İzmir merkezli 60 ilde ve KKTC'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yapılanmasına yönelik soruşturmada, örgütün sözde mahrem imamlarıyla ankesörlü telefonlardan irtibat kurdukları tespit edilen 218'i muvazzaf 238 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Düzenlenen operasyonlarda bu şüphelilerden 160'ı yakalandı. İstanbul merkezli 42 ilde düzenlenen diğer operasyonda 292'si ihraç veya görevde bulunan asker olmak üzere 294 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Bu şüphelilerden 15'inin halen görevde (muvazzaf) olduğu öğrenildi. Son bilgiye göre şüphelilerden 93'ü yakalandı, diğerlerinin aranmasına devam ediliyor. Bir başka operasyon Ankara'da gerçekleşti. 3'ü emekli tuğgeneral, 1'i onların mahrem imamı sivil 4 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Dört ismin 15 Temmuz darbe girişimi sırasında kritik görevlerde yer aldığı öğrenildi. İzmir'de yapılan ve Cumhurbaşkanına suikast girişimi timine mühimmat verdiği iddia edilen askerlere yönelik operasyonda ise 1'i muvazzaf astsubay, 1'i emekli albay ve 1'i de eski üsteğmen olmak üzere 3 şüpheli gözaltına alındı. Muvazzaf astsubay M.G. ve emekli albay E.U.K. "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan tutuklandı. FETÖ'ye yapılan bu operasyonlar örgüt üyelerinin ihraçlar, gözaltılar, yargılamalar ve sıkı güvenlik soruşturmalarına rağmen hala devletin en hassas birimlerine sızabildiğini ortaya koyuyor. Bu durum darbe tehlikesinin hala mevcut olduğunu gösteriyor.
03.02.2021 09:36 İzmir merkezli 60 il ve KKTC ile İstanbul merkezli 42 ilde Fetullah Gülen terör örgütünün (Fetö/PDY) TSK içindeki uzantılarına yönelik iki ayrı soruşturma kapsamında toplam 532 asker hakkında gözaltı kararı verildi. Bu şüphelilerden 233'ünün halen görevde (muvazzaf) olduğu öğrenildi. Bir başka operasyon Ankara'da gerçekleşti. 3'ü emekli tuğgeneral, 1'i onların mahrem imamı sivil 4 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. İzmir'de yapılan ve Cumhurbaşkanına suikast girişimi timine mühimmat verdiği iddia edilen askerlere yönelik operasyonda ise 1'i muvazzaf astsubay, 1'i emekli albay ve 1'i de eski üsteğmen olmak üzere 3 şüpheli gözaltına alındı. Astsubay ve albay "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan tutuklandı.
İşte o gelişmeler:
İzmir: 218'i muvazzaf 238 askere gözaltı
İzmir merkezli 60 ilde ve KKTC'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yapılanmasına yönelik soruşturmada, örgütün sözde mahrem imamlarıyla ankesörlü telefonlardan irtibat kurdukları tespit edilen 218'i muvazzaf 238 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Düzenlenen operasyonlarda bu şüphelilerden 160'ı yakalandı.
19 Ocak'ta, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri, FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü içerisinde sorumlu düzeyde faaliyet gösteren mahrem imamların örgütsel faaliyetler ile ilgili olarak Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki örgüt mensupları ile ankesörlü sabit hatlardan ya da büfelerde kurulu bulunan kontörlü telefon hatlarından iletişime geçtiğini tespit etti.
Aralarında önceden belirledikleri şifreli konuşmalar yaparak düzenlenen örgütsel faaliyetlerinin yerini ve zamanını bildirdikleri, bu amaç doğrultusunda kısa görüşmeler yaptıkları tespit edilen farklı rütbelerdeki (Albay, Yarbay, Binbaşı, Yüzbaşı, Üsteğmen ve Teğmen) 218'i muvazzaf, 20'si ihraç, toplam 238 şüpheli şahıs hakkında gözaltı kararı verildi.
Düzenlenen operasyonlarda bu şüphelilerden 160'ı yakalandı.
Detaylar
İzmir merkezli 60 ilde ve KKTC'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yapılanmasına yönelik operasyonda, örgütün sözde mahrem imamlarıyla ankesörlü telefonlardan irtibat kurdukları tespit edilen ve gözaltı kararı verilen 218'i muvazzaf 238 kişiden 160'ı yakalandı.
İzmir merkezli 60 ilde ve KKTC'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yapılanmasına yönelik operasyonda, örgütün sözde mahrem imamlarıyla ankesörlü telefonlardan irtibat kurdukları tespit edilen ve gözaltı kararı verilen 218'i muvazzaf 238 kişiden 160'ı yakalandı.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının, FETÖ'nün TSK içerisindeki yapılanmasına yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında, ankesörlü veya büfe telefonlarından örgütün "mahrem imamları" olarak nitelendirilen terör örgütü yöneticileriyle görüştükleri öne sürülen 218'i muvazzaf 238 şüpheliyi yakalamak amacıyla polis ekiplerince çalışma başlatıldı.
Polis ekiplerince İzmir merkezli 60 ilde ve KKTC'de gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonda 160 şüpheli gözaltına alındı.
Şüphelilerin 133'ünün Kara Kuvvetleri Komutanlığı, 40'ının Hava Kuvvetleri Komutanlığı, 65'inin Jandarma Genel Komutanlığı'na mensup olduğu öğrenildi.
Şüpheliler arasında 6 albay, 3 yarbay, 9 binbaşı, 11 yüzbaşı, 18 üsteğmen, 11 teğmen, 167 astsubay, 13 uzman çavuş rütbesinde kişi olduğu belirtildi.
Ayrıca İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ terör örgütünün Silahlı Kuvvetler içerisine sızdırdığı mensuplarının deşifre edilmesi amacıyla kuvvet komutanlıklarıyla "ortak veri paylaşımına" dayalı çalışma yapıldığı belirtildi.
Kuvvet komutanlıklarında haklarında terör örgütü iltisaklı olduğuna dair veri bulunan askeri personele ilişkin kuvvet komutanlıklarında bulunmayan başta ankesörlü/kontörlü sabit hat irtibatı olmak üzere itirafçı ifadesi ve diğer delillerin temin edildiği kaydedildi.
Kuvvet Komutanlıklarının konuyla görevli personeliyle düzenlenen toplantılar neticesinde verilerin bir araya getirildiği ve savcılığa bildirilen şahısların durumlarının incelendiği, sonucunda adli soruşturmaya yeterli verisi bulunup terör örgütü mensubiyeti nedeniyle işlem kaydı bulunmayan şüpheliler için eş zamanlı yakalama, gözaltı işlemi suretiyle adli yönden işleme başlandığı ifade edildi.
Adli soruşturmaya yeterli veri bulunmayıp idari yönden değerlendirilmesi gereken verilerin idari işlemlerde kullanılması amacıyla ilgili kuvvet komutanlıklarına gönderildiği bu şekilde cumhuriyet başsavcılığı koordinesinde kurumlarda bulunan verilerin bir araya getirilerek eksiksiz olarak değerlendirilmesinin sağlandığı kaydedildi.
Bu yöntem yoluyla 13 Ekim ve 8 Aralık 2020 tarihleri aralığında gerçekleştirilen 2 eş zamanlı yakalama, gözaltı işlemi sonucunda Kara Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'na mensup 400'ü muvazzaf 414 asker şüpheli hakkında işlem yapıldığı belirtildi.
İdari yönden değerlendirilme amacıyla İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca delillerin birleştirilmesi suretiyle gönderilen evraklarla ilgili Hava Kuvvetleri Komutanlığına gönderilen 3 bin 217 delil dosyasının incelenmesi sonucunda bu tarih itibariyle güncel sayı olarak 464 terör örgütü iltisaklı personelin ihracı sağlandığı ifade edildi.
Diğer dosyaların incelenmesine devam ediliyor.
İstanbul: 15'i muvazzaf 294 askere gözaltı
İstanbul merkezli 42 ilde, Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ'nün, TSK yapılanmasına yönelik operasyonda 292'si ihraç veya görevde bulunan asker olmak üzere 294 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Bu şüphelilerden 15'inin halen görevde (muvazzaf) olduğu öğrenildi. Son bilgiye göre şüphelilerden 93'ü yakalandı, diğerlerinin aranmasına devam ediliyor.
2 Şubat'taki gelişmeye dair İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklama, Terör Suçları Soruşturma Bürosunca yürütülen iki farklı soruşturma kapsamında İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ve İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğünce, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü mensuplarının deşifresine yönelik çalışma başlatıldığı anlatıldı.
Yapılan çalışmalar sonucunda, örgütün sözde TSK mahrem yapılanmasında "mahrem hizmetler yapılanması" içerisinde yer aldıkları tespit edilen 2'si mahrem abi, 292'si ihraç veya görevde bulunan asker kişi olmak üzere toplamda 294 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildiği belirtildi.
Açıklamada, 292 asker şahıs arasında 4 emekli albay, görevde olan 1 yarbay, 6'sı emekli 1'i görevde 1'i ihraç 8 yüzbaşı, 3'ü emekli 29 üsteğmen, 2'si görevde 5 teğmen, 11'i görevde 20 astsubay ve 3'ü görevde 5 uzman çavuş ve 211 askeri okul öğrencisi olduğu ifade edildi.
Bu kapsamda İstanbul merkezli 42 ilde düzenlenen operasyonlarda gözaltı kararı verilen bazı şüphelilerin yakalanmasına başlandığı kaydedilen açıklamada, "Şüphelilerin yakalanmasına yönelik işlemlere İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince devam etmektedir." denildi.
Ankara'da 3 generale gözaltı
Ankara'daki diğer bir soruşturma kapsamında ise 3'ü emekli tuğgeneral, 1'i sivil 4 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Dört ismin 15 Temmuz darbe girişimi sırasında kritik görevlerde yer aldığı öğrenildi.
27 Ocak'ta Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, terör örgütü FETÖ/PDY'nin 'mahrem hizmetler' yapılanması ile irtibatları tespit edilen 3'ü emekli tuğgeneral, 1'i 'mahrem imam' olmak üzere 4 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.
Başsavcılıktan yapılan açıklamada, Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) bildirimi üzerine yapılan çalışma sonucu FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün "mahrem hizmetler" olarak adlandırılan yapılanmasına iltisakı ve irtibatı olduğu anlaşılan emekli tuğgeneraller Celalettin Çoban, Nuri Cankıymaz, Serdar Atasoy ile mahrem imam Yaşar Özdemir hakkında soruşturma başlatıldığı belirtildi.
Açıklamada, Ankara ve daha önce görev yaptıkları illerde, büfe, bakkal, market gibi iş yerlerinde bulunan kontörlü sabit hatlar ile bağlı oldukları mahrem imamların kullanımındaki operasyonel hatlar üzerinden sivil imamlarla iletişim sağladıkları tespit edilen emekli askerler ve mahrem imam hakkında gözaltı kararı verildiği bildirildi.
Açıklamaya göre, 4 şüphelinin yakalanmasına yönelik işlemlere Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince devam ediliyor.
Bu arada İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince hakkında gözaltı kararı verilen 4 kişiden 3'ü gözaltına alındı. Sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler, emniyete götürüldü.
Şüphelilere ilişkin detaylar
Gözaltı listesinde olan isimlerden birinin geçtiğimiz günlerde emekliye sevk edilen Kara Kuvvetleri eski İstihbarat Başkanı Tuğgeneral Serdar Atasoy olduğu, bir diğerinin Milli Savunma Bakanlığı eski Personel Daire Başkanı Tuğgeneral Nuri Cankıymaz olduğu öğrenildi. Cankıymaz'ın halen yakalanamadığı, yakalamasına yönelik çalışmaların devam ettiği öğrenildi.
Gözaltındaki üçüncü isim ise 15 Temmuz darbe girişimi sırasında FETÖ'nün sözde atama listesinde ismi yer aldığı gerekçesiyle yargılanan eski Tuğgeneral Celalettin Çoban.
Alınan bilgiye göre şüphelilerden Serdar Atasoy, piyade kurmay albay rütbesindeyken 30 Ağustos 2020 Yüksek Askeri Şura kararıyla tuğgeneralliği terfi ettirildi.
Ardından Kara Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanlığına atanan Serdar Atasoy, bu göreve başlamadan kısa bir süre önce Harekat Başkanlığı, ardından ise 4. Kolordu Komutanlığı emrine verildi.
Eski Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Milli Mayın Faaliyet Merkezi Başkanı şüpheli Celalettin Çoban, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Yurtta Sulh Konseyi tarafından yayımlanan sözde atama listesinde yer aldı.
"Anayasal düzeni ihlale teşebbüs" suçundan yaklaşık iki yıl tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen Celalettin Çoban'ın yargılanmasına, Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediliyor.
Eski MSB Personel Daire Başkanı şüpheli Nuri Cankıymaz, kurmay topçu albay rütbesindeyken 2011'de YAŞ kararıyla tuğgeneralliğine terfi ettirildi. Nuri Cankıymaz, darbe girişiminin ardından emekliye ayrıldı.
FETÖ imamı olduğu iddiasıyla aynı operasyonda gözaltına alınan şüpheli Yaşar Özdemir'in de özel bir şirkette çalıştığı öğrenildi.
Generallerin sivil imamı tutuklandı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından FETÖ’ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan emekli tuğgeneraller Serdar Atasoy ve Celalettin Çoban adli kontrolle serbest bırakıldı. Emekli generallerden sorumlu mahrem imam Yaşar Özdemir tutuklanarak cezaevine gönderildi.
2 Şubat'ta gelen son bilgilere göre, Ankara'da 3 emekli general Serdar Atasoy, Nuri Cankıymaz ve Celalettin Çoban'la özel bir şirkette çalışan mahrem imam Yaşar Özdemir 27 Ocak'ta gözaltına alınmıştı. MİT'in yürüttüğü çalışmada örgütün Kara Kuvvetleri'ndeki üst düzey komutanlarla ilgilenen sivil imamının kullandığı "patates hat" tabir edilen başkası adına kayıtlı GSM hattı tespit edildi. Açılan soruşturmada ise sivil imamın 3 generalle irtibatı çıkmıştı.
Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonla şüpheliler Serdar Atasoy ve Celalettin Çoban yakalanarak gözaltına alınırken Nuri Cankıymaz'ı yakalama çalışmaları devam ediyor. Çoban'ın yurtdışına çıkışının yasaklandığı, şüpheli hakkında elektronik kelepçe takılarak 'Konutu terk etmeme' adli kontrol hükmünün uygulandığı öğrenildi.
Etkin pişmanlıkta bulunduğu ve örgüte dair bildiklerini soruşturmayı yürüten savcıya anlattığı bildirilen Atasoy'un da haftada iki gün ikametgahına en yakın güvenlik birimine imza verme şartıyla salıverildiği kaydedildi. Atasoy'un, 2006-2014 yılları arasında görev yaptığı Kars, İstanbul ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde örgütün 4 farklı mahrem imamıyla ankesörlü telefon üzerinden irtibat sağladığı belirlendi. Ayrıca Atasoy'un telefonu ile mahrem imamların kullandığı "patates hat" olarak bilinen operasyonel telefonlar 23 kez ortak baz sinyali verdiği de ortaya çıkarıldı.
Emekli generallerden sorumlu mahrem imam Yaşar Özdemir ise 'Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme' suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Cumhurbaşkanına suikast girişimi timine mühimmat veren 3 askere darbe gözaltısı
Diğer bir operasyon yine İzmir'de gerçekleşti. Cumhurbaşkanına suikast girişimi timine mühimmat verdiği iddia edilen askerlere yönelik operasyonda 1'i muvazzaf astsubay, 1'i emekli albay ve 1'i de eski üsteğmen olmak üzere 3 şüpheli gözaltına alındı. Muvazzaf astsubay M.G. ve emekli albay E.U.K. "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan tutuklandı.
27 Ocak'ta FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'da gerçekleştirdiği darbe teşebbüsünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi için Marmaris'e giden Özel Kuvvetler ve MAK personellerine mühimmat temin edilmesinde görev aldığı belirlenen 1'i muvazzaf 3 asker gözaltına alındı.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma çerçevesinde, darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik suikast girişimine katılan ve yapılan yargılamaları neticesinde ağırlaştırılmış müebbet cezası alan Özel Kuvvetler ve MAK personellerine, prosedürlere aykırı şekilde mühimmat teslim edilmesine katıldığı öne sürülen biri muvazzaf, biri emekli, biri de eski olmak üzere 3 asker hakkında gözaltı kararı verildi.
Şüphelilerin, Özel Kuvvetler ve MAK personellerine, kendilerinin kullanma yetkisinde bulunmayan ve askeri operasyonlarda çelik kapı ve güçlendirilmiş beton zeminleri/duvarları etkisiz hale getirme etkisi bulunan EOD mühimmatlarının ve çeşitli çaplarda yüklü miktarda (yaklaşık 55 bin) merminin olağan ve olağanüstü hallerde uygulanması gereken prosedürlere aykırı şekilde teslim edilmesi konularında görev aldığı iddia edildi.
Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 309. maddesinde düzenlenen "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı suçuna yardım etmek" ve "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından gözaltına alınan muvazzaf astsubay M.G, emekli albay E.U.K. ve eski üsteğmen F.S.Y. emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.
Muvazzaf astsubay M.G. ve emekli albay E.U.K. "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan tutuklandı, ihraç üsteğmen F.S.Y'nin ise "ev hapsi" uygulanarak adli kontrol altına alınmasına karar verildi.
DARBE TEHLİKESİ SÜRÜYOR
FETÖ’ye yapılan bu operasyonlar aslında hemen her hafta yapılan operasyonlardan sadece üçü. Fetullah Gülen Terör Örgütü (Fetö/PDY) üyelerinin ihraçlar, gözaltılar, yargılamalar ve sıkı güvenlik soruşturmalarına rağmen hala devletin en hassas birimlerine sızabildiğini ortaya koyuyor. Bu durum hala tespit edilememiş çok sayıda muvazzaf askerin TSK'da görev yapmakta olduğunu gösteriyor. Bu durum darbe tehlikesinin de hala mevcut olduğunu gösteriyor.
(03 Şubat 2021, 09:36)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: