Fetullah Gülen liderliğindeki terör örgütünün (Fetö/PDY) TSK, mahrem imam, avukatlık ve diğer yapılanmalarına art arda operasyonlar gerçekleştirildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ'nün avukatlık yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturmada 60 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. İstanbul merkezli 30 ilde, iki ayrı soruşturma kapsamında örgütün TSK yapılanmasına yönelik 123 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Gözaltına alınanlardan 44'ünün itirafçı olduğu öğrenildi. Bunlar operasyonlardan sadece ikisi. Bu gelişmelerin öncesinde ve ardında da aslında adeta operasyon fırtınası yaşandı.
27.09.2020 14:57 Fetullah Gülen liderliğindeki terör örgütünün (Fetö/PDY) TSK, mahrem imam, avukatlık ve diğer yapılanmalarına art arda operasyonlar gerçekleştirildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ'nün avukatlık yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturmada 60 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. İstanbul merkezli 30 ilde, iki ayrı soruşturma kapsamında örgütün TSK yapılanmasına yönelik 123 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Gözaltına alınanlardan 44'ünün itirafçı olduğu öğrenildi. Bunlar operasyonlardan sadece ikisi. Bu gelişmelerin öncesinde ve ardında da aslında adeta operasyon fırtınası yaşandı.
İŞTE YAPILAN OPERASYONLARDAN BAZILARI
31.08.2020: Uşak: Kadın yapılanmasına 26 gözaltı
Uşak merkezli 12 ilde Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik 26 kadın şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi ve operasyonlarda şüpheliler gözaltına alındı. Operasyonun ardından sosyal medyadan örgüt propagandası yapanlara yönelik yasal işlem başlatıldığı bildirildi.
12 Eylül'de Uşak Valiliğinden yapılan açıklamada, Uşak Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yürütülen 10 aylık çalışmanın ardından 31 Ağustos'ta 12 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendiği ve 26 kadın şüphelinin gözaltına alındığı hatırlatıldı.
Açıklamada, şüphelilerin, aynı gün yakalandıkları illerden alınarak Uşak Emniyet Müdürlüğüne bağlı değişik hizmet binalarındaki tamamı kameralarla izlenen ve görüntüleri kayıt altına alınan nezarethanelerde Kovid-19 tedbirlerine uygun şekilde yasal işlemlerinin yapıldığı belirtildi.
Şüphelilerin gözaltına alınmasından başlayarak adliyeye sevk edildiği sürece kadar yasal mevzuata uygun şekilde periyodik doktor muayenesine tabi tutulduğu kaydedilen açıklamada, "Avukatları ile ifade öncesi yeterli görüşme hakları kendilerine sağlanmış, ifadeleri sırasında yine yasal haklarına uygun olarak bizzat özel avukatları veya Uşak Barosundan talep ettikleri avukatları yanlarında olacak şekilde ifade alma işlemleri tamamlanmıştır." ifadesine yer verildi.
İşlemleri tamamlanan şüphelilerin 4 Eylül sabah saatlerinde adliyeye sevk edildiğinin anımsatıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Soruşturmanın tüm safhaları şeffaf ve yasalara uygun yürütülmüştür. Terör örgütüne vurulan darbenin örgütte yeni bir çözülme telaşını başlattığı, aynı operasyonların diğer illere de yayılacağı endişesiyle özellikle sosyal medya hesaplarından asılsız iddialarla kara propaganda faaliyetleri yürütüldüğü görülmektedir. Terör örgütünün propaganda faaliyetlerini yürütmek üzere çoğunluğu yurt dışından yayın yapan bazı internet siteleri ve sosyal medya hesaplarından firari örgüt mensupları ile diğer destekçilerince yapıldığı anlaşılan, operasyonu yürüten kamu görevlilerine, devlete ve hükümete yönelik kara propaganda paylaşımları titizlikle takip edilmektedir. Kamu görevlilerimize ve devletimize yönelik suç içeren paylaşımlarla ilgili olarak gerekli yasal işlemlere başlanılmıştır. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da başta FETÖ/PDY olmak üzere tüm terör örgütleriyle mücadele kararlılıkla sürecektir."
Uşak Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında FETÖ'nün kadın yapılanmasına yönelik operasyonda, çoğunluğu öğrencilerden oluşan 26 kadın gözaltına alınmıştı. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden 5'i tutuklanmış, 21'i adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
01.09.2020: İstanbul: 30 ilde TSK yapılanmasına 123 gözaltı
İstanbul merkezli 30 ilde Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yapılanmasında oldukları iddiasıyla haklarında gözaltı kararı verilen ve aralarında 5 muvazzaf askerin de bulunduğu 76 kişinin yakalanması için eş zamanlı operasyon başlatıldı. Operasyonda 59 kişi gözaltına alındı. İlerleyen süreçte gözaltı sayısının 123 olduğu, bunlardan 109'unun yakalandığı, bu şüphelilerden 42'sinin etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak itirafçı oldukları ve bu gerekçeyle serbest bırakıldığı, aralarında muvazzaf asker ve askeri öğrencilerin de bulunduğu 43'ünün ise tutuklandığı, 24'ünün de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı öğrenildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca, FETÖ'nün TSK yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, örgüt içi haberleşme amacıyla ''örgüt imamı'' tarafından ankesör veya sabit hatlardan arananların tespit edilmesi, itirafçı beyanları ve yapılan teşhisler üzerine aralarında muvazzaf, emekli, ihraç ve istifa eden askerlerinde bulunduğu 76 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
AA'nın haberine göre; İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 5 muvazzaf, 5 emekli, 1 istifa ederek ayrılan ve 65 ihraç edilmiş askeri personelin yakalanması için İstanbul merkezli 30 ilde eş zamanlı operasyon başlattı.
İstanbul merkezli 30 ilde FETÖ'nün TSK yapılanmasına yönelik operasyonda, haklarında gözaltı kararı verilen 76 şüpheliden 59'u yakalandı.
Gözaltı sayısı 123
İlerleyen günlerde iki ayrı operasyonun söz konusu olduğu ve bu iki soruşturma kapsamındaki gözaltı sayısının 123 olduğu ortaya çıktı. Buna göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosunca yürütülen FETÖ'nün TSK yapılanmasına yönelik soruşturmalar kapsamında, örgüt içi haberleşme amacıyla ''örgüt imamı'' tarafından ankesör veya sabit hatlardan arananların tespit edilmesi, itirafçı beyanları ve yapılan teşhisler üzerine aralarında muvazzaf, emekli, ihraç ve istifa eden askerlerin de bulunduğu toplam 123 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
Polis ve jandarma ortaklığıyla düzenlenen iki ayrı operasyonda, 109 şüpheli yakalandı. Şüphelilerden ikisine yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastası olduğu için işlem yapılmazken, 12 şüpheliye adreslerinde ulaşılamadı. Bu şüpheliler hakkında ayrıca nöbetçi hakimlikçe yakalama kararı çıkarıldığı öğrenildi.
Yakalanan şüphelilerden 42'si etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak itirafçı oldukları gerekçesiyle serbest bırakıldı.
Adliyeye sevk edilen şüphelilerden aralarında muvazzaf asker ve askeri öğrencilerin de bulunduğu 43'ü nöbetçi hakimlikçe "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuklanırken, 24'ü adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
07.09.2020: Edirne: 'Futbolda kumpas' sanığı 2 eski emniyet mensubu ve 1 mahrem imamı tutuklandı
Edirne'nin Keşan ilçesinde, yasa dışı yollarla Yunanistan'a geçmeye çalışırken, polis ve jandarmanın ortak operasyonuyla yakalanıp, gözaltına alınan FETÖ şüphelisi ve 'Futbolda şike kumpası' davası sanıkları meslekten ihraç edilen eski komiser yardımcısı Ramazan Haktan Helvacı (31) ile eski emniyet müdürü İbrahim Emre (47) ve memurluktan ihraç edilen kardeşi mahrem imamı Muhammet Emre (37), tutuklandı.
Keşan Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Büro Amirliği ve İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, FETÖ şüphelilerinin yasa dışı yollardan Yunanistan'a geçmek istediği yönünde aldığı istihbarat üzerine harekete geçti. Polis ve jandarma ekipleri, düzenledikleri operasyonla FETÖ şüphelisi ve 'Futbolda şike kumpası' davası sanıkları meslekten ihraç edilen eski komiser yardımcısı Ramazan Haktan Helvacı ile eski emniyet müdürü İbrahim Emre ve memurluktan ihraç edilen kardeşi mahrem imamı Muhammet Emre'yi yakalayarak, gözaltına aldı. Yapılan aramada Muhammet Emre'nin üzerinde H.E. adına düzenlenmiş sahte kimlik ele geçirildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen İbrahim Emre, Muhammet Emre ve Ramazan Haktan Helvacı, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak, cezaevine konuldu.
07.09.2020: Çeşitli iller: Vali yardımcısı ve kaymakamlara 90 gözaltı, 40'ı aktif görevdeydi, uzaklaştırıldılar
İçişleri Bakanlığı'nın Türkiye genelinde başlattığı FETÖ soruşturması kapsamında kaymakam, vali yardımcısı ve hukuk müşavirlerinin de aralarında olduğu 40 kişi görevden alındı.
İçişleri Bakanlığı FETÖ'ye yönelik pek çok kentte kapsamlı soruşturma başlattı. 7 Eylül'de başlayan görevden almalar ertesi gün de devam etti. Soruşturma kapsamında aralarında 30'a yakın kaymakam, vali yardımcısı ve hukuk müşavirlerinin de olduğu toplam 40 kişi görevden uzaklaştırıldı.
Görevden uzaklaştırılanlar arasında, Erzurum'un Hınıs Kaymakamı Mustafa İlhan, Narman Kaymakamı Mustafa Serin ve Uzundere Kaymakamı Hakan Şeker, Tunceli Vali Yardımcısı Akın Zor ve Mazgirt Kaymakamı Menderes Topçuoğlu bulunuyor. Iğdır ve Karabük'te de vali yardımcılarına yönelik soruşturmada; Iğdır Vali Yardımcısı Yunus Koç, Karabük'te ise Vali Yardımcısı Barbaros Baran görevden alındı. Batman'da Sason ve Beşiri, Şanlıurfa'da Karaköprü ve Akçakale kaymakamları, Hatay'ın Erzin Kaymakamı Ahmet Demirci ile Erzincan'da da Çayırlı Kaymakamı Ömer Büyükergene görevden uzaklaştırıldı. Soruşturma kapsamında açığa alınanların sayısı toplam 40 kişi oldu.
Şüpheli sayısı 90
İçişleri Bakanlığı’nca açığa alınan 40 kaymakam ve vali yardımcısı hakkındaki FETÖ soruşturmasının ayrıntılarına ulaşıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca FETÖ’nün mülki idare yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, 90 kişilik “şüpheli” listesinin bulunduğu, bunlardan 50’sinin daha önce ihraç edildiği öğrenildi. Başsavcılığın soruşturmadaki tespitleri İçişleri Bakanlığı’na bildirmesinin ardından da 40 isim görevden uzaklaştırıldı.
67 MAHREM İMAM TESPİT EDİLDİ
Şüpheli mülki idare amirlerinin isimlerine, mahrem imamlarının itiraflarıyla ulaşıldığı ortaya çıktı. Soruşturmadaki şüpheli mahrem imam sayısının 67 olduğu ifade edilirken, bunların arasında cami imamı ve öğretmen gibi kamu görevlileri ile sivil şahısların bulunduğu da kaydedildi. Mahrem imamların ifadelerinde, kaymakam ve vali yardımcılarının örgüt sohbetlerine geldiğini ve himmet adı altında para verdiklerini belirttikleri öğrenildi.
PATATES HATLA HABERLEŞTİLER
Savcılık, itiraflardan yola çıkarak FETÖ’nün mülki idare amirleri ile mahrem imamlarının nasıl irtibat kurduğunu araştırdı. Yapılan çalışmayla, kaymakamların “patates hat” olarak bilinen operasyonel hat kullandığı tespit edildi. Şu ana kadar şüphelilerin kullandığı yaklaşık 80 operasyonel hat belirlenirken; bazı kaymakamların söz konusu operasyonel hatlardan sadece mahrem imamlarıyla irtibat kurduğu, bazılarının ise özel görüşmeler gerçekleştirdiği öğrenildi. Yapılan araştırmada, şüphelilerin ankesörlü telefonlardan da arandığı ortaya çıktı. Ankesör aramaları titizlikle incelenirken, özellikle ardışık aramaların “FETÖ araması” olarak değerlendirildiği belirtildi.
Onlar da açığa alındı
Haklarında yürütülen FETÖ soruşturması kapsamında görevlerinden uzaklaştırılan kaymakamlardan ikisinin daha ismine ulaşıldı. Hatay’ın Erzin Kaymakamı Ahmet Demirci ile Antalya’nın Gazipaşa Kaymakamı Cemil Öztürk de açığa alındı. 2005’te Kahramanmaraş’ta kaymakam adayı olarak göreve başlayan Demirci birçok ilçede kaymakam vekilliğinin ardından sırasıyla Konya Akören, Van Çatak, Mardin Derik ve Çorum Mecitözü kaymakamlığı yapmış ve 16 Aralık 2016’da son görev yeri Erzin’e gelmişti. Antalya’da ise Öztürk’ün açığa alınmasının ardından Gazipaşa Kaymakamlığı’na Vali Yardımcısı Aydın Abak’ın vekalet edeceği öğrenildi.
FETÖ devletin can damarlarında gezerken
Hürriyet gazetesinden Nedim Şener'in 9 Eylül tarihli yazısı bu gözaltıları konu alıyordu: Şener'in yazısı şu şekilde:
"FETÖ elebaşı Gülen, 1990’lı yılların ortasında Altunizade’deki FEM dershanesinin 5’inci katında etrafına topladığı örgüt üyelerine şunları söylüyordu:
“Adliye, mülkiye veya başka hayati bir müessesede bizim arkadaşlarımızın mevcudiyeti öyle ferdi mevcudiyetler şeklinde ele alınıp değerlendirilmemelidir. Yani bunlar gelecek adına bizim o ünitelerde garantimizdir. Bir ölçüde onlar bizim varlığımızın teminatıdır. Bütün güç merkezlerine ulaşıncaya kadar hiç kimse varlığınızı fark etmeden sistemin ana damarlarında ilerleyin. Türkiye’deki güç ve kuvveti cephenize çekeceğiniz ana kadar her adım, erken sayılır.
Daha bunun neye ihtiyacı var, nasıl takviye edilmeli, bu demeli, sürekli o araştırılmalı, daha bir takviye edilmeli, fakat mevcuttan da bir ölçüde taviz verilmemeli derken, yani fevkalade korumaya alınmalı, katiyen zayiata meydan verilmemelidir. Bu açıdan bizim ister bu dairede, ister diğer dairede arkadaşlarımızın korunması çok önemlidir. Bu koruma mevzuunda işte arz ettiğim gibi belki işin esnekliğinden istifade edilebilir. Esnek olun, sivrilmeden can damarları içinde dolanın.”
FETÖ’NÜN MAHREM HİZMETLERİ
Adliye ve mülkiye, yargı ve içişleri; FETÖ’nün hayati derecede önem verdiği alanlar, Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli İstihbarat Teşkilatı, Emniyet gibi devletin can damarları. Örgütün “mahrem hizmetler” dediği en kripto bölümü.
O yüzden örgüt elemanlarına “Sivrilmeden dolaşın” diyordu.
İşte tam da söylediği gibi, FETÖ’cüler devletin can damarlarında sivrilmeden, kendini belli etmeden dolandılar ve ne yazık ki hâlâ dolanıyorlar.
Tekrar edeyim: Yalnız “Dolandılar” demiyorum, “Dolanıyorlar” diyorum.
FETÖ İLTİSAKLI 78 KİŞİ
Hafta başından itibaren 20’si daha önce açığa alınmış 78 vali yardımcısı ve kaymakamın FETÖ ile iltisak ve irtibatları nedeniyle görevden uzaklaştırılması bunu gösteriyor.
Aslında İçişleri Bakanlığı, hem kendi içindeki hem de diğer kurum ve kuruluşlardaki FETÖ ile mücadelede başrolü oynuyor.
Merkezde, Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığı, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı, İstihbarat Daire Başkanlığı, Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, Jandarma gibi kurumlar yanında, il Emniyet müdürlükleri ve ilgili şubeler yıllardır önemli işler yapıyorlar.
Öte yandan, İçişleri Bakanlığı kısa süre önce kendi içindeki FETÖ temizliğine ilişkin rakamları şöyle paylaşmıştı: 15 Temmuz’dan bu yana FETÖ ile mücadele kapsamında, mülki idare amirleri, belediyeler dahil İçişleri Bakanlığı’ndan 39 bin 837 kişi ihraç edildi, 5 bin 654 kişi görevden uzaklaştırıldı ve 12 bin 795 kişi de görevine iade edildi.
36 BİN KİŞİ İHRAÇ EDİLDİ
Emniyet Genel Müdürlüğü’nden 30 bin 615 kişi ihraç edildi, 1439 kişi görevinden uzaklaştırılırken, 10 bin 663 kişi ise görevine döndü.
Jandarma Genel Komutanlığı’ndan 5 bin 561 kişi ihraç edildi, 2 bin 945 kişi görevinden uzaklaştırıldı ve 943 kişi görevine iade edildi.
Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan 509 kişi ihraç edildi, 121 kişi görevinden uzaklaştırıldı ve 66 kişi görevine döndü. FETÖ ile iltisaklı oldukları gerekçesiyle Emniyet ve jandarmadan toplamda 36 bin 176 kişi ihraç edildi.
VALİ VE KAYMAKAMLARIN YÜZDE 25’İ
İçişleri Bakanlığı’nda 15 Temmuz’dan bugüne kadar 1875 mülki idare amirinden 563’ü ile ilgili soruşturma açıldı.
23 Temmuz 2020 günü bakanlığın yaptığı yazılı açıklamaya göre, 1875 mülki amirden 470’i, yani yüzde 25’i ihraç edildi. 93 mülki idare amiri de görevinden uzaklaştırıldı.
Ama işte görüldüğü gibi 15 Temmuz darbe girişiminden dört yıl sonra bile “devletin can damarından” FETÖ’cüler çıkıyor.
Görevden alınanlardan birisi olan Ahlat Kaymakamı Erkan İsa Erat’ın iki hafta önce Cumhurbaşkanı ve diğer devlet yetkilileriyle fotoğraflarının yayınlanması, birilerine “Yok artık, ne oluyor?” dedirtti.
Elbette FETÖ ile mücadele ara sıra aklına gelenler, FETÖ’nün yapılanmasını, metotlarını bilmeden konuşanlar, FETÖ’yü küçümseyenler, FETÖ ile mücadele konusuna “güvenlik” değil siyasi çıkar amaçlı yaklaşanlar, FETÖ ile mücadele ediyor görüntüsü altında FETÖ ile mücadele edenlerle mücadele edenlerin, “Yok artık, daha neler” şeklindeki sahte şaşkınlığı beni şaşırtmıyor.
FETÖ VARSA İMKÂNSIZ YOKTUR
İşin uzmanları bilir: “FETÖ varsa imkânsız yoktur”. Bir FETÖ’cünün girmeyeceği kılık, söylemeyeceği yalan yoktur.
15 Temmuz darbe girişiminde yaralanan ve “gazi” ilan edilen, bakanların evinde ziyaret ettiği, “kahraman” sayılan Kara Kuvvetleri Komutanı’nın koruma ekibinden eski yüzbaşı Burak Akın’ın FETÖ ilişkisini itiraf etmesi, tehlikenin anlaşılmasını sağlamadı. Oysa bu çok önemli bir örnekti.
Darbeden 4 yıl sonra Ege Ordu Komutanı’nın yanındaki emir subayının, Genelkurmay İstihbarat Başkanı’nın emir astsubayının FETÖ’den gözaltına alınıp tutuklanması da işe yaramadı.
Zaten anlaşılsaydı, bu şaşkınlıkları yaşamazdık.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nde 15 Temmuz’dan bu yana 20 bin dolayında ihraç gerçekleşti. Terörle Mücadele Daire Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen “ankesörlü hat” araştırmasında bir o kadar daha isim belirlendi. TSK’daki FETÖ ile mücadele bu anlamda devam ediyor ve temizlik oranı ortalama yüzde 20 dolayında.
Ancak sivil bürokraside bu oranın ortalaması yüzde 4-5’i geçmiyor.
Yazımı bir soruyla tamamlayayım: TSK’da yüzde 20’yi, yargı ve mülkiyede yüzde 25’i, Emniyet’te yüzde 15’i aşan FETÖ temizliğinin sivil bürokraside yüzde 5’te kalması ve hâlâ yeni tespitlerin yapılması ne anlam taşıyor?
Cevabı ben vereyim: FETÖ’nün sivrilmeden hâlâ devletin can damarlarında dolandığını gösteriyor, tam da FETÖ elebaşının dediği gibi..."
07.09.2020: İstanbul: FETÖ'nün bölge yapılanmalarında olan ve ByLock kullanan 51 şüpheliye gözaltı
FETÖ'nün bölge yapılanmalarında olan ve ByLock kullanan 51 kişinin yakalanması için İstanbul merkezli 7 ilde operasyon başlatıldı, 26 kişi gözaltına alındı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından yürütülen soruşturmada, telefonlarında FETÖ Terör Örgütü üyelerinin kullandığı ByLock mesajlaşma programı olduğu tespit edilen ve konuşma içerikleri bulunan 51 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri şüphelilerin yakalanması için İstanbul merkezli, Adıyaman, Ankara, Van, Kocaeli, Manisa ve İzmir illerinde eş zamanlı operasyon başlattı. Yapılan operasyonlarda 26 kişi gözaltına alınırken, 25 şüphelinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor. Operasyon kapsamında adreslerde yapılan aramalarda 4 adet 1 Dolar, peçete içinde Türkçe Olimpiyatları logolu 1 lira, örgütsel motivasyonu arttırıcı notlar ve dijital materyaller ele geçirildi.
10.09.2020: Adana: 15 ilde 22 polis, öğretmen ve askere gözaltı
Adana merkezli 15 ilde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyon düzenlendi. Aralarında aktif görevde bulunan polis, öğretmen ve bir askerin de bulunduğu 22 kişi hakkında gözaltı kararının bulunduğu operasyonda çok sayıda şüpheli yakalandı.
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında örgütle bağlantısı ve polis okulu öğrencilerinin mahrem imamı olduğu öne sürülen aktif görevde bulunan bir astsubay, 2 öğretmen, 1 SGK memuru, 6 özel sektör çalışanı ve polislerin bulunduğu 22 kişi hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Şüpheliler hakkında yakalama kararının alınmasının ardından Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekipleri, Adana merkezli İstanbul, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Balikesir, Hatay, Karaman, Erzurum, Elazığ, Van, Konya ve İzmir'de şafak vakti eş zamanlı operasyon düzenledi. Adreslere eş zamanlı giren ekiplerin, haklarında gözaltı kararı bulunan çok sayıda şüpheliyi gözaltına aldığı öğrenildi.
10.09.2020: Antalya: FETÖ/PDY adına toplanan paraları aklayan 39 şüpheli yakalandı
Antalya'da, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü adına toplanan paraların aklanmasına ilişkin yapılan çalışmalarda 17'si hesap sahibi 22'si Bank Asya çalışanı 39 kişi hakkında işlem yapıldı.
FETÖ/PDY adına toplanan paraları aklayan 39 şüpheli yakalandı.
Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda Bank Asya nezdinde hesabı bulunan güvenilir şahısların hesabına yatırıldığı, yatırılan hesaba bloke koyma işlemi uygulandığı, bir süre sonra blokelerinin kaldırılarak hesapta bulunan paraların şahıslar tarafından nakit olarak çekildiği ya da farklı hesaplara havale edildiği tespit edildi. 2010-2015 yılları arasında yapılan bloke işlemlerinin toplam miktarının 3 milyon 486 bin 646 TL, 546 bin 350 USD ve 210 bin Euro olduğu belirlendi.
Bahse konu bloke işlemlerini yapan 17'si hesap sahibi, 22'si Bank Asya çalışanı olmak üzere toplam 39 şüpheli hakkında cumhuriyet savcısının talimatına istinaden adli işlem yapıldı.
10.09.2020: Trabzon: FETÖ'nün 5 yıldır aranan 'mahrem imam'ı yakalandı
Trabzon'da polisin düzenlediği operasyonda, FETÖ soruşturması kapsamında 5 yıldır aranan örgütün sözde 'Gümüşhane mahrem imamı' ve örgütün şifreli haberleşme programı 'ByLock' kullanıcısı N.Ç., yakalanarak gözaltına alındı.
Trabzon Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Fethullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik soruşturma kapsamında, örgütün şifreli haberleşme programı 'ByLock' kullanıcısı ve sözde 'Gümüşhane mahrem imamı' olarak 5 yıldır aranan N.Ç.'nin Akçaabat ilçesindeki bir evde saklandığı bilgisi üzerine harekete geçti. Teknik ve fiziki takipte de bulunan ekipler, tespit ettikleri eve baskın düzenledi. Operasyonda, örgütün sözde 'Gümüşhane mahrem imamı' N.Ç., yakalanarak gözaltına alındı.Öte yanan N.Ç'nin yakalanması Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nün sosyal medya hesabından Bu sefer kaçamadı başlığıyla yapılan paylaşımla duyuruldu.
11.09.2020: Ankara: 7 ilde 60 avukata gözaltı
Ankara merkezli 7 ilde Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) avukatlık yapılanmasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, gözaltı kararı verilen 60 zanlıdan 47'si yakalandı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamaya göre, FETÖ soruşturmalarında itirafçı beyanları, iletişimin dinlenmesi, teknik takip ve ulaşılan diğer deliller sonucu, darbe girişiminden sonra FETÖ üyeliği veya yöneticiliğinden işlem gören örgüt mensuplarının so22ruşturma ve kovuşturma işlemlerini örgütsel talimat ve saikle takip ederek avukatlık faaliyeti görüntüsü altında soruşturmaları FETÖ lehine yönlendirmek suretiyle faaliyetlere katılan ve bir kısmı hakkında daha önce işlem görmesine rağmen bu faaliyetlerini sürdüren 60 zanlı hakkında gözaltı kararı alındı.
Bu kapsamda Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince Ankara merkezli 7 ilde, 48 avukat, 7 stajyer avukat, 3 ihraç edilmiş hakim ve 1 ihraç hakim adayı ile 1 hukuk fakültesi mezununun yakalanmasına yönelik gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonlarda 47 şüpheli gözaltına alındı.
Diğer zanlıların yakalanması için çalışmalar sürüyor.
Cihazların belleklerini silmek için özel program kullanmışlar
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile 2018'den itibaren birçok ilde yürütülen soruşturma kapsamında elde edilen deliller ile şüphelilerin ifadeleri doğrultusunda FETÖ'nün avukat yapılanmasının yurt içi ve yurt dışı faaliyetleri büyük oranda deşifre edildi.
Yaklaşık 2 yıl boyunca teknik ve fiziki takibi sürdüren ekiplerin, 24 saat izledikleri şüphelilerin tüm temas ve ilişkilerini fotoğrafladıkları belirtildi.
Zanlıların polis operasyonu sırasında evlerin kapılarını açmayarak bir süre direnmeye çalıştıkları, bu süre içerisinden telefon ve dijital cihazlarına yükledikleri özel programlarla bu cihazların hafızalarını silmeye çalıştıkları ancak başarılı olamadıkları ortaya çıkarıldı.
"Kullanışlı budala" diye fişlemişler
Soruşturma kapsamında, terör örgütü mensuplarının başta tanınmış hukukçular olmak üzere kendilerinden olmayan, farklı siyasi görüşe sahip kişileri, insan hakları, uluslararası hukuk söylemleriyle yönlendirerek FETÖ lehine algı oluşturmaya çalıştıkları, bu kişileri ise "KB (kullanışlı budala)" koduyla fişledikleri belirlendi.
Örgütün mensuplarına yönelik yaptığı toplantılarda, sözde "hizmet yapılanmasının" amaçları için herkesin ve her yöntemin kullanılabileceği, "Hedefe giden yolda her yol mübahtır" söyleminin sıkça ifade edildiği de tespitler arasında yer aldı.
Etkin pişmanlıktan yaralanmak isteyenleri tehdit etmişler
Şüphelilerin Pensilvanya'dan aldıkları talimat ile
özellikle "ByLock", ihraçlar ve Anayasa Mahkemesine itiraz dosyalarına baktıkları, bu dosyalara sürekli itiraz ederek yargılama sürecini uzatmaya ve "sulandırmaya" çalıştıkları da belirlendi.
Ayrıca şüphelilerin örgüte sadık kalan isimlerden ücret almadıkları, örgüt aleyhinde etkin pişmanlıktan yararlanmak isteyen kişilerin ailelerini tehdit ettikleri ve vazgeçirmeye çalıştıkları da tespitlere yansıdı.
Polise asılsız işkence suçlaması
Örgüt mensubu avukatların Pensilvanya'nın talimatı ile örgütle etkin mücadele eden emniyet personelini hedef alarak, yıldırmak için asılsız işkence iddialarında bulunup defalarca şikayetçi oldukları da tespitler arasında yer aldı.
Öte yandan operasyon kapsamında gözaltına alınan 47 şüphelinin adreslerinde çok sayıda örgütsel doküman ele geçirildiği öğrenildi.
Zanlıların aile üyelerinin çoğunun örgüt üyeliğinden tutuklu bulundukları, bir kısmının ise yurt dışına kaçtığı belirlendi.
11.09.2020: Balıkesir: 10 ilde 13 mahrem imama gözaltı
Balıkesir polisi, FETÖ'nün mahrem imamlarına yönelik 10 ayrı ilde operasyon başlattı.
Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Balıkesir Emniyet Müdürlüğü KOM Şube ekipleri tarafından 10 ayrı ilde FETÖ'nün mahrem imamlarına yönelik operasyon başlatıldı. Örgütün polis okulu öğrencilerinden sorumlu olduğu iddia edilen mahrem imamlara yönelik yapılan operasyonda 2010-2014 yılları arasında Balıkesir Polis Okulu mahrem imamlığı yaptığı tespit edilen ve haklarında herhangi bir adli soruşturma kaydı bulunmayan; aralarında 1 polis memuru, 1 komiser yardımcısı, 5 öğretmen, 1 infaz koruma memuru, 4 özel sektör çalışanı ve 1'i işsiz olmak üzere toplam 13 şüpheliye yönelik operasyon, Balıkesir merkezli, İstanbul, Ankara, Kars, Kocaeli, Şanlıurfa, Hatay, Yozgat, Bursa ve Bingöl illeri olmak üzere 10 ayrı ili kapsıyor.
Aralarında 1 komiser yardımcısı, 1 polis memuru, 5 öğretmen, 1 infaz koruma memurunun da bulunduğu zanlılar, güvenlik önlemleri altında adliyeye getirildi. Zanlılardan biri tutuklandı, 11'i adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Bilgisayarında terör örgütü PKK propagandası içeren görseller ele geçirilen bir şüpheli ise araştırma için Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne teslim edildi.
15.09.2020: Ankara: 8'i aktif 12 öğretmene gözaltı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ/PDY'nin Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki öğretmen yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında, örgütle ilişkileri tespit edilen 8'i halen görevde olan 12 öğretmen hakkında gözaltı kararı verildi.
Haklarında gözaltı kararı çıkarılan zanlılardan 9'u, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince düzenlenen operasyonla gözaltına alındı.
Zanlıların, ByLock kullanıcısı oldukları, örgüt içersinde halen aktif olarak faaliyet gösterdikleri ve FETÖ'ye eleman temin etmeye çalıştıkları belirlendi.
Gözaltına alınan şüpheliler, sağlık kontrolünün ardından emniyete götürüldü.
Firarilerin yakalanması için de çalışmaların sürdüğü öğrenildi.
15.09.2020: İstanbul: FETÖ/PDY'nin Marmara Bölgesi doktor ve akademisyen yapılanmasına 4 gözaltı
FETÖ/PDY'nin Marmara Bölgesi'ndeki doktor ve akademisyen yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında, MİT ve İstanbul Emniyet Müdürlüğünün ortak çalışmasıyla yapılanmanın mahrem imamının da aralarında bulunduğu 4 şüpheli gözaltına alındı.
15.09.2020: İzmir: 28 ilde 48'i muvazzaf 66 kripto subaya gözaltı
İzmir merkezli 28 ilde, FETÖ’nün TSK içindeki kripto yapılanmasına yönelik operasyonda 48’i muvazzaf 66 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, FETÖ’nün Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içerisindeki kripto yapılanmasına yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında, ankesörlü veya büfe telefonlarından örgütün “mahrem imamları” olarak nitelendirilen örgüt yöneticileriyle görüştükleri öne sürülen 48’i muvazzaf 66 şüpheliyi yakalamak amacıyla çalışma başlatıldı.
AA’nın aktardığı habere göre, İzmir merkezli 28 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi.
GÖREV YAPAN BİR YÜZBAŞI DA GÖZALTINDA
Haklarında gözaltı kararı verilen 66 zanlıdan 19’unun Kara Kuvvetleri, 18’inin Hava Kuvvetleri, 24’ünün Jandarma, 2’sinin Sahil Güvenlik ve 3’ünün Deniz Kuvvetleri Komutanlığı mensubu astsubay oldukları, 48’inin de halen görev yaptığı öğrenildi.
Operasyonda Foça İlçe Jandarma Komutanı olarak görev yapan Yüzbaşı Ç.E.’nin de gözaltına alındığı bildirildi.
21 tutuklama
66 şüpheliden 53'ü gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından aralarında muvazzaf askerlerin bulunduğu şüpheliler adliyeye sevk edildi. 8 şüpheli ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Öte yandan, 21 şüpheli çıkarıldığı mahkemece tutuklanırken, 22'si adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Bu arada tutuklananların arasında Foça İlçe Jandarma Komutanı olarak görev yapan Yüzbaşı Ç.E.'nin olduğu öğrenilirken, 2 şüphelinin yurt dışında olduğu belirtildi. Ekipler, firari şüphelileri yakalamak için çalışmalarına devam ediyor.
22.09.2020: Tokat: FETÖ'nün mütevelli grubuna yönelik soruşturmada 15 şüpheli yakalandı
Tokat'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) "mütevelli grubuna" yönelik soruşturma kapsamında 15 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Operasyonlarda 15 şüpheli yakalandı.
Tokat Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma çerçevesinde, FETÖ'nün mütevelli grubunda yer aldıkları iddiasıyla aralarında esnafların da bulunduğu 15 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.
İl Jandarma Komutanlığı ekipleri şüphelileri gözaltına aldı.
22.09.2020: İzmir: FETÖ'nün avukat yapılanmasına 66 gözaltı
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının koordinesinde, FETÖ'nün avukat yapılanmasına yönelik 19 ilde düzenlenen operasyonda 66 şüpheli gözaltına alındı.
FETÖ'nün avukat yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında örgüt evlerinde kaldıkları ve "mahrem imamlarla" irtibatlı oldukları suçlamasıyla haklarında gözaltı kararı verilen 66 şüphelinin yakalanması için 19 ilde operasyon düzenlendi, 27'si avukat, biri teğmen 60 şüpheli gözaltına alındı.
33 tutuklama
Daha önce başka illerde adliyeye sevk edilen ve tutuklanan 15 zanlıyla birlikte toplam tutuklu sayısı 33'e, adli kontrol kararı verilen şüpheli sayısı ise 27'ye yükseldi.
22.09.2020: Kocaeli: Jandarma mahrem yapılanmasına 11 gözaltı
Kocaeli'de, FETÖ/PDY'nin Jandarma Genel Komutanlığı mahrem yapılanmasına yönelik operasyonda gözaltına alınan 11 kişiden 10'u etkin pişmanlıktan yararlandı.ndı.
Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, FETÖ/PDY'nin Jandarma Genel Komutanlığı mahrem yapılanmasına yönelik operasyon düzenlendi. Açığa alınan 1 jandarma astsubay, 2 ihraç jandarma astsubay, 1 ihraç jandarma uzman çavuş, kamudan ihraç 3 öğretmen, 1 ihraç yardımcı doçent, 2 ihraç araştırma görevlisi ve 1 iltisaklı kurum öğretmeni olmak üzere 11 kişi yakalanarak, gözaltına alındı. Şüphelilerden 10'u etkin pişmanlık hükümlerinden faydalandı. Adliyede sorguları tamamlanan 11 kişi için adli kontrol tedbiri uygulandı.
TEM ekipleri tarafından FETÖ/PDY terör örgütü üyeliğinden aranan firari şahıslara yönelik düzenlenen bir diğer eş zamanlı operasyonda ise 1'i eski vergi müfettişi olmak üzere toplam 3 şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Operasyonda firari olarak aranan eski vergi müfettişinin gardıropta saklanırken yakalandığı öğrenildi. Emniyete götürülen 14 şüphelinin işlemleri sonrasında adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.
22.09.2020: Balıkesir: 21 ilde TSK yapılanmasına 19'u muvazzaf 24 gözaltı
Balıkesir merkezli 21 ilde Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), Türk Silahlı Kuvvetlerindeki (TSK) yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında operasyon başlatıldı.
Cumhuriyet Başsavcılığınca, Balıkesir dahil bazı illerde ankesörlü ya da kontörlü telefonlarla arandıkları ve haklarında örgütle irtibatlı olduklarına dair beyanlar bulunduğu belirlenen 24 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.
Bunun üzerine, Balıkesir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesince 19'u muvazzaf, 5'i de TSK ile ilişiği kesilmiş 24 şüpheliye yönelik 21 ilde 44 adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi.
Muvazzaf askerlerden birinin yüzbaşı, birinin üsteğmen, 17'sinin astsubay olduğu bildirildi.
Emniyet güçlerinin başlattığı operasyon devam ediyor.
24.09.2020: İstanbul: Gaybubet evlerine baskında 28 gözaltı
İstanbul'da FETÖ terör örgütü üyesi olduğu tespit edilen 27 adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. Eş zamanlı düzenlenen operasyonda 33 kişiye yönelik düzenlenen operasyonda 28 kişi gözaltına alındı.
FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütünün İstanbul'daki faaliyetlerinin tespit ve deşifresine yönelik olarak yapılan çalışmalar neticesinde FETÖ/PDY soruşturmaları/kovuşturmaları kapsamında FİRAR durumda bulunan şahısların yakalanmalarına yönelik İstanbul dahilinde "örgüt içinde saklanma evleri Gaybubet evi" olarak tabir edilen ve örgüt üyelerinin saklanmak amacıyla kullandığı 27 adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. FETÖ terör örgütü üyesi olarak aranması bulunan 33 kişi gözaltına alındı.
Öte yandan düzenlenen operasyonda adreslerde yapılan aramalarda çok sayıda dijital materyal ve para ele geçirildi.
25.09.2020: Ankara: 40 ilde KPSS'ye 100 gözaltı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 2011'de yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) sorularının Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarına sızdırılmasına ilişkin soruşturması kapsamında haklarında gözaltı kararı çıkartılan 100 şüpheliden 50'si yakalandı.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 2011 KPSS'deki usulsüzlüklere ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, soruları sızdırdıkları tespit edilen şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmalarda ikinci operasyon sabah erken saatlerde 40 ilde eş zamanlı olarak yapıldı.
Haklarında gözaltı kararı verilen 100 şüphelinin yakalanması için harekete geçen Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, önceden tespit edilen adreslere baskın düzenledi. Operasyonda 50 şüpheli gözaltına alındı.
Haklarında gözaltı kararı verilen şüphelilerden 16'sının başka dosyadan tutuklu olduğu, 22'sinin farklı soruşturmalardan arandığı ve yasa dışı yollardan yurt dışına kaçtıkları tespit edildi. Firari 12 şüphelinin yakalanması için ise çalışmalar sürüyor.
Şüphelilerin tespitinde itiraflar önemli rol oynadı
Sınav soruşturmalarında daha önceden yakalanan ve etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanarak bildiklerini soruşturmacı birimlerle paylaşan şüphelilerin ifadeleri yeni zanlıların tespitinde büyük rol oynadı.
Öte yandan, aralarında FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'in yeğeni Muhammet Sait Gülen'in de yer aldığı itirafçıların ifadeleri, terör örgütünün soruları nasıl sızdırdığını ve üyelerin vicdanlarını rahatlatmak için nasıl kandırdıklarını ortaya koydu.
İtiraflarda örgüt yöneticilerinin soruları verdiği kişileri ikna etmek için "Bu size hizmetin bir lütfu, yanlış bir şey yapmıyorsunuz, sizin gibi insanların daha iyi yerlerde olması lazım. Kurumlarda çok yoruluyorsunuz, daha iyi hizmet edebilecek ve daha çok vakit bulabilecek yerlerde çalışmanız lazım." şeklindeki ifadeleri de kayıtlara geçti.
Şüphelilerin tamamı diğer sınav soruşturmalarının da zanlısı
Sınav operasyonlarını düzenleyen Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin çalışmaları, son operasyonda haklarında gözaltı kararı verilenlerin 2010-2014 dönemindeki KPSS, KPDS, ALES ve YDS sınavlarında da şüpheli olduklarını ortaya çıkardı.
Çalışmalarda, operasyonun hedefindeki 100 şüpheliden, aralarında 14 mahrem imamın da bulunduğu 61'inin 2010 KPSS soruşturmasının da zanlısı olduğu tespit edildi.
Gözaltına alınan kişiler arasında 2010 KPSS soruşturması kapsamında yakalanan ve FETÖ firarisi Adil Öksüz'ün kuzeninin eşi olarak bilinen Sahure Öksüz'ün de bulunduğu öğrenildi.
İlk operasyonda 83 kişi gözaltına alınmıştı
2011 KPSS soruşturması kapsamında Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince 15 Kasım 2019'da düzenlenen operasyonda, haklarında gözaltı kararı verilen 122 şüpheliden 83'ü gözaltına alınmıştı.
Şüphelilerden 13'ü etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmış, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 70 şüpheliden 8'i tutuklanmış, 62'si hakkında da adli kontrol kararı verilmişti.
25.09.2020: İzmir: FETÖ'cü astsubaya MİT operasyonu
İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütüne (FETÖ) mensup sözde mahrem imamla aktif olarak görüşmeye devam ettiği belirlenen astsubay, MİT destekli operasyonla yakalandı.
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) İzmir Bölge Başkanlığı görevlileri, kentteki bir birlikte görev yapan astsubay M.Ç.'nin, FETÖ'de askerlerden sorumlu mahrem imam S.İ. ile güncel şekilde irtibatlı olduğu belirledi. Bunun üzerine harekete geçen İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, şüpheliyi ikametinde gözaltına aldı.
FETÖ'nün, TSK'ye sızdırdığı mensuplarıyla haberleşmek için kullandığı ankesör ve sabit kontörlü hat aramaları da saptanan M.Ç., çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliği tarafından tutuklandı.
M.Ç. hakkında "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan dava açılırken, mahrem imam S.İ. de başka ilde yürütülen soruşturma kapsamında "silahlı terör örgütü yöneticisi olma" suçundan tutuklandı.
25.09.2020: İstanbul: 26 ilde akademisyen yapılanmasına 71 gözaltı
Fetullahçı Terör Örgütü'ne yönelik İstanbul merkezli 26 ilde yapılan operasyonda, örgütün üniversite yapılanmasında oldukları gerekçesiyle 71 kişi hakkında gözaltı kararı alındı, 56'sı yakalandı. Gözaltına alınanlar arasında Biruni Üniversite Hastanesi'nin Baş Hekimi Mahir Cengiz ve Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Görevlisi Profesör Ali Buldu'nun da olduğu öğrenildi.
İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, FETÖ'nün üniversite yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, örgüt üyelerince kullanılan ByLock adlı gizli haberleşme ağının çözümlemeleri sonrası FETÖ'yle bağlantıları tespit edilen ve 58'i aktif görevde bulunan 71 akademisyen ile idari personel hakkında gözaltı kararı verilen kişileri yakalamak için operasyon düzenledi.
Emniyet ekipleri, İstanbul başta olmak üzere 26 ilde düzenlediği operasyonlarda, Biruni Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mahir Cengiz, Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümünde görevli Uzman Dr. Eyüp Varol ile Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Buldu'nun da aralarında olduğu 56 şüpheliyi yakalayarak gözaltına aldı.
Güvenlik güçlerince düzenlenen operasyonda yakalanan FETÖ zanlılarının emniyetteki işlemlerinin sürdüğü aktarılırken, firari 15 şüphelinin yakalanması için çalışmaların devam ettiği bildirildi.
28.09.2020: Eskişehir: 1 haftada 11 şüpheli yakalandı
Eskişehir'de, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik soruşturmalar kapsamında son bir haftada 11 şüpheli gözaltına alındı.
İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Ankara ve Van Cumhuriyet Başsavcılıklarının, FETÖ'nün sözde "asker, sivil ve memur" yapılanmasına yönelik soruşturmalar çerçevesinde haklarında gözaltı kararı verdiği 11 kişiyi kent merkezindeki evlerinde yakaladı.Gözaltına alınan 11 şüpheliden bazılarının emniyetteki işlemlerinin ardından soruşturmanın sürdüğü illere gönderildikleri öğrenildi.
(27 Eylül 2020, 14:57), son güncel.: (28 Eylül 2020)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: