Ankara'da, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un suikast sonucu öldürülmesine ilişkin 28 sanık hakkında açılan dava, sanık Şahin Söğüt'ün avukatının davadan çekilmesi nedeniyle ertelendi.
17.12.2020 10:36 Ankara'da, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un suikast sonucu öldürülmesine ilişkin 28 sanık hakkında açılan davaya devam edildi.
10 Aralık'ta Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesince görülen davaya bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı. Diğer tutuklu sanıklarla tutuklu bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi ile bağlantı kuruldu.
Esasa ilişkin savunması sorulan tutuklu sanık Vehbi Kürşad Akalın, avukatının mazeret dilekçesi verdiğini, savunmasını avukatının hazır olduğu celsede yapmak istediğini belirtti.
Daha önce esasa ilişkin savunmasını yapan sanık Ramazan Yücel ise uzun süredir tutuklu olduğunu söyleyerek tahliye talebinde bulundu.
Suikastçı Altıntaş'ın FETÖ içindeki 'öğretmeni' olduğu iddia edilen sanık Şahin Söğüt de Altıntaş'a suikast talimatı vermediğini ileri sürerek, 'Altıntaş'ı tanıdığıma dair herhangi bir delil varsa savunmalarımı geri çekeceğim.' dedi.
Diğer sanıklar ve avukatların da beyanlarının alınmasından sonra mahkeme heyeti ara kararları açıkladı.
Mahkeme, avukatının görevden çekilmesi nedeniyle sanık Söğüt'e avukat görevlendirilmesi için Ankara Barosu'na müzekkere yazılmasına, aralarında örgüt elebaşı Gülen'in de bulunduğu firari sanıkların yakalama kararlarının infazının beklenilmesine hükmetti.
Tutuklu sanıklar Hüseyin Kötüce, Ramazan Yücel, Vehbi Kürşad Akalın, Şahin Söğüt, Ahmet Kılınçarslan, Hayreddin Aydınbaş ve Salih Yılmaz'ın tutukluluk hallerinin devamını kararlaştıran mahkeme, davayı 7 Ocak 2021'e erteledi.
Savcının esas hakkındaki mütalaası
Duruşma savcısı, davanın 5 Mart'taki celsesinde esas hakkındaki mütalaasını açıklamıştı. Savcı, yargılama aşamasında suikastın FETÖ tarafından yapıldığının tespit edildiğini, örgütün suikastı Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkileri bozmak amacıyla yaptığının anlaşıldığını vurgulamıştı. Savcı mütalaasında, 'FETÖ/PDY ve arkasındaki dış güçlerin 15 Temmuz 2016'daki darbeye teşebbüs eylemi öncesinde Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Karlov'a silahlı saldırıda bulunmak suretiyle her iki ülkeyi olası bir sıcak çatışma durumuna getirmeyi ve 15 Temmuz 2016 öncesinde ülkemizde suikast gerçekleştirmek suretiyle bir kaos ortamı oluşturmayı planladıkları anlaşılmıştır' ifadelerini kullanmıştı.
Bu kapsamda sanıklar Şahin Söğüt, Ramazan Yücel, Ahmet Kılınçarslan, Salih Yılmaz, Hüseyin Kötüce, Vehbi Kürşat Akalın, Hayreddin Aydınbaş ve Mustafa Timur Özkan'ın 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenmişti. Savcı, bu sanıklardan Söğüt, Kılınçarslan, Yılmaz, Aydınbaş ve Özkan'ı Karlov suikastının faili olarak değerlendirilerek, söz konusu 5 sanığın Karlov'u 'terör amacıyla tasarlayarak öldürme' suçundan birer kez ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilmesini talep etmişti. Bu sanıkların ayrıca 3 kişiyi 'terör amacıyla kasten öldürmeye teşebbüs etme' suçundan 67 yıl 6 ay ve 'genel güvenliği kasten tehlikeye sokma' suçundan da 3 yıl hapse mahkum edilmesi talep edilmişti. Savcı, sanıklar Yücel, Kötüce ve Akalın'ın ise 'terör amacıyla tasarlayarak öldürme', 3 kişiyi 'terör amacıyla kasten öldürmeye teşebbüs etme' ve 'genel güvenliği kasten tehlikeye sokma' suçlarına yardım ettiği tespitinde bulunmuştu. Bu kapsamda sanıkların 'anayasayı ihlal' suçunun haricinde 56 yıl 3'er ay hapse çarptırılmasını talep etmişti.
5 sanığın örgüt üyeliğinden cezalandırılması istendi
Sanıklar Ayşe Söğüt, Hasan Tunç, Kaan Bülbül, Sercan Başer ve Ufuk Gül'ün 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti. Sanıklar Doğukan Söylemez, Kadir Şamlı, Oğuzhan Öztürk, Abdulsamet Kekeç, Sefa Kurnaz ve Bilal Dereli'nin beraatına karar verilmesini talep eden savcı, aralarında örgüt elebaşı Fetullah Gülen, Şerif Ali Tekalan ve Emre Uslu'nun da bulunduğu firari 9 sanığın dosyalarının ayrılması kararının verilmesini istemişti.
Davanın geçmişi
Büyükelçi Karlov, 19 Aralık 2016'da katıldığı sergide o sırada mesaide olmayan polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş'ın silahlı saldırısı sonucu hayatını kaybetmiş, Altıntaş da polis tarafından vurularak öldürülmüştü.
Soruşturma sonucunda FETÖ elebaşı Gülen'in de arasında bulunduğu 28 şüpheli hakkında dava açılmıştı. İddianamede Gülen ile birlikte 16 sanığın, suikastla doğrudan bağlantıları ortaya konarak, 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'terör amacıyla tasarlayarak öldürme' suçlarından ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının yanında 'terör amaçlı tasarlayarak öldürmeye azmettirme' ve 'terör amaçlı kasten öldürmeye teşebbüs' suçlarından çeşitli sürelerle hapis cezasına çarptırılmaları istenmişti.
Soruşturma kapsamında ulaşılan biri suikastçı Altıntaş'ın örgüt içindeki 'öğretmeni' Şahin Söğüt'ün eşi Ayşe Söğüt ile İzmir Polis Meslek Yüksekokulundaki eğitimi sırasında Altıntaş ile aynı 'örgüt hücresi'nde yer aldığı kaydedilen 12 sanığın ise cinayetle doğrudan ilişkileri açığa çıkartılamazken, FETÖ üyesi oldukları gerekçesiyle 15'er yıla kadar hapse çarptırılmaları talep edilmişti.
İddianamede suikastın arkasında, 15 Temmuz darbe girişiminin faili ve aynı zamanda bir casusluk ve istihbarat örgütü olan FETÖ'nün bulunduğu, suikastın, 'Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilere yönelik provokasyon türünde bir eylem' olduğu kaydedilmişti.
Davada, Gülen ile Şerif Ali Tekalan ve Emrullah Uslu'nun da aralarında yer aldığı sanıklar firari durumda bulunuyor.
Paralel Yapı-15.11.2018-Ankara 28 sanık Rusya Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov suikasti davası
Paralel Yapı-18.10.2018-Ankara 1 sanık Karlov katilinin Abisi/BTK çalışanı Şahin Söğüt davası
Paralel Yapı-26.11.2019-Ankara 6 sanık Karlov suikastinin TRT'de yayınlanması davası
Paralel Yapı-Rusya Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov suikasti
(17 Aralık 2020, 10:36)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: