İstanbul, Ankara, Adana, Gaziantep, Kayseri, Malatya ve Şanlıurfa'da görülen az sanıklı Fetö davalarında toplam 12 sanığa örgütteki konumları göz önüne alınarak 6-11'er yıl arası hapis cezaları verildi. Devam etmekte olan ve öne çıkan bazı Fetö davalarında ise savcılar esas hakkındaki mütalaalarını mahkemeye sundular.
30.06.2019 13:41 İstanbul, Ankara, Adana, Gaziantep, Kayseri, Malatya ve Şanlıurfa'da görülen az sanıklı Fetö davalarında toplam 12 sanığa örgütteki konumları göz önüne alınarak 6-11'er yıl arası hapis cezaları verildi. Devam etmekte olan ve öne çıkan bazı Fetö davalarında ise savcılar esas hakkındaki mütalaalarını mahkemeye sundular. Sonuçlanan ve devam eden bu davalar kronolojik sıralama ile şu şekilde:
İSTANBUL: KADIN YAPILANMASI ÜYESİNE 8 YIL HAPİS
İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) İstanbul'daki "kadın yapılanması"na yönelik soruşturma kapsamında yargılanan sanık Fidan Yılmaz'a, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi.
18 Haziran'da İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Fidan Yılmaz ve avukatı katıldı.
Duruşmada son savunmasını yapan sanık Yılmaz, hakkındaki tüm suçlamaları reddederek, "Örgüt yöneticisi olsam kaçardım. Örgüt mensupları kendilerini kurtarmak için benim üzerime suçu attılar. Çalıştığım okulda (kapatılan Fatih Koleji) tanınan biriyim. Yaşımdan kaynaklı olarak bana saygı duyarlardı. Çocuklarımdan uzağım, tahliyemi talep ediyorum." dedi.
Sanık avukatının son beyanlarının alınmasının ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı.
Yılmaz hakkında "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan dava açıldığını ancak elde edilen deliller doğrultusunda sanığın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçunu işlediğini belirten heyet, sanığa bu suçtan 8 yıl 9 ay hapis cezası verdi.
Mahkeme, sanığın tutukluluk halinin devamını da kararlaştırdı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazırlanan iddianamede, FETÖ'nün İstanbul'daki kadın yapılanmasına ilişkin 2018 yılında düzenlenen operasyonda gözaltına alınan ve çıkarıldığı hakimlikçe tutuklanan Fidan Yılmaz'ın, "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyordu.
GAZİANTEP: SAVCIYA 7 YIL HAPİS
Gaziantep'te, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik davada, eski cumhuriyet savcısı 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
18 Haziran'da Gaziantep 7. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz sanık Mehmet Murat Yardımcı katılmazken, avukatı hazır bulundu.
Sanığın suçsuz olduğunu ve herhangi bir terör örgütüyle bağlantısının bulunmadığını öne süren sanık avukatı, Yardımcı'nın beraatini talep etti.
Duruşma savcısı, sanığın ByLock kullandığını ve 10 bin 155 kez giriş yaptığını, örgüt evinde kaldığını, sohbet toplantılarına katıldığını ve örgütün yargı yapılanmasında 92 bin sicilli örgüt mensubu hakim savcıların "devre sorumlusu" olduğunu belirterek cezalandırılmasını talep etti.
Mahkeme heyeti, sanık Yardımcı'ya "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası vererek yurt dışına çıkış yasağının devamına hükmetti.
KAYSERİ: POLİS MEMURUNA 7 YIL HAPİS
Kayseri'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında yargılanan polis memuruna 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
18 Haziran'da Kayseri 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada tutuksuz sanık polis memuru Serdar G. ve avukatı hazır bulundu.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında ele geçirilen ve örgütün mahrem yapılanmasının yer aldığı kodlu listede ismi bulunduğu belirtilen sanık, hakkındaki suçlamaları reddetti.
Örgütün sohbetlerine dini amaçlı katıldığını anlatan Serdar G, örgüt üyesi olmadığını savunarak beraatini istedi.
Mahkeme heyeti, sanığa "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi.
Örgüte yardım etmek suçundan yargılanan sanıklara beraat
4. Ağır Ceza Mahkemesinde ayrı ayrı görülen duruşmalarda, "silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan tutuksuz yargılanan doktor M.K, operatör G.P. ve Ö.B de haklarındaki suçlamaları reddetti.
Örgüt elebaşının talimatıyla Bank Asya'ya para yatırdıkları iddialarını kabul etmeyen üç sanık, beraatlerini talep etti.
Mahkeme heyeti, "silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan yargılanan sanıklar M.K, G.P. ve Ö.B'nin beraatine karar verdi.
ADANA: SAVCIYA 7 YIL HAPİS
Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik davada yargılanan eski savcıya "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
18 Haziran'da Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Umut Koç ve avukatı katıldı.
Hakkındaki iddialar hatırlatılarak savunması alınan sanık Koç, FETÖ/PDY ile bağlantısının olmadığını iddia ederek tahliyesine ve beraatine karar verilmesini istedi.
Duruşma savcısı ise mütalaasında sanığın, ByLock kullanıcısı olması ve dosya kapsamındaki mevcut delil durumu dikkate alınarak, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan cezalandırılması ve tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.
Mahkeme heyeti, sanığı "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırarak mevcut halinin devamına karar verdi.
İSTANBUL: MARMARA SORUMLUSUNA 11 YIL HAPİS
İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 14 ilden sorumlu Marmara bölgesi sorumlusu Etem Taş'ın 'Silahlı Terör Örgütü Kurma ve Yönetme' suçundan yargılandığı dava karara bağlandı.
20 Haziran'da, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasında tutuklu sanık Etem Taş ile avukatı hazır bulundu.
Tutuklu sanık Etem Taş ile avukatı, Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan mütalaaya yönelik savunmalarını yaparak, beraat talebinde bulundu.
Sanık Taş'ın savunmasının tamamlamasının ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı.
Mahkeme, sanık Etem Taş'ın, 'Silahlı Terör Örgütü Kurma ve Yönetme' suçundan cezalandırılması istense de sanığın eylemlerinin 'Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma' suçunu kapsadığını kaydetti. Heyet, bu nedenle sanık Taş'ı örgüt üyeliği suçundan 11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı.
Sanığın yaşını ve sağlık durumunu göz önünde bulunduran mahkeme, Taş'ın yurt dışına çıkış yasağı koyulması şartıyla adli kontrol tedbiri altında tahliyesine karar verdi.
İddianameden
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 30 Nisan 2018 tarihinde Üsküdar'da yakalanan Etem Taş'ın 'İstanbul Anadolu Yakası Büyükşehir sorumlusu' olduğu, tayine tabi olarak, 'Gaziantep Diyarbakır Bölge Temsilcisi', 2016 yılının başlarından itibaren de görevi eski Marmara sorumlusu Sadık Kesmeci'den alarak Marmara sorumlusu olduğuna yer verildi.
İddianamede, ByLock kullanıcısı sanığın, 'Yüceler Şurası Mollalar Grubu'nda 'Marmara Bölge Sorumlusu' olduğunun tespit edildiğine vurgu yapılarak, sanığın ayrıca Bank Asya'da kaydının da bulunduğu anlatılarak, elde edilen deliller ışığında sanık Taş'ın 'Silahlı Terör Örgütü Kurma ve Yönetme' suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.
ANKARA: HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI GÖREVLİSİNE 7 YIL HAPİS
Ankara'da, Hazine Müsteşarlığındaki görevinden FETÖ üyesi olduğu gerekçesiyle ihraç edilen Arif Azimetli'ye, "terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
20 Haziran'da Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanık Azimetli ile avukatı katıldı.
Duruşmada diyeceği sorulan Azimetli, "Bundan önceki beyanlarımı aynen tekrar ediyorum. Atılı suçları kabul etmiyorum. Beraatimi talep ediyorum." ifadelerini kullandı.
Sanık avukatı Ayten İzmirli ise müvekkilinde, örgüt üyeliği için aranan hiçbir kriterin bulunmadığını iddia etti.
Arif Azimetli'nin, ağabeyi yargılandığı için yargılandığını, işinden ihraç edildiğini söyleyen İzmirli, müvekkilinin örgüt üyesi olmadığını, örgütün kriptolu haberleşme programı Bylock'u kullanmadığını öne sürdü.
İzmirli, somut, kesin bir delil de bulunmadığını savunarak müvekkilinin beraatini talep etti.
Avukat İzmirli, beyanının sonunda mahkeme heyetindeki bir üye hakimin, tarafsız ve bağımsız olmadığı gerekçesiyle heyetten çekilmesini talep etti.
Davadan çekildiğini belirten üye hakimin bu kararını mahkeme, heyet oluşturacak başka bir hakim bulunması sebebiyle kabul etti.
Mahkeme, heyete katılan üye hakimin, sanık ve avukatının duruşmadaki beyanlarını incelemesi için verdiği aranın ardından kararını açıkladı.
Arif Azimetli'nin, "terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına hükmedildi.
FETÖ üyesi olduğu gerekçesiyle Hazine Müsteşarlığındaki uzman yardımcılığı görevinden ihraç edilen Azimetli'nin ağabeyi eski pilot Mustafa Azimetli de FETÖ'nün darbe girişimine katıldığı gerekçesiyle yargılanıyor.
MALATYA: MAHREM İMAM SORUMLUSUNA 10 YIL HAPİS GEREKÇESİ
Malatya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin davada örgütün mahrem imamlarından sorumlu "müdür yardımcısı" olduğu gerekçesiyle 10 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan eski öğretmen hakkındaki gerekçeli kararda, sanığın "Kullanmadım" dediği ByLock'a 81 bin 429 kez erişim sağladığı bilgisi yer aldı.
20 Haziran'da Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesince "terör örgütüne üye olmak" suçundan 10 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan, örgüte ait eğitim kurumlarında öğretmenlik yapan Aziz Aslan hakkındaki gerekçeli karar açıklandı.
Sanık savunması, tanık beyanları, delil değerlendirmesi gibi bölümlerin yer aldığı gerekçeli kararda, FETÖ/PDY'nin amacı, stratejisi, yapılanması, işleyişi ve faaliyetleri hakkında ayrıntılara yer verildi.
Kararda, sanığın örgüt yapılanmasındaki "Gaziantep büyük bölge" içinde bulunan Malatya'da emniyet teşkilatı mahrem imamlarından sorumlu "müdür yardımcısı" olarak görev yaptığı, ByLock ve Eagle programlarının kullanıcısı olduğu belirtildi.
Sanığın örgüt içinde önemli pozisyonda yer aldığı kaydedilen iddianamede, Aslan'ın hakkındaki yakalama emrinden 18 ay sonra gözaltına alındığı ifade edildi.
Kararda, sanığın Bank Asya'da ilgili çağrı tarihlerinden sonra dikkati çekici mahiyet ve miktarda işlemleri olduğunun görüldüğü anlatıldı.
Etkin pişmanlık hükümleri çerçevesinde ifade veren bazı "mahrem imamların" aleyhteki beyanlarının da yer aldığı gerekçeli kararda, sanığın bu kişilerden sorumlu olduğu bildirildi.
Sanığın "Abdullah" kod adını kullandığı, savunmasında üzerine atılı suçlamaları kabul etmediği belirtilen kararda, şu değerlendirmelerde bulunuldu:
"ByLock tespit tutanağına göre sanığın adına kayıtlı telefon hattı üzerinden ByLock programını kullandığının tespit edildiği, kullanıcı adının sanığın adını içeren 'aaziz', şifrenin sanığın adı ve ikamet ettiği Malatya ili plaka kodundan oluşan '44aziz+' olduğu belirlenmiştir. Bylock listesinde hakkında aynı suçtan soruşturma ve kovuşturma yürütülen ve bir kısmı mahkememizde yargılanan emniyet yapılanması mahrem imamlarıyla polis memurlarının ekli olduğu, bu kişilerin sanığın örgüt içinde polis mahrem imamlarından sorumlu olarak faaliyet gösterdiği iddiasını doğrulamıştır. Her ne kadar sanık ByLock programını kullanmadığını savunmuşsa da telefon hattıyla ByLock IP adreslerine 11 Ağustos 2014 ile 9 Ekim 2015 tarihleri arasında 81 bin 429 kez erişimde bulunduğu, hesabını bizzat kullandığı, sanığın ByLock kullanmadığına dair savunmasının cezadan kurtulmaya yönelik olduğu ve savunmasına itibar edilemeyeceği kanaatine ulaşılmıştır."
Hakkında beyanda bulunmaması için tehdit etmiş
Kararda, talimatla ifadesi alınan kişinin, sanık Aziz Arslan'ın kendisinden sorumlu "zümre başkanı" olduğunu, 15 Temmuz sürecinden sonra kendisi hakkında beyanda bulunmaması için tehdit edildiğini, telefonundaki ByLock programı güncellemelerini sanığın yaptığını, polis memurlarından topladıkları himmetleri Arslan'a verdiğini söylediği kaydedildi.
