Adana, Ankara, Antalya, Bartın ve Kayseri'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin ayrı ayrı görülen davalara devam edildi. Sonuçlanan bazı davalarda çoğu yönetici konumdaki 14 sanığa toplam 105 yıl hapis cezası verildi. Bu davalardan Kayseri'de öz kızı D.A.'ya cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla yargılandığı davada 30 yıl hapis cezasına çarptırılan iş insanı C.A., 'silahlı terör örgütüne yardım etmek' suçundan da 2 yıl 1 ay hapis cezası aldı. Antalya'da sözde askeri yapılanması içinde bulunan üsteğmene 12 yıl, Bartın'da ise sözde il imamına 15 yıl hapis cezası verildi. Sonuçlanan bu davalar dışında Fetullah Gülen terör örgütü üyeliği ile suçlanan bazı şüphelilere yeni davalar açıldı ya da var olan davalar görülmeye devam edildi. İstanbul'da Bugün TV ve Kanaltürk TV Gen. Yay.Yön. ve spiker Erkan Akkuş için 15 yıl hapis cezası talebiyle dava açıldı.
23.11.2020 11:45 Adana, Ankara, Antalya, Bartın ve Kayseri'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin ayrı ayrı görülen davalara devam edildi. Sonuçlanan bazı davalarda çoğu yönetici konumdaki 14 sanığa toplam 105 yıl hapis cezası verildi.
Son haftalarda yaşanan gelişmeler kronolojik olarak şu şekilde gerçekleşti:
Kayseri: Öz kızına cinsel istismardan 30 yıl hapis cezası alan babaya FETÖ'den 2 yıl hapis
Kayseri'de öz kızı D.A.'ya cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla yargılandığı davada 30 yıl hapis cezasına çarptırılan iş insanı C.A., kapatılan Bank Asya'ya para yatırdığı, terör örgütüne yardım ettiği iddiasıyla yargılandığı davada ise 2 yıl 1 ay hapis cezası aldı.
17 Kasım'da Kayseri 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesinde, hakkında 'silahlı terör örgütüne yardım etmek' suçundan açılan davanın karar duruşmasına öz kızına istismar iddiasıyla tutuklu bulunduğu cezaevinden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılan C.A., suçsuz olduğunu söyleyerek, beraatını istedi.
Mahkeme heyeti C.A.'yı 'silahlı terör örgütüne yardım etmek' suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırarak, Yargıtay süreci dikkate alınarak bu dosyadan tutuksuzluk halinin devamına hükmetti.
Cinsel istismardan 30 yıl hapis aldı
D.A., geçen yıl ekim ayında polis merkezine gidip, iş insanı babası C.A.'nın 9 yaşından bu yana kendisine cinsel istismarda bulunduğunu iddia ederek, şikayette bulundu. Gözaltına alınan C.A., çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklandı. Hazırlanan iddianamede C.A. hakkında Kayseri 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' ve 'çocuğun nitelikli cinsel istismarı' suçlarından dava açıldı. C.A., 12 Ekim'de görülen davada 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Adana: Sözde askeri öğrenci mahrem abisine 7 yıl hapis
Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) "askeri öğrenci mahrem abisi" olduğu iddia edilen sanığa 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
27 Ekim'de Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 15 yıla kadar hapsi istenen tutuksuz sanık M.T.M. ile avukatı katıldı.
Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, sanığın FETÖ'nün kriptolu haberleşme programı Eagle kullandığını, örgüte ait evlerde kaldığını, sohbet toplantılarına katıldığını ve "askeri öğrenci mahrem abisi" görevinde bulunduğunu belirterek, M.T.M'nin "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan üst sınırdan cezalandırılmasını ve tutuklanmasına karar verilmesini istedi.
Sanık M.T.M. savunmasında, FETÖ/PDY üyesi olmadığını ileri sürerek, "Ben askeri öğrencilerin mahrem imamlığını yapmadım. Örgütsel bir sorumluluğum yoktur. Suçlamaları ve esas hakkındaki mütalaayı kabul etmiyorum. Beraatimi talep ederim." ifadesini kullandı.
Mahkeme heyeti, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdığı M.T.M'nin tutuklanmasına da karar verdi.
Antalya: Sözde emniyet mahrem sorumlusu öğretmene 8 yıl hapis
Antalya'da, FETÖ/PDY üyeliğinden yargılanan 'emniyet imamı' öğretmen E.E., 8 yıl 9 ay hapis cezasına mahkum edildi.
27 Ekim'de Antalya 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan yargılanan öğretmen sanık E.E., hakkındaki suçlamaları reddetti.
Kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık E.E.'yi 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdı.
Kayseri: Örgütün askeri mahrem yapılanmasında görev alan İ.K'ya 8 yıl hapis
Kayseri'de, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında yargılanan sanık 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.
3 Kasım'da Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada tutuksuz sanık İ.K. ve avukatı hazır bulundu.
Örgütün askeri mahrem yapılanmasında yer aldığı iddiasıyla yargılanan sanık suçlamaları kabul etmedi. Örgüt üyesi olmadığını savunan İ.K, beraatini istedi.
Mahkeme heyeti İ.K'ye "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçun 8 yıl 9 ay hapis cezası vererek tutuklanmasına hükmetti.
Kararın açıklanmasının ardından mahkeme salonunda hazır bulunan polis ekibi, İ.K'yi cezaevine götürdü.
Antalya: Asker mahrem imamı öğretmen ve eşine 6-8 yıl hapis
Antalya'da, FETÖ/PDY üyeliğinden yargılanan 'asker mahrem imamı' öğretmen S.G. 8 yıl 9 ay, eşi A.G. ise 6 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.
3 Kasım'da Antalya 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde, FETÖ/PDY 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan tutuklu yargılanan 'asker mahrem imamı' öğretmen sanık S.G. ile tutuksuz eşi A.G., bugün görülen duruşmada haklarındaki suçlamaları reddetti. Kararını açıklayan mahkeme heyeti, S.G'yi 8 yıl 9 ay, ev hanımı eşi A.G'yi 6 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırdı. S.G.'nin tutukluluğunun devamına karar verildi.
Antalya: Sözde askeri yapılanması içinde bulunan üsteğmene 12 yıl hapis
Antalya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) davasında yargılanan sanık, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmeye yardım etme"den 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
7 Kasım'da Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, FETÖ'nün sözde askeri yapılanması içinde bulunduğu iddia edilen tutuklu sanık F.K. katıldı.
Üsteğmenlikten ihraç edilen F.K'ye mahkeme heyeti "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmeye yardım etme" suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezası verdi.
Savcılık itiraz etmişti: Darbeye teşebbüs etmeye yardım suçu söz konusu
F.K daha önce yargılandığı davada 7 yıl hapis cezası almış, savcılığın itirazı üzerine temyize bakan Yargıtay savcılığı haklı bularak kararın bozulmasına karar vermişti.
Edinilen bilgiye göre, 15 Temmuz 2016'da Antalya İl Jandarma Komutanlığında görevli olan jandarma eski üsteğmen F.K'nın Antalya Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturması sonunda 'silahlı terör örgütüne üye olma ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' suçlarını işlediği iddiasıyla dava açılmıştı.
Aynı zamanda F.K'nın 15 Temmuz 2016'da Antalya İl Jandarma Komutanlığı'nda nöbetçi üsteğmen olarak görev yaptığı, FETÖ/PDY terör örgütü içinde şifreli iletişim aracı olarak kullanılan Bylock programını kullandığı, darbe gecesinde kendilerine sözde Yurtta Sulh Konseyi olarak adlandırıp darbe girişiminde bulunan FETÖ/PDY terör örgütü mensuplarının darbe yapıyoruz diye gönderdiği sözde emri İl Jandarma Komutanlığı'na ilettiği, müteakiben Alay Komutanı A.Y.'den aldığı talimat veya kendi inisiyatifi ile İl Jandarma Komutanlığındaki istirahatli askerleri silahlandırıp hazır kıta olarak beklettiği, Jandarma Genel Komutanlığından gelen darbe teşebbüsüne uyulmaması istenilen emri yaklaşık bir saat gecikmeli olarak ilgili üst komutanlarına ilettiği, bu şekilde darbeye teşebbüs suçuna yardım ederek iştirak ettiği iddia edildi.
Sanık F.K'nın hakkında 2016 yılının Ekim ayında Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı. Yapılan yargılama sonucu 9 Ocak 2018 tarihinde mahkeme tarafından sanık F. K. hakkında 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan beraatine, 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildi.
Antalya Cumhuriyet Başsavcılığının temyizi üzerine Yargıtay 16. Ceza Dairesinin kararı ile olayda darbeye teşebbüs etmeye yardım suçunun unsurlarının oluştuğu ve bu suçtan ceza verilmesi gerektiği gerekçesiyle karar bozuldu.
Antalya: 5 öğretmene 6-7 yıl hapis
Antalya'da, FETÖ/PDY üyesi olduğu gerekçesiyle yargılanan, 3'ü dershane müdürü ve müdür yardımcısı, 2'si öğretmen 5 sanığa 6'şar yıl 10'ar ay ile 7'şer yıl 6'şar ay arasında hapis cezaları verildi.
11 Kasım'da Antalya 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen duruşmaya tutuksuz sanıklar, kapatılan dershanenin müdürü H.G. ile yardımcısı A.O.Ş., öğretmenler H.B. ve C.D. ile kapatılan başka dershanenin müdürü A.K. ve avukatları katıldı.
FETÖ/PDY üyesi oldukları öne sürülen sanıklar, haklarındaki suçlamaları kabul etmedi.
Mahkeme heyeti, 'terör örgütü üyesi olma' suçundan H.G. ile öğretmen H.B.'yi 7'şer yıl 6'şar ay, öğretmen C.D., dershane müdür yardımcısı A.O.Ş. ile A.K.'yi 6'şar yıl 10'ar ay hapis cezasına çarptırdı.
Bartın: Sözde il imamına 15 yıl hapis
Bartın'da, FETÖ/PDY terör örgütünün sözde il imamı olan ve İstanbul'da saklandığı gaybubet evinde yakalanan Mehmet Yalçın 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
12 Kasım'da Bartın Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya sanık Mehmet Yalçın duruşmaya tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.
Savcılık mütalaasında sanığın FETÖ/PDY örgütünün gaybubet evi olarak nitelendirdiği evde yakalandığı ve yapılan aramada sanığa ait dijital materyallerde örgütsel dokümanlar ile Fetullah Gülen'e ait videolar tespit edildiği ayrıca mütalaada sanığın örgütün haberleşme programı ByLock kullandığı, FETÖ/PDY toplantılarını organize ettiği, ildeki yapılanmanın sorumlusu olduğu, Bank Asya'da sanığa ait hesaplarda para hareketliliği görüldüğü, hiçbir bağı olmamasına karşın örgütle bağlantılı bir dershanede şahsına ait odası bulunduğu ve burada örgütün diğer üyeleriyle görüştüğü, tayin, atama, himmet bedeli gibi görüşmelerin yapıldığı belirtilerek sanığın "örgüt kurmak" ve "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçundan cezalandırılması istenildi.
Duruşmada esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmasını yapan Yalçın, terör örgütü kurma ve yönetme iddialarını kabul etmediğini belirterek, tahliyesini beraatini talep etti.
Sanık avukatı da müvekkilinin örgütün haberleşme programı "ByLock"u kullandığı, FETÖ/PDY toplantılarını organize ettiği, ildeki yapılanmanın sorumlusu olduğu, örgütle bağlantılı dershanede kendisine ait odası bulunduğu ve burada örgütün diğer üyeleriyle tayin, atama, himmet bedeli gibi görüşmeler yaptığı iddialarının delilsiz olduğunu öne sürdü.
Mahkeme heyeti, sanık Yalçın'ın "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçundan, 15 yıl hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti.
Davanın 22 Ekim'de görülen duruşmasında cumhuriyet savcısı tarafından esas hakkındaki mütalaa açıklanmıştı. Mütalaada sanığın FETÖ/PDY örgütünün gaybubet evi olarak nitelendirdiği evde yakalandığı ve yapılan aramada sanığa ait dijital materyallerde örgütsel dokümanlar ile Fetullah Gülen'e ait videolar tespit edildiği belirtilmişti. Ayrıca mütalaada sanığın örgütün haberleşme programı ByLock kullandığı, FETÖ/PDY toplantılarını organize ettiği, ildeki yapılanmanın sorumlusu olduğu, Bank Asya'da sanığa ait hesaplarda para hareketliliği görüldüğü, hiçbir bağı olmamasına karşın örgütle bağlantılı bir dershanede şahsına ait odası bulunduğu ve burada örgütün diğer üyeleriyle görüştüğü, tayin, atama, himmet bedeli gibi görüşmelerin yapıldığı belirtilerek M.Y'nin, "örgüt kurmak" ve "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçundan cezalandırılması istenilmişti.
Sanık M.Y. ise savunmasında hakkındaki iddiaları kabul etmediğini ifade ederek, "24 yıl öğretmenlik yaptım. Hayatım boyunca ifratlarım olmamıştır. Görev yaptığım okullardaki öğrencilere, öğretmenlere ve idarecilere sorabilirsiniz. Terör ve teröre bağlı eylemler benden fersah fersah uzak olmasına rağmen yargılanıyorum. Ben Müslümanım. Müslümanlardan terörist olmaz" demişti.
Mahkeme heyeti, sanık ile sanık avukatının esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını yapmaları için duruşmayı 12 Kasım'a ertelemişti.
FETÖ/PDY'nin sözde Bartın il imamı olarak yargılanan Mehmet Yalçın 2019'un Ekim ayında eşi ve çocuklarının yanı sıra örgütün sözde Ulus ilçe imamı İ.K. ve İ.K.'nın eşi ile birlikte İstanbul'daki bir gaybubet evinde yakalanmıştı.
Ankara: Esnaf sorumlusuna 7 yıl hapis
Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) "esnaf sorumlusu" olduğu tespit edilen sanık Halil Okkalı, "silahlı terör örgütüne üyelik" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
17 Kasım'da Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesindeki karar duruşmasına, sanık Okkalı ile avukatı katıldı.
Esasa ilişkin mütalaaya karşı savunma yapması için söz verilen Okkalı, hakkındaki suçlamaların somut delillere dayanmadığını iddia ederek örgüt üyesi olmadığını öne sürdü.
Örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock'u kullandığına ilişkin dava dosyasındaki tespiti kabul etmeyen Okkalı, aleyhindeki tanık beyanlarının ise gerçeği yansıtmadığını iddia etti.
Suçsuz olduğunu savunan Okkalı, beraatini isterken, avukatı da savunma yaptı.
Kararını açıklayan mahkeme heyeti, Okkalı'yı, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi.
İddianamede, Okkalı'nın uzun süre örgüt dershanelerinde görev yaptığı, ByLock kullanıcısı olduğu, Bank Asya'da hesap hareketinin bulunduğu belirtildi. İddianamedeki tanık beyanına göre sanık Halil Okkalı, "esnaf sorumlusu" olarak örgütsel faaliyetlerde bulunuyordu.
YENİ AÇILAN VEYA GÖRÜLMEKTE OLAN DAVALAR
Kırşehir: Periyodik ve ardışık arama şüphelisi muvazzaf astsubaylar dahil 13 sanığa dava
Kırşehir merkezli 12 ilde FETÖ yapılanması "periyodik ve ardışık arama" operasyonunda yakalanan aralarında muvazzaf astsubayların da olduğu 13 sanık için Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesinde 6 farklı dava açıldı.
19 Ekim'deki gelişmeye göre, Kırşehir merkezli Rize, Erzurum, Ardahan, Ordu, Antalya, Diyarbakır, Kayseri, Ankara, Gaziantep, Konya ve İzmir'de düzenlenen operasyonlarda yakalanan F.T.Ö, A.K, E.Ü, M.M, M.G, A.E.T, S.Ü, S.Y, A.E, N.G, M.S, N.E ve R.T. hakkında hazırlanan iddianameler, Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesinde kabul edildi. Sanıklar, örgütün sözde mahrem imamlarıyla irtibatları, etkin pişmanlıktan yararlanmak istemeleri, görev yaptıkları yerler gibi durumlarına göre farklı dosyalarda yargılanacak.
Kırşehir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince Kırşehir merkezli 12 ilde yapılan "periyodik ve ardışık arama" operasyonda, örgütün sorumlu mahrem imamlarıyla irtibatlı oldukları, ankesörlü telefonlarla periyodik ve ardışık arama yöntemiyle haberleştikleri öne sürülen, aralarında muvazzafların da bulunduğu 11 şüpheli yakalanmıştı. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden etkin pişmanlıktan yararlananların da olduğu 8'i adli kontrol kararıyla serbest bırakılmış, 3'ü tutuklanmıştı.
Adana: Sözde fakülte sorumlusu için 22 yıl hapis isteniyor
Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) mahrem yargı yapılanmasına yönelik davada, örgütün sözde "hukuk fakültesi sorumlusu" olduğu öne sürülen sanığın yargılanmasına başlandı.
27 Ekim'de Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmaya, "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" suçundan 22,5 yıla kadar hapsi istenen tutuksuz sanık S.Ş. ile avukatı katıldı.
Sanık S.Ş. savunmasında, emniyet ifadesinde etkin pişmanlık kapsamında tüm bildiklerini anlattığını, bunun geçerli olduğunu belirterek, "Ayrıca teşhislerde bulundum. Bunların hepsi doğrudur. FETÖ'nün kriptolu haberleşme programı ByLock'u kullandım. Hakkımda beyanda bulunan tanık O.A'nın 'Faruk' kod adını kullandığım ve örgüt içerisinde 'fakülteci' olarak görev yaptığım yönündeki ifadesi doğrudur. Tüm bildiklerimi etkin pişmanlığa dair sunmuş olduğum dilekçemde anlattım. Beraatime karar verilmesini talep ediyorum." ifadelerini kullandı.
Mahkeme heyeti, örgütte "hukuk fakültesi öğrencilerinden sorumlu" olduğu öne sürülen sanık hakkında uygulanan adli kontrol tedbirinin devamına ve tanıkların gelecek celse dinlenilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.
Adana: Eski komiser yardımcısına 27 yıla kadar hapis istemi
Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında tutuklanan eski komiser yardımcısı hakkında 27 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
4 Kasım'daki gelişmeye göre, Cumhuriyet savcısı, 2009'daki Komiser Yardımcılığına Geçiş Sınavı sorularını örgütün "mahrem imam"larından aldığı öne sürülen ve meslekten ihraç edilen tutuklu O.C. hakkındaki soruşturmayı tamamladı.
O.C. hakkında, "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık, resmi belgede sahtecilik ve silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından 27 yıla kadar hapis cezası talebiyle hazırlanan iddianame, Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.
İddianamede, O.C'nin, komiser yardımcılığı sınavını kazanan örgüt üyesi diğer kişilerle aynı yerde bulunduğunun HTS kayıtlarına göre belirlendiği, gerçek başarısının üzerinde performans gösterdiği sınavı kazanıp terfi ettiği belirtildi.
O.C'nin yeni görevinde, vazife yollukları, maaş farkları ve emniyet hizmeti tazminatları almak suretiyle bilirkişi raporuna göre kamuyu 9 bin 397 lira zarara uğrattığı aktarılan iddianamede, "nitelikli dolandırıcılık" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarını FETÖ/PDY'nin faaliyetleri çerçevesinde işlediğinin anlaşıldığı kaydedildi.
İddianamede yer alan ifadesinde, hakkındaki suçlamaları reddeden tutuklu O.C'nin yargılanmasına ilerleyen günlerde başlanacak.
İstanbul: Bugün TV ve Kanaltürk TV Gen. Yay.Yön. ve spiker Erkan Akkuş için 15 yıl hapis isteniyor
İstanbul'da, FETÖ’ye yönelik yürütülen operasyonlar kapsamında İzmit’te yakalanarak cezaevine gönderilen Bugün TV ve Kanaltürk TV Genel Yayın Yönetmeni ve spiker Erkan Akkuş hakkında dava açıldı. Akkuş’un ‘Silahlı Terör Örgütü Üyesi Olmak ’suçundan 15 yıla kadar hapsi isteniyor.
12 Kasım'daki gelişmeye dair gelen bilgilere göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen FETÖ soruşturması kapsamında aranan Kanaltürk eski spikeri Erkan Akkuş, ihbar üzerine İzmit'te 21 Ağustos'ta yakalanmıştı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğüne getirilen şüpheli Erkan Akkuş'un, İpek Medya grubuna ait kapatılan Bugün TV ve Kanaltürk TV Genel Yayın Yönetmeni olarak görev yaptığı ve 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde örgütün en ateşli savunucularından olduğu belirlenmişti.
FETÖ İLE BAĞLANTISINI REDDETTİ
Sabah’ın haberine göre; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca ifadesine başvurulan Akkuş, 'Silahlı Terör Örgütü Üyesi Olmak' suçundan tutuklama istemiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilmiş ve İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'nde sorgusu yapılan Akkuş, tutuklanarak Silivri Cezaevi'ne gönderilmişti. Emniyet ve savcılık sorgusunda terör örgütüyle ilişkisi olduğu iddialarını reddeden Akkuş hakkında İstanbul cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma tamamlandı. Savcılık, FETÖ propagandası içeren kitaplar ele geçirildiği öğrenilen Akkuş'un terör örgütü FETÖ ile bağlantısı olduğu iddiasıyla dava açtı.
'SOHBETLERDE UYUYORDUM'
İddianamede Akkuş'un ifadesinde anlattığı, "Bu yapının hakkında özel bir bilgiye sahip değilim. Ben bu yapının üyesi değilim. Bu yapının hiçbir faaliyetine yani gizli ve benzeri faaliyetlerine iştirak etmedim. Hiçbir karar alıcı mekanizmasında bulunmadım. Kanaltürk isimli yerde çalışırken bu yapının sohbetlerine 2-3 defa gittim. Sohbetlerden bir şey anlamadım hatta uyuya kaldım. Bu yapının yurtdışındaki okullarında ülkemiz için yapılan milliyetçi faaliyetlerini biliyordum, bu beni etkilemişti. Afrika'da su kuyuları açma gibi faaliyetleri basından görüyordum ve beni bu yapının etkileyen tarafları bunlardır." ifadelerine yer verildi. Hakkında 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan ünlü spiker, Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanacak.
Adana: Avantajlı kodlama sanığı eski astsubayın yargılanmasına devam edildi
Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) "avantajlı kodlama" adı verilen yöntemle şifrelenmiş aday numarasıyla askeri okullara sızdırdığı kişiler arasında yer aldığı ve örgütün "mahrem imamları" tarafından ardışık arandığı iddia edilen tutuklu eski astsubayın yargılanmasına devam edildi.
13 Kasım'da Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istenen tutuklu sanık F.A. ile avukatı katıldı.
Cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki mütalaasında, sanığın ODTÜ Kriptoloji Anabilim Dalı mühendislerince hazırlanan bilirkişi raporu doğrultusunda 2013'te Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca yapılan Deniz Astsubay Meslek Yüksekokulu öğrenci alım mülakatında aday numarası kodlanarak TSK'ye yerleştirildiğini belirtti.
Sanığın FETÖ'nün mahrem imamlarınca sabit ve ankesörlü hatlardan 2015'e kadar ardışık arandığının tespit edildiğini bildiren savcı, F.A'nın "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan cezalandırılması istedi.
F.A. savunmasında, FETÖ'nün mahrem imamları ile periyodik ve ardışık arama sistemiyle haberleşmediğini öne sürerek, "Ben aday numaram kodlanarak örgüt üyelerince TSK'ye yerleştirilmedim. FETÖ'ye ait evlerde kalmadım. Hakkımdaki tanık beyanları doğru değildir. Mütalaaya karşı ayrıntılı savunma yapmak için süre talep ediyorum." ifadesini kullandı.
Mahkeme heyeti, sanık F.A'nın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
Malatya: Genelkurmay İstihbarat Başkanının eski emir astsubayı mahrem imamlarca defalarca aranmış
Malatya'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türk Silahlı Kuvvetlerindeki (TSK) mahrem yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan ve Genelkurmay İstihbarat Başkanı Tümgeneral Ali Serin'in Hava Kuvvetleri Komutanlığında görevliyken emir astsubaylığını yapan eski astsubay kıdemli başçavuş M.K'nin, örgütün mahrem imamlarınca ankesörlü hatlardan defalarca arandığı belirtildi.
20 Kasım'da Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesince "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan eski astsubay kıdemli başçavuş M.K. hakkındaki gerekçeli karar açıklandı.
Sanık savunması, tanık beyanları, delil değerlendirmesi gibi bölümlerin yer aldığı gerekçeli kararda, FETÖ/PDY'nin amacı, stratejisi, yapılanması, işleyişi ve faaliyetleri hakkında ayrıntılara yer verildi.
TSK bünyesinde astsubay olarak görev yapan sanığın, FETÖ/PDY ile bağlantısı ve iltisakının bulunduğu gerekçesiyle hakkında soruşturmaya başlandığı belirtilen kararda, M.K'ye ait cep telefonu ve belirlenen ankesörlü hattında yaptırılan soruşturma aşamasındaki bilirkişi incelemesinde, sanığın belirlenen hatlarla iletişiminin bulunduğu ifade edildi.
Tekel bayisi ve özel iş yeri hatlarından aranmış
Kararda, sanığın örgütsel aranma yöntemiyle adına kayıtlı GSM numarasının tekel bayi ve özel iş yerlerindeki sabit hatlardan 14 Temmuz 2014 ile 21 Kasım 2014 arasında arandığı, son aranılan numaradan M.K. gibi başka askeri personelin de 28 ve 61 saniye arandığı aktarıldı.
Gerekçeli kararda, aramaların örgüt içerisindeki askeri personelin örgütsel aranma yöntemiyle iletişime geçilmesine ilişkin tespitlerle uyumlu olduğu anlatıldı.
"Örgütün gizli yapılanmasına dahil olduğu anlaşıldı"
Sanık hakkındaki tanık beyanlarının gerçeğe uygun olduğu kanaatine varıldığı vurgulanan kararda, şunlar kaydedildi:
"Sanığın askeri personelden sorumlu olan (müdür, müdür yardımcısı öğretmen şeklindeki hiyerarşik sıralamada yer alan) sivil sorumlu/mahrem imamlar tarafından örgütsel aranma yöntemi olan sabit hatla 3 farklı tarihte, çalıştığı Malatya ve Kayseri'de sanıkla benzer rütbede 3 askeri personelle ardışık olarak arandığı tespit edilmiştir. Sanıkla ardışık aranan kişilerden etkin pişmanlık hükümlerinden yararlananların 'sabit hatlardan örgütsel amaçla mahrem imamlarca arandığı' söylemi, sanık aleyhine sohbetlere katıldığına ilişkin tanık beyanları bir arada değerlendirildiğinde, sanığın örgütün askeri yapılanması içerisinde yer alan gruplardan birine dahil olduğu, örgütün sergilediği gizli ve tedbir amaçlı bu hareketler nedeniyle örgütün illegal yapısını bilmediğinin söylenemeyeceği, askeri yapılanmanın niteliği itibarıyla örgütün gizli yapılanmasına dahil olduğu anlaşılan sanığın silahlı terör örgütüne üye olma suçunu işlediği sabit görülmüştür."
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(23 kasım 2020, 11:45)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: