Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndaki eylemlere ilişkin, aralarında eski alay komutanları Muhsin Kutsi Barış ve Muhammet Tanju Poshor'un da bulunduğu 521 kişinin yargılandığı davaya devam edildi.
04.01.2020 11:06 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndaki eylemlere ilişkin, aralarında eski alay komutanları Muhsin Kutsi Barış ve Muhammet Tanju Poshor'un da bulunduğu 521 kişinin yargılandığı davaya devam edildi.
23.12.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.
Tanık sıfatıyla dinlenen Abdulsamet Ç, 15 Temmuz'da onbaşı rütbesiyle Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'nda vatani görevini yaptığını, darbe girişiminden kısa süre önce alay komutanının emriyle tatbikat yapılacağının söylendiğini ancak ne zaman ve ne şekilde olacağına dair bilgi verilmediğini dile getirdi.
Olay günü akşam saatlerinde Güvenlik Harekat Merkezinde bulunduğu sırada alarm verildiğini belirten Abdulsamet Ç, bir süre sonra eski binbaşı Haydar Aktaş'ın buraya geldiğini ve telsizden 'Türk Silahlı Kuvvetleri yönetime el koydu.' açıklamasını yaptığını kaydetti.
Aktaş'ın sürekli telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini ve 'Alay komutanının emri.' diyerek çeşitli emirler verdiğini kaydeden Abdulsamet Ç, bir süre sonra Güvenlik Harekat Merkezinde bulunan kendisinin de arasında bulunduğu erlerin sığınağa alındığını anlattı.
Sabah saatlerine kadar sığınakta beklediklerini beyan eden Abdulsamet Ç, buradan çıkarıldıklarında darbe girişimine yönelik faaliyetlerin sonlanmış olduğunu ifade etti.
- 'Kaçmak istediğini anladık'
Tanık Batın Ç, olay tarihinde Muhafız Alayı'nda vatani görevini yaptığını ve eski kurmay albay Barış'ın haberci erlerinden biri olduğunu dile getirdi.
Darbe teşebbüsünden önce tatbikat yapılacağından bahsedildiğini anlatan Batın Ç, olay günü alayın eski komutanlarından Tanju Poshor ile bazı rütbelilerin Muhsin Kutsi Barış ile toplantı yaptığını, bir süre sonra Poshor'un yanına bir tim alarak dışarı çıktığını, ilerleyen saatlerde de darbe girişiminden haberdar olduğunu söyledi.
İlerleyen saatlerde yarbaylar İlker Yazır ile Ahmet Hatip'in karargaha geldiğini ve Barış'a karşı çıktıklarını bildiren Batın Ç, yaşananları şu sözlerle anlattı:
'Komutan bizden makam aracının ve çantasının hazır olmasını istedi. Kaçmak istediğini anladık. Bir süre sonra Barış, Yazır ve Hatip makama geldi. Yazır ve Hatip komutana karşı çıktılar, sert çıktılar. Barış, 'Sizin bilmediğiniz şeyler var.' dedi. O süre zarfında Barış dışarı çıkamadı, makamda kaldı. Sabah saatlerinde de kışlaya polisler geldi, sonrasında da Barış'ı aldılar gittiler.'
- 'Neredeyse her akşam toplantı yaparlardı'
Batın Ç'nin beyanlarının ardından çapraz sorgusuna geçildi.
15 Temmuz'dan önce darbeye ilişkin olabileceğini düşündüğü bir şey yaşayıp yaşamadığı sorulan Batın Ç, darbe girişiminden önce Barış'ın TRT'ye giderek telsizlerin çekim gücünü test etmelerini istediğini ifade etti.
Batın Ç, darbe girişiminden önce Barış'ın başkaları ile toplantı yapıp yapmadığı sorusu üzerine, 'Cumhurbaşkanı Başyaveri Ali Yazıcı, sık sık bizim karargaha gelirdi. Neredeyse her akşam toplantı yaparlardı.' dedi.
141 kez ağırlaştırılmış müebbet
Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı darbe davasının sanıklarından olan eski alay komutanı Barış, darbenin planlayıcıları ve yöneticileri arasında olduğu gerekçesiyle Genelkurmay çatı davasında da yargılanmıştı.
Ankara 17'nci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve 20 Haziran'da karara bağlanan davada Barış, 'anayasayı ihlal' ve 'Cumhurbaşkanına suikast' suçlarından birer, 139 kişiye yönelik 'kasten öldürmek' suçundan da 139 kez olmak üzere toplam 141 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.
24.12.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada, tanık beyanları alındı.
Olay tarihinde Muhafız Alayı Komutanlığında vatani görevini yapan M.Ç, darbe girişimi sırasında Çankaya lojman bölgesinde nöbette olduğunu söyledi.
İlerleyen saatlerde komutanın talimatıyla yaklaşık 40 kişilik bir grupla 1 No'lu nizamiyeye geçtiklerini belirten M.Ç, sabah saatlerine kadar burada nöbet tuttuklarını ifade etti.
Bu sürede aralarında sanıkların da yer aldığı Muhafız Alayı Komutanlığı personelinin bulunduğu bölgeye geldiğini belirten M.Ç, 'Gelenlerle konuşmadık ancak konuşulanları duyuyorduk. Duyabildiklerimizden darbe girişimi olduğunu anladık.' dedi.
Tanık H.D. de 15 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Başyaverlik'te vatani görevini yaptığını, burada sanık eski Başyaver Ali Yazıcı'nın habercisi olduğunu anlattı.
Darbe girişiminden bir hafta önce karargahta tatbikat yapılacağı söylentilerinin olduğunu aktaran H.D, '15 Temmuz sabahı Ali Yazıcı erken saatlerde karargaha geldi. Yaklaşık bir saat sonra alaydan yürüyerek uzaklaştı. İki saat sonra geri gelen Yazıcı bir süre bekledikten sonra buradan ayrıldı. Yanılmıyorsam Antalya'ya gidecekti. Akşam saatlerinde yani darbe girişimi olduğu esnada erler sığınağa götürüldü ve sabah saatlerine kadar burada tutuldu.' diye konuştu.
Tanık Yarbay İsmail Terzi ise olay tarihinde binbaşı rütbesiyle jandarma yaver olarak Muhafız Alayı Komutanlığında görev yaptığını belirtti.
Darbe girişimi sırasında İzmir'deki ailesinin yanında olduğunu belirten Terzi, askeri hareketlilik üzerine Ankara'daki komutanlarını arayarak darbe karşıtı tavrını gösterdiğini kaydetti.
Duruşmaya 26 Aralık'ta devam edilecek.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-08 Mayıs (2017) 'Ankara 521 sanık (ilk 534) Darbe/Cumhurb. Muhafız Alayı' davası
(04 Ocak 2020, 11:06)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: