Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, ´Kayıp Trilyon´ davasıyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında vermiş olduğu ´kovuşturma yapılmasına yer olmadığına´ ilişkin kararını kaldıran Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi´nin kararını ´kanun yararına´ bozdu. 11. Ceza Dairesi´ndeki dava dosyası uzun zamandır görüşülmeyi bekliyordu. Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner´in Yargıtay 11. Ceza Dairesi´nde yargılanarak kurtarılmasını işleyen ses kaydında Yargıtay 8. Daire üyesi Hamdi Yaver Aktan olduğu iddia edilen kişi, Cihaner davasında somut gelişme sağlanmadan Cumhurbaşkanı Gül´ün dosyasının şantaj amacıyla bekletilmesini tavsiye ediyordu. Aktan konuşmasında bu dosyanın Erzurum´daki dosyanın birleştirilmesine kadar elde tutulması gerektiğini şu şekilde ifade ediyordu: ´Ersan´a dedim ki, cumhurbaşkanlığı dosyasını sakın karara çıkartma, beklet. Bir akademisyen bu konuda görüş yazacak bana.´ Ses kaydında bahsi geçen Cihaner davasına yarınki duruşma ile devam edilecek. Erzurum´daki dava dosyasını zorlamalarına karşılık bugüne kadar ele geçiremeyen Yargıtay 11. Ceza Dairesi´nin CD´ler üzerinden hareket edeceği ve yarınki duruşmada skandal bir ´birleştirme´ kararı verebileceği tahmin ediliyor.
Yargıtay: Sincan hakiminin ´Gül´ kararı yok hükmündedir
Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, ´Kayıp Trilyon´ davasıyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında vermiş olduğu ´kovuşturma yapılmasına yer olmadığına´ ilişkin kararını kaldıran Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi´nin kararını ´kanun yararına´ bozdu. 11. Ceza Dairesi´ndeki dava dosyası uzun zamandır görüşülmeyi bekliyordu. Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner´in Yargıtay 11. Ceza Dairesi´nde yargılanarak kurtarılmasını işleyen ses kaydında Yargıtay 8. Daire üyesi Hamdi Yaver Aktan olduğu iddia edilen kişi, Cihaner davasında somut gelişme sağlanmadan Cumhurbaşkanı Gül´ün dosyasının şantaj amacıyla bekletilmesini tavsiye ediyordu. Aktan konuşmasında bu dosyanın Erzurum´daki dosyanın birleştirilmesine kadar elde tutulması gerektiğini şu şekilde ifade ediyordu: ´Reisicumhur´un dosyası orada. Sataşırlarsa canına okur. Onlar farkında işin. 3. kişi takipsizliğe itiraz edemez. Zarar gören kavramı müdahillikle ilgili... Orada benim yorumum var, Danıştay´ın kararı var, ilgili kişi genişletti... Bunu şimdi Ersan´a anlattık, Ersan pek yanaşmadı, şimdi bizim görüşümüze geldi... Cumhurbaşkanı´nın dosyasını sakın karara çıkarma, beklet kuyruğu sende adamın, İstanbul´da bir profesöre yazı yazdıracağım...´ Ses kaydında bahsi geçen Cihaner davasına yarınki duruşma ile devam edilecek. Erzurum´daki dava dosyasını zorlamalarına karşılık bugüne kadar ele geçiremeyen Yargıtay 11. Ceza Dairesi´nin CD´ler üzerinden hareket edeceği ve yarınki duruşmada skandal bir ´birleştirme´ kararı verebileceği tahmin ediliyor.
Cumhurbaşkanı Gül hakkında ´özel evrakta sahtecilik´ ve ´2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu´na aykırılık´ suçlarından dolayı soruşturma açılmış, soruşturma sonunda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ´kovuşturma yapılmasına yer olmadığına´ karar vermişti. Başsavcılığın kararına, şikayetçi Cahit Nalbantoğlu itirazda bulunmuştu. İtirazı değerlendiren Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Başsavcılığın, ´Kayıp Trilyon´ davasıyla ilgili olarak Gül hakkında vermiş olduğu ´kovuşturma yapılmasına yer olmadığına´ ilişkin kararını kaldırmıştı. İtiraz üzerine verilen kararlar kesin nitelik taşıdığı için Abdullah Gül´ün avukatları, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi´nin kararının ´kanun yararına bozulması´ istemiyle Yargıtay´a götürülmesi için Adalet Bakanlığı´na başvurmuştu. Adalet Bakanlığı, istemi yerinde görerek söz konusu kararı ´kanun yararına´ bozulması istemiyle Yargıtay´a götürmüştü. Başvuruyu değerlendiren Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, Gül hakkında vermiş olduğu ´kovuşturma yapılmasına yer olmadığına´ ilişkin kararını kaldıran Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi´nin kararını ´kanun yararı´na bozdu. Daire, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´nın kararına itiraz eden Cahit Nalbantoğlu´nun ´itiraz hakkı bulunmadığına´ hükmederek Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi´nin Cumhurbaşkanı Gül´ün yargılanmasına yönelik verdiği kararı kaldırdı. Yargıtay 11. Ceza Dairesi´nin kararı kesin nitelik taşıyor.
Kaçmaz´ın kararında ´usulsüzlük üstüne usulsüzlük´
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´nın ´kovuşturmaya yer olmadığı´ kararına rağmen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül´e yargı yolunu açma girişiminde bulunan Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi´nin Anayasa ihlalinin yanında usul hatası yaptığı belirtilmişti. Tartışmaların odağındaki Mahkeme Başkanı Osman Kaçmaz´ın yasal sürenin dolmasından 28 gün sonra verilen dilekçeyi işleme koyduğu belirlenmişti. Mahkemenin ´Kayıp trilyon davasında vergilerim zarara uğratıldı´ diyen eski Yargıtay üyesi Cahit Nalbantoğlu´nu davanın zarar göreni olarak kabul etmesi de ikinci bir usul hatası olarak değerlendirilmişti. Çünkü başsavcılığın Gül ile ilgili verdiği takipsizlik kararına ancak suçtan zarar gördüğü varsayılan Maliye Bakanlığı´nın itiraz edebileceği ifade ediliyor. ´Kayıp trilyon´la ilgili hem ceza hem de alacak davasında Hazine adına Maliye Bakanlığı müdahil olmuştu. Yargıtay´ın kararına Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı´nın itiraz hakkı bulunduğu, ancak başsavcılığın usul hatası sebebiyle verilen bozma kararına itiraz etmeyeceği vurgulanıyor. İtiraz edilmesi halinde son kararı Yargıtay Ceza Genel Kurulu verecek. İtiraz edilmemesi durumunda dairenin kararı kesin nitelik taşıyor. Kararın kesinleşmesinin ardından dosya Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´nın arşivinde tutulacak. Kaçmaz, bozma kararına ikinci kez bakamayacak.
ŞOK SES KAYDI´NDA GÜL´ÜN DOSYASININ ŞANTAJ AMACIYLA BEKLETİLDİĞİ BELİRTİLİYORDU
Cihaner davası yarın
18 Mayıs´ta internete düşen ses kaydında, Yargıtay 8. Dairesi üyesi Hamdi Yaver Aktan ile Yargıtay 10. Hukuk Dairesi Üyesi Fatih Arkan şok eden ifadeler kullanıyordu. 2 Nisan 2010 tarihinde Yargıtay 11. Ceza dairesinde yargılanmaya başlanan Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner hakkında yapılan duruşmadan hemen sonra yapıldığı anlaşılan konuşmada Erzurum´da devam eden Ergenekon Terör Örgütü´nün Erzincan yapılanması ile ilgili davanın Ankara´ya alınması ile ilgili planlar üzerinde konuşuluyordu. Bu plana göre Erzurum ve İstanbul Ağır Ceza mahkemelerinden ivedilikle kurye ile asılları istenen dava dosyalarını ele geçiren Yargıtay mahkemesi, bu davaları kendisinde birleştirerek yerel mahkemelere geri göndermeyecek, tutuklu sanıkları da tahliye ederek davayı zamana yayacak ve işi oyalayarak dosyayı kapatacaktı. Konuşmanın bu bölümünde, işlerin planlandığı gibi gitmemesi halinde neler olabileceğini de şöyle öngörüyorlardı: ´Erzurum, dosyayı göndermeyiverirse ne yapacağız? - Göndermek zorunda. - Yapmayın böyle diye diye böyle oldu. HSYK´yı da rezil etiler. Göndermiyorum derse ne yapacaksınız? - Fotokopi bile gönderse birleştirme kararı verip esası kapatıp dosyayı gönder kardeşim. Fotokopiyi bile gönderse burası cesaretli ise, ben olsam birleştiririm basarım tahliyeyi.´
Cihaner´e karşılık Gül dosyası
Ses kaydındaki bir bölüm ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül´ün de yargılanmak istendiği ´Kayıp Trilyon´ davasıyla ilgili şok edici şantaj ifadelerini içeriyordu. ´Kayıp Trilyon´ davasında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilen takipsizlik kararına konuyla ilgisi ve davanın tarafı olmayan bir vatandaş tarafından yapılan itiraz üzerine Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz Cumhurbaşkanının yargılanmazlığını ortadan kaldıran skandal bir karar vermişti. Bu skandal üzerine devreye giren Adalet Bakanlığı Kaçmaz´ın kararı aleyhine yazılı emir yoluna başvurmuştu ve bu dosya halen incelenmek üzere Yargıtay 11. Ceza Dairesinde beklemekte. Hamdi Yaver Aktan konuşmasında bu dosyanın Erzurum´daki dosyanın birleştirilmesine kadar elde tutulması gerektiğini şu şekilde ifade ediyor: Reisicumhur´un dosyası orada. Sataşırlarsa canına okur. Onlar farkında işin. 3. kişi takipsizliğe itiraz edemez. Zarar gören kavramı müdahillikle ilgili... Orada benim yorumum var, Danıştay´ın kararı var, ilgili kişi genişletti... Bunu şimdi Ersan´a anlattık, Ersan pek yanaşmadı, şimdi bizim görüşümüze geldi... Cumhurbaşkanı´nın dosyasını sakın karara çıkarma, beklet kuyruğu sende adamın, İstanbul´da bir profesöre yazı yazdıracağım...
Yarın kritik gün: Cihaner davası yerel mahkemeden zorla alınarak 2´nci Şemdinli olayı yaşanacak mı?
Ses kaydının devamında Hamdi Yaver Aktan, birleştirme ve sanıkların tahliyesini başarması halinde yargıladığı sanık İlhan Cihaner´e ´İlhan anlat bakalım´ diyerek samimiyetini ortaya koyan 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker´e Yargıtay başkanı olacağını söylediğini açıkça ifade ediyor. Ses kaydında ayrıca Yargıtay cumhuriyet başsavcısının bir kapatma davası daha açabileceği ancak anayasa değişikliği sürecinde bunun yapılmasının zor olduğu ve seçimleri olumsuz etkileyebileceği ifade ediliyor. Konuşmada çarpıcı bir bölüm de Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya´nın da gözaltına alınma korkusu yaşadığını iddia eden ifadeler.. Ses kaydının geneline bakıldığında görülebilecek olan bir ayrıntı da kamuoyunda bu konuların konuşulmasından yüksek yargıda örgütlenmiş Kontrgerilla ve Ergenekoncuların rahatsızlık duymaları ve planlarının bozulmasına neden olduğunu düşünmeleri.
(17 Haziran 2010, 13:06), son güncel.: (18 Haziran 2010)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Ses kaydı: Yargıtay´ın Cihaner planı
Cihaner´i Yargıtay´da kurtarma planı manşetlerimiz
İşte adım adım Erzincan´daki Islak Komplo ve boşa çıkarılması
Erzincan´da savcı Cihaner ve Jandarma´nın ´ıslak imza´ operasyonları