Ankara, Erzincan, Gaziantep, İzmir ve Kayseri'de görülen Fetö davalarında bazıları örgütte yönetici konumunda görev yapan 8 sanığa toplam 79 yıl hapis cezası verildi. Bazı davaların görülmesine ise devam edildi.
08.02.2020 17:24 Ankara, Erzincan, Gaziantep, İzmir ve Kayseri'de görülen Fetö davalarında bazıları örgütte yönetici konumunda görev yapan 8 sanığa toplam 79 yıl hapis cezası verildi. Bazı davaların görülmesine ise devam edildi.
İşte kronolojik sıralamaya göre o davalarda yaşananlar:
İzmir: Yargıtay, Gülen'in avukatına verilen 12 yıl hapis cezasını onadı
22 Ocak'ta Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in avukatı Feti Ün'e silahlı terör örgütü üyeliğinden verilen 12 yıl hapis cezasını onadı.
Davanın geçmişi
Ün, yargılandığı İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesince FETÖ üyeliğinden 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
İstinaf kanun yoluna başvurulmasının ardından İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, kararı hukuka uygun buldu.
Temyiz üzerine ise dosya Örgütsel toplantılara katılan, himmet veren, FETÖ'yle bağlantılı dernekte üyeliği bulunan, talimat üzerine Bank Asya'ya para yatıran, İzmir'deki örgüt avukatları yapılanmasının sorumlusu olan sanık hakkında verilen cezanın alt sınırdan uzaklaşılarak tayin edilmesinde isabetsizlik görülmediği belirtilen Dairenin kararında, yargılamadaki işlemlerin kanuna uygun yapıldığı, delillerin hukuka uygun elde edildiği, eylemlerin doğru nitelendirildiği de kaydedildi.
Teröristbaşı Gülen'in avukatlığını yaptığını kabul etmişti
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan Feti Ün, 11 Kasım 2016'da tutuklanmıştı. Ün'ün, terör örgütü elebaşı Gülen ile kapatılan Zaman gazetesinin basıldığı, kayyum atanan İzmir'deki Kule Matbaasının da avukatlığını yaptığı belirlenmişti.
Yargılama sürecinde hakkındaki suçlamaları reddeden Ün, bir dönem örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in avukatlığını yaptığını, bunu inkar etmediğini belirtmişti.
Erzincan: Ergenekon davası müştekisine 18 yıl hapis
Erzincan'daki Ergenekon davasının müştekisi Ahmet Demir, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyesi olmak, iftira ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak suçlarından 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.
24 Ocak'ta Erzincan 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, FETÖ soruşturması kapsamında tutuksuz yargılanan, kentteki Ergenekon davasının tek şikayetçisi Ahmet Demir ve diğer 5 sanık ile müştekilerden dönemin Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı, eski CHP Milletvekili İlhan Cihaner katılmadı. Duruşmada, taraf avukatları hazır bulundu.
Esas hakkındaki mütalaasını tekrar ettiğini belirten cumhuriyet savcısı, sanıklardan Ahmet Demir, Yasin Güllü ve Hüseyin Rıdvan Güllü'nün "yalancı tanıklık" yaparak mağdur ile müştekilerin gözaltına alınması ve tutuklanmasına neden olduğunu belirtti.
Savcı, bu kişilerin "silahlı terör örgütüne üye olmak", "yalan tanıklık" ve "kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" suçlarından cezalandırılmasını, diğer 3 sanık için de beraat kararı verilmesini talep etti.
Mütalaaya ilişkin beyanı sorulan Cihaner'in avukatı ise sanıklara ceza indirimi uygulanmaması ve alt sınırdan uzaklaşılarak ceza verilmesini istedi.
Kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Demir'i "silahlı terör örgütüne üye olmak"tan 10 yıl, "iftira"dan 2 yıl 6 ay, "kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak"tan 6 yıl 3 ay hapse mahkum etti.
Mahkeme heyeti, diğer 5 sanık yönünden beraat kararı verdi.
Olayın geçmişi
Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ/PDY'nin kentteki faaliyetlerinin deşifre edilmesine yönelik çalışmalar sonucu, 2009'da dönemin Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ile eski 3. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Saldıray Berk'in de aralarında bulunduğu 14 sanığın yargılandığı Ergenekon davasında "müşteki" sıfatıyla yalancı tanıklık yaptığı öne sürülen Ahmet Demir ve diğer 5 sanık hakkında dava açılmıştı.
İddianamede, sanıkların "FETÖ/PDY üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek", "yalancı gizli tanıklık yapmak" ve "kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" suçlarından da cezalandırılması istenmişti.
Gaziantep: Eski savcıya 7 yıl hapis, dosyaya giren MİT tırları bilgisi
Milli İstihbarat Teşkilatına (MİT) ait tırların Hatay Kırıkhan'da durdurulması sırasında o dönem özel yetkili savcı olan ve yargılandığı davada 17 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Özcan Şişman'ın, FETÖ'nün kripto haberleşme ağı ByLock'ta ekli örgüt mensuplarınca "tırcı özcan cs", "şişkebap", "özc" ve "mözcan" gibi isimlerle kaydedildiği belirlendi.
24 Ocak'ta Gaziantep 9. Ağır Ceza Mahkemesince, FETÖ/PDY'ye yönelik davada "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum edilen eski özel yetkili savcı İsmail Aytaç'ın dosyasındaki ByLock tespit ve değerlendirme tutanağında sanığın, programı 2014 Kasım ayından 2016 Ocak ayına kadar kullandığı belirtildi.
Aytaç'ın kullanıcı adının "ibrahim001", şifresinin "Adana2015" olduğu ve 8 kişinin programa ekli bulunduğu kaydedilen tutanakta, kullanıcılar arasında kendisiyle aynı dönemde Adana Adliyesinde görev yapan ve aynı suçtan 6 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum edilen eski savcı Mehmet Fatih Taş'ın, MİT tırlarının durdurulmasında aktif görev alan ve 17 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Özcan Şişman'ın da bulunduğu kaydedildi. Ayrıca, programda "Metin", "Rıdvan" ve "omr01" gibi kullanıcı adlarının da yer aldığı bildirildi.
Şişman'ın, programda "tırcı özcan cs", "şişkebap", "özc" ve "mözcan" gibi isimlerle kayıtlı bulunduğu belirtilen raporda, programı kullananların toplantı yeri ve saatini ayarladıkları, teknik takipte olabilecek "Mustafa" isimli kişinin sıkıntı yaşamayacağına ilişkin konuşma içeriklerine de yer verildi.
"FETÖ toplantılarında FBI'dan üst düzey katılım"
Tutanakta, 5 Ocak 2016'da kullanıcılara gönderilen, FETÖ'nün üst düzey yöneticilerinden firari sanık Şerif Ali Tekalan'ın ABD'deki toplantılarla ilgili FETÖ elebaşına bilgi verdiği belirtilen mailde ise şu ifadeler yer aldı:
"Vaizlik: Amerika genelinde yapılan otel programlarının genel olarak iyi geçtiği anlatıldı H.E'ye (FETÖ elebaşı Fetullah Gülen). Şerif Ali Tekalan abi söz aldı. Programlardan birkaçına FBI'dan üst düzey temsilcilerin konuşmacı olarak katıldığını belirtti."
FETÖ kumpası olduğu tescillenen MİT tırlarının durdurulması eyleminde aktif görev alan Şişman, yargılandığı davada "devletin gizli kalması gereken belgelerini temin etme" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından 17 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
Kayseri: Arama tarama mesulüne 8 yıl hapis
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Kayseri bölge arama tarama mesulü (ATM) olduğu iddiasıyla yargılandığı davada 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan İlker Duymaz'ın, örgüt üyelerinin ev ve iş yerlerinde yaptığı denetimlere ilişkin ByLock'tan verdiği bilgiler, eski Hava Kuvvetleri Komutanı ve Yüksek Askeri Şura üyesi Akın Öztürk'ün Kayseri'de Garnizon Komutanlığı yaptığı dönemde emir astsubayı olan emekli Ali Üstünel'in yargılandığı davanın iddianamesine girdi.
27 Ocak'ta İlker Duymaz'ın, Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesinde "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan yargılanarak beraat eden Ali Üstünel'in, aynı mahkemede "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" ve "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" suçlarından yeniden yargılandığı davanın iddianamesine giren örgütün mahrem imamları ile ByLock üzerinden yaptığı yazışmalar dikkati çekti.
Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, örgüt mensuplarının gizliliğe uymalarını sağlamak için iş yeri ve ikametlerinde denetimlerde bulunan, örgütsel materyallerin ortadan kaldırılması, gizlenmesi ve yok edilmesi görevlerini yapan kişinin örgütte ATM olarak tanımlandığı belirtildi.
İddianamede, 4. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan ve "ByLock kullanmadığını" öne sürdüğü davada 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan sanık Duymaz'ın, örgütün Kayseri yapılanmasında yer aldığı ve buraya bağlı Yozgat, Kırşehir, Nevşehir ve Sivas'a örgütsel faaliyet için seyahatler gerçekleştirdiği bilgisine yer verildi.
İddianamede, Duymaz'ın 2016'da ByLock'taki mahrem imamlar grubuna gönderdiği e-postalarda, aralarında örgütün firari il imamı, eski milletvekili ve iş insanları ile yargılanıp ceza alan ve beraat eden önemli isimlerin ev ve iş yerinde yaptığı kontrollere ilişkin bilgiler verdiği kaydedildi.
Sanığın, iddianamede yer alan ve ByLock'tan mahrem imamlara gönderdiği mesajları şöyle:
S.B. (örgütün firari il imamı) yurt dışında. Akif bey (mahrem imam), A.H'nin (yargılanıp hapis cezası aldı) evine baktım. İ.M'nin (firari iş insanı) 2 ay önce bağ evi ve iş yerine baktım. Ondan sonra da yurt dışına çıkmış.
Kerem bey (mahrem imam), A.T'nin (yargılanıp hapis cezası aldı) sadece evine baktım.
Akif bey, Y.K'nin (yargılanıp hapis cezası aldı) ikamet adresi İzmir gözüküyor. M.A'ya bakmadım. Ö.D'ye bakmadım, şu an irtibatı yokmuş.
Akif bey, Z.B'ye bakmadım. A.Ö'nün (firari eski milletvekili) sadece iş yerine baktım, evine Ferhat bey (mahrem imam) bakacakmış.
Akif bey, H.B'ye (yargılanıp hapis cezası aldı) bakmadım. A.R.G'ye bakmadım.
Kerem bey, Ş.Y. AKP'ye geçmiş, bize gelip gitmiyormuş. B.Ü'ye (yargılanıp hapis cezası aldı) bakmadım Kerem bey. Ali Üstünel'e bakmadım. Ş.A.T. (firari) yurt dışında. M.A.U. yurt dışında, sadece evine baktım. M.A. Ankara'da.
Akif bey, M.K, M.F'nin (yargılanıp hapis cezası aldı) ev ve iş yerine baktım. M.A. eski mütevelli, A.H. üzerinden ulaşılacak. K.B.Ö'ye bakmadım.
Akif bey, R.Y'ye bakmadım, sıkıntılı bir adammış. E.K'nin (yargılanıp hapis cezası aldı) sadece bir iş yerine baktım. Kerem bey, Ş.K'ye bakmadım.
Ankara: Şok mangasını inkar edip mağdur öğrencileri suçladı
FETÖ'nün talimatları doğrultusunda örgütten olmayan askeri öğrencileri "şok mangası" uygulamasına tabi tuttuğu öne sürülen eski üsteğmen Ayhan Yeşilkaya'nın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan yargılanmasına devam edildi.
28 Ocak'ta Ankara 27. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya Kahramanmaraş'ta tutuklu bulunan Yeşilkaya, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı. Sanık avukatı da duruşma salonunda hazır bulundu.
Atılı suçlamayı reddeden Yeşilkaya, çelişkilerle dolu olduğunu öne sürdüğü hakkındaki tanık beyanına itibar edilmemesini istedi.
Kara Harp Okulunda kısa bir dönem görev yaptığını ifade eden Yeşilkaya, üstlerinden aldığı emrin dışına çıkmadığını, tüm öğrencilere eşit davrandığını öne sürdü.
Öğrencilere şok mangası uygulamasının mümkün olmadığını savunan Yeşilkaya, Kara Harp Okulunda zor bir eğitim verildiğini, buradaki işleyişi bilmeyen ve eğitime uyum sağlayamayan öğrencilerin kendilerini suçladığını iddia etti.
Şikayetçi öğrencilerin özlük dosyalarının dosyaya kazandırılmasını isteyen Yeşilkaya, tahliye talebinde bulundu.
Sanık avukatı da müvekkilinin tahliyesini istedi.
Beyanların ardından ara karar açıklayan mahkeme, sanığın tutukluluk halinin devamına hükmedip duruşmayı 16 Nisan'a bıraktı.
Kara Harp Okulundan bir grup öğrenci, FETÖ mensubu subayların, örgütle bağlantısı bulunmayan öğrencileri "şok mangası" adı verilen özel gruplara aldığını, burada şiddete maruz kalan öğrencilerin okulu bırakmaya zorlandığını sürerek şikayetçi olmuştu.
Ankara: Örgüt üyelerini yurt dışına kaçıran mahrem imama 11 yıl hapis
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) "yargı mahrem imamı" olduğu ve örgüt üyelerinin yurt dışına kaçışlarında yardım ettiği iddiasıyla yargılanan Levent Özgüzel, 11 yıl 6 ay 22 gün hapse mahkum edildi.
29 Ocak'ta Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın karar duruşmasında tutuklu sanık Özgüzel ve avukatı hazır bulundu.
Esas hakkındaki savunmasını yapan Özgüzel, FETÖ üyesi olmadığını savunarak örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock'u kullanmadığını savundu.
Özgüzel, ByLock üzerinden aralarında İzmir Askeri Casusluk davası savcısı Zafer Kılınç'ın da bulunduğu yargı mensupları ile irtibatlı olduğu iddiasını reddetti ve adı geçen hakim ve savcıları tanımadığını dile getirdi.
ByLock mesajı olduğu iddia edilen yazışmalarının arkadaşları ile yaptığı WhatsApp yazışmaları olduğunu ileri süren Özgüzel, darbe girişiminden birkaç ay önce program üzerinden, "Abi demiş ki 'ben askerler ile konuştum, biz darbe yapacağız, ortamın biraz daha hazır olması gerek. Bana söz verdiler' demiş." şeklindeki mesajlaşmanın kendisine ait olmadığını, darbeyi önceden bilmediğini savundu.
FETÖ'nün "yargı mahrem imamı" olmadığını savunan Özgüzel, örgüt üyelerinin yurt dışına kaçışlarına yardım ettiği suçlamasının doğruyu yansıtmadığını öne sürdü.
Sanık Özgüzel, üzerine atılı suçları işlemediğini ifade etti.
Müzakerenin ardından mahkeme heyetinin oy birliği ile aldığı kararı açıklayan Mahkeme Başkanı Muhammed Karaca, Özgüzel'e, "FETÖ üyeliği" suçundan 11 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verildiğini ve tutukluluk halinin devamına hükmedildiğini söyledi.
Ankara: Eski Paris Askeri Ataşesi Emin Ali Ulaş'a 15 yıl hapis talebi
Eski Paris Askeri Ataşesi Emin Ali Ulaş'ın, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik yürütülen soruşturmalar kapsamında yargılandığı davada "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 15 yıla kadar hapsi istendi.
