Ankara'da, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un, 19 Aralık 2016'da suikast sonucu öldürülmesine ilişkin Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in de arasında bulunduğu 28 sanıklı davada, gerekçeli karar açıklandı. MİT tırlarının durdurulması, 15 Temmuz darbe girişimi ve Karlov suikastı olmak üzere 3 ayrı olaya dikkat çekilen kararda, "Her üç eylemin amacının aynı olduğu; amacın cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmek olduğu, saldırıyla Türkiye-Rusya Federasyonu ilişkilerinin bozulmasının amaçlanması hedeflerden birisi olmakla birlikte tek hedefin bu olmayıp, örgütteki çözülmeyi engelleme ve darbe girişimine zemin hazırlama amacını da taşıdığı, amacın Anayasal düzeni ne şekilde olursa olsun ortadan kaldırmak olduğu" ifade edildi. Öte yandan davanın firari sanıklarından Cemal Karaata'nın Kanada'da olduğu ortaya çıktı. Karlov suikastının planlayıcılarından Karaata'nın suikastın incelenmesinde Rus yetkililerinin de yer alması nedeniyle daha fazla yakalanma endişesine kapıldığı, Kanada'da gaybubet evinde saklandığı saptandı. Kanada hükümetinin Karaata'nın ülkede bulunduğundan haberdar olduğu ancak sessiz kaldığı iddia edildi.
19.05.2021 15:01 Ankara'da, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un, 19 Aralık 2016'da suikast sonucu öldürülmesine ilişkin Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in de arasında bulunduğu 28 sanıklı davada, gerekçeli karar açıklandı.
19 Nisan'daki gelişmeye göre, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinin gerekçeli kararında, 15 Temmuz darbe girişiminin başarısız olmasından sonra FETÖ mensuplarının dağılmalarını engellemek ve yeni darbe girişimine imkan sağlamak amacıyla örgütün bu suikastı planladığı anlatıldı.
Gerekçede, FETÖ'nün, 19 Ocak 2014'teki MİT tırlarının durdurulması ve 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimiyle ulaşılmak istediği amaçlarla bu suikast neticesinde ulaşılmak istediği amacın aynı olduğuna işaret edildi.
Mahkemenin gerekçesinde, şu tespitler yapıldı:
"Her üç eylemin de amacı aynıdır. Amaç, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmektir. Saldırıyla, Türkiye-Rusya Federasyonu ilişkilerinin bozulmasının amaçlanması hedeflerden birisi olmakla birlikte, tek hedef bu olmayıp, örgütteki çözülmeyi engelleme ve darbe girişimine zemin hazırlama amacını da taşıyan saldırıda asıl hedef, Anayasal düzeni ne şekilde olursa olsun ortadan kaldırmaktır."
Örgütsel silsile içerisinde talimatı ilettiler
Örgütün MİT yapılanması içerisindeki üyesi Vedat kod isimli Vehbi Kürşad Akalın'ın, örgütsel tabirle abisi konumunda bulunan Yusuf kod isimli Hüseyin Kötüce'ye, Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçiliğine ilişkin bilgiler verdiği anlatılan gerekçede, şunlar kaydedildi:
"Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Andrey Gennadiyeviç Karlov'un koruma kullanmadığı hususundaki bilgiler, örgütsel silsile içerisinde, örgüt lideri Fetullah Gülen'e kadar ulaştı. Gülen'in, yine örgütsel silsile içerisinde FETÖ'nün emniyet mahrem yapılanması içerisinde bulunan emniyet imamları, emniyet yapılanmasının başındaki örgütsel tabirle 'müdür' olarak ifade edilen şahıslar vasıtasıyla Necdet kod isimli Ahmet Kılıçarslan'a, onun altında bulunan Said kod isimli Salih Yılmaz'a, onun altında bulunan Ahmet kod isimli Şahin Söğüt'e ve son olarak terörist Mevlüt Mert Altıntaş'a iletilen örgütsel talimatı doğrultusunda eylem gerçekleştirildi."
Gülen'in talimatıyla "renklendirme" taktiği
FETÖ elebaşı Gülen'in, 17-25 Aralık sürecinde örgüt mensuplarının tespit edilmemesi amacıyla "diğer dini gruplara dağılması" yönünde talimat verdiğine de işaret edilen gerekçede, örgüt içinde "renklendirme" denilen bu çalışma kapsamında, Altıntaş'ın Ankara'da çeşitli dini grupların içerisine sızdığı kaydedildi.
Altıntaş'ın, bu amaçla "Sosyal Doku Vakfı" içerisinde saklandığı, bu vakıf içerisinde bulunduğu sürede dikkat çekmeden ve fark edilmeden FETÖ'ye bilgi aktarımında bulunduğu ifade edildi.
Sanık Şahin Söğüt'ün, 9 Aralık 2016'da kripto suikastçı Mevlüt Mert Altıntaş'a saldırıyla ilgili yerine getirmesi gereken talimatları verdiği belirtilen gerekçede, Altıntaş'ın, "FETÖ tarafından özel olarak seçilerek eğitilen, kripto tabir edilen örgüt mensuplarından biri olduğu" vurgulandı.
Karlov suikastı ve yargı süreci
Büyükelçi Karlov, 19 Aralık 2016'da katıldığı sergide, polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş'ın silahlı saldırısı sonucu hayatını kaybetmiş, Altıntaş da polis tarafından vurularak öldürülmüştü.
Olaya ilişkin soruşturma sonucunda, FETÖ elebaşı Gülen'in de aralarında bulunduğu 28 kişi hakkında dava açılmıştı.
Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 9 Mart'ta kararını açıklamış, elebaşı Gülen'in de aralarında bulunduğu 9 sanığın dosyasını ayırmıştı.
3 sanık 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet, 2 sanık birer kez ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılırken, 7 sanığa FETÖ üyeliğinden 7 yıl 6 ay ila 10 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezası verilmişti. Mahkeme, sanıklardan birine FETÖ'ye bilerek ve isteyerek yardım suçundan 3 yıl 9 ay hapis cezası vermiş, 6 sanığın beraatına hükmetmişti.
Foto: Cemal Karaata
RUSLARDAN KORKAN SANIK KANADA'YA KAÇTI
Öte yandan Karlov suikastının planlayıcılarından, FETÖ firarisi Cemal Karaata'nın Kanada'da olduğu ortaya çıktı.
17 Mayıs'taki gelişmeye dair elde edilen bilgilere göre, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov suikastının planlayıcılarından, FETÖ firarisi Cemal Karaata'nın Kanada'da olduğu ortaya çıktı. Suikastın incelenmesinde Rus yetkililerinin de yer alması nedeniyle daha fazla yakalanma endişesine kapılan Karaata'nın Kanada'ya ailesiyle kaçtığı ve bir gaybubet evinde kaldığı saptandı. Kanada hükümetinin Karaata'nın ülkede bulunduğundan haberdar olduğu ancak sessiz kaldığı iddia edildi.
Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov'un FETÖ üyesi Mevlüt Mert Altıntaş tarafından 19 Aralık 2016'da suikast sonucu öldürülmesiyle ilgili 28 sanık hakkında açılan dava, geçen günlerde sonuçlandı. Davada 3 sanık 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet, 2 sanık 1'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırıldı. Davada yargılanan FETÖ üyesi Emrullah Uslu, Hamza Sevinç, Cemal Karaata, Cengiz Özkan, Burak Yusmak, Murat Tokay, Şerif Ali Tekalan ve Temel Alsancak hakkındaki dosyalar ise ayrıldı.
Türkiye ve Rusya arasında oluşturulan ortak çalışma grubunun sıkı çalışmaları ile davada dosyası ayrılan 'Sadık/Yavuz' kod adlı Cemal Karaata'nın suikastın planlayıcılarından olduğu tespit edildi. Demirören Haber Ajansı'nın ulaştığı bilgilere göre; Kanada'da yaşayan Karaata'nın, FETÖ'cü Mevlüt Mert Altıntaş'ın tetikçisi olduğu suikastın en küçük detaylarına kadar planlandığı tespit edildi.
FETÖ MAHREM YAPISININ TEMEL TAŞLARINDAN
Cemal Karaata'nın geçmiş dönemde FETÖ/PDY mahrem yapılanması bünyesinde çok önemli görevler aldığı, özellikle MİT ve TSK gibi kritik kurumlara yönelik faaliyetler yürüterek terör örgütünün elebaşı Fetullah Gülen'in talimatlarını bizzat yerine getirdiği, itirafçıların ifadeleriyle ortaya çıktı.
KANADA'YA VIP KAÇIŞ
15 Temmuz darbe girişiminin ardından Cemal Karaata'nın illegal yollarla Türkiye'den ayrıldığı tespit edildi. Örgütün VIP uygulaması ile özel yatla önce Yunanistan'a kaçan Karaata'nın, Kanada'da yaşadığı da itirafçı FETÖ'cülerin ifadelerinde yer aldı. Hakkında birçok suçtan yakalama kararı olan Karaata'nın Kanada'da faaliyet yürüttüğü öğrenildi. Kanada'da ailesiyle birlikte yaşadığı belirlenen Cemal Karaata hakkında, Türkiye'de; 'Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme', 'Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme', 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme', 'Tasarlayarak öldürme', 'Kasten öldürme' suçlarından yakalama kararı bulunduğu vurgulandı.
GAYBUBET EVİNDE SAKLANIYOR
Daha önce iletişim halinde olduğu itirafçı FETÖ üyelerinin ifadelerine göre, suikastın incelenmesinde Rus yetkililerinin de yer alması, Karaata'nın daha fazla yakalanma endişesi yaşamasına neden oldu. Karaata'nın Kanada'da bir gaybubet evinde saklandığı ve faaliyetlerini buradan yürüttüğü belirtildi.
KANADA'DAN TROLLÜK YAPIYOR
FETÖ'cü Cemal Karaata'nın 'fuatavni' hesabının yöneticilerinden firari 'Semih' kod adlı Uğur Nurcan'ın da faaliyetlerine destek verdiği ortaya çıktı. Karaata'nın Uğur Nurcan ve örgüt tarafından kurulan ekiple 'iskenceraporu' isimli Twitter hesabı üzerinden Türkiye'ye karşı asılsız iddialara katkı sağlayan en önemli isimlerden biri olduğu belirlendi.
'VİYANA SÖZLEŞMESİNE KARŞI BİR TUTUM' OLARAK DEĞERLENDİRİLDİ
DHA'ya bilgi veren kaynaklar, Kanada hükümetinin Karaata'nın ülkedeki varlığından haberdar olduğu, faaliyetlerine sessiz kaldığını iddia etti. Rus Büyükelçi Karlov suikastının azmettiricisi olan Karaata'nın Kanada hükümetince yakalanmamasının uluslararası barış ve güvenliği sağlamak için tüm devletlerin kabul ettiği Viyana Sözleşmesi'ne de karşı bir tutum olduğu değerlendirmesi yapıldı.
Paralel Yapı-15.11.2018-Ankara 28 sanık Rusya Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov suikasti davası (bitti)
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
Paralel Yapı-Teslim olmayıp saklanan ya da yurtdışına firar eden şüpheliler
(19 Mayıs 2021, 15:01)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: