Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında görevlerinden ihraç edilen ve çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Hakimler Savcılar Kurulu (HSYK) ve AYİM gibi yargı kurumlarındaki üyelerinin ayrı ayrı yargılanmasına devam edildi. Sonuçlanan bazı davalarda sanıklara hapis cezaları verildi. Bu kapsamda eski Askeri Yargıtay üyesi Haluk Zeybel'e 11 yıl, eski Danıştay üyesi Halide Esen'e 6 yıl hapis cezası verildi. Daha önce yargılanmış olan eski Yargıtay üyesi Mustafa Akkuş'un 10 yıl hapis cezası Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nca onandı. Bir başka gelişmede ise Anayasa Mahkemesi (AYM), FETÖ'nün Hüseyin Kurtoğlu kumpasında rol alan eski Yargıtay üyelerinin 'görev suçu' nedeniyle Yüce Divan'da yargılanmaları konusunda tartışmalı bir karara imza attı. Yüksek Mahkeme, 'görevsizlik' kararı verdi.
23.02.2020 08:59 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında görevlerinden ihraç edilen ve çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Hakimler Savcılar Kurulu (HSYK) ve AYİM gibi yargı kurumlarındaki üyelerinin ayrı ayrı yargılanmasına devam edildi. Duruşmalarda yaşananlar kronolojik olarak şu şekilde gerçekleşti:
ESKİ ASKERİ YARGITAY ÜYESİ HALUK ZEYBEL'E 11 YIL HAPİS
10 Şubat'ta ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen duruşmaya eski Askeri Yargıtay üyesi tutuklu sanık Haluk Zeybel ile avukatı katıldı.
Duruşmada sanık ve avukatı esas hakkındaki savunmalarını yaptı.
Sözde sıkıyönetim mahkemeleri görevlendirme listesinde "Askeri Yargıtay Başkanı" olarak görevlendirilen Zeybel, hakkındaki suçlamaları reddetti.
Kimseden talimat almadığını, örgüt lehine tek bir kararda imzasının bulunmadığını, aleyhindeki tanık beyanlarının somut veri içermediğini savunan Zeybel, beraatine ve tahliyesine karar verilmesini istedi.
Esas hakkındaki savunmaların tamamlanmasının ardından duruşmaya ara verildi.
Aranın ardından Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi heyetinin oy birliğiyle aldığı karar, heyete başkanlık eden Daire Üyesi Fevzi Yıldırım tarafından açıklandı.
Sanığın "silahlı terör örgütü FETÖ/PDY'ye üye olmak" suçunun sabit olduğu belirtilen karara göre, Haluk Zeybel'e "FETÖ üyeliği" suçundan, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 314/2'nci maddesi gereğince alt sınırdan uzaklaşılarak 9 yıl hapis cezası verildi.
Terör suçlarında cezanın yarı oranında artırılmasını öngören 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 5/1 maddeleri uyarınca sanığa verilen ceza artırılarak 13 yıl 6 aya çıkarıldı.
Sanığın cezası, duruşmalardaki iyi hali nedeniyle TCK'nin 62. maddesi uygulanarak 11 yıl 3 aya indirildi.
Sanık Haluk Zeybel'in ikametgahında ele geçirilen 3 adet 1 dolarlık banknotun dosyada delil olarak saklanmasına, sanığın tutukluk halinin devamına karar verildi.
Karara karşı temyiz yoluna başvurulabiliyor.
Temyiz istemini, Yargıtay Ceza Genel Kurulu görüşecek.
Esas hakkındaki mütalaada sanık Zeybel'in terör örgütü içinde yer aldığı, Askeri Yargıtayda örgüt amaçları doğrultusunda faaliyet yürüttüğü belirtilmişti.
Haluk Zeybel'in Askeri Yargıtay üyelikleri için yapılan seçimlerde örgüt mensuplarının seçilmesi için oy istediği ifade edilen mütalaada, sanığın sözde sıkıyönetim mahkemeleri görevlendirme listesinde "Askeri Yargıtay Başkanı" olarak görevlendirildiği kaydedilmişti.
Mütalaada, Zeybel'in ikametgahında yapılan aramada 1 dolarlık banknotların ele geçirildiği, bu banknotlardan birinin seri numarasının "FG" ile başladığı belirtilmişti.
ESKİ DANIŞTAY ÜYESİ HALİDE ESEN'E 6 YIL HAPİS
12 Şubat'ta ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen duruşmaya, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından ihraç edilen eski Rize Valisi Kasım Esen'in eşi ve eski Danıştay üyesi tutuksuz sanık Halide Esen ve avukatı katıldı.
Esas hakkındaki savunmasında suçlamaları kabul etmeyen Esen, örgüt üyesi olmadığını öne sürdü.
Sanık Esen ve avukatının savunmalarını tamamlaması üzerine duruşmaya karar için ara verildi.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi heyetinin oy birliğiyle aldığı karar, heyete başkanlık yapan Daire Üyesi Fevzi Yıldırım tarafından açıklandı.
Halide Esen'e, "FETÖ'ye üye olmak" suçundan, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 314/2. maddesi gereğince 5 yıl hapis cezası veren mahkeme heyeti, terör suçlarında cezanın yarı oranında artırılmasını öngören 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 5/1. maddesi uyarınca cezayı 7 yıl 6 aya çıkardı.
TCK'nin 62. maddesindeki indirimi uygulayarak sanığın cezasını 6 yıl 3 aya indiren mahkeme heyeti, Esen hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının da devamına hükmetti.
Bu karara karşı temyiz yolu açık bulunuyor. Temyize gidilmesi durumunda talebi, Yargıtay Ceza Genel Kurulu görüşecek.
AYM'DEN KURTOĞLU KUMPASI YARGISINA DAİR TARTIŞMA ÇIKARAN KARAR
Anayasa Mahkemesi (AYM), FETÖ’nün Hüseyin Kurtoğlu kumpasında rol alan eski Yargıtay üyelerinin “görev suçu” nedeniyle Yüce Divan’da yargılanmaları konusunda tartışmalı bir karara imza attı. Yüksek Mahkeme, “görevsizlik” kararı verdi.
13 Şubat'taki gelişmeye göre, FETÖ kumpasıyla önü kesilmek için mesnetsiz iddialarla hakkında dava açılan dönemin İstanbul İl Jandarma Komutanı Hüseyin Kurtoğlu’nun müştekisi olduğu eski Yargıtay üyeleri hakkında Yüce Divan’a açılan davada dikkat çekici bir gelişme yaşandı. Kurtoğlu hakkındaki mahkumiyet kararını o dönem onayan eski Yargıtay 14. Ceza Dairesi üyeleri Necati Meran, Mehmet Ali Demirezici ve Esabil Saylak, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ihraç edildi. İlk derece mahkemesi sıfatıyla FETÖ’nün yüksek yargı üyelerini yargılayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Meran ve Seylak’a 8 yıl 9 ay, Demirezici’ye ise 10 yıl hapis cezası verdi.
Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu ise Kurtoğlu kumpas davasının onanması yönünde görüş bildiren üç üye hakkında, “Görevi kötüye kullanma” suçu yönünden hazırladığı dava dosyasını ise Anayasa’nın 148. maddesine göre Yüce Divan sıfatıyla yargılama yapacak olan AYM’ye gönderdi.
Yüksek Mahkeme ise söz konusu davayla ilgili tartışmalı bir şekilde “görevsizlik” kararı verdi ve dosyanın Yargıtay’daki “FETÖ üyeliği” suçundan görülen davayla birleştirilmesine hükmetti. Karar, 7’ye karşı 9 üyenin oy çokluğuyla alındı. Kararda, sanıklar hakkında Yüce Divan’da açılan dava ile Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nde açılan dava arasında fiil yönünde bağlantılı olduğu ve davanın daha nitelikli suç olan “Silahlı terör örgütü üyeliği” suçuna bakan yüksek mahkemede görülme imkanının olduğu gerekçesiyle dosyaların Yargıtay’da birleştirilmesi gerektiği belirtildi.
Karara muhalif kalan üyelerden Burhan Üstün ve Muammer Topal’ın karşı oy yazısında ağır eleştiriler yer aldı. İki üye, AYM’nin, dosyaların “nitelikli suça ilişkin dava ile birleştirme” gerekçesiyle “görevsizlik” kararı veremeyeceğini belirtti. Üstün ve Topal, Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin birleştirmeye muvafakat vermesi ve olumlu görüş bildirmesi halinde dosyaların AYM’de birleşebileceğine dikkat çekti.
ESKİ YARGITAY ÜYESİ MUSTAFA AKKUŞ'UN 10 YIL HAPSİ ONANDI
14 Şubat'ta, daha önce ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince yargılanmış ve 10 yıl 3 ay 22 gün hapis cezası almış olan eski Yargıtay üyesi Mustafa Akkuş'un dosyası, temyiz üzerine Yargıtay Ceza Genel Kuruluna geldi. Kararı inceleyen Kurul, Akkuş hakkındaki hapis cezasını onadı.
Dava
Fetö'nün darbe girişiminin ardından meslekten ihraç edilen ve tutuklanan Mustafa Akkuş, ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince yargılanmıştı. Örgüt içinde yer aldığı, 2011'de örgüt talimatıyla Yargıtay üyeliğine seçildiği, sivil imamlarla bir araya geldiği ve FETÖ toplantılarına katıldığı belirtilen Akkuş, 25 Şubat 2019'daki karar duruşmasında "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 10 yıl 3 ay 22 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.
Paralel yapı-Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, HSYK üyelerine açılan davalar
Paralel yapı-08 Ekim (2017) 'Ankara 77 sanık Yüksek Yargı Yapılanması' soruşturması/fezlekesi (Yargıtay)
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(23 Şubat 2020, 08:59)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: