İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, savcıların itirazı üzerine geçen hafta Hakim Oktay Kuban tarafından serbest bırakılan 3 Ergenekon şüphelisinin tahliye kararını iptal ederek yakalanmaları için karar çıkardı. Bu Kuban´ın iptal edilen ikinci kararı oluyor. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi savcıların itirazı üzerine Hakim Oktay Kuban tarafından verilen çok sayıda tahliye kararlarını da görüşüp karara bağlayacak.
FLAŞ!!! Hakim Kuban´ın serbest bıraktıklarına yakalama emri çıktı
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, savcıların itirazı üzerine geçen hafta Hakim Oktay Kuban tarafından serbest bırakılan 3 Ergenekon şüphelisinin tahliye kararını iptal ederek yakalanmaları için karar çıkardı. Bu Kuban´ın iptal edilen ikinci kararı oluyor. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi savcıların itirazı üzerine Hakim Oktay Kuban tarafından verilen çok sayıda tahliye kararlarını da görüşüp karara bağlayacak.
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, savcıların itirazı üzerine geçen hafta Hakim Oktay Kuban tarafından serbest bırakılan 3 Ergenekon şüphelisinin tahliye kararını iptal ederek yakalanmaları için karar çıkardı. Bu Kuban´ın iptal edilen ikinci kararı oluyor. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi savcıların itirazı üzerine Hakim Oktay Kuban tarafından verilen çok sayıda tahliye kararlarını da görüşüp karara bağlayacak.
HSYK truva atının skandal kararları bir bir iptal ediliyor
Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve örgüte üye olmak suçundan tutuklanması istemiyle sevk edildiği mahkemeden serbest bırakılan Avukat Yusuf Erikel, Hayri Bildik ve Hakan Arıkan hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Savcı Zekeriya Öz tarafından yapılan itiraz üzerine toplanan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti, zanlılar hakkında delil durumunu göz önünde bulundurarak yakalama kararı çıkardı. Zanlılar yakalanmalarının ardından tutuklanarak cezaevine konulacak. Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan Avukat Yusuf Erikel, Hayri Bildik ve Hakan Arıkan sevk edildikleri nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Oktay Kuban tarafından serbest bırakılmıştı. Kararda ´delil yetersizliği´ sebebiyle serbest bırakıldıkları belirtilmişti. Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan Hakan Akdoğan, Hakan Arıkan, Hayri Bildik, Recep Taylan, Maruf Şirik, Adem Uzun, Aydoğan Aksümbül ve avukat Yusuf Erikel Beşiktaş´taki İstanbul Adliye´sine sevk edilmişti. Hayri Bildik´in Necip Hablemitoğlu suikastı ile ilgili önemli dokümanlara sahip olduğu ve Toplumsal Dönüşüm Yayınevi´nin kurucusu olduğu belirtilmişti. Ergenekon iddianamesinde darbe sonrasının başbakanı olarak Yusuf Erikel´in gösterildiği iddia edilmişti. Milli Demokrat Halkın Partisi (MDHP) Genel Başkanı Yusuf Erikel´in bazı etkili bürokratlar ile bazı büyük Sivil Toplum Kuruluşları´nı ziyaret ederek Darbe olacak ben de başbakan olacağım diye tehdit ettiği ileri sürülmüştü. Bu Kuban´ın iptal edilen ikinci kararı oluyor. Hakim Oktay Kuban geçen yaz dönemindeki krize dönüşen tartışmalı HSYK toplantısında korsan kararname ile Ergenekon mahkemelerine atanmış ve göreve gelir gelmez ´Islak İmza´lı Kontrgerilla belgesi yazarı Albay Dursun Çiçek´i delil yetersizliğinden serbest bırakarak dikkatleri çekmişti.
Dün de bir kararı iptal edilmişti
Balyoz soruşturması kapsamında tutuklanan Ali Semih Çetin, Süha Tanyeri ile Ertuğrul Uçar´ın avukatlarının talebi üzerine dosyadaki belgelerin kendilerine verilmesi yönündeki Hakim Oktay Kuban´ın verdiği karar, soruşturma savcılarının itirazını değerlendiren İstanbul 12. Ağır Ceza heyetince dün kaldırılmıştı. Savcılar, itiraz gerekçesi olarak belgelerin şüphelilere verilmesi halinde henüz ifadesi alınmayan kişilerin açığa çıkacağına dikkat çekmişler ve mahkeme heyeti de bu itirazı yerinde bulmuştu. Hakim Oktay Kuban´ın bu kadar açık bir tehlikeyi görmeyerek henüz ifadesi alınmayan diğer şüphelilerin açığa çıkmasına izin vermesi skandal olarak yorumlanmış, kendisinin peşpeşe verdiği skandal kararların hukuk değil başka açılardan verilmiş ve kritik davaları darbelemeyi amaçladığı giderek daha yüksek sesle dillendirilen karanlık kararlar olduğu konuşulmaya başlanmıştı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi savcıların itirazı üzerine Hakim Oktay Kuban tarafından verilen çok sayıda diğer tahliye kararlarını da görüşüp karara bağlayacak.
Oktay Kuban´ın diğer icraatları
Hakim Oktay Kuban´ın son günlerde Balyoz ve Ergenekon soruşturmaları şüphelilerine verdiği skandal tahliye kararları ilk değil. HSYK´nın 2009 yaz döneminde korsan kararname ile Ergenekon davalarına bakan mahkemelerden İstanbul 12. Ağır Ceza´ya atadığı Hakim Oktay Kuban göreve başlar başlamaz icraatlarına hızlı başladı. Orjinali ortaya çıktıktan sonra tekrar tutuklanan ıslak imzalı belgenin sahibi Albay Dursun Çiçek´i ´delil yetersizliği´ gerekçesiyle sürpriz şekilde tahliye etti. Bu tahliyeye cezaevine yerleşeceği inancıyla bavuluyla gelen Albay Çiçek bile şaşırdı. ´Amirallere Suikast´ davasında tüm tutukluların delil yetersizliği gerekçesiyle tahliye edilmelerini istedi. Ancak mahkemenin diğer iki üyesinin bu görüşe katılmaması üzerine muhalefet şerhi düşerek tahliye taleplerinin reddine katılmak zorunda kaldı. Yakın zamanda görüşülen Kafes iddianamesini kabul etmek istemedi, davanın askeri mahkemeye gönderilmesini ve bazı tutuklu sanıkların da tahliye edilmesini istedi. Ancak mahkeme heyetindeki diğer iki hakimin aksi yöndeki görüşleri üzerine muhalefet şerhi düşerek iddianameyi kabul etmek zorunda kaldı.
Hukukçuların Kuban´a tepkileri giderek artıyor
03 Nisan 2010: Türkiye, önceki gece hukuk tarihinde eşine az rastlanır ´toplu tahliye´ kararına sahne oldu. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Hâkimi Oktay Kuban, aralarında ´darbeye teşebbüsle´ suçlanan eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan´ın da bulunduğu 19 şüpheliyi, tutuksuz yargılanmak üzere salıverdi. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu´nun tartışmalı yaz kararnamesiyle atanan hakimlerden olan Kuban´ın verdiği tahliye kararlarını, hukukçular HSYK´nın yargıya müdahalesi olarak değerlendirdi. Toplu tahliyelerin kendisini şoke ettiğini belirten emekli Başsavcı Reşat Petek, yargı adına çok ciddi endişeler taşıdığını söyledi. Kurul´un sonradan atadığı üyelerin mercek altına alınmasını isteyen emekli Yargıtay Savcısı Ahmet Gündel ise HSYK´nın davalara şaibe karıştırdığını vurguladı. Eski Savcı Gültekin Avcı, tahliyeleri ceza muhakemeleri usulü açısından kabul edilemez bulurken, eski Hukukçular Derneği Başkanı Hüsnü Tuna, mahkemelerin üzerindeki HSYK baskısının yargılamalara gölge düşürdüğüne dikkat çekti. Tahliyeleri yargıya müdahalenin yansıması olarak ifade eden Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Sinan Kılıçkaya, Bu şartlar HSYK´nın yapısının değiştirilmesindeki gerekliliği bir kez daha ortaya koymuştur. dedi.
Toplumu şoke edecek derin zikzakları ben yargı tarihinde görmedim
Emekli Başsavcı Reşat Petek: Toplumu şoke edecek derin zikzakları ben yargı tarihinde görmedim. Çok ciddi endişeler taşıyorum. Evrensel hukuk kurallarına göre hâkim ve mahkeme kararları gerekçeli olmalıdır. Yoksa yargının baskı altında olduğu ve baskı altında karar verdiği şüphesi oluşacaktır.
HSYK tarafından sonradan atanan üyelerin mercek altına alınması lazım
Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel: HSYK tarafından bu davaya sonradan verilen bir yargıç, bu davanın askerî mahkemenin olduğu yönünde şerh koydu. HSYK tarafından sonradan atanan üyelerin mercek altına alınması lazım. HSYK, görülmekte olan soruşturmalara müdahale ederek şaibe karıştırmıştır.
Vicdanlardaki adalet duygusu yaralanııyor
Hukukçular Derneği eski Başkanı Avukat Hüsnü Tuna: Son zamanlarda mahkemelerimiz üzerinde HSYK´nın baskısı var. Meclis içinden de birilerinin mevcut davalarla ilgili değişik gayretler içerisinde oldukları basına yansıdı. (Gizli tanıkla görüştüğü ortaya çıkan CHP´li Milletvekili Ahmet Ersin´i kastediyor.) Bu bağlamda yürütülen yargılama faaliyetlerine gölge düşüyor. Balyoz soruşturmasında verilen tahliye kararları da HSYK´nın hâkimler üzerinde kurduğu baskının bir sonucu ise sıkıntı var demektir. Tahliye kararlarını veren Hâkim Oktay Kuban´ın oraya atanması da zaten tartışmalı bir biçimde gerçekleşmişti. Bütün tahliye kararlarının bu hâkimce verilmesi, hukuken objektif kriterlerin uygulanıp uygulanmadığı şüphesi uyandırıyor. Avukatların ve sanıkların bazı hâkimleri bir umut, çıkış kapısı olarak görmesi, vicdanlardaki adalet duygusunu yaralıyor.
HSYK´nın yapısının değiştirilmesi gerekliliği ortaya çıktı
Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Sinan Kılıçkaya: Bu karar, HSYK´nın yargıya müdahalesinin bir yansımasıdır. Yargı kararlarına saygı duyulur ve uygulanır ama bu, eleştirilemeyeceği anlamına gelmez. Bu bağlamda bu karar sağlıklı gözükmüyor. Yargılama yapılmadan ´kuvvetli suç şüphesinin olmaması´ gibi bir gerekçeye dayanarak tahliye kararı verilmesi doğru gözükmüyor. HSYK´nın burada yapılan yargılamalara yaz kararnamesiyle müdahale ettiğine şahit olmuştuk. Tahliye kararlarını Hâkim Oktay Kuban´ın vermesi de HSYK´nın etkisini gösteriyor. Bu şartlarda HSYK´nın yapısının değiştirilmesi gerekliliği bir kez daha ortaya çıkmış oluyor.
Zanlıların, delillerin karartılması ve ifade verebilecek kişilere baskı yapılması ihtimallerine karşı tutuklu kalması gerekir
Eski Savcı Gültekin Avcı: Balyoz soruşturmasındaki tahliyeler, özellikle Çetin Doğan´ınki sürpriz oldu, çok erken yapıldı. Ceza muhakemeleri usulü açısından kabul edilemez. Askerî savcılar bile Balyoz´un darbe planı olduğunu kabul etti. Bu kadar hayati bir soruşturmada haklarında ağır iddialar bulunan zanlıların, delillerin karartılması ve ifade verebilecek kişilere baskı yapılması ihtimallerine karşı tutuklu kalması gerekirdi. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile Genelkurmay Başkanlığı, benzer soruşturmaların zanlı ve sanıklarını savunuyor. CHP´nin dile getirdiği avukatlık da mecazilikten gerçeğe dönüştü. Ergenekon davasının savcı ve hâkimleri, adeta el yordamıyla çabalayarak sonuca gitmeye çalışıyor. Yüksek yargı, bir cepheleşmenin içinde. ( Zaman)
Ergenekon tutuklusu Hayri Bildik tahliye edildi
18 Mayıs 2010: Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan yayıncı Hayri Bildik tahliye edildi. Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve 25 Mart´ta adliyeye getirilen Hayri Bildik, tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edilmişti. Hakim Oktay Kuban tarafından sorgulanan Bildik, sorgusunun ardından serbest bırakılmıştı. Savcıların itirazı üzerine İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Bildik hakkında yakalama emri çıkarmıştı. Bu karar üzerine tutuklanan Bildik´in avukatı Arif Bildik, üst mahkeme olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´ne itiraz etti. İtirazı değerlendiren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Bildik´in tahliyesine karar verdi. Bildik yaklaşık 3 hafta tutuklu kaldıktan sonra cezaevinden çıktı. Bildik, öldürülmesinden sonra yazar Necip Hablemitoğlu´nun Köstebek dahil olmak üzere birçok kitabının basımını yapmıştı. ( Cihan)
Abdullah Harun
(02 Nisan 2010, 18:29), son güncel.: (18 Mayıs 2010)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Ergenekon soruşturması kapsamındaki Mason suikasti manşetlerimiz
Kuban´ın tahliyeleri görüşülecek
Balyoz tutuklusu uyuma tahliye başvurusu yap Kuban nöbette
Oktay Kuban manşetlerimiz
Balyoz gözaltılarının güncel listesi
Balyoz Planı manşetlerimiz
Kontrgerilla´nın yargıdaki örgütlenmesi