İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin kilit isimlerinden firari Adil Öksüz'ün serbest bırakılmasının ardından İstanbul'da saklanmasına yardım ettikleri gerekçesiyle görülen ikinci 5 sanıklı dava da sona erdi. 4 sanığa 5 ile 22 yıl arasında hapis cezası verilirken 1 firari sanığın dosyası ise ayrıldı.
31.07.2021 16:53 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin kilit isimlerinden firari Adil Öksüz'ün serbest bırakılmasının ardından İstanbul'da saklanmasına yardım ettikleri gerekçesiyle görülen ikinci 5 sanıklı dava da sona erdi.
25 Haziran'da İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Adil Öksüz'ün kayınbiraderi Ali Sami Yıldırım ile Zafer Çay, Rüştü Karakaya ve Alper Karabulut, tutuklu bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) bağlantısıyla katıldı.
Cumhuriyet savcısının, önceki celse açıkladığı esasa ilişkin mütalaasını tekrar ettiğini bildirmesi üzerine, sanıklar ve avukatlarına mütalaaya karşı savunmaları soruldu.
Sabah saatlerinde başlayan ve akşama kadar süren duruşmada savunma yapan sanıklar ve avukatları beraat talebinde bulundu.
FİRARİ SANIĞIN DOSYASI AYRILDI
Mahkeme heyeti de kararında, sanık Cihat Yıldız hakkında 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan cezalandırılmasının talep edildiği ancak savunması alınamadığı ve hakkında yakalama kararı çıktığı gerekçesiyle dosyasının ayrılmasına hükmetti.
İKİ SANIĞA YÖNETİCİLİKTEN CEZA
Mahkeme, sanık Rüştü Karakaya hakkında 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan dava açılmışsa da eylemlerinin 'Silahlı terör örgütü yöneticisi olmak' suçunu oluşturduğu gerekçesiyle 22 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Sanık hakkında takdiri indirim yapılmadı. Mahkeme, sanığın kaçma ihtimali nedeniyle tutukluluk halinin devamına da hükmetti. Sanık Karakaya hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının iddianamesiyle 'Resmi belgede sahtecilik' suçundan açılan dosyadan ise beraatine karar verildi. Ayrıca 'Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin etme', 'Verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme', 'Bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girme' suçlarından da beraatine hükmedildi.
Sanık Zafer Çay'ın da 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan dava açılmışsa da eylemlerinin 'Silahlı terör örgütü yöneticisi olmak' suçunu oluşturduğu kaydedildi. Mahkeme, sanık Çay hakkında 'FETÖ/ PDY silahlı terör örgütü yöneticisi olmak' suçundan 18 yıl 9 ay hapis cezası verdi ve bu suçtan tutuklanmasına hükmetti. Sanık Çay hakkında 'Resmi belgede sahtecilik', 'Dolandırıcılığa teşebbüs' suçlarından ise beraat kararı verildi.
İKİ SANIĞA İSE ÜYELİKTEN CEZA
Mahkeme, sanık Alper Karabulut hakkında da 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçunun oluşmadığı, bir bütün halinde eyleminin 'FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olmak' suçu olarak değerlendirerek 12 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Sanığın bu suçtan tutuklanmasına hükmeden mahkeme, hükmen tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkeme, sanık hakkında 'Resmi belgede sahtecilik', 'Kamu kuruluşlarının zararına dolandırıcılık' suçundan beraat kararı verdi.
ADİL ÖKSÜZ'ÜN KAYINBİRADERİNE 5 YIL HAPİS
Adil Öksüz'ün kayınbiraderi olan sanık Ali Sami Yıldırım hakkında da yine 'FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olmak' suçunun oluştuğuna kanaat getiren mahkeme, Yıldırım'ı önce 12 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Ancak sanık Yıldırım'ın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2017 yılında 'örgüte üye olma' suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldığı ve bu kararın Yargıtay 16. Ceza Dairesinde onandığı ve 3 Nisan 2019'da kesinleştiği kaydedilerek bu cezanın indirilerek sonuç olarak 5 yıl hapis cezasına çarptırılmasına hükmedildi. Mahkeme, sanığın bu suçtan tutuklanarak hükmen tutukluluk halinin de devamına karar verdi.
İddianameden
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca hazırlanan iddianamede, Adil Öksüz'ün kayınbiraderi Ali Sami Yıldırım, örgütün Hava Kuvvetleri yapılanmasında yer aldığı tespit edilen Alper Karabulut ve Zafer Çay ile örgüt üyeliğinden aranan firari Cihat Yıldız ve Hava Kuvvetleri'nde Marmara Bölgesi'ndeki tüm astsubay ve uzman çavuş rütbesindeki örgüt üyesi askerlerden sorumlu Rüştü Karakaya'nın, 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması istenmişti.
İddianamede, Adil Öksüz'ün terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen ile görüşmek için 11 Temmuz 2016'da Amerika'ya gittiği ve tekrar dönerek darbe girişimini hayata geçirdiği belirtilerek, bulunduğu yerden havalimanına, sonraki süreçte de kaçmasına yardımcı olan sanık Alper Karabulut'un kullandığı araçla 11 Temmuz 2016'da saat 04.25'te geldiğinin tespit edildiği kaydedilmişti.
Diğer sanıkların da Adil Öksüz'ün kaçışına yardım ettiği ifade edilmişti.
Diğer 5 sanıklı dava
Öte yandan yine İstanbul'da ve yine 5 sanıklı olarak görülen bir başka dava daha vardı. Daha önce sonuçlanan o davada da Adil Öksüz'ün akrabalarının Öksüz'ün İstanbul'da saklanmasına ve kaçışına yardım etmeleri suçlaması konu alınıyordu. İstanbul 14. ACM'de görülen o davadaki 5 sanıktan 1'i bugünkü davanın da sanıklarından olan Öksüz'ün kayınbiraderi sanık Ali Sami Yıldırım idi. O dava 15 Kasım 2017'de sonuçlandığında Öksüz'ün kayınbiraderi sanık Ali Sami Yıldırım, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 7 yıl 6 ay, bacanağı Habertürk TV yetkilisi gazeteci Erdal Şen, İlhan Erdem ve Yakup Yaman ise aynı suçtan 6'şar yıl 3'er ay hapis cezası almışlardı. O davada 5. sanık olan Akif Kopuz ise beraat etmişti.
Paralel Yapı-09.01.2020-İstanbul 5 sanık Adil Öksüz'ün saklanmasına yardım (2)(A.S.Yıldırım vd.)-İst.36.ACM davası
Paralel Yapı-15.11.2017-İstanbul 5 sanık Adil Öksüz'ün akrabaları/saklanmasına yardım (1)(A.S.Yıldırım vd.)-İst.14.ACM davası (bitti)
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(31 Temmuz 2021, 16:53)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: