Dün yapılan HSYK seçimleri çarpıcı bir sonuç çıkardı. YARSAV´ın desteklediği adaylardan hiçbiri seçilemedi. Gürültüsü fazla çıkan derneğin tabanının olmadığını gösteren sonuçlar, YARSAV´ı ve yargıda yuvalanmış kontrgerillacıları şok etti. Bu kadar büyük bir farkın beklenmediği seçimlerde HSYK´nın yeni üyeleri, hakim ve savcıların ezici çoğunluğunun desteğini alarak seçildi. Bu da yeni kurulun temsil kabiliyetini yükseltti. Mevcut HSYK´nın en büyük destekçisi YARSAV adaylarına verilen destek yüzde 20´lerde kaldı. Ancak YARSAV´a alternatif olarak kurulan ve HSYK üyeliği seçimlerinde 5´i adli yargı, 1´i de idari yargı olmak üzere 6 adaya destek verdiğini duyuran Demokrat Yargı´nın desteklediğini duyurduğu adaylardan da hiçbir aday seçilemedi.
HSYK seçimlerine göre YARSAV tabansız, kuru gürültü
Dün yapılan HSYK seçimleri çarpıcı bir sonuç çıkardı. YARSAV´ın desteklediği adaylardan hiçbiri seçilemedi. Gürültüsü fazla çıkan derneğin tabanının olmadığını gösteren sonuçlar, YARSAV´ı ve yargıda yuvalanmış kontrgerillacıları şok etti. Bu kadar büyük bir farkın beklenmediği seçimlerde HSYK´nın yeni üyeleri, hakim ve savcıların ezici çoğunluğunun desteğini alarak seçildi. Bu da yeni kurulun temsil kabiliyetini yükseltti. Mevcut HSYK´nın en büyük destekçisi YARSAV adaylarına verilen destek yüzde 20´lerde kaldı. Ancak YARSAV´a alternatif olarak kurulan ve HSYK üyeliği seçimlerinde 5´i adli yargı, 1´i de idari yargı olmak üzere 6 adaya destek verdiğini duyuran Demokrat Yargı´nın desteklediğini duyurduğu adaylardan da hiçbir aday seçilemedi.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu´nun (HSYK) yeni üyeleri hakim ve savcıların büyük desteğiyle seçildi. Kurula adli yargı içerisinden en çok oy alarak seçilen İbrahim Okur, saat 23.30 itibarıyla sayılan 9.400 oydan 6.742´sini aldı. Okur´a destek yüzde 72´ye ulaştı. YARSAV listesinden seçime giren adaylar arasında en çok oyu ise Abbas Özden aldı. Özden, 2.679 oyda kalarak seçilmeyi başaramadı. Özden´in oy oranı yüzde 28,5´te kaldı. Mevcut HSYK´nın kararlarına güçlü destek veren YARSAV´ın hakim ve savcılar arasındaki karşılığı da bu şekilde ortaya çıktı. Yine YARSAV listesinden seçime giren Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Osman Kaçmaz da oyların ancak yüzde 28´ini alabildi. Adli ve idari yargıda kesin olmayan sonuçlara göre asıl üyeliğe seçilen isimlerden Danıştay Tetkik Hakimi Ahmet Berberoğlu, kuruldaki en genç isim olarak görev yapacak. 39 yaşındaki Berberoğlu´nun yanı sıra 41 yaşındaki İstanbul İdare Mahkemesi Hakimi Resul Yıldırım ile Yargıtay Tetkik Hakimi Teoman Gökçe en genç üyeler olarak dikkat çekiyor. Kurul asil üyeliğine seçilen isimlerin özgeçmişleri şöyle:
İDARİ YARGI ASİL ÜYELER
Ahmet Berberoğlu: 1971 yılında doğan Ahmet Berberoğlu, 1994 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi´nden mezun oldu. Danıştay Başkanlığı tarafından 1998-1999 yılları arasında 8 ay süreyle İngiltere´de idari yargı sisteminin gelişimi hakkında incelemelerde bulunmak üzere görevlendirilen Berberoğlu, Danıştay Altıncı Dairesi´nde tetkik hakimi olarak görev yapıyordu.
Birol Erdem: 1966 doğumlu. 1988 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi´nden mezun oldu. Edirne ve Ankara´da idare mahkemesi üyeliği yapan Erdem, personel genel müdürlüğünü yürüten ilk idarî yargı hakimi olarak bu görevine devam ediyordu.
Resul Yıldırım: 1969 Giresun doğumlu. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü´nden mezun oldu. 1995 yılında hakimlik mesleğine başlayan Yıldırım, İstanbul 5´inci İdare Mahkemesi hakimi olarak görev yapıyordu.
ADLİ YARGI ASİL ÜYELER
İbrahim Okur: 1966 doğumlu. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi´nden 1988 yılında mezun oldu. Ankara adli yargı hâkim adayı olarak göreve başlayan Okur, sırasıyla Almus, Sarıkamış, Haymana´da savcılık görevlerinde bulundu. 1996 yılından bu yana Personel Genel Müdürlüğü´nde tetkik hakimliği, daire başkanlığı, personel genel müdür yardımcılığı ve personel genel müdürlüğü görevlerinde bulundu. 2008´den beri Adalet Bakanlığı müsteşar yardımcılığı görevini sürdürmekteydi.
Teoman Gökçe: 1969 Tokat doğumlu. 1990 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi´nden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Ceza Hukuku Anabilim Dalı´nda yüksek lisans ve Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Ceza ve Ceza Usul Hukuku Anabilim Dalı´nda doktora eğitimini tamamlayan Gökçe, 1999 yılından beri Yargıtay tetkik hakimliği görevini yapıyordu.
Ömer Köroğlu: 1964 yılında Trabzon´da doğan Ömer Köroğlu Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi´nden 1991 yılında mezun oldu. Köroğlu, 2007 yılından bu yana Rize Ağır Ceza Mahkemesi başkanlığı görevindeydi.
Nesibe Özer: 1964´te Adana´da doğdu. 1986 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi´nden mezun oldu. Özer, 2007 yılından beri Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı olarak görev yapmaktaydı.
Ahmet Kaya: 1966 doğumlu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi´nden 1990 yılında mezun oldu. 2009´dan bu yana Türkiye Adalet Akademisi Eğitim Merkezi müdürlüğü görevini sürdürüyordu.
Hüseyin Serter: 1964 Denizli doğumlu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi´ni 1987 yılında tamamladı. Serter, 2009 yılından beri Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi başkanlığı görevini yapıyordu.
İsmail Aydın: 1966´da Manisa´da doğan İsmail Aydın, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi´nden 1988 yılında mezun oldu. 2003 yılından bu yana Edirne´de hakimlik yapıyordu. ( Zaman)
Yargıtay´dan gelecek 6 HSYK üyesi de belirlendi
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin istifasının ardından kurula Yargıtay kontenjanından katılacak 3 asıl ve 3 yedek üye bugün yapılan seçimle belli oldu. Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Üyesi Zeynep Nilgün Hacımahmutoğlu, Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyesi Ahmet Karayiğit ve Yargıtay 7. Hukuk Dairesi üyesi Ulvi Yüksel asil üyeliğe, Yargıtay 6. Ceza Dairesi Üyesi Erkan Öztürk, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi üyesi Ömer Hicri Tuna ve Yargıtay 13. Hukuk Dairesi üyesi Rahmi Ünal yedek üyeliğe seçildi. Seçimde, 3. asıl üye olarak belirlenen Ulvi Yüksel, halen HSYK üyesi olan Ali Suat Ertosun´un seçildiği tarihten itibaren başlayan 4 yıllık görev süresi dolduktan sonra kalan HSYK üyeliği süresini tamamlayacak.
İşte Yargıtay´dan HSYK´ya seçilenler
Yargıtay´dan HSYK´ya seçilen kişiler belli oldu: Asil üyeler (3); Nilgün Hacımahmutoğulları, Ahmet Karayiğit, Ulvi Yüksel. Yedek üyeler (3); Ömer Tuna, Erkan Özrük, Rahmi Ünal. ( AA)
Danıştay da 2 üye seçti
Referandumla kabul edilen Anayasa değişikliğindeki HSYK´ya ilişkin hükümler uyarınca Danıştay Genel Kurulu tarafından bugün seçim yapıldı. Danıştay´ın internet sitesinden açıklanan sonuca göre, HSYK asıl üyeliklerine Danıştay üyeleri Ziya Özcan ve Zeynep Kavlak, yedek üyeliklerine ise Gürsel Mekik ve Neşe Sarı seçildi.
HSYK´ya 15 asil üye seçildi
Böylece dünden beri, 16´sı adli ve idari yargıdan, 6´sı Yargıtay´dan ve 4´ü de Danıştay´dan olmak üzere 26 yeni üye HSYK´ya seçilmiş oldu. Bunlardan 15´i asil 11´i yedek üye.
6 üye daha seçilecek
HSYK üyeliği için Cumhurbaşkanınca 4 asıl üye ile Türkiye Adalet Akademisi Genel Kurulunca da 1 asıl, 1 yedek üye daha belirlenecek.
Adalet Akademisi´nde seçim yapıldı: HSYK´ya 2 üye
19 Ekim 2010: ANKARA-Türkiye Adalet Akademisi Genel Kurulu 30 üyenin katılımı ile toplandı. Akademi, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeliği için yapılan seçim sonucunda adaylardan Türkiye Adalet Akademisi Başkanı ve Danıştay Üyesi Ahmet Hamsici´yi 21 oy ile asıl üyeliğe, Danıştay Üyesi Tacettin Şimşek´i de 11 oy ile yedek üyeliğe seçti. (Cihan)
(18 Ekim 2010), son güncel.: (19 Ekim 2010)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
HSYK üzerinden Ergenekon davasını engelleme çabaları
Ergenekon davasını engelleme girişimleri
Kontrgerilla´nın yargıdaki örgütlenmesi