Sabah gazetesi yazarı Nazlı Ilıcak bugünkü köşe yazısında, bazı çevrelerin anayasa değişikliklerinden özellikle HSYK´ya üye seçimiyle ilgili düzenlemelere niçin kilitlenip en sert tepkiyi göstermesinin nedenini işliyor. Yeni düzenlemeyle alt kademe hakim ve savcılar tek bir kişi için oy kullanacak ve böylece ortak isimler belirlenerek blok listelerin hazırlanması ve (yüksek yargıdaki elit Kontrgerillacılarla) aynı görüşteki üye grubunun seçilme tehlikesi ortadan kalkacak. Hükümet ´Organize oy olmasın, herkes vicdanına göre reyini kullansın´ düşüncesinde. Böylece, farklı eğilimlerin HSYK´ya yansıması mümkün olabilecek. İşte Ilıcak´a göre anayasa değişikliliğinde HSYK´yla ilgili düzenlemedeki bu püf noktası, yani üyelerin seçilme sistemi bazı çevreleri çıldırtıyor.
İşte Anayasa değişikliğinde HSYK´yı korkutan püf noktası
Sabah gazetesi yazarı Nazlı Ilıcak bugünkü köşe yazısında, bazı çevrelerin anayasa değişikliklerinden özellikle HSYK´ya üye seçimiyle ilgili düzenlemelere niçin kilitlenip en sert tepkiyi göstermesinin nedenini işliyor. Yeni düzenlemeyle alt kademe hakim ve savcılar tek bir kişi için oy kullanacak ve böylece ortak isimler belirlenerek blok listelerin hazırlanması ve (yüksek yargıdaki elit Kontrgerillacılarla) aynı görüşteki üye grubunun seçilme tehlikesi ortadan kalkacak. Hükümet ´Organize oy olmasın, herkes vicdanına göre reyini kullansın´ düşüncesinde. Böylece, farklı eğilimlerin HSYK´ya yansıması mümkün olabilecek. İşte Ilıcak´a göre anayasa değişikliğinde HSYK´yla ilgili düzenlemedeki bu püf noktası, yani üyelerin seçilme sistemi bazı çevreleri çıldırtıyor.
Kıyamet neden kopuyor? Deniz Baykal ve bazı muhalif yazarlar, HSYK´yı bu yeni yapısına kavuşturan düzenlemenin, anayasanın hukuk devleti ilkesine aykırı olduğunu ileri sürüyorlar. Asıl mesele ne biliyor musunuz? HSYK´ya üye seçerken, her hakim ve savcı, sadece bir kişiye oy atacak. Kıyamet bundan kopuyor. Bugüne kadar, Yargıtay´ın ya da Danıştay´ın gösterdiği adaylarda, salt çoğunluk şartı getirilmişti. Her boş yer için 3 isim cumhurbaşkanına sunuluyor ya, Yargıtay ve Danıştay üyeleri, tek değil, 3 kişinin adını yazıyordu. Dayanışma sayesinde, blok listeler hazırlanabiliyor ve farklı eğilimler Çankaya´ya takdim edilen adaylar arasında yer almıyordu. Rakamla açayım: Mesela, Yargıtay´ın 250 üyesi var. Cumhurbaşkanına sunulan listeye ancak 126´nın üzerinde oy alanlar girebiliyor. Çoğunluğu temsil eden blok, 3 ismin de kendi düşüncelerine yakın olmasını sağlayacak şekilde oy kullanıyordu. Böylece, Yargıtay´daki azınlık görüşün, HSYK´ya üye göndermesi önlenmişti. Bugün seçim barajı % 10 diye tenkit edilirken, Yargıtay ya da Danıştay´dan giden aday listelerinde, salt çoğunluk uygulandığı için, % 51´lik bir baraj söz konusuydu. Alt derece mahkemelerdeki hakim ve savcıların HSYK´ya üye seçiminde de benzer bir uygulama görülecek: Herkes, bir kişi için oy atacak. Böylece, ortak isim belirlenip, blok listelerin çıkması engelleniyor. Her hakim ve savcı kendi vicdanıyla baş başa oy kullanacak. Adaylar CV´lerini gönderecekler; bunlar bir sitede yayınlanacak ve tespit edilen bir gün, Yüksek Seçim Kurulu´nun denetiminde, illerde sandıklar kurularak seçim yapılacak. YARSAV, kendi üyelerini yönlendirip, sandıktan istediği sonucu çıkarabilmek amacıyla, -HSYK´ya adli hakim ve savcılar 7 üye seçtiğine göre- oy pusulasına da 7 isim yazılabilsin istiyor. İdare mahkemelerinde çalışan hakim ve savcıların ise, HSYK´ya 3 üye seçmeleri öngörülüyor. Orada da, 3 isim toplu yazılsın talebi var. Oysa iktidar, Organize oy olmasın, herkes vicdanına göre reyini kullansın düşüncesinde. Böylece, farklı eğilimler HSYK´ya yansıyabilecek. İşte, ben size tartışmanın püf noktasını açıkladım. Kıyamet bundan kopuyor. ( Nazlı Ilıcak, Sabah)
(02 Nisan 2010, 12:04)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Flaş!!! Bakan Ergin: HSYK ortamı germeye çalışıyor
Kontrgerilla´nın yargıdaki örgütlenmesi
HSYK üzerinden Ergenekon davasını akamete uğratma çabaları
Ergenekon soruşturmasını/davasını akamete uğratma girişimleri