29 Ocak'ta Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz sanık Ulaş ve avukatı katıldı. Dava dosyasına gelen evrakın okunmasının ardından söz alan duruşma savcısı esasa ilişkin mütalaasını açıkladı.
Sanığın, örgütün mahrem imamlarıyla irtibatı bulunduğunu aktaran savcı, Emin Ali Ulaş'ın örgüt imamları tarafından sabit telefonlardan da arandığının belirlendiğini bildirdi.
Ulaş hakkındaki tanık beyanlarına da değinen savcı, sanığın üzerine atılı, silahlı terör örgütüne üye olma suçundan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.
Mütalaayı kabul etmediklerini bildiren Emin Ali Ulaş ve avukatı, savunma hazırlamak üzere ek süre istedi.
Beyanların ardından ara karar açıklayan mahkeme, sanık hakkındaki adli kontrol kararının devamına hükmedip savunma için ek süre vererek duruşmayı 6 Mayıs'a erteledi.
Kayseri: Eyalet mezun mesulüne 7 yıl hapis
Kayseri'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 'Eyalet mezun mesulü' olduğu iddiasıyla tutuklu yargılanan sanığa, 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
30 Ocak'ta Kayseri Adalet Sarayı 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, 'Serhat Dursun' kod adını kullandığı iddia edilen tutuklu sanık A.B. ve avukatı hazır bulundu.
Tanık beyanlarının okunduğu mahkemede üzerine atılı suçu kabul etmeyen A.B., tahliyesini ve beraatını talep etti.
Mahkeme heyeti yapılan yargılama sonucunda A.B.'ye 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası vererek, tutukluluk halinin devamına hükmetti.
Ankara: Mahrem polis imamına 8 yıl hapis
Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) emniyet mahrem imamına "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi.
3 Şubat'ta Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesindeki karar duruşmasına mühendis olan sanık Salih Sağ ile avukatı katıldı.
Sanık Sağ'a savcının geçen celse açıkladığı esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapması için söz verildi.
Hakkındaki suçlamaları reddeden sanık Sağ, beraat talebinde bulundu.
Sanıktan sonra söz alan avukatı, FETÖ'nün kriptolu haberleşme programı ByLock'un hukuka uygun bir delil olmadığını iddia etti.
Ayrıca müvekkilinin ByLock'u örgütsel kasıtla indirdiğini gösteren bir delil bulunmadığını savunan avukat, dosyadaki tutanaklarda mesaj içeriğinin olmadığını öne sürdü.
Sanık avukatı, "Garson" kod adlı itirafçı imam tarafından verilen SD kartın da sanık aleyhine delil olarak kullanılamayacağını, kartın kim tarafından oluşturulduğunun belli olmadığını iddia etti.
Son sözleri sorulan sanık Sağ, "Beraatimi talep ediyorum." dedi.
Müzakerenin ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanığı "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı.
Ankara: Zabıt katiplerinden sorumlu bayan sanığa 8 yıl hapis
Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) davasında yargılanan Ankara'da zabıt katiplerinden sorumlu olduğu belirlenen Ayşe Çelik, 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.
6 Şubat'ta Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasına sanık Çelik ve avukatı katıldı.
Savcının önceki celse sunduğu esasa ilişkin mütalaasına karşı savunma yapması için söz verilen Çelik, isnat edilen suçlamaların somut delilere dayanmadığını öne sürdü.
ByLock kullanıcısı olduğuna ilişkin dava dosyasındaki tespitleri kabul etmeyen Çelik, suçsuz olduğunu savunarak beraatini istedi.
Sanık avukatının da savunma yapmasının ardından Mahkeme Başkanı Muhammet Karaca, mahkeme heyetinin kararını açıkladı.
"Silahlı terör örgütüne üyelik" suçundan 8 yıl 9 ay hapsi cezası verilen Çelik, hükümle birlikte tutuklandı.
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(08 Şubat 2020, 17:24), son güncel.: (09 Şubat 2020, 08:28)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: