Kars'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) darbe girişimine karıştıkları iddiasıyla İl Jandarma eski Komutanı Albay Serdar Güngör'ün de aralarında bulunduğu 4'ü tutuklu 11 sanığın, 'Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs Etme' suçundan yargılandığı ve 4 hapis 7 beraat ile sona eren dava, kararların Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi'nce bozulmasının ardından yeniden görüldü. Duruşma sonunda 8 sanık hakkında 12 ile 20 yıl arası hapis, 3 sanık için de beraat kararı verildi.
28.03.2020 12:34 Kars'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) darbe girişimine karıştıkları iddiasıyla İl Jandarma eski Komutanı Albay Serdar Güngör'ün de aralarında bulunduğu 4'ü tutuklu 11 sanığın, 'Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs Etme' suçundan yargılandığı ve 4 hapis 7 beraat ile sona eren dava, kararların Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi'nce bozulmasının ardından yeniden görüldü.
20 Mart'ta, Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklar eski Kars İl Jandarma Komutanı Albay Serdar Güngör, eski Kars İl Jandarma Komutan Yardımcısı yarbay Kamil Öztürk, eski İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü binbaşı Ömer Talay, astsubay Murat Aydoğmuş ise Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya katıldı.
Tutuksuz sanıklar yüzbaşı Ömer Şener, başçavuş Hasan Hüseyin Yılmaz ve sanık avukatları salonda hazır bulundu.
Eski İl Jandarma Komutanı albay Güngör, savunmasında 3 yıldan beri tutuklu olduğunu belirterek, "Kars İl Jandarma Komutanlığından hiç kimse darbeye aktif halde katılmamış haklarında bir soruşturma olmamıştır. Menfaat çatışması yaşadığım sanıklar dışında hakkımda aleyhe bir ifade yoktur, tahliyemi ve beraatimi arz ediyorum." dedi.
Eski Kars İl Jandarma Komutan Yardımcısı yarbay Kamil Öztürk ise beraatini talep ederek, "Saat 03.00'da Kars Emniyet Müdürlüğüyle birlikte ortak devriye yürüttüm, Darbe yanlısı olmadığımı gösteren yaptığım fiillerdir. Kars valisinin Erzurum'dan Kars'a gelmesi için zırhlı araçla emniyetini sağladım, aracın içinde bizzat ben bulundum. Halen tutuklu olmamı hukuken anlayamıyorum." ifadelerini kullandı.
Diğer sanıklar da savunmalarında haklarındaki suçlamaları kabul etmeyerek beraat talebinde bulundu.
Söz alan sanık avukatları da müvekkillerinin FETÖ/PDY ile bağlantısının bulunmadığını, asker olmaları nedeniyle gelen emirleri uyguladıklarını belirterek beraatlerini istedi.
Mahkeme heyeti davayı karara bağlayarak, eski İl Jandarma Komutanı albay Serdar Güngör'e "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçundan 15 yıl hapis cezası verdi.
Heyet, aynı suçtan yargılanan dönemin İl Jandarma Komutan yardımcısı yarbay Kamil Öztürk'e "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçundan 20 yıl, İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Ömer Talay ile astsubay Murat Aydoğmuş'a ise 14 yıl 6'şar ay hapis cezası verilmesine hükmetti.
Heyet, ayrıca daha önceki davada beraat verilen eski Selim İlçe Jandarma Komutanı yüzbaşı Ömer Şener ve eski Üsteğmen Levent Saka'ya 14 yıl 2 ay hapis cezası verdi.
Tutuksuz yargılanan başçavuşlar Hasan Hüseyin Yılmaz ve Bahadır Çetinkaya'ya da 12 yıl 6 ay hapis cezası verilirken, üzerine atılı suçun vasfı ve mahiyeti, mevcut delil durumu, haklarında hükmolunan ceza dikkate alınarak sanıklar hakkında adli kontrol tedbirlerin uygulanmasına karar verildi.
Diğer 3 sanık, başçavuşlar Yücel Örs ve Hakan Koçak ile uzman jandarma Celal Atik Armağan ise beraat etti.
İLK KARAR 4 HAPİS 7 BERAAT OLMUŞTU
Daha önce 29 Ocak 2018'de karara bağlanan davada cezalarında çeşitli nedenlerle indirim ya da artırım yaptığı sanıklardan Serdar Güngör'e 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' suçundan 15 yıl, aynı suçtan Kamil Öztürk'e 15 yıl, Ömer Talay ile Murat Aydoğmuş'a ise 12 yıl 6'şar ay hapis cezası verilmesine hükmedilmişti, 7 sanık ise beraat etmişti.
Mahkeme heyetinin kararında 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme', 'Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme', 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapisleri istenen sanıklara, sadece 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' suçundan ceza verilebileceği belirtilmişti.
Kararı değerlendiren Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 6. Ceza Dairesi ise kararın yeniden incelenmesi gerektiğine işaret ederek, dava dosyasını aynı mahkemeye geri göndermişti. Bunun üzerine sanıkların yeniden yargılanmasına başlanmıştı.
SAVCI TEKRAR MÜEBBET İSTEMİŞTİ
13 Aralık 2019'da görülen duruşmada esas hakkındaki son görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı, albay Güngör, yarbay Öztürk, binbaşı Talay ve astsubay Aydoğmuş'un, 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını isteyerek, diğer 7 sanığa ise bu suçtan ceza verilmesine yer olmadığını bildirmişti.
Paralel yapı-26 Mayıs (2017) 'Kars 11 sanık Darbe Yap./İl Jandarma Komutanlığı' davası (bitti)
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(28 Mart 2020, 12:34)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: