İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 'futbolda şike' soruşturmasında kumpas kurduğu gerekçesiyle haklarında dava açılan 4'ü tutuklu 87 sanığın yargılanmasına devam edildi. Öte yandan görülen diğer bir dava olan ve Ergenekon savcısı firari Zekeriya Öz tarafından açılan Futbolda Şike Davası'nda aralarında Aziz Yıldırım'ın da bulunduğu 23 sanık bütün suçlamalardan beraat etti.
22.11.2020 18:06 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 'futbolda şike' soruşturmasında kumpas kurduğu gerekçesiyle haklarında dava açılan 4'ü tutuklu 87 sanığın yargılanmasına devam edildi.
09.11.2020 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin karşısında duruşma salonunda görülen duruşmaya 2 tutuklu sanık ve tarafların avukatları katılırken, bazı sanıklar SEGBİS aracılığı ile bağlandı. Duruşmada Fenerbahçe Genel Sekreteri Burak Kızılhan ve bazı yönetim kurulu üyeleri, izleyici olarak yer aldı.
'HAKKIMDA GİZLİ DİNLEME YAPILDIĞI İÇİN SANIKLARDAN ŞİKAYETÇİYİM'
Duruşmada ifade veren müşteki Mithat Halis, menajer olduğunu, 2011 yılındaki şike operasyonu sürecinde de Almanya, Avusturya ve Fransa'yı kapsayan bir menajerlik şirketinde ortaklık yaptığını söyledi.
Şike operasyonu sürecinde mesleki ve özel yaşamında çok yıprandığını kaydeden Halis, 'Yurt dışında yaşıyordum, bu davanın sanıklarından biri haline getirildim. Hiçbir suçunuz yoksa dahi insanlar size ön yargıyla bakıyor. Özel işlerimde zarar gördüm. Birçok insan yargılandı gördük. Çok önemli bir tezgahın içinden geçtiğimizi, bu tezgahın büyük bir kumpasa dönüştüğü gördük.' dedi.
Mithat Halis, 'Savcı ifademi almadan beni nezarethaneye gönderdi. Grubumda 450 oyuncu vardı, o tarihte yurt dışında menajerlik yapıyordum. Durum çok iyi bir durum değildi. Çok önemli bir tezgahın içinden geçtiğimiz ve tezgahın da kumpasa dönüştüğü bir durumdu. Benim hakkımda gizli izleme yapıldığı için sanıklardan şikayetçiyim' dedi.
'AZİZ YILDIRIM İLE CÜBBELİ AHMET'İN AYNI KOĞUŞTA KALDIĞI DOĞRU DEĞİL'
Duruşmada tanık olarak dinlenen o dönemki Metris Cezaevi Birinci Müdürü Zeki Uzun ise, o dönem tutuklanan Fenerbahçe yöneticileriyle ilgili 'Tutuklanacaklarından dahi bilgimiz yoktu. Onlara özel yer ayrılması söz konusu değildi. Aziz Yıldırım'ın Cübbeli Ahmet Hoca'yla aynı koğuşta kaldığı doğru değil. Aziz Yıldırım'ın sağlık sorunları olduğundan dolayı doktor raporuyla revir koğuşuna geldi. Cübbeli Ahmet de daha sonrasında cezaevine girdiğinde o da sağlık sorunları nedeniyle başka bir revir koğuşuna verildi' şeklinde konuştu.
Fenerbahçe avukatı Naim Karakaya'nın 'Herhangi büyük soruşturmalar operasyonlar öncesinde size cezaevinde yer açılması yönünde talep gelir mi?' şeklinde soru yöneltmesi üzerine Uzun, 'Hayır, çünkü biz kimin tutuklanıp tutuklanmayacağını bilemeyiz. Bizim cezaevinde her zaman için yer vardı zaten.' karşılığını verdi.
'3 TEMMUZ SÜRECİNDEN ÖNCE TOPLANTI YAPILDI'
MİT'in mahrem imamlarından olduğunu söyleyen ve FETÖ ile iltisaklı olduğu için tutuklu bulanan Özgür Kaya da duruşmada tanık olarak dinlendi. Tanık Kaya, beyanlarında şunları dile getirdi: '3 Temmuz sürecinden 2-3 ay kadar önce Ankara'da toplantı gerçekleşti. Toplantıda MİT mahrem imamı diğer arkadaşlar da vardı. Toplantıda şike operasyonunda kimlerin gözaltına alınacağı konuşuldu, o toplantıda buradaki sanıklardan kimse yoktu.'
'AMAÇ HÜKÜMETE OPERASYON YAPMAKTI'
Mahkeme Başkanı tanık Kaya'ya toplantıda kimlerin gözaltına alınacağını, örgütün şike operasyonundan ne beklediğini sordu. Kaya da 'O dönem en çarpıcı isim olarak Aziz Yıldırım, dendi. Beşiktaş'tan ve Sivasspor'dan da birileri gözaltına alınacak diye konuşuldu ama şu an hatırlamıyorum. Bize söylenen şey bu operasyonla o dönemki Başbakan ve şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yıpratılması istendi. Fatih Karabulut şike üzerinden Cumhurbaşkanı'nı yıpratmayı hedefliyordu. Diğer kulüpler yerine Fenerbahçe çok daha büyük ses getirecekti amaç Fenerbahçe'yi ele geçirmek değildi, hükümet üzerine operasyon yapmaktı' şeklinde cevapladı.
'PENSİLVANYA İLE TEMASA GEÇİLİP KARAR ALINIYORDU'
Toplantının MİT mahrem imamının başkanlığında yapıldığını dile getiren tanık Kaya, 'Şehirlerin bölge temsilcileri geliyordu. Biz o toplantının karar alıcıları değildik, Pensilvanya ile temasa geçilip karar alınıyordu' dedi.
Mahkeme başkanı FETÖ mensuplarının Aziz Yıldırım'la arasında neden kin olduğunu sordu.
Tanık Kaya da 'Biz herhangi bir şey duymadık ama Yıldırım'ın kirli işler yaptığını, derin yapılarla irtibatı olduğunu duyuyorduk. Örgüt, Ergenekon ve Balyoz soruşturmalarını o dönem yürüttü. Aziz Yıldırım o sanıklarla yakın olduğu için örgütle aralarında husumet olabilir' diye konuştu.
Mahkeme başkanı 20 Kasım'a kadar sanıkların ek savunmalarının alınacağını belirterek duruşmayı yarına erteledi.
16.11.2020 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi karşısındaki binada yapılan duruşmaya, 2 tutuklu sanık ve bir kısım sanık avukatları ile müşteki Fenerbahçe Spor Kulübü avukatları katıldı.
Başka suçtan tutuklu bazı sanıkların bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile hazır bulunduğu duruşmada, sanıkların ek savunmalarının alınmasının ardından tarafların taleplerine geçildi.
Sanıklar, ek savunmalarında haklarındaki suçlamaları reddederek beraat talebinde bulundu. Söz alan müşteki avukatları da sanıkların cezalandırılmasını istedi.
Duruşmada ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Nazmi Ardıç, Ahmet Kalender, Mesut Aydın ve İbrahim Emre'nin tutukluluk halinin devamına hükmetti.
Duruşmalara katılmayan bazı sanıkların ek savunmalarının bir sonraki celse alınmasına karar veren heyet, Cumhurbaşkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ile Hazine ve Maliye Bakanlığının davaya katılma taleplerinin kabulünü kararlaştırarak duruşmayı erteledi.
İddianameden
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 'bir numaralı' sanık FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in 35 yıldan 85 yıla kadar, kapatılan Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı'nın 35 yıldan 78 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
Eski Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca hakkında 35 yıldan 80 yıla kadar hapis cezası öngörülen iddianamede, eski milletvekili İlhan İşbilen ve iş adamı Muammer İhsan Kalkavan'ın 35 yıldan 85 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.
İddianamede, dönemin İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mutlu Ekizoğlu, İstanbul Organize Suçlar ile Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç, kapatılan Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan, Prof. Dr. Suat Yıldırım, avukat Orhan Erdemli, eski emniyet müdürü Ali Fuat Yılmazer ve avukat Cemalettin Mutlu ile diğer 95 sanık hakkında da çeşitli sürelerle hapis cezaları talep ediliyor.
Mahkeme heyeti, 3 Temmuz 2020'de görülen duruşmada, firari sanıklar ile haklarında yalnızca 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçlaması bulunan bazı sanıkların dosyasını ayırmış, böylece sanık sayısı 87'ye düşmüştü.
36 SANIKLI DAVA SONA ERDİ: AZİZ YILDIRIM BERAAT ETTİ
Öte yandan görülen diğer bir dava olan Futbolda Şike Davası'nda aralarında Aziz Yıldırım'ın da bulunduğu 23 sanık bütün suçlamalardan beraat etti. Aziz Yıldırım, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Şekip Mosturoğlu, Abdullah Başak, Mecnun Otyakmaz, Ümit Karaman, Ahmet Çelebi gibi isimler beraat etti.
6 Kasım'da İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin aldığı kararı Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi'nin usul eksikliği nedeniyle bozması sonucu yeniden görülmeye başlanan 'Futbolda Sözde Şike' davası, Çağlayan Adliyesi'nde devam edildi.
Mahkeme, 16 Temmuz 2020 tarihinde, Fenerbahçe Eski Başkanı Aziz Yıldırım ile birlikte 6 kişinin dosyasının ayrılmasına, 2016/62 no'lu dosyanın incelenmek üzere istenmesine, kumpas davasındaki delillerin gözden geçirilmesine ve yeni duruşmanın 6 Kasım 2020 tarihine ertelenmesine hükmetmişti. 31 sanık hakkındaki dava saat 10.00'da, Fenerbahçe Eski Başkanı Aziz Yıldırım ile birlikte 6 kişinin yer aldığı diğer dava ise 11.00'de başladı.
Bugün yeniden görülmeye başlanan duruşmaya; Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, yönetim kurulu üyeleri Fethi Pekin, Burak Kızılhan, eski başkan Aziz Yıldırım, eski yöneticiler Şekip Mosturoğlu, Ali Yıldırım, Önder Fırat, İlhan Ekşioğlu, Cenk Başak ve avukat Naim Karakaya katıldı.
AZİZ YILDIRIM BERAAT ETTİ
Yargıtay'ın bozduğu 'futbolda sözde şike' davasının aralarında eski Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın bulunduğu 5 sanık yönünden görülen davasında savcı mütalaasını açıklamış; Aziz Yıldırım, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Abdullah Başak ve Ahmet Çelebi'nin beraatini talep etmişti. Aziz Yıldırım, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Abdullah Başak ve Ahmet Çelebi 'şike' ve 'teşvik primi' suçlarından beraat etti.
Son dakika haberi | ‘Futbolda Şike' davasında karar Fenerbahçe eski başkanı Aziz Yıldırım beraat etti
TOPLAMDA 23 KİŞİ İÇİN BERAAT KARARI ÇIKTI!
'Futbolda Sözde Şike' davasında aralarında Şekip Mosturoğlu, Ümit Karan, İskender Alın, Korcan Çelikay ve Mecnun Otyakmaz'ın da olduğu 19 sanık için beraat kararı verilmişti. Daha sonra ise Aziz Yıldırım, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Abdullah Başak ve Ahmet Çelebi'nin beraat kararları açıklandı.
Sanık Hakan Karaahmet'e ise 'konut dokunulmazlığı ihlaline azmettirme' nedeniyle 6 bin TL adli para cezası verildi
ŞEKİP MOSTUROĞLU: GÖZÜMÜZ AYDIN
Fenerbahçe eski yöneticilerinden Şekip Mosturoğlu, 'Beraat ettik. Gözümüz aydın. Davamıza ilk günden bugüne kadar destek olan herkese şükranlarımı sunarım. Yaşa Fenerbahçe.' şeklinde bir paylaşım yaptı.
FENERBAHÇE'DEN İLK AÇIKLAMA
Fenerbahçe Kulübü, beraat kararı sonrası sosyal medyadan şu paylaşımı yaptı: Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin usul eksikliği nedeniyle bozması sonucu yeniden görülmeye başlanan davada eski Başkanımız Aziz Yıldırım ve eski yöneticilerimiz, şike ve teşvik suçlamalarından beraat etti.
Paralel Yapı-06.02.2016-İstanbul 87 sanık (ilk 108) Futbolda Şike Soruşturmasında Kumpas davası
Paralel yapı-Fenerbahçe/Şike soruşturması
(22 Kasım 2020, 18:06)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: