Anayasa Mahkemesi hakkında, ´Anayasa paketindeki bazı maddeleri iptal ederse bu yok hükmünde olacaktır, hükümet bu hukuksuz kararı kaale almadan referanduma sunmalıdır. Hükümetin bu yöndeki adımı hukuki olarak herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir.´ diyen raportör Osman Can´a Yüksek Mahkeme´den uyarı geldi. Mahkeme, Can´dan çalıştığı kurumu yok saymaya yönlendiren açıklamasını adli tatil başlayana kadar düzeltmesini ya da gereğini yapmasını istedi. Can´ın bir üniversiteyle görüştüğü ve mahkemeyle ipleri koparmasının sürpriz olmayacağı belirtiliyor.
´Yok hükmü´nden sarsılan mahkeme uyardı: Düzelt ya da git
Anayasa Mahkemesi hakkında, ´Anayasa paketindeki bazı maddeleri iptal ederse bu yok hükmünde olacaktır, hükümet bu hukuksuz kararı kaale almadan referanduma sunmalıdır. Hükümetin bu yöndeki adımı hukuki olarak herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir.´ diyen raportör Osman Can´a Yüksek Mahkeme´den uyarı geldi. Mahkeme, Can´dan çalıştığı kurumu yok saymaya yönlendiren açıklamasını adli tatil başlayana kadar düzeltmesini ya da gereğini yapmasını istedi. Can´ın bir üniversiteyle görüştüğü ve mahkemeyle ipleri koparmasının sürpriz olmayacağı belirtiliyor.
Demokrat Yargı Derneği Başkanı Osman Can´ın raportörü olduğu Anayasa Mahkemesi hakkında, ?Eğer anayasa paketindeki bazı maddeleri iptal ederse bu yok hükmünde olacaktır, hükümet bu hukuksuz kararı kaale almadan referanduma sunmalıdır? yönündeki sözleri krize yol açtı. İptal kararı alırsa, Mahkemeyi, ´yok sayın´ çağrısında bulunduğu için Can, kurumundan yolları ayırma noktasına getiren ciddi bir uyarı aldı. Yüksek Mahkeme, Can´a, kurumu yok saymaya yönlendiren, özendiren ve bu kadar kritik bir süreçte saygınlığına gölge düşüren açıklamalarını en kısa sürede düzeltmesi uyarısında bulundu.
Yaptığınız yadırgandı
Ayrıca, Osman Can´a, adli tatil başlayana dek bu açıklamalarını düzeltmesi, Mahkeme ile ilişkileri konusunda gerekeni yapması istendi. Bu da, ´ya açıklamalarını düzelt, ya da git´ şeklinde değerlendirildi. Kurumun hakaret ve iftira sınırlarına riayet edildiği takdirde sonuna kadar her türlü eleştiriye saygılı olduğu Can´a belirtildi ve ?Mahkemenin başarılı ve referans alınan bir çalışanı olarak açıklamalarınıza dikkat etmeniz gerekirdi. Özellikle dışarıdan bu kadar haksız saldırılara ve baskılara maruz kalınan bir dönemde yaptığınız yadırgandı. Yüksek Mahkeme´nin iptal ya da onay kararı tamamen titiz değerlendirmelere dayalı olarak objektif biçimde alınacaktır. Bu konuda her üyemiz azami dikkat gösterirken, sizin baskı oluşturabilecek, yanlış anlaşılabilecek çıkışınıza anlam verilememiştir? yönünde görüşler ifade edildi. İddiaya göre, Osman Can da halen bir üniversite ile öğretim üyeliği için görüşme halinde. Bu nedenle, yakında Anayasa Mahkemesi ile iplerini tamamen koparmasının sürpriz sayılmayacağı belirtiliyor. Kamuoyunda giderek belirginleşen kanıya göre, Anayasa Mahkemesi şeklen inceleyeceğini belirtse de Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu´nun yapısının değiştirilerek üye sayılarının arttırılmasına yönelik anayasa değişiklik maddelerini esasa girerek iptal edecek ve referandum sürecini durduracak. Oysa hukukçuların çoğunluğu, referandum süreci tamamlanmadan bir yasa değişikliğinin iptal edilemeyeceğini, çünkü yasal sürecin henüz tamamlanmamış olduğunu belirtiyorlar.
´Hükümet kaale almasın´ dedi
Ak Parti´nin kapatma davasında da raportörlük yapan Osman Can´ın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalar yankı uyandırmıştı. Mahkeme´nin Anayasa paketinde bazı maddeleri iptal etmesi olasılığı ile ilgili değerlendirmede bulunan Can, hukuksuzca alınan bir kararın üzerine ikinci kez hukuksuz bir karar alınamayacağını söylemişti. Raportör Can, ?Yüksek Mahkeme´nin Anayasa Değişikliği Paketi´ndeki bazı maddeleri iptal etmesi halinde bu kararı yok hükmünde olacaktır. Hükümet, söz konusu maddelerin iptal edilmesi halinde, bu hukuksuz kararı kale almadan, iptal edilen maddeler de dahil olmak üzere paketi bir bütün halinde referanduma sunmalıdır? demişti. Hükümetin bu yöndeki adımının hukuki olarak herhangi bir sorun teşkil etmeyeceğini savunan Can, asıl hukuksuzluğun, Mahkeme´nin, Anayasa´nın kendisine çizdiği sınırların dışına çıkıp değişiklik paketini esastan incelemesi ve bazı maddeleri iptal etmesi olacağını iddia etmişti.
Can ve Arınç´a suç duyurusu
İstanbul Barosu´ndan avukat Mahmut Tanal, Osman Can ile Can´ın teklifine destek veren ve mahkemenin olası iptal kararıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ak Parti milletvekilleri Bülent Arınç, Prof. Burhan Kuzu ve Bekir Bozdağ hakkında Anayasa´ya sadakat yeminine aykırı hareket etmek, yargı görevini yapanı ve adil yargılamayı etkilemek iddialarıyla suç duyurusunda bulundu. ( Hürriyet)
Can: Mahkemeden uyarı geldiği iddiası doğru değil
Bakanlar Kurulu, Mahkeme´nin anayasa ihlalini onaylamamalı
13 Haziran 2010: Anayasa Mahkemesi´nin (AYM) gündemine aldığı anayasa değişikliği incelemesiyle ilgili açıklamaları nedeniyle raportör Osman Can´a Hürriyet gazetesinin manşetinden ültimatom verildi. Hürriyet, ´Ya düzelt ya da git´ başlıklı manşet haberinde ?AYM´nin Osman Can´dan ya eleştirisini düzeltmesini ya da görevinden ayrılmasını istediğini? iddia etti. Kendisine ancak AYM Başkanı Haşim Kılıç´ın ?düzelt ya da git? diyebileceğini belirten Can da ?Böyle birşey olmadı. Git derlerse de koltuğa yapışacak halim yok, Allaha ısmarladık der giderim? dedi. Demokrat Yargı Başkanı olan Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can, AYM´nin CHP´nin başvurusunu kabul etmesinin ardından ?Eğer AYM, anayasa paketindeki bazı maddeleri iptal ederse bu yok hükmünde olacaktır, hükümet kaale almadan referanduma sunmalıdır? demişti. Hürriyet´in haberine göre bö sözler AYM´de büyük bir kriz yarattı. Yüksek Mahkeme, bu eleştiriden duyduğu rahatsızlığı Osman Can´a ileterek adli tatile kadar ?ya sözlerini düzeltmesini ya da kurumdan ayrılmasını? istedi. Kendisine ?düzelt ya da git? yönde bir ifadeyi ancak Haşim Kılıç´ın kullanabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Can, ?Kimse, bana böyle bir şey demedi. Bana bu durumu Anayasa Mahkemesi Başkanı´nın ifade etmesi lazım. Böyle bir durum varsa, bana bunu yazılı olarak iletmeleri gerekli. Ayrıca anayasanın kurallarını ortaya koymak ve hatırlatmak, Anayasa Mahkemesi´nin ihlale hakkının olmadığını söylemek, antidemokratik bir tavır mı? Mahkemenin yanlış yapacağını söylemek, böyle bir eleştiride bulunmak yanlış mı?? diye konuştu. ´Ya düzelt ya da git´ ifadesini kimin kullandığını belmediğini belirten Osman Can ?Mahkeme ifade ediyor deniyor. Mahkeme Başkanı´nın bana açıklama yapması lazım. Böyle bir şey yok... Böyle bir ifadede bulunurlarsa, Allah´a ısmarladık derim. Koltuğa yapışacak halim yok. Üniversitede zaten bilimsel çalışmalarda bulunuyorum, üniversiteye geri dönebilirim? dedi.
´O ifade AYM´ye ait olamaz´
Hürriyet´in haberine göre Doç. Osman Can´a Anayasa Mahkemesi sözlerinden ötürü rahatsızlığnı şöyle ifade etti: ?Mahkemenin başarılı ve referans alınan bir çalışanı olarak açıklamalarınıza dikkat etmeniz gerekirdi. Özellikle dışarıdan bu kadar haksız saldırılara ve baskılara maruz kalınan bir dönemde yaptığınız yadırgandı. Yüksek Mahkeme´nin iptal ya da onay kararı tamamen titiz değerlendirmelere dayalı olarak objektif biçimde alınacaktır. Bu konuda her üyemiz azami dikkat gösterirken, sizin baskı oluşturabilecek, yanlış anlaşılabilecek çıkışınıza anlam verilememiştir.? AYM´ya atfedilen tırnak içi bu cümleleri değerlendiren KTÜ Anayasa Hukuku Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Yusuf Şevki Hakyemez ise, ifadelerin Anayasa Mahkemesi´ne ait olma ihtimalinin zayıf olduğunu söyledi. ?Onay? yetkisinin mahkemede bulunmadığını söyleyen Prof. Hakyemez ?Anayasa Mahemesi ya bir başvuru sonucunda yasayı iptal eder ya da iptalin reddine karar verir. Onay makamı değildir. Onay makamı Meclis´tir? dedi.
Eşini de haber yapmışlardı
Yaptığı çıkışlarla bazı çevreleri ciddi biçimde rahatsız eden Osman Can, daha önce de Hürriyet gazetesinde bel altı vuruşla karşılaşmıştı. Hürriyet, Osman Can´ın eşi Gülnur Can´ın üniversite öğrencisi iken aldığı bir disiplin cezasını sürmanşetine taşımıştı. Can bu haberlere ?Kamusal bir mücadele yapıyoruz. Şahsi olarak basının böyle bir konuyu haber olarak değerlendirmeyi düşünmesi bile bana üzüntü veriyor? demişti. ( Star)
Demokrat yargıdan destek geldi
Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı da olan Can, hükümetin karara rağmen, paketi referanduma bir bütün olarak götürmesinin hukuki olarak herhangi bir sorun teşkil etmeyeceğini belirtti. Can, Meclis, Anayasa´yı korumak zorundadır. Mahkeme´nin, Anayasa tarafından tayin edilmiş çerçeve dışına çıkması durumunda, hukuksal ve siyasal olarak bu yöntemin takip edilebileceğini ifade ediyoruz.Bu tür bir ihlal gerçekleştiğinde ise Meclis, Yüksek Seçim Kurulu ve Bakanlar Kurulu buna hukuksal geçerlilik kazandıramaz. ifadelerini kullandı. Demokrat Yargı, yaptığı yazılı açıklamada Can´ın görüşlerini destekledi. Açıklamada, Anayasa´yı ihlal üzerine inşa edilmiş kararların ´karar´ olması ve ´bağlayıcı´lık iddiasında bulunması mümkün değildir. Anayasa Mahkemesi, kararına uyulmasını Anayasa´yı ihlal etmediği sürece bekleyebilir. Parlamento´nun Anayasa´yı gerektiğinde Mahkemeye karşı koruması sorumluluğunun bir gereğidir. denildi. ( Zaman)
(12 Haziran 2010, 12:24), son güncel.: (13 Haziran 2010)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
´Anayasa Mahkemesinin vereceği hukuksuz iptal kararı yok hükmündedir´ tartışmasıyla ilgili tüm manşetlerimiz
Kontrgerilla´nın yargıdaki örgütlenmesi