İstanbul'da, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, gazeteciler, jandarma ve eski emniyet görevlilerinin de aralarında bulunduğu 4'ü tutuklu 13'ü firari 76 sanığın yargılandığı davada savcı celse arasında mütalaasını açıkladı. Mütalaada, aralarında eski polis müdürlerinin de bulunduğu birçok sanığın cezalandırılmasını istedi. Mütalaada, İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü sanık Ali Fuat Yılmazer ve dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'in "Tasarlayarak adam öldürmek" suçuna iştirak etmekten ağırlaştırılmış müebbet hapisleri talep edilirken, sanıklar eski yüzbaşı Muharrem Demirkale, eski Adana Jandarma Bölge Komutanı Hamza Celepoğlu ve gazeteci Ercan Gün hakkında ise "Anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis talep edildi.
17.12.2020 11:40 İstanbul'da, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, gazeteciler, jandarma ve eski emniyet görevlilerinin de aralarında bulunduğu 4'ü tutuklu 13'ü firari 76 sanığın yargılandığı davada savcı celse arasında mütalaasını açıkladı.
24.11.2020 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklardan Hamza Celepoğlu ve Ercan Gün tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) aracılığıyla katıldı. Tutuklu sanıklar Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek ise mazeret dilekçesi sunarak duruşmaya gelmedi.
Cumhuriyet savcısı duruşmada, dosya kapsamı sebebiyle mütalaasını hazırlamak için ek süre talep etti.
Savcının talebinin ardından duruşmada söz alan bir kısım sanık avukatı, müvekkilleri hakkındaki adli kontrol şartlarının kaldırılmasını istedi.
Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının adli kontrol taleplerinin celse arasında değerlendirilmesine karar verdi.
Heyet, mütalaasını hazırlaması için savcılığa ek süre verilmesine, mütalaanın celse arasında hazırlaması halinde taraflara gönderilmesine hükmederek duruşmayı erteledi.
14.12.2020: SAVCILIK MÜTALAASINI SUNDU: AKYÜREK VE YILMAZER'E AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET
68 sayfalık mütalaada, tutuklu sanık dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Sanık Ali Fuat Yılmazer'in FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü'nün amaçları doğrultusunda önceden öldürüleceğini bildiği Hrant Dink'in hayatını korumak için görevini yerine getirmediği belirtilerek "Tasarlayarak kasten öldürmeye iştirak", "FETÖ terör örgütü yöneticiliği", "Görevi kötüye kullanmak" ve "Resmi belgede sahtecilik" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve toplam 18 yıl 3 aydan 31 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Savcı, tutuklu sanık dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'in ise "FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü'nün amaçları doğrultusunda faillerle irtibatlı olarak Hrant Dink'in öldürülmesine yardım ettiği, eylemin öncesinde şahısların iradesini bu yönde teşvik etmiş, eylemin işlenmesi noktasında şahıslara yardımcı olmuş, bu maksatla görevini kötüye kullanarak bir kısım belge, tutanak vs. evrakları yok etmiş ve ilgili makamlara ulaştırmamış olduğu" ifade edildi. Sanık Akyürek'in "Tasarlayarak kasten öldürmeye iştirak", "FETÖ terör örgütü yöneticiliği", "Resmi belgede sahtecilik", "Resmi belgenin yok edilmesi ve gizlenmesi" ve "Görevi kötüye kullanma" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile 21 yıl 6 aydan 40 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.
"ANAYASAYI İHLAL" SUÇUNDAN AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS İSTENDİ
Mütalaada, eski yüzbaşı tutuklu sanık Muharrem Demirkale ve MİT tırlarının durdurulması davasında hapis cezasına çarptırılan eski Adana Jandarma Bölge Komutanı sanık Hamza Celepoğlu hakkında ise "Anayasayı ihlal" suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet, "Kasten öldürme" suçundan da ayrı ayrı müebbet ve "FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi. Dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz hakkında da "Anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "Kasten öldürme" suçundan müebbet, "Resmi belgede sahtecilik", "Görevi kötüye kullanmak", "Örgüte üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım" suçlarından da 5 yıl 10 aydan 24 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
ERCAN GÜN İÇİN DE AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS İSTENDİ
Mütalaada, tutuklu sanık Ercan Gün'ün "cinayetin işlendiği süreç öncesinde FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü'nün yayın organı Zaman gazetesinde, sonrasında TGRT-FOX kanalı muhabir olarak görev yaptığı" ifade edildi. Mütalaada, "Samsun Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde 20 Ocak 2007 tarihinde gözaltına alınan Ogün Samast'ın eline, Samsun İl Jandarma Komutanlığı görevlilerince Türk Bayrağı tutuşturularak görüntülerinin kayda alındığı, görüntülerin bir kısmının sanık Ercan Gün tarafından FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü'nün amaçları doğrultusunda medya kuruluşlarınca servis edildiği" belirtildi. Mütalaada, Ercan Gün hakkında "Anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve "FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.
GÜLER, DİNÇ VE CERRAH'A 1 YIL HAPİS İSTENDİ
Mütalaada, sanık Engin Dinç'in "cinayet hazırlığı yapan şahıslara yönelik gerekli işlemleri yapmayarak ve Hrant Dink'in ikamet ettiği İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü görevlilerine gerekli bilgilendirmeleri yapmayarak, Hrant Dink'in yaşam hakkı korunmamış ise de sanık Trabzon'dan ayrıldıktan sonra, sanığın Hrant Dink'in öldürüleceğine ilişkin gelen ihbarlardan sorumlu olamayacağı sanığın görev yaptığı dönem itibari ile Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'na bildirimde bulunduğu görüldüğü" belirtildi. Sanık Celalettin Cerrah'ın Hrant Dink'in öldürülmesi öncesinde farklı tarih ve zamanlarda şahsın can güvenliğine ilişkin tehditler ortaya çıkmasına karşın Hrant Dink'e şahsi ve fiziki koruma tedbirleri alınması için talimat vermesi gerekli iken bu yönde gerekli talimatları vermediği öne sürüldü. Mütalaada, cinayetten önce dönemin Trabzon İstihbarat Daire Başkanı olan Eskişehir İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, İstanbul eski İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ve dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah hakkında "Görevi kötüye kullanmak" suçundan 3 aydan 1 yıla kadar hapis istendi.
KURTARAN'IN AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPSİ İSTENDİ
Samsun Terörle Mücadele'de çekilen Türk Bayraklı görüntüyü engellemediği gerekçesi ile Samsun İl Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Yakup Kurtaran'ın, "Anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "Silahlı örgüt üyeliği" suçundan da 7.5 yıldan 15 yıla yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı'nın "Tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma" suçundan 7.5 yıldan 15 yıla, "Resmi belgeyi gizlemek, yok etmek" suçundan 2 yıldan 5 yıla, "Görevi kötüye kullanma" suçundan 6 aydan 2 yıla olmak üzere toplam 10 yıldan 22 yıla kadar hapsi istendi.
ALTAY'IN 35 YIL 6 AYA KADAR HAPSİ İSTENDİ
Dönemin Trabzon Emniyet Müdürü sanık Reşat Altay'ın "Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi" suçundan 20 yıldan 25 yıla kadar hapsi, "Resmi belgeyi bozmak, yok etmek, gizlemek" suçundan 3 yıldan 7 yıl 6 aya kadar, "Görevi kötüye kullanma" suçundan da 6 aydan 2 yıla olmak üzere toplam 23 yıl aydan 35 yıl 6 aya kadar hapsi istendi. Altay'ın hükümle birlikte tutuklanması da talep edildi. Dönemin İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun'un 17 Şubat 2006 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığına gönderilen F/4 gizli haber raporlarını inceleme gereği duymaması nedeniyle görevin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek kişilerin mağduriyetine sebep olması nedeniyle görevi kötüye kullanma suçundan 3 aydan 1 yıla kadar hapsi istendi.
13 SANIĞIN DOSYASININ AYRILMASI İSTENDİ
Mütalaada, aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, Ekrem Dumanlı, Adem Yavuz Arslan'ın da bulunduğu 13 firari sanığın dosyasının ayrılması istendi.
11 SANIĞA TÜM SUÇLARDAN BERAAT İSTEMİ
Sanık Şeref Ateş'in yargılama sırasında vefat etmesi nedeniyle davasının düşürülmesi talep edilen mütalaada, 11 sanığın ise tüm suçlardan beraati istendi.
15.12.2020 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada bazı sanıklar ile avukatları ve katılan vekilleri hazır bulundu. Sanıklar Ali Fuat Yılmazer ile Ramazan Akyürek'in de aralarında bulunduğu bazı sanıklar duruşmaya SEGBİS ile bağlandı.
Davaya ilişkin mütalaasını dün açıklayan duruşma savcısı, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve firari savcı Zekeriya Öz'ün de aralarında bulunduğu 13 sanığın hakkında yakalama kararının bulunduğunu kaydederek, dosyalarının ayrılmasını talep etti. Sanıklardan 11'inin üzerlerine atılı suçlardan beraatini talep eden savcılık, 36 sanığın çeşitli oranlarda hapse mahkum edilmesini istedi.
Yılmazer'e ağırlaştırılmış müebbet istemi
Savcılıkça celse arasında hazırlanan 68 sayfalık mütalaada, dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in, 'tasarlayarak kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet, 'silahlı terör örgütüne üye olma', 'resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek' ve 'görevi kötüye kullanmak' suçlarından 18 yıl 3 aydan 31 yıla kadar hapse mahkum edilmesini ve tutukluluk halinin devamını talep etti.
Akyürek'e ağırlaştırılmış müebbet ve 40 yıl
Sanık Ramazan Akyürek'in 'tasarlayarak kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsini isteyen savcılık, 'silahlı terör örgütü kurma ve yönetme', 'resmi belgede sahtecilik', 'Resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek' ve 'görevi kötüye kullanma' suçlarından 21 yıl 6 aydan 40 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.
Sanık Ercan Gün'ün, 'anayasayı ihlal' suçundan ağırlaştırılmış müebbet, 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar cezalandırılmasını isteyen savcılık, sanık Ali Öz'ün 'kasten öldürme' ve 'anayasayı ihlal' suçlarından ayrı ayrı müebbet ve 'resmi belgede sahtecilik', 'görevi kötüye kullanma' ile 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlarından 10 yıldan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını isteyerek tutuklanmasını talep etti.
Sanıklar ve avukatları, duruşma savcısının celse arasında açıkladığı mütalaaya karşı savunma yapmak için süre talep etti. Duruşmada beyanda bulunan sanık avukatları da mütalaaya karşı beyanlarını hazırlamak için süre talep etti.
Mahkeme heyeti, 10 sanık ile avukatlarına ve katılan vekillerine beyanlarını hazırlamaları için süre vererek, duruşmayı 17 Aralık Perşembe gününe erteledi.
17.12.2020 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Ali Fuat Yılmazer, Silivri Ceza İnfaz Kurumu'ndan, başka suçtan tutuklu bazı sanıklar ise bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Tutuksuz sanıklardan dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, eski jandarma görevlileri Adem Sarıgöl ve Abdullah Dinç'in de hazır bulunduğu duruşmada, müdahil Dink ailesini de avukatları temsil etti.
Duruşmada söz alan Dink ailesinin avukatı Hakan Bakırcıoğlu, süreci anlatarak, celse arasında verilen savcılık mütalaasına karşı savunma yapmak için ek süre talebinde bulundu.
Daha sonra sanık ve sanık avukatlarının savunmalarına geçildi.
Mütalaada atılı suçlardan hapis cezasına çarptırılması istenen tutuksuz sanık Abdullah Dinç, hakkında tek suçtan ceza talep edildiğini ancak diğer suçlardan beraat istendiğini kaydederek, "Bir telefon görüşmesinden bahsediliyor. Ankesörlü telefondan yapıldığı öne sürülen görüşme sıfır saniyedir. Beraatimi istiyorum." dedi.
Mütalaada beraati istenen tutuksuz sanık Adem Sarıgöl de hakkında çıkan haberlerle ilgili gazetecilere tepki göstererek, beraatine karar verilmesini talep etti.
SEGBİS ile bağlanan tutuklu sanık eski emniyet müdürü Ali Fuat Yılmazer ise henüz savcılık mütalaasını inceleyemediğini ve hazırlanamadığını belirterek, savunması için kendisine mümkün olduğu kadar süre verilmesini istedi.
Bunun üzerine konuşan mahkeme heyeti başkanı, tutuklu sanıkların savunmalarının en son alınacağını söyledi.
Savunmaları sorulan bazı sanık avukatlarından, müvekkilleri hakkında beraat talep edilenler, mütalaaya katıldıklarını söyleyerek, mütalaa doğrultusunda karar verilmesini istedi. Haklarında hapis cezası talep edilen diğer sanık avukatları ise savunma için ek süre talep etti.
Bir sonraki duruşma 22 Aralık'ta
Taleplerle ilgili ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmanın 22, 23 ve 24 Aralık'ta yapılacağını belirterek, sanıklar Adnan Acar, Cevat Esen, Atilla Güçlüoğlu, Metehan Kadir Yıldırım, Muammer Ay, Niyazi Malkoç ve Rahmi Özer ile avukatlarının mütalaaya karşı savunmalarının 22 Aralık'ta alınmasına karar verdi.
Sanıklardan Resul Kütükoğlu, Tevfik Cantürk, Ünsal Güven, Abdullah Dinç, Ahmet Çetiner, Ahmet Faruk Aydoğdu, Ahmet İlhan Güler ve Birol Ustaoğlu ile avukatlarının mütalaaya karşı savunmalarının 23 Aralık'taki duruşmada alınmasına hükmeden heyet, 24 Aralık tarihli duruşmada ise Engin Dinç, Eyüp Temel, Hasan Durmuşoğlu, Hüseyin Yılmaz, Mikdat Özbek, Murat Bayrak ve Musa Yıldırım ile avukatlarının savunmasının alınmasını kararlaştırdı.
Mahkeme heyeti başkanı, 22-24 Aralık tarihli duruşmalardan sonraki duruşma tarihi olarak da 4-6 Ocak 2021 tarihini düşündüklerini dile getirdi.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Dönemin özel yetkili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 19 sanığın yargılandığı davada, 17 Ocak 2012'de verdiği kararla tutuklu sanık Yasin Hayal'in, "Hrant Dink'i tasarlayarak öldürmeye azmettirmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, yazar Orhan Pamuk'u tehdit etmekten 3 ay ve "ruhsatsız silah bulundurmak" suçundan da 1 yıl hapisle cezalandırılmasını, "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan ise beraatini kararlaştırmıştı.
Tutuklu sanıklardan Erhan Tuncel'in de 10 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına hükmederek tahliyesine karar veren heyet, sanıklardan Ersin Yolcu'yu 12 yıl 6 ay, Ahmet İskender'i 13 yıl 4 ay ve Salih Hacısalihoğlu'nu 2 ay 15 gün hapisle cezalandırmış, bütün sanıkların "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan beraatine hükmetmişti.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi de "örgüt" yönünden verilen beraat kararını bozarak, sanıkların "silahlı terör örgütü" değil, "suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüt" üyesi oldukları gerekçesiyle yargılanmalarına karar vermişti.
"Kasten öldürmeye azmettirme" ve "Orhan Pamuk'u tehdit" suçlarından sanık Yasin Hayal'e verilen mahkumiyet kararını onayan daire, Yasin Hayal hakkında "silahlı terör örgütü kurmak, yöneticisi olmak" suçundan verilen beraat kararını ise "suç örgütü kurmak ve yönetmek" suçundan mahkumiyet gerektiği için bozmuştu.
Sanıklardan Erhan Tuncel'in "patlayıcı madde imal etmek" suçundan mahkumiyet kararını onayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, "kasten öldürmeye azmettirmek" suçundan beraat hükmünü ise sanığın Dink'in öldürülmesi suçuna yardım suretiyle iştirak etmesi sebebiyle mahkumiyeti gerektiği için bozmuştu. "Silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan beraat kararı da "suç örgütü üyesi olmak" suçundan mahkumiyeti gerektiği gerekçesiyle bozulan Tuncel hakkında, Trabzon'da 24 Ekim 2004'te McDonalds'ın bombalanması olayında, "genel güvenliği kasten tehlikeye sokmak, mala zarar vermek ve 6 ayrı kasten yaralama" suçlarından verilen mahkumiyet kararı da bozulmuş, bu eyleminin 6 ayrı "kasten öldürmeye teşebbüs" suçunu oluşturacağına karar verilmişti.
Dava dosyası yeniden İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde
Yargıtay kararının ardından davanın yeniden görülmesine İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde başlanmış, bu mahkemede 6 duruşma yapıldıktan sonra dosya, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli ağır ceza mahkemelerinin kaldırılması üzerine, İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, kamu görevlilerine ilişkin iddianameyi kabul ettikten sonra dava dosyasını, Ogün Samast, Yasin Hayal ve Erhan Tuncel'in de aralarında bulunduğu, haklarındaki hükümler Yargıtay tarafından bozulan 8 sanıklı ana davayla birleştirilmesi için İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesine sevk etmişti.
Bu mahkemenin heyeti, "Birleştirme kararında muvafakat talep edilmediği, mahkemenin terör suçlarına bakmakla görevli olmadığı, ana davada yargılamanın ileri aşamaya geldiği ve bu davada yargılananlarla yeni davada yargılanacak kamu görevlileri arasında ortak sanık bulunmadığı" gerekçeleriyle dosyayı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine iade etmişti.
Mahkemeler arasındaki uyuşmazlığın giderilmesi için dosyaların gönderildiği Yargıtay 5. Ceza Dairesi, iki dosyayı birleştirip, davaların İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesine karar vermişti.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, gazeteciler ve jandarma görevlilerinin de aralarında bulunduğu 50 sanık hakkında Hrant Dink cinayetine ilişkin açılan yeni davanın, aralarında Ogün Samast, Erhan Tuncel, eski emniyet müdürleri Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer, Coşgun Çakar'ın da yer aldığı 35 sanıklı ana dava ile birleştirilmesine hükmetmişti.
Kamu görevlisi sanıkların iddianamesinden
Davaya eklenen iddianamede, eski emniyet müdürleri Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer ve Coşgun Çakar'ın "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, diğer suçlardan da çeşitli hapis cezalarına çarptırılması talep edildi.
Dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü olan Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç ve eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler'in de "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi ve görevi kötüye kullanmak" suçlarından 15 yıl 6 aydan yirmi ikişer yıla kadar hapisle cezalandırılması istenen iddianamede, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstihbarat Daire Başkanı (İDB) Sabri Uzun, Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarattan Sorumlu Müdür Yardımcısı Hasan Durmuşoğlu, Trabzon İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Ercan Demir, Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı, İDB Şube Müdürü Yunus Yazar, İDB C Şube Müdür Yardımcısı Ali Poyraz, İDB'de görevli Komiser Yılmaz Angın, Hamdi Egbatan, Mehmet Akif Yılmaz, Serkan Şahan ve Ömer Faruk Kartın, İDB C Büro Şube Müdür Yardımcısı Tamer Bülent Demirel ve Osman Gülbel, Komiser Yardımcısı Özkan Mumcu, Trabzon'da polis memurluğu yapan Muhittin Zenit, Mehmet Ayhan, Onur Karakaya ve Mehmet Uçar ile eski Mülkiye Müfettişi Şükrü Yıldız hakkında da benzer suçlardan farklı oranlarda hapis cezaları öngörüldü.
FETÖ bağlantılı iddianameyle sanık sayısı 85'e çıktı
Yargılama devam ederken Dink cinayetine ilişkin soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökalp Kökçü, yeni bir iddianame hazırladı.
FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, kapatılan Zaman gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, gazeteciler Adem Yavuz Arslan, Ercan Gün ile meslekten ihraç edilen Tuğgeneral Hamza Celepoğlu, dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz, Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Metin Yıldız ve İstanbul Jandarma İstihbarat Görevlisi Yüzbaşı Muharrem Demirkale'nin de aralarında bulunduğu 51 sanık hakkında hazırlanan iddianamede, cinayetin FETÖ ile bağlantısıyla ilgili "Dink cinayeti, Fetullah Gülen'in sapkın dini inançları referans alınarak başka bir düzen getirmek için FETÖ/PDY'nin şiddet içeren bir başlangıç eylemidir." ifadeleri kullanıldı.
Tüm sanıklar hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen iddianamede, Gülen ile Öz ve jandarma görevlilerinin de aralarında olduğu 40 sanık hakkında ise ayrıca "kasten öldürmeye iştirak" suçundan müebbet hapis cezası talep edildi.
Dink cinayetine ilişkin ana davayla birleştirilmesi talebiyle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen 50 sanığın yer aldığı 3. iddianame, eksiklikler bulunduğu gerekçesiyle iade işlemlerinin ardından 29 Mayıs 2017'de kabul edildi.
Heyet, 2 Haziran 2017'de 50 sanıklı yeni iddianameyle 35 sanıklı ana dava dosyasının birleştirilmesine hükmederek, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in gıyaben tutuklanmasına, Ekrem Dumanlı ve Zekeriya Öz'ün de aralarında bulunduğu 6 sanık hakkında da yakalama emri düzenlenmesine karar verdi.
Ana dava dosyası sanıkları ayrıldı
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi 13 Haziran 2019'daki duruşmada, aralarında Ogün Samast ve Yasin Hayal'in de olduğu 9 ana sanığın dosyasının ayrılmasına karar vermişti. 17 Temmuz 2019'da açıklanan kararda, Erhan Tuncel'in "tasarlayarak ve bomba kullanarak kasten öldürmeye teşebbüs, mala zarar vermek, silahlı suç örgütüne üye olmak ve kasten öldürmeye yardım" suçlarından toplam 99 yıl 6 ay, Yasin Hayal'in "silahlı suç örgütü kurma ve yönetme" suçundan 7 yıl 6 ay ve Ogün Samast'ın da "silahlı suç örgütüne üye olmak" suçundan 2 yıl 6 ay hapisle cezalandırılması hükmü kurulmuştu.
Benzer suçlardan sanık Zeynel Abidin Yavuz'u 14 yıl 22 gün, Tuncay Uzundal'ı 16 yıl 10 ay 15 gün, Ahmet İskender ile Ersin Yolcu'yu da 1 yıl 10 ay 15'er gün hapisle cezalandıran heyet, sanıklar Salih Hacısalihoğlu ve Osman Hayal'in ise beraatini kararlaştırmıştı.
Paralel Yapı-21.03.2017-İstanbul 85 sanık (50+35) Dink Cinayeti ve Fetö bağlantısı birleşik davaları
(17 Aralık 2020, 11:40), son güncel.: (18 Aralık 2020, 10:29)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: