuştu. Anadol, Öztürk ile birlikte Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Öğretmenler Günü dolayısıyla öğretmenlere bir maaş ikramiye verilmesini istedi. Daha sonra soruları yanıtlayan Anadol, ´YAŞ´ta terfi ettirilmediği için dava açan 3 subayın İçişleri ve Milli Savunma Bakanlarınca açığa alındığının´ belirtilmesi üzerine, ´İntikam.... Bu da darbe, sivil darbe. İktidarın zihniyetini ortaya koyan, hak arama özgürlüğünü bir suç gibi algılayan Recep Tayyip Erdoğan ve AKP zihniyeti´ diye konuştu. Komutanların açığa alınmasıyla ilgili olarak CHP´den ilk tepki geldi. CHP adına Kemal Anadol, açığa alınmalarla ilgili ilk görüşlerini bildirdi. CHP´li Kemal Anadol: Komutanların açığa alınması sivil darbedir. ( AA)
CHP: Hani darbecilerden hesap sorulacaktı?
Anayasa´da yapılan değişiklikler, 12 Eylül darbesini yapanlardan hesap sorulmasını sağlayacak mı sağlamayacak mı? CHP, konuyu bir kez daha gündeme taşıdı. Grup Başkanvekili Kemal Anadol, kameraların karşısına geçti. Anadol hem darbecilerden hala hesap sorulamadığını söyledi hem de 12 Eylül´ün yol açtığı mağduriyetlerin giderilmesi için verdikleri yasa teklifinin Meclis´te görüşülmemesinden yakındı. Anadol, CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk´ün 12 Eylül müdahalesi ile ilgili yasa tekliflerinin TBMM Adalet Komisyonu gündemine alınmamasını eleştirerek, 12 Eylül çocukları, 12 Eylül´den hesap soramazlar dedi. Anadol, Öztürk ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, 12 Eylül 2010´da ibret dolu bir referandumun yaşandığını, referandumdan sonra 12 Eylül´ün unutulduğunu ifade etti. Anadol, CHP olarak, bunun peşini bırakmayacağız. Sonuna kadar, kaçtıkları yere kadar devam edeceğiz. 12 Eylül´de referandum oldu, ses yok, seda yok. Hani AKP grubunda ağlayanlar? Hani kürsüde ağlayan Başbakan? Siyaset film çevirmek, tiyatro oynamak değildir. Bunlar gözyaşları ile milleti kandıranlardır diye konuştu. ( Cnnturk)
Hüseyin Çelik: Klasik CHP budur
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, üç generalin görevden alınmasının, hukuka ve demokrasiye aykırı olmadığını belirterek, CHP budur işte. Klasik CHP budur. ´TSK´nın teammüleri vardır´ diyen zihniyetle buna ´sivil darbe´ diyen zihniyet aynı yerden kopan bir anlayıştır. dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, üç generalin görevden alınmasını ´sivil darbe´ olarak niteleyen CHP´ye cevap verdi. Çelik, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, gündeme yönelik değerlendirmelerde bulundu. Üç generalin görevden alınmasına CHP´li parti yetkililerinin ´sivil darbe´ yönündeki eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Çelik, şunları söyledi: CHP´nin çıkmazı olarak değerlendiririm. YAŞ ile ilgili olarak da Sayın Kılıçdaroğlu, ´TSK´nın teamülleri vardır. Bu teamüllere uyulmak zorundadır. Kimse bunlara karışmasın´ anlamına gelecek ifadeler kullandı. Teamül dediğimiz şeyler tekrarlana tekrarlana alışkanlık haline gelen şeylerdir. Bir memlekette anayasa varken, kanunlar varken, hukuk varken, demokrasinin evrensel ilkeleri ve normları varken, kimse teamüllerle falan iş yapamaz. Türkiye, gerçek anlamda hukukun üstünlüğüne dayalı, demokratik bir cumhuriyet olacaksa ki arzumuz, iddiamız budur. Anayasada da cumhuriyetin vasıfları iddia edilirken, bu yazılır. Böyle ise sivil memur için sivil kamu çalışanları için yapılan neyse, hukukun işletilmesi açısından bir farklılık ben görmüyorum. Sayın İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanı kendi yetkisini aşan, kanunlara ve anayasaya aykırı bir tutum davranış içinde olursa, aynı partiden olmamıza rağmen önce ben kendilerini eleştiririm. Böyle bir şey olmadığına göre yasal bir şey yapıldığına göre, hukuka, demokrasiye aykırı bir şey olmadığına göre, klasik CHP budur işte. Klasik CHP budur. ´TSK´nın teammülleri vardır´ diyen zihniyetle buna ´sivil darbe´ diyen zihniyet aynı yerden kopan bir anlayıştır. ( Cihan)
Şehit babası: Kaya´nın açığa alınmasıyla ilgili süreci takip edeceğiz
Hakkari Gediktepe´de şehit olan Elhas Esendere´nin, Kahramanmaraş´ın Göksun ilçesi Haytalar mezrasından ikamet eden babası Çavuş Esendere, Hakkâri 3. Taktik Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya´nın açığa alınmasıyla ilgili süreci bundan sonra takip edeceklerini söyledi. Elhas´ın şehit olmasının ardından ailesinin dağıldığını ifade eden Esendere, Şimdiye kadar oğlumun acısı sebebiyle kafamızı kaldıramadık. Ocağımız sönmüş durumda. Şehit olmasında ihmalin çok fazla olduğunu öğreniyoruz. Bundan sonra sorumlularla ilgili gerekli hukuki mücadeleyi yapacağım. Benim ağırıma giden nokta şudur: Yıllarca besleyip büyütüyorsunuz ve vatana bekçi olarak gönderiyorsunuz. Sahip olması gerekenler sahip çıkamıyor ve bize cenazesini gönderiyor. Önce yetkililer çocuğuma sahip çıkmalıydı. dedi. Aile olarak çok zor bir süreçten geçtiklerini anlatan baba Esendere, Gediktepe´de ihmali olanların yargılanmasını bekliyoruz. Bir komutan görevden alındı. Bakalım bundan sonra ne olacak, gereken ceza verilebilecek mi? ifadesini kullandı. ( Cihan)
Menderes´ten sonra ilk kez bir general görevden alındı
Balyoz davası sanığı üç generalin İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından görevlerinden alınmaları, Menderes´in 1950 yılında 16 generali görevden almasını hatırlattı. Demokrat Parti´nin iktidara gelmesinin ardından darbe yapma hazırlığı içinde olan 16 general ve 150 albayın orduyla ilişkileri kesilmişti. Dönemin Başbakanı Adnan Menderes bir albay aracılığıyla kendisine ulaşan darbe yapılacağı yönündeki bilgi sonrasında Cumhurbaşkanı Celal Bayar´ı da ikna ederek 16 general ve 150 albayı emekliye sevk etmişti. Menderes tarafından emekliye sevk edilenler arasında Genelkurmay Başkanı Abdurrahman Nafiz Gürman ile Genelkurmay İkinci Başkanı, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları ile üç ordu komutanı bulunuyordu. Menderes´in 16 generali emekliye sevk etmesinin kendisine 10 yıl zaman kazandırdığı yönünde tarihçiler tarafından değerlendirmeler yapılmıştı. Süleyman Demirel de Başbakan olduğu 1969 yılında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Cemal Tural´ı görevden almak yerine YAŞ´a atama formülünü bulmuştu. Tural, bu görevde 5 ay kaldıktan sonra emekliye sevk edilmişti. ( Cihan)
DYP Eski Başkanı Soylu: Yeni Türkiye´nin kodlarını algılayanlar bu tip olayları normal karşılar
Eski Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman Soylu, Milli Savunma ve İçişleri bakanlıklarınca Balyoz davası sanığı 3 tümgenerali açığa alınmasının, yeni Türkiye´nin kodlarını algılayanlarca normal karşılanacağını söyledi. Soylu, Yapılan işlem, sorumluluğun gereğidir ve hukukun içerisindedir. dedi. Konuyla ilgili açıklama yapan Süleyman Soylu, 12 Eylül 2010 referandumu sonrası Türkiye´de başlayan zihniyet yenilenmesinin devam ettiğini söyledi. Soylu: Yeni Türkiye´nin kodlarını algılayanlar, bu tip olayları normal karşılarlar. Ancak hala eski Türkiye´nin kodları ile Türkiye´yi çözümlemeye çalışanlar için içinden çıkılmaz ve kaotik bir durumdur. Demokrasinin vazgeçilmez kuralı Milli iradedir. Milli irade konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) kanalıyla halkın temsilini sağlayanlar, elbetteki sorumluluklarını yerine getirmelidirler. Yapılan işlem, bir sorumluluğun gereğidir ve hukukun içerisindedir. değerlendirmesini yaptı. ( Cihan)
MHP: Yetki niçin şimdi kullanılıyor?
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da komutanların görevden alınmasına tepki göstererek ?Bu yetki neden şimdi kullanılıyor? diye sordu.
BDP´den destek: Askeri vesayetin kırılması açısından olumlu
BDP Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata, üç komutanın görevden alınmasını ´olumlu bir durum´ olarak değerlendirdi. Ata, TBMMde düzenlediği basın toplantısında, Balyoz iddianamesinde adı geçen Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu´nun İçişleri Bakanlığı tarafından, Tümgeneral Gürbüz Kaya ile Tuğamiral Abdullah Gevremoğlu´nun da Milli Savunma Bakanlığı tarafından görevden alınması ile ilgili soruları cevaplandırdı. Ata, ´Üç generalin görevden alınması Türkiye´de demokratikleşme açısından ve askeri vesayetin kırılması açısından, birçok kesimin beklentisi açısından olumlu karşılanan bir durum´ dedi. Türkiye´de geçmişte 10 yılda bir yapılan darbelerin demokrasiye geçiş sürecini uzattığını belirten Ata, şimdi bu süreçle yüzleşmenin tartışıldığı bir dönemin yaşandığını söyledi. Eylül halk oylamasında darbelerle yüzleşileceği iddiasıyla halkın oyuna getirildiğini savunan Ata, ´Üç generalin görevden alınmasının Türkiye´de bir ilk olmasının yarattığı şaşkınlığı bir tarafa bırakıp, daha kararlı adımlar atmak gerekiyor´ diye konuştu. ( Cihan)
Eski Başbakan yardımcısı Ekrem Pakdemirli: Bir başlangıç
Eski Başbakan yardımcılarından Ekrem Pakdemirli, Balyoz soruşturması kapsamında üç generalin görevden alınmasının, hukukun işlemesi adına önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Askerin kışlada mı yoksa dışarıda mı bulunduğunun belli olmadığını vurgulayan Pakdemirli, Asker kışlada değil. Asli görevinin dışında işlerle uğraşıyor. dedi. Ekrem Pakdemirli, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: Geçmişte bu kadar komplo teorilerinin dışında elde deliller varken, yazılı dökümanlar, camilerin bombalanması, uçakların düşürülmesi, insanların nerede toplatılacağına varıncaya kadar planlar yapılmış bir sistemde sen komuta kademesini sorumlu tutmuyorsun. Birileri yapmış; öyle şey mi olur? Burada bir ordu varsa, alttaki general veya albay kendi başına bir iş yapıyorsa demek ki komutanını dinlemiyor. O kişiyi görevden al. Komutanın haberi varsa, onu da görevden al. Ordu kışlada olmadığı için farklı hareket etmek lazım. Görevden alınmaları iyi olmuş. Bir başlangıçtır. Pakdemirli, geçmişte darbe planlarına kâğıt parçası diyen eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ´un da o zaman görevden alınması gerektiğini kaydetti.
Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi: TSK´nın itibarını korumak için uygun
Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, silahlı kuvvetlerin hem itibarını korumak hemde idarenin etkinliğini, otoritesini tesis etmek amacıyla bu işlemin uygun olduğunu söyledi. Cihan muhabirine konuşan Tanrıverdi, görevden alınanların zaten kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos 2010 tarihinde emekli olmaları gerektiğini belirtti. Dolayısıyla emekliye sevk edilmeyip de yargı yolunu bahane ederek görevde tutulmalarının zaten hata olduğunu vurgulayan Tanrıverdi, herhangi bir görevde bulunmalarının da uygun olmadığını kaydetti. Tanrıverdi, sözkonusu kişilerin, aslında daha önce de açığa alma nitelikleri bulunan bir suçla suçlanarak, haklarında iddianame hazırlanmış kişiler olduğunu ifade etti. Tanrıverdi, şöyle devam etti: Görevden almanın akabinde herhalde açığa alma işleminin de olması gerekir. Hem hukukun uygulanması, hem de idarede, özellikle silahlı kuvvetlerde darbe hazırlığı iddiasıyla ağır bir suçla itham edilen kişilerin görevde bulunmaları, silahlı kuvvetleri sarsıcı bir durumdur. Çünkü mahiyeti üzerinde ayrışmaya sebep olur. ´Darbeci zihniyeti savunanlar, savunmayanlar´ diye ayrışmaya sebep olur. O bakımdan silahlı kuvvetlerin hem itibarını korumak hem de idarenin etkinliğini, otoritesini tesis etmek amacıyla bu işlemin uygun olduğu kanaatindeyim. Önemli bir işlemdi, geç kalmış bir işlemdi.
Emekli Askeri Hakim Faik Tarımcıoğlu: Olumlu gelişme, hukuk işliyor
Emekli Askeri Hakim Faik Tarımcıoğlu, bunların olumlu gelişmeler olduğunu, hukukun işlemesi anlamına geldiğini söyledi. Cihan muhabirine konuyu değerlendiren Tarımcıoğlu, halk arasında kullanılan ´Geciken adalet, adalet değildir´ sözünü hatırlattı. 926 sayılı TSK Personel Kanunu´nun açığa almayı düzenleyen 65. maddesinin çok açık olduğunu dile getiren Tarımcıoğlu, Bu 65. madde YAŞ kararlarından önce de vardı. Herhangi bir soruşturmada bir rütbeli suçlu veya suçsuz, bazı delillere dayanarak savcı dava açmıştır. O zaman gerçekten hukuk kanunları uygulanmış olsaydı, bu işlem daha önce yapılmış olurdu. 65. madde çok açık ve net, bu savsaklandı, çok gecikildi. Gelinen nokta, kanunun uygulanması anlamına gelir. Olumlu bir gelişmedir, hukukun işlemesi anlamında. İlk işlem bu şekilde yapılmalıydı. dedi. Açığa alma olayının her hadise için yapılamayacağına dikkat çeken Tarımcıoğlu, olayların kendi içinde ayrı ayrı düşünülmesinin daha doğru olacağını ifade etti. ( Cihan)
Açığa alınan komutanlardan AYİM´e itiraz
Açığa alınan 3 general, açığa alınmalarına ilişkin işlemlerin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dün AYİM´e başvurdu. AYİM, generallerin istemiyle ilgili düşünce belirtilmesi için dosyayı Askeri Savcılığa gönderdi. Savcılıktan gelecek görüşün ardından generallerin başvurusu AYİM Daireler Kurulu´nda görüşülecek. ( Zaman)
TSK: Bakanlar takdir haklarını kullandı
3 komutanın bakanlar tarafından açığa alınmasıyla ilgili olarak, TSK´dan ilk açıklama geldi. TSK´dan yapılan açıklamada Bakanlar takdir haklarını kullanmıştır denildi.
Açığa alınmanın dayanağı olan kanun
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay´ın, Balyoz Darbe Planı Davası sanıkları Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu ve Tümgeneral Halil Helvacıoğlu´nu açığa alması, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu´nun 65. maddesini gündeme getirdi. Kanunun numarası 926 iken kabul tarihi ise 27 Temmuz 1967. Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi 10 Ağustos 1967, yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı 12 bin 670. TSK Personel Kanunu´nun 65. maddesi, ´Açığa çıkarılan, tutuklanan veya firar ve izin tecavüzünde bulunan, cezası infaz edilmekte olan subaylar´ hakkında yapılacak işlemleri içeriyor. Maddede açığa alınan veya tutuklanan subay ve askeri memurlar hakkında şu esaslara göre işlem yapılacağı belirtiliyor. TSK Personel Kanunu´nun 65. maddesi şöyle:
İşte 65. Madde
Haklarında ölüm veya ağır hapis cezasını gerektiren veya yüz kızartıcı bir suçtan ya da taksirli suçlar hariç olmak üzere 5 yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren bir cürümden veya emre itaatsizlikte ısrar, üste veya amire fiilen taarruz, üste veya amire hakaret, mukavemet suçlarından dolayı kamu davası açılanlar mensup oldukları bakanlıklarca açığa çıkarılabilirler. Ancak, emre itaatsizlikte ısrar, üste veya amire fiilen taarruz, üste veya amire hakaret, mukavemet suçlarında; nezdinde mahkeme kurulan kıta komutanı veya kurum amiri tarafından fiilin işleniş şekli, niteliği ve disiplini ihlal derecesi bakımından açığa alınmayı gerektirip gerektirmediği hakkında bir görüş bildirilmişse bu görüş de dikkate alınır. ´a´ bendi gereğince açığa çıkarılanlar, yapmakta oldukları görevden alıkonulurlar ve kendilerine başka görev verilmez. Yargılama sonunda beraatlerine, haklarındaki kamu davasının her ne sebeple olursa olsun ortadan kaldırılmasına veya duruşmanın tatiline veya davanın düşmesine veya kamu davasının reddine veya Türk Silahlı Kuvvetleri´nden ilişiklerinin kesilmesini gerektirmeyecek şekilde hükümlülüklerine karar verilenlerin açıkları, haklarındaki kararın kesinleşmesi beklenmeksizin kaldırılır. Soruşturmaya konu olan fiillerinin hizmetlerine devama engel olmadığı anlaşılanların açıkları, haklarında karar verilmesi beklenmeksizin kaldırılabilir. Hükmün aleyhe bozulması ve mahkemece bu bozmaya uyulması veya duruşmanın tatiline dair kararın ortadan kalkması veya Türk Silahlı Kuvvetleri´nden ilişiklerinin kesilmesini gerektirecek şekilde hükümlülüklerine karar verilmesi hallerinde de (a) bendi hükmü uygulanır.
Terfi sırasına girenlerden açıkta bulunanlar
Türk Silahlı Kuvvetleri´nden ilişkilerinin kesilmesini gerektirmeyecek şekilde hürriyeti bağlayıcı bir cezaya mahkum olmaları nedeniyle veya (c) bendinin (2) numaralı alt bendine göre açıkları kaldırılmış olup da henüz hükümleri kesinleşmemiş olanların, Tutuklu bulunan ya da tahliye edilmekle beraber kovuşturma veya duruşması devam eden veya hakkında verilen hüküm henüz kesinleşmemiş bulunanların, Kısa süreli kaçma ve izin süresini geçirme hariç, firar veya izin tecavüzünde bulunmuş olanlar ile firar veya izin tecavüzüne devam edenlerin terfileri ve kademe ilerlemeleri yapılmaz. Bu gibilerin terfi ve kademe ilerlemesi işlemlerinin ne şekilde yapılacağı Subay Sicil Yönetmeliği´nde gösterilir.
Açığa alınanlar ya da tutuklananlar
Hizmet eri tazminatından ve bu kanunda öngörülen aile yardım ödeneği, mahrumiyet yeri ödeneği, doğum yardım ödeneği, ölüm yardım ödeneği, tedavi ve cenaze masrafları, yakacak yardımı, giyecek ve yiyecek (tayın bedeli) yardımı, tahsil bursları ve yurttan faydalanma, lojmandan faydalanma hükümlerinden yararlanmaya devam ederler. Açığa alınanlara, açıkta kaldıkları sürece aylıklarının üçte ikisi, tutuklulara ise yarısı ayrıca ödenir. Ancak, bu gibilerden haklarında kovuşturmaya yer olmadığına, muhakemenin menine, beraate, her ne sebeple olursa olsun kamu davasının düşmesine veya ortadan kaldırılmasına karar verilenlerin ödenmeyen veya noksan ödenen her türlü özlük hakları ödenir. Firar veya izin tecavüzünde bulunanların bu fiillerinin başladığı tarihten itibaren aylık, hizmet ve makamla ilgili ödenek ve tazminatları kesilir. Ancak, kısa süreli kaçma ve izin süresini geçirme veya mazerete dayalı olduğu adli mercilerce verilmiş kararlarla saptanan izin tecavüzlerinde kesilen aylık ve makamla ilgili ödenek ve tazminatları geri verilir. Hapis veya ağır hapis cezalarının infazı sırasında subaylar er gibi iaşe edilir. Bunlara maaş ile hizmet ve makamlarına ilişkin ödenek ve tazminatları verilmez. Soruşturma veya kovuşturmasının devamı nedeniyle terfi edemeyen subay ve astsubaylardan; açığa çıkarılan, tutuklanan ya da açıkları kaldırılanlar veya tahliye edilenler hakkında, davaları neticeleninceye kadar, bu kanunun 32´nci maddesinin (b) bendinde yer alan en çok rütbe bekleme süreleri ile 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu´nun 40´ıncı maddesinde belirtilen rütbe karşılığı yaş hadleri uygulanmaz. Bunların Silahlı Kuvvetler´de kalabileceği azami süre, emsali neşetlilerin Silahlı Kuvvetler´deki görev süresi kadardır. ( Cihan)
Cumhurbaşkanı Gül: Abartmaya gerek yok, emniyet müdürleri de açığa alınmıştı
25 Kasım 2010: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gül, İsviçre´ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı´nda basın mensuplarının sorularını cevapladı. Gül, ´Üç generalin haklarındaki davayla ilgili açığa alınmasıyla ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine, ´Yasaların sayın bakanlara verdiği yetki, bakanlar değerlendirmişler ve kullanmışlardır. Aslında bu hususu çok fazla abartmaya da gerek yok. Biliyorsunuz bu ülkede emniyet genel müdürleri bile aynı şekilde açığa alınmıştır.´ cevabını verdi. ( AA)
Meclis Başkanı Şahin: Sivil irade darbe değil, seçim yapar
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, vefat eden eski milletvekili Muammer Baykan için TBMM´de düzenlenen törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. TBMM Başkanı Şahin, ´Cumhuriyet tarihinde ilk defa, bakanlar tarafından üç general açığa alındı. CHP´den ´sivil darbe´ eleştirileri geldi, siz bu konuda ne düşünüyorsunuz´ sorusuna şu karşılığı verdi: ´Dün bu konuyla ilgili Antalya´da da bana soru yöneltilmişti. Orada kısa bir açıklama yapmıştım. Söyleyecek yeni bir şeyim yok. İlgili yasaların sayın bakanlara vermiş olduğu yetki çerçevesinde bir uygulama yapıldığı anlaşılıyor. Yasalar sınırları içerisinde olduğu kanaatindeyim ama kamuoyunda dikkati çekmesinin nedeni bu yasal düzenlemenin, yani 65. maddenin, ilk kez uygulanıyor olmasıdır. Tabii, siyasi partilerimizin değerlendirmeleri kendi takdirleridir. Ben onlarla ilgili, Meclis Başkanı olarak bir şey söyleyemem. Partilerimizle bir polemiğe girmek istemem. Ancak sivil irade darbe yapmaz, siviller seçim yaparlar.´ Şahin, ´Zamanlamaya ilişkin de eleştiriler var´ sözlerine, ´O soruyu tasarrufta bulunan bakanlara sorun...´ karşılığını verdi. ( AA)
(24 Kasım 2010), son güncel.: (25 Kasım 2010)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Askerden terfi resti.. Hükümetten ´One Minute´ hazırlığı
Hukukçular: Tartışma gereksiz, AYİM terfileri hükümsüzdür
Flaş!!! Gül ve Erdoğan´ı terfilerde etkisizleştirme girişimi
Flaş!!! Tarihi gün: Balyozculara terfi yok, Iğsız´a veto
Flaş!!! İşte Heron ihanetinin kayıtları
2010 yılı Yüksek Askeri Şura kriziyle ilgili manşetlerimiz