Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığındaki (KKK) eylemlerle ilgili 142 kişinin yargılanmasına devam edildi.
13.07.2019 13:33 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığındaki (KKK) eylemlerle ilgili 142 kişinin yargılanmasına devam edildi.
27.06.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya tanıklar, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.
Tanık beyanlarının alındığı duruşmada dinlenen eski astsubay Bülent B, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra meslekten ihraç edildiğini ve FETÖ üyeliği suçlamasıyla yargılamasına devam edildiğini söyledi.
FETÖ yapılanması ile Adana'da tanıştığını, Erzincan'da görevlendirilmesinden sonra burada da örgüt bağının sürdüğünü anlatan Bülent B, "sohbet" adı verilen örgüt toplantılarına katılanlardan birinin de sanık eski astsubay Mustafa Kundakçı olduğunu söyledi.
- FETÖ, üyelerinden maaş promosyonu toplamış
Tanık Hakan H, 15 Temmuz'dan sonra FETÖ üyeliği suçlamasıyla yargılandığını ve etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanarak hakkındaki hapis cezasının ertelendiğini anlattı.
Sanık Mustafa Serhat Akdolu'yu tanıdığını belirten Hakan H, Gelibolu'ya tayininin çıkmasından sonra bir süre ev bulamadığını, örgütte "Metin" kod adıyla tanıdığı kişinin kendisini Akdolu ile tanıştırarak onun evinde kalmasını sağladığını kaydetti.
Belirli aralıklarla eve gelen Metin'in sohbet verdiğini belirten Hakan H, Akdolu'nun FETÖ'nün yaşam tarzına çok uygun biri olmadığını ve örgüte sıcak bakmadığını ifade etti.
Metin'in, maaşının bir bölümünü "himmet" olarak istediğini ancak kendisinin vermediğini ileri süren Hakan H, sanık Akdolu'nun örgüte para yardımı yapıp yapmadığını da bilmediğini beyan etti.
Tanık Hakan H, "Metin" kod adlı sözde FETÖ imamının, banka tarafından müşterilerine verilen maaş promosyonunu dahi örgüt adına istediğini söyledi.
Davanın görülmesine 1 Temmuz Pazartesi günü devam edilecek.
01.07.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, tanıklar, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.
Tanık sıfatıyla dinlenen Emre K, 15 Temmuz'da Kara Kuvvetleri Komutanlığı karargahında bölük komutanı olarak görev yaptığını dile getirdi.
Darbe teşebbüsü öncesi karargahta darbeye hazırlık mahiyetinde bir durumla karşılaşmadığını anlatan Emre K, olay günü rutin mesainin bitiminden sonra kışladan ayrıldığını belirtti.
Akşam saatlerinde basında çıkan haberler üzerine darbeden haberdar olduğunu anlatan Emre K, aradığı amirlerinden birisinin kışlaya gittiğini ancak içeri alınmadığını söylemesi üzerine ertesi gün nöbet saatine kadar kışlaya gitmediğini beyan etti.
Tanık Emre K, mesaiye başladıktan sonra bölüğünde yaptığı incelemede ise herhangi bir malzeme eksikliğine rastlamadığını aktardı.
Tanık Ayhan B, 11 Temmuz 2016'da Kara Kuvvetleri Lojistik Başkanlığında icra subayı olarak göreve başladığını, görevi devraldığı kişinin de sanık eski binbaşı Yener Akbaba olduğunu dile getirdi.
Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz günü saat 19.30 sularında mesaiden ayrılarak evine gittiğini belirten Ayhan B, saat 22.00 sularında televizyonda gördükleri üzerine karargahı ve makam odasını aradığını ancak cevap verilmediğini bildirdi.
Lojistik komutanının emriyle ertesi gün mesaiye gittiğini, odasının kapısının kırılmış ve girilmemesi için önlem alınmış olduğunu gördüğünü aktaran Ayhan B, görevi devraldığı sanık Akbaba'nın gözaltına alındığını öğrendiğini kaydetti.
Diğer tanıkların da dinlenilmesinin ardından duruşma yarına bırakıldı.
02.07.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, tanıklar, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.
Tanık sıfatıyla ifade veren astsubay Can K, 15 Temmuz'da KKK Destek Kıtalar Komutanlığı Lojistik Başkanı Tümgeneral Mehmet Özoğlu'nun emir astsubayı olarak görevli olduğunu beyan etti. Olay günü, mesainin ardından evine geçtiğini, TRT'de okunan darbe bildirisinin ardından Özoğlu'nu aradığını anlatan Can K, verilen emir doğrultusunda darbe girişimi sırasında evinde beklediğini, ertesi gün mesaisine devam ettiğini bildirdi.
Tanık astsubay Cumhur A, 15 Temmuz'da mesai bitiminin ardından ailesiyle birlikte Polatlı'ya gittiğini, burada katıldığı bir düğünde telefonundan baktığı internet haber sitelerindeki haberler üzerine askeri hareketlilikten haberdar olduğunu anlattı. Sabah saatlerine kadar amirlerinden ve mesai arkadaşlarından bilgi alamadığını ve kimseye ulaşamadığını belirten Cumhur A, ertesi gün görevli olduğu birlikten aranarak mesaiye çağrıldığını, olaylara ilişkin başka bilgisinin olmadığını söyledi.
Tanık astsubay Ziya P, 14 ve 16 Temmuz'da Destek Kıtaları Komutanlığında nöbetçi astsubay olarak görevli olduğunu, bu nedenle 15 Temmuz'da evinde bulunduğunu aktardı.
Basından takip ettiği haberler üzerine darbe girişiminden haberdar olduğunu bildiren Ziya P, 16 Temmuz 00.30 sularında aradığı astsubay Mustafa Kaya'nın kendisine grup komutanının tutuklandığını söylediğini, KKK Karargahı'nda darbeye yönelik eylemlere ilişkin ise aralarında bir konuşma geçmediğini beyan etti.
Diğer tanıklar Ahmet A, Burak S, Cumhur C, Cengiz A. ve Selçuk G'nin de beyanlarının alınmasının ardından duruşma yarına ertelendi.
03.07.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, tanıklar, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.
Olay tarihinde üsteğmen rütbesiyle İzmir'de eğitim gördüğünü beyan eden tanık Baran A, 15 Temmuz'dan sonra hakkında ankesörlü telefon soruşturması kapsamında dava açıldığını ve yargılamasının sürdüğünü dile getirdi.
FETÖ yapılanmasıyla 2002'de ders çalışma amacıyla gittiği örgüt evlerinde tanıştığını, buradan tanıdığı kişilerden birinin de sanık eski astsubay Mustafa Serhat Akdolu olduğunu belirten Baran A, örgüt kapsamında kendisiyle ilgilenen kişilerin "Şafak" ve "İlker" isimlerini kullandıklarını ifade etti.
Akdolu'nun "Yavuz" kod adını kullandığını, kendisine de kod isim verildiğini söyleyen Baran A, adı geçen örgüt üyelerinin kendilerine askeri okullara girmeleri yönünde telkinde bulunduklarını ve "Bizden bir kişi askeri okullara girmiş olursa din düşmanlarından biri bu okula girememiş olacak." dediklerini dile getirdi.
Baran A, askeri okullara giriş mülakatları öncesi FETÖ üyelerinin kendisine bazı tavsiyelerde bulunduğunu, kendisinin subaylık, sanık Akdolu'nun astsubaylık sınavlarını kazanmasından sonra örgüt talimatıyla iletişimi kestiklerini beyan etti.
Tatbikat bahanesiyle göreve devam etmişler
Tanık binbaşı Levent G, 15 Temmuz'dan yaklaşık 20 gün önce Kara Kuvvetleri Komutanlığı Özel Kalem Müdürlüğünde görevlendirildiğini, amirlerinden birinin de sanık eski albay Nuh Altınsoy olduğunu söyledi.
15 Temmuz öncesi darbe girişimine yönelik bilgisinin bulunmadığını belirten Levent G, girişimin olduğu gün kurumdan ayrılacağı sırada aynı kısımda görev yapan bir astsubaya çıkıp çıkmayacağını sorduğunu, astsubayın da tatbikat yapılacağını, göreve devam edeceğini söylediğini bildirdi.
Levent G, kendisinin işi olmadığından kışladan ayrılmak için nizamiye bölgesine gittiğinde isimlikleri sökülmüş halde tanımadığı bazı askeri personeli gördüğünü ve bu kişilerce çıkışına bir süre izin verilmediğini anlattı.
Nizamiye bölgesinde yaklaşık bir saat bekletildikten sonra çıkışına izin verildiğini dile getiren Levent G, bu sırada F-16'ların uçuş yaptığını, yaşananların sebebini öğrendikten sonra da sabah saatlerine kadar güvenli bir yerde beklediğini söyledi.
Davanın görülmesine yarın devam edilecek.
04.07.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, tanıklar, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.
Tanık sıfatıyla dinlenen Cihan D, olay tarihinde KKK'de er olarak vatani görevini yerine getirdiğini, akşam verilen emirle içtima alanına toplandıklarını aktardı.
İçtimada sanık eski albay Hasan Yılmaz'ın darbe açıklaması yaptığını bildiren Cihan D, "Albay Hasan Yılmaz gelerek Kara Kuvvetleri Komutanlığına el koyduğunu söyledi. Bunun sonunda ölüm olduğunu söyledi. 'Allah yardımcımız olsun.' dedi. 'Erlere silah verin dışarı çıkartın.' dedi. Bunun üzerine binbaşı İhsan Bozkurt, 'Bunlar yeni asker.' diyerek karşı çıktı. Yeni asker filan da değildik. Sonrasında helikopterler filan gelmeye başladı. Ardından koğuşlar bölgesine geçtik, sabaha kadar bekledik. O gece kışlada daha önce görmediğim bir sürü komutan gördüm." diye konuştu.
Tanık Cihan D, sabah saatlerinde darbecilerin başarısız olduklarının anlaşılmasından sonra karargahtan ayrıldıklarını ve kışla emniyetinin sağlandığını belirtti.
Darbeciler silahlığın kapısını kırarak silah almış
Tanık er Aydın B, saat 22.30 sularında içtima yapılacağının ilan edilmesi üzerine buraya gittiğini, bu sırada havada savaş uçaklarını ve helikopterleri gördüğünü bildirdi.
İçtimada askerlere konuşan rütbesini ve ismini bilmediği bir askerin "ülke yönetimine el konulduğu" yönündeki açıklamalarını duyduğunu aktaran Aydın B, içtima sonrası bir uzman çavuş tarafından yemekhaneye götürüldüklerini ve burada bekletildiklerini söyledi.
Darbenin bastırılmasının ardından daha önceden planlanan nöbetine gitmek için silahlığa gittiğinde üzerine zimmetli olan silahını yerinde bulamadığını anlatan Aydın B, silahlığın kapısının kırılmış halde olduğunu ve çok sayıda silahın da yerinde olmadığını kaydetti.
Davanın görülmesine yarın devam edilecek.
08.07.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, tanıklar, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.
Tanık sıfatıyla dinlenen Ahmet U, 15 Temmuz'da KKK'de üsteğmen rütbesiyle ikmal subayı olarak görevli olduğunu dile getirdi.
Olay tarihinde evinde bulunduğu sırada savaş uçaklarının alçak uçuş yaptığını gördüğünü beyan eden Ahmet U, televizyonu açarak neler olduğunu öğrenmek istediğinde darbe girişiminden haberdar olduğunu ifade etti.
Darbe girişimi süresince evinde beklediğini, ertesi gün nöbeti olduğu için KKK kışlasına gittiğini anlatan Ahmet U, kendi bölüğünde görev yapan erlerden yaşananlara ilişkin bilgi aldığını belirtti.
Mesaisine başlamasından sonra isimlikleri sökülmüş ve silahlı halde bir astsubay ile bir binbaşının kendisine kim olduğunu sorduğunu anlatan Ahmet U, nöbetçi heyetinden olduğunu söylemesi üzerine her iki kişinin de "Biz kendi nöbetçi heyetimizi oluşturduk, istersen gidebilirsin." cevabını verdiklerini kaydetti.
Bu kişilerin darbeci olabileceklerini düşündüğünü ve kışladan ayrıldığını belirten Ahmet U, yaklaşık bir saat sonra darbecilerin KKK karargahından ayrıldığını öğrenmesi üzerine kışlaya dönerek görevine devam ettiğini bildirdi.
"Darbecilere müdahale için hazır ol"
Tanık Murat E, 15 Temmuz'da mesai bitiminden sonra KKK'den ayrıldığını, akşam saatlerinde basından darbe girişimi olduğunu öğrendiğini bildirdi.
Darbe girişimi sırasında bölük komutanının emriyle evinde kalmaya devam ettiğini anlatan Murat E, bölük komutanının başka rütbeli personelin emirlerinin dinlenilmemesi yönündeki talimatını da bölüğün diğer personeline aktardığını ifade etti.
Bölük komutanın kendisine, "Gerekirse darbecilere müdahale için hazır ol." talimatı verdiğini bildiren Murat E, darbe girişiminin bastırılmasından sonra bir erin darbeciler tarafından helikopterlere mühimmat yüklenmesinde kullanıldığını öğrendiğini dile getirdi.
Sanık eski tuğgeneralden reddi hakim talebi
Tanık beyanlarının ardından söz alan sanık eski tuğgeneral Adem Boduroğlu, daha önce dinlenmesini talep ettiği bazı kişilerin tanık sıfatıyla dinlenilmediğini ve adil yargılama hakkının ihlal edildiğini iddia ederek reddi hakim talebinde bulundu.
Talep hakkında görüşü sorulan duruşma savcısı, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 31. Maddesi gereğince reddi hakim talebinin geri çevrilmesi gerektiğini belirtti.
Müzakerenin ardından mahkeme heyeti, savcılık mütalaasına uygun şekilde talebin geri çevrilmesini kararlaştırdı.
Davanın görülmesine yarın devam edilecek.
10.07.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.
Duruşmada, tanık sıfatıyla dinlenen er Emre Ç, 15 Temmuz akşamı alay içtiması yapıldığını, içtimada bir albayın darbe yapıldığını ve emir komutanın kendisinde olduğunu söylediğini bildirdi.
İçtimadan sonra Özbek garajı denilen yerde bekletildiklerini ifade eden Emre Ç, bir süre sonra helikopterlerden Genelkurmay çevresine ateş açıldığını, cephanelik bölgesinden de kapının kırılmaya çalışıldığını duyduğunu anlattı.
Emre Ç, olay gününde planlanmış bir nöbetinin olmadığını ancak gece saatlerinde kendisinin de nöbet tuttuğunu, darbeci bir yarbayın nöbet esnasında yanına gelerek, "Birazdan polisler buraya gelecek. Biz karşılık verirsek sen de devamını getir." dediğini kaydetti.
Nöbetinin ilerleyen saatlerinde nöbet kulübelerine su dağıtmaya gelen erlerden birinin uyarısıyla koğuşuna döndüğünü aktaran Emre Ç, "Su dağıtmaya gelen er F.F. bana yaklaşarak, 'Bölük komutanının emri, nöbet kulübesini boşalt. Birazdan buraya polisler gelirse, (darbeciler) bizi polisle çatıştıracaklar.' dedi. Ben de zaten bölük komutanımızın emriyle hareket etmeyi planlamıştım. Uzun süredir nöbet tuttuğumu, revire gitmek istediğimi söyleyerek koğuşlar bölgesine gittim." ifadesini kullandı.
Tanık Emre Ç, darbe girişiminin bastırılmasından sonra polislere ateş etmesi yönünde kendisine telkinde bulunan yarbayı teşhis ederek, gözaltına alınmasını sağladığını beyan etti.
Darbeciler erlerin silahlarını toplamış
Tanık er Erhan G. ise 15 Temmuz akşamı Kara Kuvvetleri Komutanlığında kışla nöbetçisi olduğunu, nöbetin sonlarına doğru F-16'ların uçuş yapmaya başladığını ifade etti.
Nöbet görevini devrettikten sonra bölük binasına giderken darbeciler tarafından silahlarının alındığını ve içtima bölgesine götürüldüklerini anlatan Erhan G, bölük komutanı Ümit Ağaçlı tarafından, tanımadıkları rütbelilerin emirlerine uymamaları yönünde talimat verildiğini, sabah saatlerinde de kışla emniyetinin sağlandığını dile getirdi.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-10 Nisan (2017) 'Ankara 142 sanık (ilk 150) Darbe/Kara Kuvvetleri Kom.' davası
(13 Temmuz 2019, 13:33)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: