Ankara'da, ÖSYM tarafından hazırlanan sınav sorularının 'Sır Cihazı'na aktarılması sırasında ÖSYM'de çalışan FETÖ üyeleri tarafından kopyalanmasına ilişkin 4 sanık hakkında açılan davada 4 sanığın 6 yıl 3 aydan 18 yıl 9 aya kadar değişen sürelerde hapis cezasına çarptırılmasına karar verildi.
05.09.2020 11:00 Ankara'da, ÖSYM tarafından hazırlanan sınav sorularının 'Sır Cihazı'na aktarılması sırasında ÖSYM'de çalışan FETÖ üyeleri tarafından kopyalanmasına ilişkin 4 sanık hakkında açılan davada karar açıklandı.
3 Eylül'de Ankara 21. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın karar duruşmasına tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.
Duruşmada, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapan sanıklar, FETÖ üyesi olmadıklarını, sınav sorularının sızdırılmasında herhangi bir sorumluluklarının bulunmadığını iddia etti.
Sanık avukatlarının beyanlarının alınması ve sanıkların son sözlerinin sorulmasının ardından mahkeme, hükmünü açıkladı.
Buna göre, ÖSYM'de görevliyken sınav sorularının güvenliğinden sorumlu olan tutuklu sanık Muhammet Emin Akçelik, 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Sır Cihazı'na aktarılan sınav sorularını, yaptığı sanal sunucu vasıtasıyla kopyaladığı ve örgüte sızdırdığı tespit edilen Akçelik'e, ayrıca 'Bilişim sistemine hukuka aykırı müdahale suretiyle haksız çıkar sağlama' ve 'ÖSYM Kanununa Muhalefet' suçlarından da 6 yıl 3 ay hapis ve 125 bin lira adli para cezası verildi.
Tutuklu sanık Mehmet Dönmez, 'silahlı terör örgütü yöneticisi olma' suçundan 15 yıl hapse mahkum edilirken, tutuksuz sanık İbrahim Cem İlman, 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 8 yıl 4 ay, tutuksuz sanık İbrahim Pektaş da aynı suçtan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Mahkeme, sınav sorularının sızdırılması faaliyetinde doğrudan iştirakine ilişkin kati bir tespit bulunmadığını belirttiği sanıklar Dönmez, İlman ve Pektaş'ın, 'Bilişim sistemine hukuka aykırı müdahale suretiyle haksız çıkar sağlama' ve 'ÖSYM Kanununa Muhalefet' suçlarından beraatına karar verdi. Tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına hükmeden mahkeme, tutuksuz sanıkların da adli kontrol hükümlerinin devamına karar verdi.
Davanın geçmişi
ÖSYM tarafından hazırlanan sınav sorularının, soru havuzundan çekilerek matbaaya gönderilmek üzere 'Sır Cihazı' adı verilen kriptolu belleğe yüklendiği sırada FETÖ mensuplarınca ÖSYM'nin bilgisayarlarına kurulan 'ProNMS ve Lumension' adlı programlar vasıtasıyla arka planda kaydedildiğinin tespiti üzerine soruşturma başlatılmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada 6'sı eski ÖSYM çalışanı 10 şüpheli hakkında, 'silahlı terör örgütü kurma ve yönetme', 'silahlı terör örgütüne üye olma', 'ÖSYM kanununa muhalefet', 'bilişim sistemine hukuka aykırı müdahale suretiyle haksız çıkar sağlama' ve 'kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık' suçlarından dava açılmıştı. Davada bazı sanıkların dosyaları daha sonra ayrılmıştı.
ÖSYM Başkanı Demir'e de dava açıldı
ÖSYM eski Başkanı Ali Demir'e de ilerleyen süreçte dava açılmış, Demir hakkında 18 yıl 6 ay hapis cezası talep edilmişti. O davanın iddianamesinde, ÖSYM tarafından 2010-2015 yıllarında düzenlenen tüm sınavlarda soruların sızdırılmasına ilişkin bilirkişi raporu da yer alıyordu.
Raporda, söz konusu yıllarda kurum tarafından düzenlenen sınav sorularının, soru havuzundan çekilip matbaaya gönderilmek üzere 'Sır cihazı' adı verilen kriptolu belleğe yüklendiği sırada ÖSYM'nin bilgisayarlarına kurulan 'ProNMS ve Lumension' adlı programlar vasıtasıyla arka plana kaydedildiği belirtildi.
Bilgisayarların arka planına yüklenen soruların, kurumda görevli örgüt mensupları tarafından FETÖ'nün ÖSYM'den sorumlu imamı Bekir Şimşek'e ulaştırıldığı vurgulanan raporda, soruların Şimşek vasıtasıyla örgüt mensuplarına dağıtıldığı kaydedildi.
Raporda, soruşturmaların başlatılmasıyla örgüt mensuplarının ÖSYM'deki bilgisayarlara geri dönülemeyecek şekilde 35 kez format attığı, buna rağmen bazı bilgisayarlarda sınav sorularını kaydeden programlara ilişkin kalıntılar bulunduğuna değinildi.
İtirafçı beyanları
Yine o iddianamede, ÖSYM'nin Soru Hazırlama ve Geliştirme Daire Başkanlığı ile Bilgi Güvenliği ve Yönetimi Daire Başkanlığında görevli örgüt mensubu bazı bilişim uzmanlarının itiraflarına da yer veriliyordu.
Söz konusu birimlerde bilişim uzmanı olarak görev yapan itirafçı M.E.A, kurumda 3,5 yıl çalıştığına dikkati çekerek, şunları aktarıyordu:
'Göreve başladıktan yaklaşık 1 yıl sonra, 2014 yılında S.S, sınav sorularını bağlı bulunduğumuz Fetullah Gülen cemaatine vermek üzere sanal sunucu kurmamı istedi. Ben de bunun üzerine WSUS isminde bir sanal sunucu kurdum. Bu sistem, sınav sorularının sır cihazına yüklendiği sırada dosyaların ProNMS aracılığıyla bir kopyasının da WSUS isimli sanal sunucuya atılmasını sağlıyordu. Bu programların yazılımlarını K.K. adlı kişi yapıyordu. Bu kişinin güncelleme sırasında soruların kopyasının alınmasını sağlamak için de güncellemeler yaptığını biliyorum. Kopyası alınan soruları S.S. bir CD'ye yükleyerek dışarı çıkartıyordu. Ben bu tür işlemleri bildiğim halde korkumdan ses çıkaramıyordum. Hangi sınavların soruları bu yöntemle çalındı bilmiyorum ancak tüm sınavlarda çalındığını tahmin ediyorum.'
İtirafçı M.E.A. ise ifadesinde, arka plana kaydedilen soruların örgütün ÖSYM imamı firari Bekir Şimşek'e, ÖSYM'de yaklaşık 10 yıldır çalıştığını bildiği S.S. tarafından verildiğini anlatmıştı.
İtirafçı İ.P. de sınav sorularında son anda yapılan değişikliklerin bile örgüt üyelerinin eline geçtiğini, bunun da soruların son aşamada çalındığını ortaya koyduğunu vurgulamıştı.
İ.P, 'Soruların sızdırılması, sunucu üzerine yapılan yedekleme konfigürasyonu veya program parçacığı ile sistemi yöneten kişilerin soruları istedikleri başka yere atması şeklinde oluyordu. Bu işlemi yapan kişilerin tamamının 15 Temmuz darbe girişiminden sonra kurumla ilişiği kesildi. Soruları çalan kişilerin S.S, M.E.A, ve S.S.K. olduğunu düşünüyorum.' diyordu.
Paralel Yapı-16.02.2018-Ankara 4 sanık (ilk 10) ÖSYM sorularının Sır Cihazı ile çalınması davası (bitti)
Paralel yapı-KPSS ve diğer sınav yolsuzlukları
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(05 Ağustos 2020, 11:00)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: