Ankara'da, İstanbul'daki 'Balyoz Planı' davasının soruşturma ve kovuşturması sırasında görev yapan 50 eski hakim ve savcı bu davada kumpas şüphesi nedeniyle Yargıtay'da yargılanacak. Öte yandan darbe girişimine katıldıkları inkar edilemez delillerle sabit görülen ve aralarında Orgeneral Çetin Doğan'ın da olduğu 7 sanık hakkında Yargıtay Başsavcılığının yaptığı 7 beraate itiraz 4 yıldır Yargıtay Genel Kurulunda sonuçlanmış değil. Yaşandığı açık olan Balyoz darbe girişiminin 'Fetö ile mücadele kılıfının arkasına saklanarak' örtbas edilmek istendiği ileri sürülüyor.
18.10.2020 12:45 Ankara'da, İstanbul'daki 'Balyoz Planı' davasının soruşturma ve kovuşturması sırasında görev yapan 50 eski hakim ve savcı bu davada kumpas şüphesi nedeniyle Yargıtay'da yargılanacak.
30 Eylül'deki gelişmeye göre, 'Balyoz Planı' davasının soruşturma ve kovuşturması sırasında görev yapan 50 eski hakim ve savcı hakkında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca iddianamede hazırlanmıştı.
İddianamede, 'mahkeme heyetinin kararlarında delillerin komplo ürünü olduğunu kabul etmeme gerekçesinin gerçekleri yansıtmadığı, 2003 yılında hazırlandığı söylenen dijitallerin, oluşturulma tarihlerinin neden 2007 olarak göründüğünü açıklarken, akla ve bilime aykırı beyanlarda bulundukları' belirtilmişti.
Bu hakim ve savcılar hakkında dosya ilk derece mahkemesi sıfatıyla davaya bakacak Yargıtay 9. Ceza Dairesine geldi. Daire, yargılamayı duruşmalı yapacak. Duruşma günü henüz belirlenmedi.
Yargılanacak eski hakim ve savcılar
Daha önce meslekten ihraç edilen ve FETÖ üyeliğinden yargılanan hakim savcıların isimleri şöyle:
'Abdullah Öztürk, Ali Alçık, Ali Efendi Peksak, Ali Haydar, Alparslan Uz, Aytekin Özanlı, Bilal Bayraktar, Birol Bilen, Davut Bedir, Dursun Ali Gündoğdu, Eşref Aksu, Fatih Mehmet Uslu, Fikret Seçen, Gökmen Demircan, Hadi Çağdır, Hikmet Şen, Hüseyin Ayar, Hüseyin Kaplan, Hüsnü Çalmuk, İbrahim Balık, İdris Asan, Kazım Kahyaoğlu, Mehmet Berk, Mehmet Ekinci, Mehmet Erdoğan, Mehmet Hamzaçebi, Mehmet Karababa, Mehmet Murat Yönder, Mehmet Uğurlu, Menekşe Uyar, Mesut Özcan, Metin Özçelik, Murat Üründü, Mustafa Başer, Mustafa Boz, Muzaffer İren, Nalan Can, Nurullah Çınar, Osman Kaya, Ömer Diken, Resul Çakır, Rüstem Eryılmaz, Sedat Sami Haşıloğlu, Savaş Çelik, Savaş Kırbaş, Seyfettin Mermerci, Süleyman Pehlivan, Vedat Dalda ve Yakup Hakan Günay, Mehmet Ergül.'
115 şikayetçi var
Balyoz davasında haklarında beraat kararı verilen sanıklar ile avukatları, soruşturma ve kovuşturma aşamasında görev alan hakim ve savcılar hakkında HSK'ya şikayette bulunmuştu.
Şikayetçi 115 kişi arasında, emekli orgeneraller Ergin Saygun, Çetin Doğan, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Korgeneral Hayri Güner ile eski CHP Milletvekili Dursun Çiçek gibi isimler bulunuyor.
FETÖ'nün TSK'ye kumpası
Türkiye, darbe planı olduğu iddia edilen 'Balyoz' adını ilk kez Taraf gazetesinin 20 Ocak 2010 tarihli haberiyle duydu.
Dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan liderliğinde, darbe zeminini hazırlama amaçlı 'çarşaf', 'sakal', 'suga' ve 'oraj' kod adlı eylem planlarından oluştuğu savunulan 'balyoz harekat planı' ile ilgili belge, CD ve ses kayıtlarına ilişkin dosyaların 30 Ocak 2010'da savcılığa FETÖ üyeliğinden yargılanan Mehmet Baransu tarafından bavulla teslim edilmesinin ardından yargı süreci başlamıştı.
Devlet Güvenlik Mahkemelerinin kapatılmasının ardından yerine kurulan ve FETÖ mensuplarının yerleştirildiği Özel Yetkili Mahkemelerde yapılan yargılama sürecinde, 250'si tutuklu 365 sanık, Silivri Cezaevi içinde kurulan mahkemede savunma yaptı.
Özel yetkili savcıların incelemesinden sonra 22 Şubat 2010'da ilk gözaltılar yapıldı. İlk etapta, Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 194 kişi hakkında dava açıldı.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava, Eskişehir'de ve Gölcük Donanma Komutanlığında ele geçirildiği iddia edilen belgelerle ilgili soruşturma sonucu açılan 2 davayla birleştirildi.
