İstanbul'da, Fetö'nün MİT tırları kumpasında çekilen görüntüleri Can Dündar'a verdiği gerekçesiyle 5 yıl 10 ay hapis cezası alan CHP eski milletvekili Enis Berberoğlu hakkında AYM tarafından verilen yeniden yargılansın talebi İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Mahkeme, AYM'nin Berberoğlu hakkında verdiği hak ihlali kararının 'yerindelik denetimi kapsamında kaldığını' yani davaya bakan mahkeme yerine geçerek hüküm vermesi kapsamında olduğunu ret kararına gerekçe gösterdi. Bu gerekçe ile de yeniden yargılama yapılmasına yer olmadığına karar verdi. Bu gelişme CHP'de şok etkisi yaptı.
18.10.2020 15:38 İstanbul'da, Fetö'nün MİT tırları kumpasında çekilen görüntüleri Can Dündar'a verdiği gerekçesiyle 5 yıl 10 ay hapis cezası alan CHP eski milletvekili Enis Berberoğlu hakkında AYM tarafından verilen yeniden yargılansın talebi İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Mahkeme, AYM'nin Berberoğlu hakkında verdiği hak ihlali kararının 'yerindelik denetimi kapsamında kaldığını' yani davaya bakan mahkeme yerine geçerek hüküm vermesi kapsamında olduğunu ret kararına gerekçe gösterdi.
Enis Berberoğlu, durdurulan MİT tırları görüntülerini Cumhuriyet gazetesine verdiği iddiasıyla yargılandığı davada, 5 yıl 10 ay hapis cezası almıştı.
Bireysel başvuruda bulunması üzerine Anayasa Mahkemesi, 'hak ilhali'nde bulunulduğu gerekçesiyle yeniden yargılanmak üzere dosyayı Yargıtay'a göndermişti.
İTİRAZ DA REDDEDİLDİ
Bu ret kararı üzerine tekrar mahkemeye başvuran Berberoğlu'nun avukatları bir kez daha ret kararı ile karşılaştı. Dosya bir üst mahkeme olan İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.
CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından FETÖ'nün ilk silahlı terör örgütü eylemi olarak tanımlanan MİT TIR'larının durdurulması görüntülerini Can Dündar'a verdiği gerekçesiyle 5 yıl 10 ay hapis cezası almıştı. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, kararı onamış milletvekilliği sona erinceye kadar cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine karar vermişti.
AYM'YE BAŞVURDU
Cezasının kesinleştiğine ilişkin kararın 4 Haziran 2020'de Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu (TBMM)'nda okunmasıyla milletvekilliği düşürülen CHP'li vekil Enis Berberoğlu Anayasa Mahkemesi (AYM)'ne başvurmuştu.
Başvuruyu değerlendiren AYM, şaşırtıcı bir kararla siyasi ve kişilik haklarının ihlal edildiğine karar vermişti. 25, 26 ve 27. dönem CHP vekili Enis Berberoğlu'nun 'Seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı' ile 'Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal' edildiğine hükmetmişti.
Enis Berberoğlu'nun avukatları İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne dilekçe vermiş, dilekçede İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 13 Ekim tarihli kararının kaldırılması, yeniden yargılama ve durma kararı verilmesi talep etmişti.
Ne olmuştu?
14 Haziran 2017'de Cumhuriyet Gazetesi'nde yayınlanan “MİT TIR'ları” haberiyle ilgili olarak Enis Berberoğlu hakkında “Siyasi ve askeri casusluk maksadıyla devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçlamasıyla açılan davada İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi 25 yıl hapis cezası verdi.
Bunun üzerine Berberoğlu 14 Haziran 2017'de tutuklandı. Bu hüküm, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi tarafından 9 Ekim 2017'de bozuldu.
Bozma kararında İstinaf Mahkemesi “Sırrın daha önce ifşa edildiğinin kabulü halinde gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama suçunun unsurlarının oluşmayacağını” belirtti.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi ise İstinaf Mahkemesinin bozma kararını usul ve yasaya aykırı bularak dosyayı iade etti.
Dosyayı yeniden ele alan İstinaf Mahkemesi, bu kez Enis Berberoğlu'na 'casusluk' suçundan değil, 'devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklamak' suçundan 13 Şubat 2018'de 5 yıl 10 ay hapis cezası verdi ve tutukluluğunun devamına hükmetti.
Bu kararı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Savcısı temyiz etti. Savcılık, Berberoğlu'nun 'casusluk' suçundan cezalandırılması talepli temyiz dilekçesini Yargıtay'a gönderdi.
Dilekçede, Berberoğlu'nun, 'devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklama' suçundan cezalandırılması talep edildi.
Berberoğlu, 24 Haziran Milletvekilliği Seçiminde yeniden CHP İstanbul Milletvekili seçilince, yargılamanın durdurulması talebiyle Yargıtay'a başvuru yaptı. Başvuru 20 Temmuz'da reddedildi.
Fakat Yargıtay 20 Eylül 2018'de Haziran seçiminde yeniden CHP İstanbul Milletvekili seçilen ve hala tutuklu bulunan Enis Berberoğlu hakkında verilen cezanın infazının, yasama dokunulmazlığı gerekçesiyle durması istemini kabul etti ve Berberoğlu'nun tahliye edilmesine hükmetti.
Yargıtay kararı üzerine tahliye edilen Enis Berberoğlu hakkındaki kesinleşmiş ceza, TBMM Genel Kurulu'nda 4 Haziran 2020'de okunarak milletvekilliği düşürüldü.
Ertesi günse gözaltına alındı ve yeniden tutuklanarak cezaevine gönderildi. Aynı gün koronavirüs tedbirleri kapsamında izinli olarak cezaevinden çıkartıldı.
17 Ekim'de de Berberoğlu'nun, bireysel başvurusunu görüşen Anayasa Mahkemesi 'hak ihlali kararı' verdi.
Seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmeden Anayasa Mahkemesi ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere kararı yerel mahkemeye gönderdi.
13 Ekim'de yeniden yargılamayı görüşen İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi ise Anayasa Mahkemesi'nin kararını tanımadı ve yeniden yargılamaya yer olmadığına hükmetti.
Paralel yapı-29 Mayıs (2015) 'İstanbul 5 sanık (ilk 3+2) Can Dündar/Aydınlık TIR görüntülerini yayınlama' davası (bitti)
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(18 Ekim 2020, 15:38)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: