Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 9 hakime Yargıtay 4. Dairesi tarafından ceza verilmesini eleştirerek, ´Hangi hukuku ve hangi maddeye dayanarak böyle bir adım atıyorsunuz´ dedi. Erdoğan, yargının bu kararla güvenirliğini yitirdiğini kaydetti. Çetelerle mücadele çerçevesinde kirli ilişki açığa çıktığına işaret eden Erdoğan, ´Terör örgütünün kirli oyunlarını deşifre edecek ve hukuk çerçevesinde millet adına hesap soracağız´ dedi.
Erdoğan: 9 hakim kararı hukuk inancını bitirdi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 9 hakime Yargıtay 4. Dairesi tarafından ceza verilmesini eleştirerek, ´Hangi hukuku ve hangi maddeye dayanarak böyle bir adım atıyorsunuz´ dedi. Erdoğan, yargının bu kararla güvenirliğini yitirdiğini kaydetti. Çetelerle mücadele çerçevesinde kirli ilişki açığa çıktığına işaret eden Erdoğan, ´Terör örgütünün kirli oyunlarını deşifre edecek ve hukuk çerçevesinde millet adına hesap soracağız´ dedi.
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi tarafından İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki 9 hakime ceza verilmesine sert tepki gösteren Erdoğan, şunları söyledi. Çetelerle mücadele çerçevesinde kirli ilişki açığa çıkarıldı. Terör örgütünün kirli oyunlarını deşifre edecek ve hukuk çerçevesinde millet adına hesap soracağız. Burada bir şeyi çok açık net söylemem gerekir. Kısa bir süre önce, birkaç gün önce malum 9 tane yargı mensubuna, hakime malum yine bir dava açılması neticesinde üst mahkemenin kalkıpta ceza vermesini hukuk adına ciddi sıkıntı süreci olarak görüyorum, Bugüne kadar olmamış, yeni kapıların açılmasına mesnet teşkil edecek bir adımdır. Henüz hakkında karar kesinleşmemiş ve yargı sürece devam ederken Anayasayı çiğneyerek böyle bir kararı verme yetkisini üst mahkeme kendisinde nereden buluyor. Bundan sonra mahkum olanında tutuklusuna kadar hepsi için bir kapı açılacak mı? Açılacak. Herkes müracaat edip kendilerine çıkış yolları arayacak mı? Arayacak. Ne olacak? Bunun altından neyle kalkacaksınız? Hangi hukuku ve hangi maddeye dayanarak böyle bir adım atıyorsunuz. Bunun ideolojinden ayrı bir yanı olamaz. Bunun kendi özel dünyalarındaki verilmiş karardan başka bir özelliği yoktur. Buna ne kendileri inanıyorlar, ne de milleti inandırabiliyorlar. Ben inanmıyorum, kimsenin de inandığına ihtimal vermiyorum. Çünkü o kararla güvenirliğini adeta bitirmiştir. 9 hakime böyle cezayı verdiğiniz andan itibaren bu ülkede yargının güvenirliği kalmaz. Yasama, yürütme, yargı ortak paydası bu milletin evlatları olmalı. Her şey Türkiye için olmalıdır. ( Cihan)
Hukuk kaldı mı? Yargıtay´da örtbas edilen hukukla mı mücadele edeceksiniz?
Başbakan Erdoğan hukuk çerçevesinde hesap sorulacağını ifade ediyor. Ancak herşey ortada.. Yüksek yargıda hukukun varlığından sözedilemez. Hukuk mücadelesi yürüten savcılar ve hakimler yıldırılmaya görevden alınmaya çalışılıyor.. Dava dosyaları zorla mahkemelerden Yargıtay´a aktarılarak örtbas ediliyor.. Dolayısıyla hukuk çerçevesindeki mücadelelerin anlamı tükeniyor. Savcı ve hakimlerin uğraşıları boşa gidiyor. Polis yakalar mahkeme bırakır ifadesi değişti: Savcı yakalar, mahkeme cezalandırır, Yargıtay bırakır ve niye bırakmadın diye de savcı hakimi cezalandırır.
Yargıtay 4. Daire, ilginç kararlarıyla dikkat çekiyor
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi´nin Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Prof. Dr. Mehmet Haberal´ı tahliye etmedikleri gerekçesiyle 9 hâkime verdiği tazminat cezasının yankıları sürüyor. Aynı dairenin geçmişte de benzer kararlara imza attığı ortaya çıktı. Agos Gazetesi yazarı Prof. Dr. Baskın Oran, bir televizyon programında kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle Mustafa Balbay ve Emin Çölaşan´a açtığı davayı kazanmasının ardından Yargıtay 4. Hukuk Dairesi kararı bozdu. Programda Çölaşan ve Balbay, Oran için Türk aydınlarının maddi ve manevi olarak satın alınması çok ciddi bir strateji... Adını da vereceğim gerekirse, ben polemik sevmiyorum ama adını da vereceğim: Prof. Dr. Baskın Oran. ifadesini kullanmıştı. Tazminat davasını kazanan Oran´ın dosyası Yargıtay tarafından bozuldu. Bozma kararını veren 4. Hukuk Dairesi gerekçe olarak, Dosya içeriğinden, davacının Agos Gazetesi´nde Ermeni sorunu hakkında yazılar yazdığı anlaşılmaktadır. Davalı, bu yazılara tepki göstermiştir. Davacı, özgürce düşüncelerini açıklayabildiğine göre, bu düşünceler aleyhine yapılan açıklamalara, sert de olsa, katlanmak zorundadır. ifadelerine yer verilmişti. 4. Daire´nin verdiği ilginç bir karar da ´367´ içtihadıyla ilgili. Kurul verdiği 367 kararından dolayı Anayasa Mahkemesi üyelerini eleştiren Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erdoğan´a yerel mahkeme tarafından verilen cezaları onadı. Erdoğan, Anayasa Mahkemesi üyelerine Hukuk bilmiyorlar. demişti. Mahkeme heyetinde bulunanlar dava açtı. Yerel mahkeme Prof. Erdoğan´ın her bir üyeye ayrı ayrı yasal faiziyle birlikte 5 bin lira ödemesine yönelik karar aldı. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi kararı onadı. 4. Daire´nin verdiği kararlar bununla da bitmiyor. 26 Mart 2005 tarihli Takvim gazetesinde ilginç bir yazı yayınlandı. ´İnsan Haltları Derneği´ başlıklı metinde Ne kadar halt işleyen bölücü varsa avukatı kesilen İHD yine sahneye çıktı. ifadeleri geçiyordu. İHD haberle ilgili dava açtı. Mahkeme 5 bin TL manevi tazminata hükmetti. Ancak 4. Hukuk Dairesi İfade özgürlüğüne girer. gerekçesiyle kararı bozdu. ( Zaman)
Abdullah Harun
(18 Haziran 2010, 12:47)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Ergenekon soruşturmasını engelleme girişimleri
Kontrgerilla´nın yargıdaki örgütlenmesi