İnegöl olayları kapsamında yürütülen soruşturmada, güvenlik kamerası incelemeleri sonucunda 44 kişi gözaltına alındı. İnegöl´de, 26 Temmuz´da 5 kişinin bıçaklanmasının ardından çıkan olaylara karıştıkları iddiasıyla daha önce de 50 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 11´i tutuklanmıştı. Bursa İnegöl´de Türk ve Kürt vatandaşlar arasında yaşanan alacak verecek kavgası hızla kitlesel boyuta tırmanmış, hemen ardından Hatay Dörtyol´da dört polisin teröristlerce şehit edilmesi üzerine aynı tehlikeli gerilim orada da yaşanmıştı. Anayasa referandumuna çok kısa süre kala gerçekleşen bu olaylardan özellikle Hatay Dörtyol´dakiyle ilgili ortaya çıkan çok sayıdaki bulgu, dört polisin öldürülmesi de dahil, olayların içinde jandarma istihbarat ve MHP´li yetkililerin de yer aldığı bazı güçlerce organize edildiği kuşkusunu doğurmuş, Özel Harp Dairesi´nin (ÖHD) gerçekleştirdiği 6-7 Eylül olaylarını anımsatmıştı.
İnegöl olaylarında 44 gözaltı daha
İnegöl olayları kapsamında yürütülen soruşturmada, güvenlik kamerası incelemeleri sonucunda 44 kişi gözaltına alındı. İnegöl´de, 26 Temmuz´da 5 kişinin bıçaklanmasının ardından çıkan olaylara karıştıkları iddiasıyla daha önce de 50 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 11´i tutuklanmıştı. Bursa İnegöl´de Türk ve Kürt vatandaşlar arasında yaşanan alacak verecek kavgası hızla kitlesel boyuta tırmanmış, hemen ardından Hatay Dörtyol´da dört polisin teröristlerce şehit edilmesi üzerine aynı tehlikeli gerilim orada da yaşanmıştı. Anayasa referandumuna çok kısa süre kala gerçekleşen bu olaylardan özellikle Hatay Dörtyol´dakiyle ilgili ortaya çıkan çok sayıdaki bulgu, dört polisin öldürülmesi de dahil, olayların içinde jandarma istihbarat ve MHP´li yetkililerin de yer aldığı bazı güçlerce organize edildiği kuşkusunu doğurmuş, Özel Harp Dairesi´nin (ÖHD) gerçekleştirdiği 6-7 Eylül olaylarını anımsatmıştı.
Bursa´nın İnegöl ilçesinde 26 Temmuz´da meydana gelen olaylara ilişkin, kamera kayıtlarının incelenmesi ve görgü tanıklarının ifadesi doğrultusunda 44 kişi daha gözaltına alındı. Alınan bilgiye göre, Bursa Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin olay gecesine ait kamera kayıtlarını incelemesi ve görgü tanıklarının ifadeleri doğrultusunda başlattığı çalışmada, olaylarla ilgisi olduğu gerekçesiyle 44 kişi gözaltına alındı. Zanlılar ifadelerinin alınmasının ardından adliyeye sevk edilecek. Olayla ilgili başka gözaltıların da olabileceği öğrenildi. İnegöl´de, 26 Temmuz´da 5 kişinin bıçaklanmasının ardından çıkan olaylara karıştıkları iddiasıyla gözaltına alınan 50 kişiden 11´i tutuklanmıştı. ( AA)
Önce Bursa İnegöl, sonra Hatay Dörtyol
Etnik kavgayı körüklemeye çalışan kesimler, son provokasyon dalgasını ilk olarak Bursa İnegöl´de eyleme geçirmişti. Kürt kökenli bir halk otobüsü şoförü ile birkaç kişi arasında çıkan kavga, ´PKK´lılar İnegöl´ü bastı, insanlarımızı öldürdü´ şeklindeki kulaktan kulağa yayılınca, İçişleri Bakanı Atalay´ın değimiyle 12 Eylül referandumu öncesi provokasyon dalgasına dönüşmüştü. Zincirin bir sonraki halkası için ise Hatay Dörtyol ilçesi seçildi. Milliyetçiliği ve muhafazakarlığı ile dikkat çeken ilçede kolluk kuvvetine karşı düzenlenen saldırı üzerine fısıltı gazetesi yine devreye girmiş, saldırının PKK ve bölgede yaşayan Kürt vatandaşlar tarafından organize edildiği, eylemcilerin yakalanarak Dörtyol İlçe Emniyet Müdürlüğü´ne götürüldüğü söylentisi yayılmıştı. Söylenti üzerine halk galeyana gelmiş ve başta kamuya ait olmak üzere birçok araç ve işyeri ateşe verilmişti. Özellikle Hatay´daki olaylarla ilgili çok çarpıcı bulgular ortaya çıktı. Hatay Dörtyol´da dört polis memurunun çok sayıda merminin kullanıldığı bir yoğun çapraz ateşli saldırıda şehit edildiği olayda kullanılan çalıntı araba MHP´li bir meclis üyesine ait çıkmış, bu kişinin saldırıdan birkaç saat önce de Jandarma istihbaratla görüştüğü belirlenmişti. Şahsın verdiği ifadelerdeki çelişkiler ile aracı çalan ve dört polisi öldürmeye karar vermiş gözü dönmüş teröristlerin, MHP´li olduğu halde onu sağ bırakması kamuoyunda şüpheler uyandırmıştı. Polisin MHP´li üyeye ait çalıntı araçtaki katillerin peşindeyken, 155´e başka bir araç ihbar edilmiş, böylece takip ikiye bölününce katiller kaçabilmişti. İhbarı yapan kişinin Uzman Çavuş M.D. olduğu soruşturmada ortaya çıktı.. Son olarak ortaya çıkan bir ses kaydı MHP´li yetkililerin olaylarda nasıl organize şekilde rol aldıklarını ispatlıyordu. Yalanlanmayan ses kaydı, daha büyük olayların çıkmasının engellediği gerekçesiyle ancak savunulabilmişti ancak kaydın içeriği bu gerekçenin ne kadar yalan olduğunu bütün çıplaklığıyla ortaya koyuyordu.
Bahçeli kışkırtmalardan Başbakanı sorumlu tutmuştu
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Bursa İnegöl ve Hatay Dörtyol´da yaşanan terör saldırıları hakkında bir basın açıklaması yaptı. Bahçeli yaşananlardan Başbakan Erdoğan ve hükümeti sorumlu tuttu. Hatay´ın Dörtyol ilçesinde Türk polisini hedef alan alçak terör saldırısında dört kahraman evladımızın şehit olması Türkiye´yi yasa boğmuş ve haklı bir infiale sevketmiştir. PKK saldırılarının son dönemde hızla tırmanması ve etnik bölücülüğün gemi azıya alması, Türkiye´nin milli birliğini ve varlığını hedef alan hain bir saldırı ile karşı karşıya olduğunu bütün çıplaklığı ile göstermiştir.
İnegöl ve Dörtyol´da neler oldu?
Bursa´nın İnegöl ilçesinde 25 Temmuz akşamı ´mahallede korna çalma´ tartışmasıyla başlayan olaylar provokatörlerin devreye girmesiyle büyüdü. Mahallenin gençleriyle sürücü Şenol S. arasında yaşanan kısa süreli tartışmanın ardından, Şenol S. arkadaşlarını da yanına alarak otobüs durağına geldi. Kısa süreli tartışmanın ardından başlayan kavgada Selahattin O. (26), Metin B. (36), Şaban D. (47), Yunus U. (39), Erhan V. (38) ve İdris B. (54) bıçaklandı. Kaçan Mehmet Şerif S., Mehmet S. ve Şenol S. polis tarafından gözaltına alındı. Kulaktan kulağa yayılan ´Kürtler kahve basıp 3 kişiyi öldürdü´ söylentisinin ardından hastane bahçesinde toplanan ve sayıları bini aşan ilçe sakinleri, 3 kişinin gözaltına alındığı Merkez Karakolu´na gitti. Şüphelilerin kendilerine verilmesini isteyen öfkeli kalabalık, talepleri yerine getirilmeyince taşkınlık yapmaya başladı. Karakol önündeki bir aracı tahrip eden öfkeli grup, polis ve zabıta araçlarını ateşe verdi. Grup polisin biber gazlı müdahalesi ve havaya ateş açmasına rağmen sakinleşmedi. Bursa ve çevre illerden takviye güvenlik güçlerinin ilçeye gelmesinin ardından kalabalıktakilerin büyük bölümü evlerine gönderildi. Ancak yaklaşık 250 kişilik bir grup sabaha kadar eylemlerini sürdürdü. Olayların ardından gözaltına alınan 60 kişiden 11 tutuklandı. İtiraz üzerine bu kişiler serbest bırakıldı. Olay sırasında dükkanı tahrip edilen döner salonu işletmecisi Şahin Okutulmuş, ?Biz yıllarca İnegöl´de Kürdü, Çerkezi, Lazıyla kardeşçe yaşadık, tamamen provokasyon. Bazı güçler, kardeşler arasına girmeye çalışıyor.? dedi. Emekli öğretmen Ayşe Kılıç, ?Sağ-sol çatışması çıkarılmak isteniyor? derken eski CHP İnegöl İlçe Başkanı Necmi Demir de, ?Olaylar provoke edilmek istendi. İnegöl hoşgörünün hakim olduğu şirin bir beldemizdir? dedi. Ertesi gün 26 Temmuz 2010 tarihinde Dörtyol´da 4 polisin şehit edildiği hain bir saldırı gerçekleşti. Bu saldırının ardından başlayan ve etnik çatışmaya doğru sürüklenen şiddet olayları olayları tüm kenti ayağa kaldırdı. Dalga dalga yayılan ve Doğulu ve Kürtler´in oturduğu semtlere doğru sıçrayan şekilde 4 gün süren bir olaylar silsilesi yaşandı.
44 kişiden 21´i tutuklandı
18 Eylül 2010: Bursa´nın İnegöl ilçesinde 25 Temmuz´da ´mahallede korna çalınması´ tartışmasıyla başlayan olaylarla ilgi gözaltına alınan 44 kişiden 21´i mahkemece tutuklandı. Kamera kayıtları ve televizyon görüntüleri tek incelenerek tespit edilen zanlıların herhangi bir örgütle bağlantısı tespit edilmedi. ´Yağma, güvenlik güçlerine mukavemet, devlet malına zarar vermek ve kundaklama´ suçlamasıyla tutuklanan zanlılardan bazılarının olayların ardından gözaltına alınıp, delil yetersizliğinden serbest kaldığı öğrenildi. İnegöl´de 25 Temmuz günü başlayan 26 Temmuz gece boyunca devam eden olaylarda polis ve zabıta araçları ateşe verilmiş, bazı kamu binaları ile dükkanlar zarar görmüştü. 14 polis memurunun da yaralandığı olayların ardından gözaltına alınan 60 kişiden 11´i tutuklandı. İtiraz üzerine bu kişiler serbest bırakıldı. Olay gecesine ait güvenlik kameraları ve televizyon görüntülerini tek tek inceleyen Bursa polisi, kamu malına zarar veren ve vatandaşları galeyana getirmeye çalışan kişileri tespit etti. 15 Eylül´de düzenlenen eş zamanlı baskınlarda 44 kişi gözaltına alınarak Bursa Emniyet Müdürlüğü´ne getirildi. Burada sorgulanan şüphelilerinden 4´ü önceki gün sevk edildikleri mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Dün akşam geç saatlerde iki otobüsle İnegöl Adliyesi´ne getirilen 40 kişi hakim karşısına çıkarıldı. Zanlılardan 21´i ´Yağma, güvenlik güçlerine mukavemet, devlet malına zarar vermek ve kundaklama´ suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi. 19 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Zanlıların polis ve mahkemedeki ifadelerinde herhangi bir örgüt bağlantısı tespit edilmediği öğrenildi. ( Cihan)
(15 Eylül 2010), son güncel.: (18 Eylül 2010)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
İnegöl ve Dörtyol´daki kitlesel kışkırtmalarda Kontrgerilla kuşkusu
6-7 Eylül olayları İnegöl ve Hatay´da tekrarlanmak istendi
İnegöl´dekiler sarhoş amigolar değil derin devletin milisleri
Ergenekon´un kanlı iç savaş operasyonları
İnegöl´deki olaylar kirli bir tezgah mı?