250'si tutuklu 365 muvazzaf ve emekli Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personelinin yargılandığı davanın ilk duruşması 16 Aralık 2010'da başlamıştı.
Dijital deliller hep tartışıldı
Silivri Ceza ve İnfaz Kurumunda kurulan mahkemede görülen davalarda, sanık avukatları, davaya dayanak CD'deki 'dijital deliller'in çelişkili olduğunu ispatlamaya çalıştı.
Mahkeme, 21 Eylül 2012'de Çetin Doğan, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına'nın da aralarında bulunduğu 365 sanıktan 325'ini 'Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum etti ancak 'eksik teşebbüs' nedeniyle cezalarda indirime gitti.
Yargıtaydaki temyiz süreci
Davanın temyiz süreci Yargıtay 9. Ceza Dairesinde görüldü.
Dairede, 15 Temmuz'da başlayan savunmalar, 16 Ağustos'ta 2013'te tamamlandı. Böylelikle avukatları dinleyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi heyeti, 54 gün dosyayı inceleyerek, 9 Ekim 2013'te kararı açıklamak üzere duruşmayı bitirdi.
Halen FETÖ üyeliğinden yargılanan Yargıtay 9. Ceza Dairesi heyeti de oy birliğiyle aldığı kararla emekli orgeneraller Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına ve emekli Oramiral Özden Örnek, emekli orgeneraller Ergin Saygun, Bilgin Balanlı, Şükrü Sarışık ve dönemin MHP Milletvekili Engin Alan'ın da aralarında bulunduğu 237 sanık hakkında verilen mahkumiyet kararlarını onamıştı.
Yargıtay kararının ardından sanık avukatları Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuş, Yüksek Mahkemenin verdiği ihlal ve yeniden yargılama kararının ardından yargılama süreci yeniden başlamış, yeniden yargılamayla FETÖ'nün TSK'ye kurduğu kumpaslardan kabul edilen bu davanın sanıkları beraat etmişti.
7 SANIK DARBE İLE SUÇLANIYOR
Ancak Cumhuriyet Başsavcılığının itirazını yerinde gören Yargıtay Başsavcılığı Balyoz davasında beraat kararı verilen isimlerden 7'si hakkındaki kararın bozulması talebinde bulundu. Bu talebe gerekçe olarak da bu 7 ismin Balyoz darbe girişiminde bulunduğunu gösteren inkar edilemez somut delillerin bulunması gösterildi.
İşte o isimler:
Emekli Orgeneral Çetin Doğan, Emekli Tümgeneral Behzat Balta, Emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol, Emekli Tümgeneral İhsan Balabanlı, Emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın, Emekli Albay Erdal Akyazan ve Emekli Kurmay Albay Emin Küçükkılıç.
Tekrar etmek gerekirse Balyozda inkar edilemez deliller var.
Balyoz davası sürecinde dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök ile Kara Kuvvetleri komutanı Org. Aytaç Yalman'ın medyada karşılıklı atışmayla girdikleri polemik bu delillerden biri. Bu şahıslar bir darbe girişiminin var olduğuna dair itiraflarda bulundular, 'darbeyi sen değil asıl ben önledim' çekişmesine varan tartışmaya girdiler. Bu en üst yetkili iki ismin söyledikleri kadar açık bir delil olamaz. Ana yeniden yargılamayı yapan ve tüm sanıkların (237) beraatine karar veren mahkeme, bu polemiği görmedi. Bu görmeme iyi niyetle açıklanabilir mi?..
Bir diğer delil Balyoz seminerine ait saatlerce süren Balyoz ses kayıtları. O kayıtlarda sarfedilen 'sıkıyönetim olunca şu yetkiliyi gözaltına alalım, şunu derdest edelim' ve benzeri detaylar da beraat kararı veren mahkemece maksadını aşan sözler deyip masum olarak değerlendirildi.
'Bu nasıl bir yargılama böyle, açık delilleri görmeyen, gördüğünü ise çarpıtan' dedirten bu sonuca önce Cumhuriyet Başsavcılığı, ardından Yargıtay Başsavcılığı itiraz etti. Delillerin doğru olduğunu, darbe girişimi yaşandığının açık olduğunu, bu 7 ismin bu darbe girişiminde yer aldığını dile getirerek onların beraat kararlarına itiraz etti.
2016'daki bu gelişme hala somut bir sonuca ulaşmış değil. Dosya Yargıtay Genel Kurulu'nda hala bekliyor! Kurul, yerel mahkemenin 7 beraat kararını bozarsa dosya bu sanıklar için yerel mahkemede tekrar görülecek.
Ancak aradan geçen 4 yılda bu konuda yeni bir gelişme olduğuna dair basına bir bilgi yansımış değil. Yaşandığı açık olan Balyoz darbe girişiminin 'Fetö ile mücadele kılıfının arkasına saklanılarak' örtbas edilmek istendiği ileri sürülüyor. Bu iddia 'darbelerin fetöcü olanına dur, laik olanına geç' çifte standardının uygulanmaya çalışıldığı şüphesini ortaya çıkarıyor.
TSK milletin ordusudur. Aşırı laik seçkinci bir grubun ya da bir örgütün ya da bir cemaatin değil. Darbenin Fetöcüsü de Balyozcusu da aynı lanet yolun yolcusu. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
7 sanıklı Balyoz davası kapandı mı?
(18 Ekim 2020, 12:45)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: