Yargıtay, 28 Şubat davasında aralarında Çevik Bir ile Çetin Doğan'ın da bulunduğu 14 sanığa verilen müebbet hapis cezalarını onadı. Yargıtay'dan dikkat çeken bir başka karar ise zaman aşımı nedeniyle bazı sanıkların dosyalarının düşürülmesini iptal etmesi oldu. 10 yıllık asli zaman aşımı süresi nedeniyle dosyaları düşürülen 10 sanık ile beraatine hükmedilen 2 sanık hakkındaki kararlar Yargıtayca bozuldu. Yargıtay kararında, 28 Şubat 1997'deki MGK toplantısında askeri cunta tarafından alınan kararlar ve birtakım sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra basın-yayın kuruluşlarının, üniversitelerin, sendikaların, sermaye çevrelerinin, sivil bürokrasinin ve yargı mensuplarının bu kararlara destek vermesiyle gerçekleşen darbe ile sivil hükümetin istifaya zorlanarak düşürüldüğü belirtildi. Davadaki kararın bu şekilde kesinleşmesiyle birlikte cezaları onanan sanıklar hakkında yakalama kararının çıkarılması bekleniyor. Yargıtay 3. Ceza Dairesinin kararları, yargılamayı yapan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilecek. Ardından bu mahkemece cezaların 3 yıldan fazla olması nedeniyle sanıklar hakkında yakalama kararı çıkartılacak.
02.08.2021 11:00 Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 28 Şubat davasına ilişkin temyiz incelemesini tamamladı. Bazı hükümler onanırken bazıları ise bozuldu.
9 Temmuz'da eski adıyla Yargıtay 16. yeni adıyla Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 28 Şubat davasına ilişkin temyiz incelemesini tamamladı.
Daire kararında, 28 Şubat'ta, birtakım sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra basın-yayın kuruluşlarının, üniversitelerin, sendikaların, sermaye çevrelerinin, sivil bürokrasinin, yargı mensuplarının desteği alınarak, 28 Şubat 1997 tarihli MGK toplantısında alınan kararlar hükümete dayatıldığı ve nihayetinde seçilmiş bir hükümetin işlevsiz hale getirilerek, istifaya zorlandığı öne sürüldü.
Söz konusu süreçte yaşananların anlatıldığı kararda, suçun icra hareketleri üzerinde müşterek hakimiyet kurdukları tespit edildiği belirtilen sanıklar Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Doğan, Çetin Saner, Çevik Bir, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılınç, İdris Koralp, İlhan Kılıç, Kenan Deniz, Vural Avar ve Yıldırım Türker, olay tarihinde yürürlükte bulunan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 147. maddesindeki 'Türkiye Cumhuriyeti icra heyeti vekilleri heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek' suçu bakımından 'müşterek fail' olarak sorumlu tutuldu.
Daire, bu 14 sanık hakkındaki müebbet hapis cezalarını onadı.
Daire, yerel mahkemede 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 147. maddesinde belirtilen 'Türkiye Cumhuriyeti icra heyeti vekilleri heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek' suçundan müebbet hapis cezası verilen sanıklardan eski YÖK üyesi Erdoğan Öznal, dönemin YÖK Başkanı Prof. Dr. Halil Kemal Gürüz, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Hayri Bülent Alpkaya ve dönemin Genelkurmay Adli Müşaviri Muhittin Erdal Şenel'in eylemlerinin de bu suça yardım kapsamında olduğu gerekçesiyle bozulmasına hükmetti.
Üye hakimden muhalefet şerhi: Kemal Gürüz beraat etmeli
Daire kararına üyelerden Ali Nevzat Açıkgöz ise sanıklar Kemal Gürüz ve Erdoğan Öznal hakkında beraat kararı verilmesi gerektiğini belirterek muhalif kaldı. Açıkgöz, şerh yazısında darbe suçundan bahsedilebilmesi için cebir ve şiddet kullanıldığının tespit edilmesi gerektiğini belirterek, bunun için de sanıkların hiyerarşiye bağlı olarak hükümete karşı suç işlemeye elverişli vasıtalara sahip olup cebir ve şiddete başvurmalarının şart olduğuna vurgu yaptı.
10 zaman aşımı düşmesi iptal
Yerel mahkemede 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren düşürmeye ve devirmeye iştirak' suçu bakımından 'gizli ittifak' suçunu işlediklerine ancak 765 sayılı Kanun'da 10 yıllık asli zaman aşımı süresi nedeniyle dosyalarının düşürülmesine hükmedilen 10 sanık olan Altaç Atılan, Ersin Yılmaz, Kamuran Orhon, Köksal Karabay, Metin Yaşar Yükselen, Orhan Yöney, Refik Zeytinci, Şevket Turan, Şükrü Sarıışık ve Yücel Özsır hakkındaki bu düşme kararlarının bozulması kararlaştırıldı.
2 beraat iptal
Yargıtay, yerel mahkemece beraatine hükmedilen sanıklar İbrahim Selman Yazıcı ve İzzettin İyigün hakkında da beraatlerin bozulmasına hükmetti.
İSTİNAF ONAMIŞTI
İstinaf Mahkemesi de, süreçte vefat eden dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, Orgeneral Çetin Dizdar ve Hikmet Köksal'ın dosyalarının düşürülmesine hükmederek, yerel mahkemenin kararlarını onamıştı.
DARBENİN SİVİL UZANTILARINA SORUŞTURMA AÇILDI
Öte yandan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 21 Nisan 2018'de basına yansıdığı gibi, 28 Şubat sürecine ilişkin 'darbe' davasının 21 müebbetle sonuçlanmasının ardından, sürecin sivil ayağına ait soruşturma dosyasını yeniden açmıştı. Bu kapsamda Ankara Emniyeti'ne 28 Şubat MGK'sı ve Erbakan hükümetinin istifasıyla sonuçlanan süreçte rol aldığı belirlenen sivil isimlerin tespiti için talimatlar yazılmıştı.
Soruşturmanın; 'üniversiteler, provokatörler ve sivil kişiler, işadamları, medya, sivil toplum kuruluşları ve yargı' olmak üzere 6 ayaklı olarak yürütüldüğü öğrenildi. Emniyete gönderilen talimatta, bunlardan herhangi birinde 28 Şubat sürecinde aktif olarak rol üstlendiğine dair tespitler bulunan bazı isimlerin de araştırılmasının istendiği belirtildi. Başsavcılığın, emniyetten gelecek yanıtlara göre soruşturmasını derinleştireceği ve operasyon düğmesine basacağı kaydedildi.
28 Şubat gerekçeli kararı açıklandı
28 Şubat Darbesine 21 müebbet
28 Şubat sivillerine soruşturma
Çiller davayı sarstı: 28 Şubat darbedir
28 Şubat davası duruşmaları
28 Şubat soruşturması manşetlerimiz
28 Şubat süreci manşetlerimiz
28 Şubat davasında 'paralel' tartışması
28 Şubat iddianamesinde arama yap
Gülen: 28 Şubat MGK'sı sevaptı
Paralel yapı-28 Şubat süreci
(02 Ağustos 2021, 11:00)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: