Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner´in Yargıtay 11. Ceza Dairesi´ndeki yargılanmasına devam edildi. Bugünkü 3´ncü duruşmada savunmasına devam eden Cihaner, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi´ni kendisine terör uygulamakla suçladı. Duruşmada internete düşen, Yargıtay üyelerinin kendi aralarında yaptıkları Başsavcı Cihaner´i Yargıtay´da yargılayarak kurtarma konulu ses kayıtlarını haber yapan beş gazete ve 1 televizyon kanalı hakkında suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştıran Yargıtay hakimlerinin, Erzurum mahkemesini terör uygulamakla suçlayıp hakaret eden Başsavcı Cihaner hakkında suç duyurusunda bulunmaması ise dikkat çekti.
Cihaner mahkemeyi terörle suçladı, yargıtay görmedi
Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner´in Yargıtay 11. Ceza Dairesi´ndeki yargılanmasına devam edildi. Bugünkü 3´ncü duruşmada savunmasına devam eden Cihaner, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi´ni kendisine terör uygulamakla suçladı. Duruşmada internete düşen, Yargıtay üyelerinin kendi aralarında yaptıkları Başsavcı Cihaner´i Yargıtay´da yargılayarak kurtarma konulu ses kayıtlarını haber yapan beş gazete ve 1 televizyon kanalı hakkında suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştıran Yargıtay hakimlerinin, Erzurum mahkemesini terör uygulamakla suçlayıp hakaret eden Başsavcı Cihaner hakkında suç duyurusunda bulunmaması ise dikkat çekti. Suç duyurusu yapılan gazeteler Zaman, Yeni Şafak, Vakit, Star ve Bugün.
Cihaner´in Yargıtay 11. Ceza Dairesi´ndeki yargılanmasına devam edildi. Bugünkü duruşmaya, sanık Cihaner, avukatları, Cihaner´in ailesi ve çok sayıda vatandaş katıldı. Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Cihaner´in avukatı Turgut Kazan´ın talebi üzerine davaya ilişkin bazı gazetelerde yer alan ´Yargıtay´da Cihaner´i Kurtarma Planı´ başlıklı haberler nedeniyle bu haberlerin yer aldığı 5 gazete ve 1 televizyon kanalı hakkında ´yargı görevini yapanları ve adil yargılamayı etkiledikleri´ gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Daire ayrıca, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen ve Cihaner´in ´Ergenekon terör örgütü üyesi olmak´ suçlamasıyla yargılandığı dava dosyasının özel kurye ile Daire´ye gönderilmesini kararlaştırdı.
11.35: Duruşma başladı: Cihaner, Erzurum mahkemesini terörle suçladı
Duruşma başladı. Erzincan Ergenekon davasının iki numaralı tutuklu sanığı İlhan Cihaner, davaya bakan mahkemeye büyük bir hakarette bulundu. Tutuklu sanık Cihaner yargıtay´daki duruşmada, Erzurum mahkemesini ´Terör´ uygulamakla itham ederek Görevsiz bir mahkemenin terörüyle karşı karşıyayım dedi.
11.53: İstanbul´dan gönderilen dosya ulaşmadı. Savcı beklenmesini istedi
Bu arada İstanbul´dan gönderilen dosyanın Yargıtay´a ulaşmadığı öğrenildi. Savcı dosyanın beklenmesini istedi, avukatlar itiraz ediyor..
12.35: Dava 11 Haziran´a ertelendi. Diyarbakır´daki dosya beklenecek
Cihaner´in yargılandığı Yargıtay´daki davada Diyarbakır´a gönderilen dosyanın beklenmesi kararlaştırıldı. Duruşma 11 Haziran´a ertelendi. Mahkeme, dava ile ilgili istenen müzekkerelere cevap verilmesinin beklenmesini istedi. Mahkeme ayrıca, davayla ilgili bazı gazetelerde çıkan haberlerin yargılamayı etkileyip etkilemediğinin araştırılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´na yazı yazılmasına karar verdi.
Vurun medyaya! Mahkemeleri terörle suçlayanlara, gizli planlara sessiz kalan yargıtay hakimleri, bunları haber yapan medyaya suç duyurusu yapıyor..
Ses kayıtlarını haber yapan 5 gazete ve 1 kanal için suç duyurusu
Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner´in ´görevi kötüye kullanma´, ´evrakta sahtecilik´ ve ´imar kirliliğine neden olmak´ suçlamasıyla yargılandığı davaya, Yargıtay 11. Ceza Dairesinde devam edildi. Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker, geçen duruşma sanık Cihaner´in Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı görevi sırasında yürüttüğü Fethullah Gülen grubuna yönelik soruşturmayla ilgili dosyayı görevsizlik kararıyla Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı´na gönderdiğine ilişkin görevsizlik kararının Daire´ye gönderildiğini söyledi. Daire Başkanı Ülker, geçen duruşmadaki ara karar doğrultusunda İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde yürütülen ve sanıkları arasında Kurmay Albay Dursun Çiçek´in de bulunduğu ´İrtica ile mücadele eylem planı´ dava dosyasının gönderildiğine ilişkin cevap yazısının geldiğini, ancak söz konusu dava dosyasının henüz Daire´ye ulaşmadığını bildirdi.Ülker, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve Cihaner´in ´Ergenekon terör örgütü üyesi olmak´ suçlamasıyla yargılandığı dava dosyasının geçen duruşmada istendiğini anımsatarak, bu dava dosyasının İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde devam eden ´irtica ile mücadele eylem planı´ dava dosyası ile birleştirme kararlarına yapılan itiraz nedeniyle Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesine gönderildiğine ilişkin yazının Daire´ye ulaştığını kaydetti. Erzincan Adliye Lojmanları bahçesine kameriye yapılması suretiyle ´imar kirliliğine neden olmak´ suçuna ilişkin olarak kameriyeyi yapan Süleyman Tan, Erol Söğüt ve Yavuz Çakır´ın ifadelerinin talimatla alındığını belirten Daire Başkanı Ülker, bu kişilerin ifadelerini okudu. Tan, Çakır ve Söğüt´ün ifadelerinde yaptıkları işe karşılık para almadıklarını, adliyeye katkı sağlamak amacıyla bu işi yaptıklarını, Başsavcı Cihaner´in de ´böyle bir şey olmayacağı için para teklifinde bulunduğunu´ söyledikleri görüldü. Duruşmada savunma yapan sanık Cihaner, Erzurum´daki davada ´olağanüstü yargılama usullerinin´ uygulandığını öne sürerek, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinin kasıtlı davranarak, dosyayı Yargıtay´a göndermediğini savundu.
Yargıtay üyelerinin ses kayıtları
Yargıtay 11. Ceza Dairesi´ndeki dava başlamadan bir gün önce bazı basın organlarında yüksek yargıçların ´davayı kurtarma planı´ başlığında haberlerin yer aldığını iddia eden Cihaner, şöyle konuştu: ´Bu yargılama öyle bir yargılama haline geldi ki korku iklimi yaratılmaya çalışılıyor. Ben kendimi bu davada tutuklu görmüyorum. Önümün eşkıya tarafından kesilip, bir yere kapatılmam neyse şu anda yaşadığım durum da böyle bir şey. Beni yargılamakta görevsiz bir mahkemenin terörüne maruz kalıyorum. Her türlü bedeli ödemeye hazırım. Bu yargıyı etki altına almak isteyen siyasi iradenin oyunudur. Ben tutuklandıktan sonra yargı reformu gündeme getirildi, bu bir süreçti. Bunlar siyasi, popülist bir sürecin yaşandığını gösterir´ Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Müsteşarı Ahmet Kahraman hakkında YARSAV´ın ´Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu´nun çalışmasını engellemek ve Anayasayı ihlal etmek´ iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´na suç duyurusunda bulunduğunu hatırlatan Cihaner, bu suç duyurusu üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´nın muhtemelen takipsizlik kararı vereceğini, kendisinin de bir başsavcı olarak aynı hukuki statüye sahip olduğunu ancak bakan ve müsteşarının yargılanmadığını söyledi. Kendisini yargılamak için 7 aydır mahkeme arandığını savunan Cihaner, ´Tarihte ´Donanma Davası´ diye bir dava vardı. Gemide seyyar bir mahkeme kurulmuştu. Biz de Araf´ta kaldık, dosyaya ulaşamıyoruz. Seyyar bir mahkeme kurulursa ancak o zaman dosyaya ulaşabiliriz. Kurye ve posta bizden daha çok dosyaya vakıf´ dedi. Cihaner´in bu sözleri üzerine Daire Başkanı Ülker, ´Bekleyeceğiz, başka yapacak bir şey yok. Biraz sabırlı olmak lazım´ diye konuştu.
Avukat sokaktaki birisine kafayı taktı: Beklersek dosyalar gelmez
Cihaner´in avukatı Turgut Kazan da söz konusu dosyaların beklenmesi durumunda gelmeyeceğini ileri sürerek, ´Dosyaların gönderilmemesiyle suç işlenmiştir. Yargısız infaz uygulanmaktadır. Ağır bir kasıt ile işlenmiş suç var. Bizim talep ettiğimiz birleştirme kararına sokaktan geçen biri itiraz etmiştir. Bu itiraz edilebilecek bir karar değildir. Dosyayı Diyarbakır´a kaçırmışlardır. Suç işlenmeye devam ediliyor´ dedi. Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki dava dosyasını Yargıtay 11. Ceza Dairesi´ne göndermeyen yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunulması talebini tekrarlayan Kazan, bu defa bu suçun ´izne tabi olmadan soruşturulacak suçlar kapsamında´ olduğunun vurgulanmasını istedi. Yargıtay´daki dava başlamadan önce bazı gazetelerde Yargıtay üyelerine ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarının yayınlanarak, Yargıtay 11. Ceza Dairesi´nin baskı altına alınmaya çalışıldığını öne süren avukat Kazan, gazetelerde Cihaner hakkında çıkan ´Yargıtay´da Cihaner´i kurtarma planı´ başlıklı haberlerden dolayı 5 gazete ve 1 televizyon kanalı hakkında ´davayı etkilemek suçundan´ suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.
Avukat: Birleştirme için Diyarbakır´daki dosyayı beklemeyin hemen birleştirin
Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki Cihaner´in ´Ergenekon terör örgütü üyesi olmak´ suçlamasıyla yargılandığı dava dosyasının Yargıtay 11. Ceza Dairesi´ndeki dava dosyası ile birleştirilmesi talebini de tekrarlayan avukat Kazan, davaların birleştirilmesi için Erzurum´daki dava dosyasının aslının beklenmesine gerek olmadığını, Daire´nin elinde bulunan CD´ler ve belgeler üzerinden yapılacak değerlendirme ile davaların birleştirileceğini savundu.
Avukat Kazan, dosyaların hem Diyarbakır´dan hem de Erzurum´dan özel kurye ile getirilmesini istedi.
Ara karar
Cihaner´in ifadesi ve Kazan´ın sözlerinin ardından Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker, duruşmaya kısa bir ara verdi. Duruşmaya verilen aranın ardından Yargıtay 11. Ceza Dairesi´nin ara kararını açıklayan Daire Başkanı Ülker, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Cihaner´in ´Ergenekon terör örgütü üyesi olmak´ suçlamasıyla yargılandığı dava dosyasının, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde devam eden ´irtica ile mücadele eylem planı´ dava dosyası ile birleştirme kararlarına yapılan itirazın Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi´nde değerlendirildikten sonra ´ivedi´ şekilde özel kurye ile Daire´ye gönderilmesine karar verildiğini açıkladı. Daire, Cihaner´in Yargıtay´da yargılandığı davaya ilişkin bazı gazetelerde yer alan ve Yargıtay üyelerine ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarına dayanılarak yapılan ´Yargıtay´da Cihaner´i kurtarma planları´ başlıklı haberler nedeniyle 5 gazete ve bir televizyon kanalı hakkında ´yargı görevini yapanları ve adil yargılamayı etkileme´ iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Suç duyurusu yapılan gazeteler Zaman, Yeni Şafak, Vakit, Star ve Bugün. Yargıtay 11. Ceza Dairesi, dava dosyasında yer alan eksikliklerin tamamlanması ve istenen diğer dava dosyalarının gelmesinin beklenmesine karar vererek, duruşmayı erteledi. Duruşmaya, Cihaner´in eşi Muhteber, babası İsmail Hakkı, annesi Zeynep Cihaner, kardeşleri, YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, YARSAV Yönetim Kurulu üyeleri, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, bazı hakim ve savcılar ile çok sayıda vatandaş izlemek üzere katıldı. Cihaner´i, Turgut Kazan başta olmak üzere 14 avukat savundu. Avukatlar, basın mensupları ve izleyiciler salona girdikten sonra sanık İlhan Cihaner, duruşma salonuna alındı. Cihaner, duruşma salonuna girişinde izleyiciler tarafından alkışlandı. Duruşma salonuna çok sayıda izleyicinin alınması nedeniyle, bazı gazeteciler salona giremedi, salona girmeyi başaran gazetecilerin de duruşmayı yere oturarak izledikleri görüldü. Duruşma öncesinde Erzincan´dan geldiği öğrenilen bir grup, Yargıtay önünde basın açıklaması yaparak Cihaner´e destek verdi. Grupta bulunanların ´Başsavcı Cihaner onurumuzdur´ yazılı tişörtler giydiği görüldü. ( Bugün)
HKP, Cihaner´e destek için yargıtay önünde eylem yaptı
Halkın Kurtuluş Partisi üyesi bir grup, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan ve Yargıtay 11. Ağır Ceza Mahkemesi´nde duruşması başlayan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner´e destek için Yargıtay önünde eylem yaptı. Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Yalçın Küçük´ün de sabah saatlerinde Yargıtay´a geldiği görüldü. Yaklaşık 100 kişilik grup, ellerinde pankart ve dövizle Atatürk Bulvarı Yargıtay girişinde toplandı. Grup üyeleri, Yargıtay´da duruşması başlayan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı Cihaner´e destek verdi. İlhan Cihaner onurumuzdur sloganları atan grubun gelişinin ardından çevik kuvvet ekipleri Yargıtay önünde güvenlik önlemi aldı. Duruşma öncesinde Cihaner´in çok sayıda yakını da üzerlerine Cihaner´in resmi bulunan, Cihaner onurumuzdur yazılı tşörtlerle geldi. Yargıtay önünde toplanan grup, alkışlarla ve açtıkları dövizle Cihaner´e destek verdi. Duruşmaya, ayrıca, Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan Yalçın Küçük de katıldı. Yargıtay arka girişinde Cihaner´in gelişini bekleyen basın mensupları ile polis arasında kısa süreli arbede yaşandı. (Cihan)
Bu kez ismiyle hitap etmedi
29 Mayıs 2010: Duruşmaya, tutuklu sanık İlhan Cihaner´in eşi Muhteber, babası İsmail Hakkı, annesi Zeynep Cihaner, kardeşleri, YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, YARSAV Yönetim Kurulu üyeleri, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, bazı hakim ve savcılar ile çok sayıda vatandaş izledi. Cihaner´in duruşma girişinde alkışlanmasına mahkeme heyeti ses çıkarmadı. Bir önceki duruşmada Ersan Ülker´in Cihaner´e yakınlığı ve samimi ifade şekli dikkat çekmişti. Ülker´in dünkü duruşmada bu konuda dikkatli davrandığı fark edildi. Ülker´in Cihaner´e ismiyle hitap etmediği diğer bir ayrıntıydı. Duruşmada Cihaner´in moralinin bozuk olduğu görüldü.
Yasalara aykırıdır
Emekli Askeri Hakim Yusuf Çağlayan, hakim ile sanık arasında böyle bir diyalogun geçmesinin yasalara aykırı olduğunu söyledi. Böyle bir diyaloga girilmiş olmasını ´ihsas-ı rey´ olarak nitelendiren Çağlayan, Burada yargının tarafsızlığı konusunda bir sorun yaşanıyor. Bu evrensel hukuk standartlarına göre yasalara aykırıdır. İhsas-ı rey durumu olduğu için yargı, tarafsızlığını yitirme durumuyla karşı karşıya. Yani son derece sakıncalı. Bu olaylar birlikte değerlendirildiğinde yargının tarafsızlığı ile karşı karşıyayız dedi.
´O diyalog tarafsızlığa gölge´
11. Ağır Ceza Başkanı Ülker´in sanık Cihaner´i duruşma salonunda yatıştırmaya çalışmasını değerlendiren emekli savcı Avcı, ?Sanığın hakimle bu şekilde diyaloglara girmesi, Ülker´in tarafsızlığını yitirdiğinin göstergesi? dedi. Erzincan´daki ´silahlı terör örgütü´ davasının tutuklu sanıklarından Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner´in Yargıtay 11. Ceza Dairesi´nde görülen duruşmasında hakim ile diyalogu tartışmalara neden oldu. Yargılama esnasında Cihaner´in Kurye ve posta bizden daha çok dosyaya vakıf´ eleştirilerine Yargıtay 11. Ağır Ceza Başkanı Ersan Ülker ´Bekleyeceğiz, başka yapacak bir şey yok. Biraz sabırlı olmak lazım´ yanıtını verdi.
Tarafsızlığa gölge düştü
Hukukçular hakim ile sanık arasında diyaloğun tarafsızlığa gölge düşürdüğünü belirtti. Yargıtay üyelerine ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarını haberleştiren basın yayın organları hakkında soruşturma açılmasını ise ´basın özgürlüğüne müdahale´ olarak nitelendirdi. Emekli Savcı Gültekin Avcı bu tarz diyalogların hukuki açından yanlış olduğunu söyledi. Bu durumun hakimin bir tarafa angaje olduğunu gösterdiğini belirten Avcı, Cihaner sanık olarak bulunduğuna göre hakim ile bu şekilde diyaloglara girmesi Ersan Ülker´in tarafsızlığını yitirdiğinin göstergesidir. Yargılama ve ortaya çıkan karar şaibe altında kalıyor. Bu dava yürüyen bir planın parçası görünümünde batıl bir davadır. Basına soruşturma kararı ise bir gözdağıdır. Yargıtay´ın suç duyurusu başka yerlere de baskı olarak algılanır. Bu durum basın özgürlüğüne bir taciz ateşidir değerlendirmesinde bulundu.
Doğal bir durum
Avukat Ergin Cinmen ise dosyanın gelişinin engellendiği şeklinde bir iddia olduğunu belirtti Cinmen, Bu konuşma şeklini olayın geçmişi de değerlendirildiğinde doğal olarak değerlendiriyorum. Eski meslektaşı ile bu şekilde konuşması çok yadırgatıcı değil. Ancak, Ergenekon soruşturması nedeniyle yapılan yayınların çoğuna soruşturma açıldı. Haberleri suç olarak görmek basın özgürlüğünü fiilen ortadan kaldırmaktır. Yavaş yavaş bir otosansür de yerleşmeye başlamıştır. Bunları endişeyle karşılıyorum diye konuştu. ( Bugün)
(28 Mayıs 2010, 11:01), son güncel.: (29 Mayıs 2010)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Şok ses kaydını dinlemek için tıklayın
Profesör: Kayıt Tolon´un, ispat ederim
Yargıtay üyelerinin Ses kaydı: Yargıtay´ın Cihaner planı
Cihaner´i Yargıtay´da kurtarma planı manşetlerimiz
Kontrgerilla´nın yargıdaki örgütlenmesi
Uçaklar yaramadı, gelsin Yargıtay
Ergenekon soruşturmasını/davasını akamete uğratma girişimleri
İşte adım adım Erzincan´daki Islak Komplo ve boşa çıkarılması
Erzincan´da savcı Cihaner ve Jandarma´nın ´ıslak imza´ operasyonları
Islak İmza davası Erzincan´ı destekledi
Erzincan iddianamesinde arama yap
Tüm Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap