Adana, Gaziantep ve Kayseri'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin ayrı ayrı görülen davalarda 3 sanığa toplam 27 yıl hapis cezası verildi. Kayseri'de, örgütün sözde 'Kocasinan eyaletinde üst düzey eğitim talebe sorumlusu' iddiasıyla tutuklu yargılanan Süleyman A. (34), 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Adana'daki davada, örgütün KHK ile kapatılan yurdunun eski müdürü tutuklu sanığa 9 yıl hapis cezası verildi. Gaziantep'te ise örgütün hücre evinde 'yabancı öğrenci sorumlusu' sanık 8 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.
05.09.2020 12:33 Adana, Gaziantep ve Kayseri'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin ayrı ayrı görülen davalarda 3 sanığa toplam 27 yıl hapis cezası verildi. İşte o davalarda yaşananlar:
Kayseri: FETÖ'nün sözde 'üst düzey eğitim talebe sorumlusu'na 10 yıl hapis
Kayseri'de, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, örgütün sözde 'Kocasinan eyaletinde üst düzey eğitim talebe sorumlusu' iddiasıyla tutuklu yargılanan Süleyman A. (34), 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
1 Eylül'de Kayseri 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, tutuklu sanık Süleyman A. hazır bulundu.
Örgütün gizli haberleşme programı 'ByLock'u kullandığı ve sözde 'Kocasinan eyaletinde üst düzey eğitim talebe sorumlusu' olduğu iddiaları ile hakim karşısına çıkarılan Süleyman A., üzerine atılan suçlamaları reddetti. Askeri öğrencilerin yetiştirilmesi iddialarını reddeden Süleyman A., 'Çocuklarla halı saha ve benzeri etkinlikler yapardık. Başka hiçbir amaçla bir araya gelmezdik. Suçsuzum. Beraatımı istiyorum' dedi.
Mahkeme heyeti, örgüt içinde 'Ertuğrul' ve 'Selim' kod adlarını kullandığı öne sürülen Süleyman A.'yı 'silahlı terör örgütü üyesi olma' suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırarak, tutukluluk halinin devamına karar verdi.
Adana: FETÖ'nün yurt müdürüne 9 yıl hapis cezası
Adana'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin davada, örgütün KHK ile kapatılan yurdunun eski müdürü tutuklu sanığa 9 yıl hapis cezası verildi.
3 Eylül'de Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu sanık İ.K, bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı, avukatı da duruşmada hazır bulundu.
Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, sanığın FETÖ/PDY'nin Adana il yapılanmasında yurt müdürü olarak görev yapması, örgütsel nitelikli sohbet toplantıları düzenlemesi, FETÖ'ye müzahir dernekte yönetim kurulu başkanlığı yapması, örgüt içi tayine tabi tutulması, örgüt elebaşının talimatı sonrası Bank Asya'ya para yatırdığının tespit edilmesi ve uzun süre kaçak durumunda bulunarak yargılamayı sürüncemede bırakması hususları dikkate alınarak, alt sınırdan uzaklaşılarak cezalandırılması ve tutukluluk halinin devamına karar verilmesi yönünde görüş sundu.
Mütalaaya karşı savunması alınan sanık, FETÖ/PDY üyesi olmadığını öne sürerek, 'Hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum. Ben örgütsel programları yüklemedim ve kullanmadım. Dosya kapsamındaki tanık beyanlarını kabul etmiyorum. Tahliyemi ve beraatimi talep ederim.' dedi.
Mahkeme heyeti, sanık İ.K'yi 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 9 yıl hapis cezasına çarptırarak, tutuklu halinin devamına karar verdi.
Gaziantep: FETÖ'nün 'yabancı öğrenci sorumlusu'na 8 yıl hapis
Gaziantep'te örgütün hücre evinde yakalanıp, 8 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılan 'yabancı öğrenci sorumlusu' sanığın, 3 ayrı cep telefonundan 47 bin 40 kez ByLock'a giriş yaptığı ve örgütsel talimatları diğer üyelere aktardığı belirlendi.
22 Ağustos'ta Gaziantep 9. Ağır Ceza Mahkemesince, örgütün 'yabancı öğrenci sorumlusu' tutuklu sanık İbrahim K. hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan verilen 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasının gerekçeli kararı tamamlandı.
Kararda, üniversite döneminde örgüt evinde kaldığı belirtilen sanığın daha sonra 'Büyük bölge talebe mesulü (BBTM)' olarak 10-15 öğrenci evinden sorumlu düzeyde görev aldığı aktarıldı.
Sanığın sorumlu olduğu evlerin genel ihtiyaçlarıyla ilgilendiği ve örgütsel ideolojinin yerleşmesi için düzenlenen sohbet toplantılarını organize ettiği ifade edilen kararda, İbrahim K'nin örgütün gazetesinde çalışıp yayınların dağıtılmasını sağladığı ve öğrenciler hakkında 'çetele' denilen bilgi topladığı kaydedildi.
Sanığın örgütün hücre evinde yakalandığı hatırlatılan kararda, FETÖ elebaşının çağrısıyla başka bankadan kredi çekip örgütün bankasına para yatırarak, destek olduğu bilgisi yer aldı.
47 bin 40 kez ByLock'a giriş
Örgüt içerisinde 'Barış' kod adını kullanan sanığın 3 ayrı cep telefonunda ByLock kullandığı ve 47 bin 40 kez programa giriş yaptığı aktarılan kararda, ByLock ID numarasının 123212 olduğu, kullanıcı adının 'ibrahimen' ve şifresinin 'enes.123' olduğu belirtilerek, 'Yabancı uyruklu öğrencilerden sorumlu olan sanığın bu sorumluluğu ByLock içeriklerinden de anlaşılmıştır.' denildi.
Sanık hakkındaki tanık beyanlarının dosyadaki diğer delillerle uyumlu olduğu vurgulanan kararda, şu görüşlere yer verildi:
'Tüm dosya kapsamı itibarıyla sanığın örgütten aldığı talimatları diğer üyelerine aktardığı, örgütün içinde BBTM olarak görev aldığı, yabancı uyruklu öğrencilerin sorumluluğunu yaptığı ve örgüt tarafından tahsis edilen evde saklandığı anlaşılmıştır. ByLock'un yanı sıra Eagle ve KakaoTalk programlarını kullandığı belirlenen sanığın kastı, eylemlerinin yoğunluğu ve çeşitliliği dikkate alındığında alt sınırdan uzaklaşarak cezaya hükmedilmiştir.'
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(05 Ağustos 2020, 12:33)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: