Mehmet Ağar´ın, ´Susurluk´ davası kapsamında Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili, ´Cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturduğu´ gerekçesiyle yargılanmasına devam edildi. Bugünkü duruşmada savcı esas hakkındaki görüşünü açıkladı ve Ağar için ´Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek´ iddiasıyla 6 aydan 1 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Duruşma Şubat ayına ertelendi. Mahkeme savcının ceza talebini bu şekilde kabul ederse bunun anlamı Ağar´ın hapiste yatmayacağı. Çünkü yasalara göre 2 yıldan az olan cezalar erteleniyor.
Susurluk Davası: Mehmet Ağar´a hapis istemi
Mehmet Ağar´ın, ´Susurluk´ davası kapsamında Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili, ´Cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturduğu´ gerekçesiyle yargılanmasına devam edildi. Bugünkü duruşmada savcı esas hakkındaki görüşünü açıkladı ve Ağar için ´Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek´ iddiasıyla 6 aydan 1 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Duruşma Şubat ayına ertelendi. Mahkeme savcının ceza talebini bu şekilde kabul ederse bunun anlamı Ağar´ın hapiste yatmayacağı. Çünkü yasalara göre 2 yıldan az olan cezalar erteleniyor.
Eski DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar´ın ´Cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturduğu´ iddiasıyla yargılandığı davanın görüşülmesine devam edildi. ´Susurluk´ davası kapsamında, Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili, ´Cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturduğu´ gerekçesiyle Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi´nde yargılanan Mehmet Ağar´ın, ´Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek´ iddiasıyla 6 aydan 1 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Davanın bugünkü duruşmasında, Cumhuriyet Savcısı Kubilay Taştan, esas hakkındaki görüşünü açıkladı. Taştan, Mehmet Ağar´a isnat edilen suçun, 5237 sayılı TCK´nın 220/7. maddesinin yollaması ile 220/2. maddesine uyduğu, aynı eylemin suç tarihinde yürürlükte bulunan 765 sayılı TCK´nın 314. maddesinde düzenlendiğini belirtti. Savcı Taştan, bu yasa hükümlerinin ceza miktarı itibariyle sanık Ağar lehine olduğunu ifade ederek, Mehmet Ağar´ın 765 sayılı TCK´nın 314/1. maddesi uyarınca, ´Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek´ iddiasıyla 6 aydan 1 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Duruşma, 3 Şubat 2011 tarihine ertelendi.
12 yıl 6 aya indi
Ağar´ın bugüne kadar yargılandığı Suç işlemek için örgüt kurmaktan değil, Suç örgütüne yardım etmekten 6 aydan bir yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Savcılık, Ağar´ın MİT muhbiri Tarık Ümit ve Gazinocular Kralı Ömer Lütfü Topal cinayetleriyle ilişkisini de saptayamadı. Savcının mütalaası, mahkemece de benimsenip bu çerçevede bir karar verildiği taktirde Ağar´ın cezasının ertelenmesi de gündeme gelecek.Ağar hakkındaki suçlama Örgüt kurmaktan çıkarılıp Örgüte yardım kapsamına girince, suç tarihi itibarıyla eski TCK´ya göre yargılandığı için hakkında istenen 12 yıllık ceza da, eski TCK´daki 314´üncü madde kapsamına uyarlandı. Davada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Kubilay Taştan, ?Ağar´ın, cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturduğu ve Ömer Lütfü Topal ile Tarık Ümit´in öldürülmesi için talimat verdiği yönünde delil bulunmadığını vurguladı. Böylelikle Ağar hakkındaki Adam öldürme talimatı gibi iddialar da düştü. Ancak Ağar´ın olay tarihinde Emniyet Genel Müdürü olması, bulunduğu konum nedeniyle görevini suistimal ederek Abdullah Çatlı ve Yaşar Öz´e silah taşıma izin belgeleri ile Yeşil pasaport verdiği kaydedildi. Ağar´ın bu iki olaydan cezalandırılması istendi.
´Sanki tavuk çaldı´
Susurluk olayı sırasında İçişleri Bakanı olan ve görevinden istifa etmek durumunda kalan Ağar hakkında istenen hafif cezaya hukukçular ve siyasilerden tepki geldi. Bu konudaki görüşler şöyle:
Selçuk KOZAĞAÇLI (Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı): Savcı, Ağar hakkında öyle bir maddeden ceza istedi ki bu madde ancak mahallede bir araya gelip, komşu kümesinden tavuk çalan 3 kişiye uygulanabilir. Ağar, gerçek suçlarından cezalandırılmalı ve halka karşı işlediği hiçbir suçun unutulmayacağını bilmelidir.
Şahin MENGÜ (CHP milletvekili): İspanya´daki ETA terör örgütüyle mücadele etmek için İspanyol derin devletinin kurduğu bir teşkilat vardı. Bu teşkilat BASK liderini öldürdü. Sonra öldürenler yakalandı ve arkasından aynı Ağar´ınki gibi bir süreç başlatıldı. Böyle davalarla faili meçhuller ve karanlık süreci aydınlatamazsınız. Kimse kusura bakmasın yaşananlara kargalar bile güler.
Ahmet ERSİN (CHP milletvekili): Ağar, Susurluk önemli aktörlerinden birisidir. Susurluk çeteleşmesinin önemli figürüydü. Susurluk süreci birkaç özel timcinin üzerine kaldı. Oysa, Susurluk´un anası da babası da dışarıda.. Anası Tansı Çiller´dir. Şimdi bu aşamadan sonra altı aydan bir yıla kadar isteniyor. Ceza alsa da muhtemelen ertelenecek. Artık herkes Susurluk´u unuttu. Yani psikolojik etkileri ortadan kalktı onun için bu davanın bir sonuç vereceğine içtenlikle inanmıyorum.
Fikri SAĞLAR (Eski Bakan Susurluk Komisyonu üyesi): Mehmet Ağar zaten 14 yıldır korunuyor ve yargılanamıyordu. Şimdi hakkında 6 ay-1 yıl ceza istenmesi, ceza verilse dahi bunun erteleneceğini gösteriyor. Koruma mekanizması devam ediyor. Türkiye´nin hukuk devleti olmaktan çıkarılmasının yeni bir örneğidir.
Her olayda adı geçti
Ağar´ın Susurluk sürecindeki her olayda adı geçti. Korkut Eken´in mahkum olduğu kayıp silahlar için Devlet sırrı diyerek bilgi vermedi. İstanbul DGM Ağar hakkında, Sedat Bucak ile birlikte ´Cürüm işlemek için çete kurmak suçundan 12 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. Ancak Ağar dokunulmazlığı bulunduğu için yargılanamadı. Mehmet Ağar, olayların meydana geldiği tarihte Vali ve Bakan olduğunu ve Yargıtay ya da Yüce Divan tarafından yargılanabileceğini söyledi. Ağar, 15 Haziran 2000´de ise Suç işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak iddiasıyla hakkında oluşturulan Meclis Soruşturma Komisyonu tarafından 8´e karşı 6 oyla Yüce Divan´a sevkine gerek olmadığına karar verilerek aklandı. Ağar dokunulmazlığı kalktıktan sonra Kasım 2008´de yargılanmaya başlandı. Hakkında cürüm işlemek için silahlı teşekkül meydana getirmek, gıyabi tutuklu sanık Abdullah Çatlı´nın gizlenmesine yardım etmek; Çatlı ve Yaşar Öz´e silah taşıma belgesi ve Yeşil pasaport verilmesini sağlayarak görevi kötüye kullanmakla suçlandı. Davanın son aşamasında ise sadece Yeşil pasaport ve silah taşıma belgesi vermekten cezalandırılması istendi. Ağar´ın davasına 3 Şubat 2011´de devam edilecek.
(11 Kasım 2010), son güncel.: (12 Kasım 2010)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Fuhuş ve Casusluk soruşturmasıyla ilgili manşetlerimiz
Heron ihaneti manşetlerimiz
PKK´nın bitirilememesi gücünden değil ihanetten
Ergenekon-PKK bağlantısıyla ilgili manşetlerimiz