"Savunmasına itibar edilmemiştir"
Sanığın örgütsel bir faaliyetinin olmadığını beyan ettiği ve tanık beyanlarını reddettiği belirtilen gerekçeli kararda, şu ifadelere yer verildi:
"Sanığın Malatya'da sırasıyla mahrem imamlık ve mahrem imamlardan sorumlu zümre başkanı olarak faaliyet gösterdiği anlaşılmış, sanığın iddiaları tümüyle inkara yönelen savunmasına itibar edilmemiştir. Sanığın örgüt üyeleri tarafından kullanılan ByLock programını kullandığı, tanık beyanlarına göre örgüt içinde önemli konumda polis mahrem imamlarından sorumlu zümre başkanı olarak faaliyet gösterdiği, örgütün finans ayağını oluşturan Bank Asya'da bulunan hesabına önemli miktarda para ve altın yatırıp katılım hesabı açtırdığı, bu haliyle örgütün gayesini bilerek ve benimseyerek bu örgüte girip örgüte katılmayı, bağlanmayı ve hiyerarşik gücün emrine girmeyi kabul ettiği anlaşılan sanığın 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçunu işlediği sabit görülerek, eylemine uyan terör örgütüne üye olma suçundan cezalandırılmıştır."
GAZİANTEP: HAKİM-SAVCI ÇİFTE 6-7 YIL HAPİS
Gaziantep'te, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik davada eski hakim 7 yıl 6 ay, eşi ise 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
21 Haziran'da Gaziantep 9. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklar eski hakim Emine Keskin ile eşi eski cumhuriyet savcısı Özgür Keskin katılmazken, avukatları hazır bulundu.
Sanık avukatları Keskin çiftinin suçsuz olduğunu, ByLock programını kullanmadıklarını ve herhangi bir terör örgütüyle bağlantılarının bulunmadığını öne sürdü.
Duruşma savcısı, sanıkların ByLock kullandığını, ayrıca sanık Emine Keskin'in örgütün hakim-savcılık sınav sorularının verildiği sözde "çalışma evlerinde" kaldığını ve sınavı kazandıktan sonra
bu evlerden birinin sorumlusu olduğunu, "Esen" kod ismini kullandığını ve sınav sorularını bilgisayar üzerinden evde kalanlara gösterdiğini belirterek, cezalandırılmalarını talep etti.
Mahkeme heyeti, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan sanık Özgür Keskin'e 6 yıl 3 ay, eşi Emine Keskin'e ise 7 yıl 6 ay hapis cezası vererek, yurt dışına çıkış yasaklarının devamına hükmetti.
ŞANLIURFA: ÖĞRETMENE 7 YIL HAPİS
Şanlıurfa'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik davada eski öğretmen 7 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.
25 Haziran'da Şanlıurfa 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Tuncay Güneş ile avukatı katıldı.
Sanık Güneş, savunmasında herhangi bir terör örgütüyle bağlantısının bulunmadığını ve ByLock kullanmadığını iddia etti.
Duruşma savcısı, sanığın ByLock'u 15 bin kez kullandığını belirterek cezalandırılmasını talep etti.
Mahkeme heyeti, sanık Güneş'e, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 1 ay hapis cezası vererek tutukluluğunun devamına hükmetti.
ADANA: EMNİYET MÜDÜRÜNE 9 YIL HAPİS
Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin davada yargılanan eski Adana Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürü firari sanık Mehmet Karabörk'e "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 9 yıl hapis cezası verildi.
25 Haziran'da Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, firari sanık Karabörk'ün avukatı katıldı.
Mahkemenin karar aşamasına geldiği belirterek savunması sorulan sanık avukatı, müvekkilinin FETÖ/PDY üyesi olmadığını öne sürdü ve beraatine karar verilmesini talep etti.
Cumhuriyet savcısı ise esas hakkındaki mütalaasında, dosya kapsamındaki mevcut delil durumu dikkate alınarak sanığın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan cezalandırılması yönünde görüş sundu.
Mahkeme heyeti, sanık Mehmet Karabörk'ü "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 9 yıl hapis cezasına çarptırarak hakkında tutuklanmak üzere yakalama emri çıkarılmasına karar verdi.
ADANA: SÖZDE BÖLGE İMAMINA 7 YIL HAPİS
Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin davada örgütün sözde "bölge imamı" olduğu öne sürülen sanığa 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
27 Haziran'da Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Ali İhsan Özalp bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Duruşmada sanığın avukatı da hazır bulundu.
Savunması alınan sanık Özalp, hakkındaki tanık beyanlarını kabul etmediğini belirterek, "FETÖ/PDY üyesi değilim. Örgütsel bir sorumluluğum yoktur. Tahliyemi ve beraatimi talep ederim." dedi.
Cumhuriyet savcısı esas hakkındaki mütalaasında sanığın FETÖ'nün gizli haberleşme programı ByLock'u kullandığı ve örgütsel görüşmeler gerçekleştirdiği, örgütün finans kuruluşu Bank Asya'da rutin olmayan hesap hareketliliğinin bulunduğu ve örgüt içerisinde en son "bölge imamı" görevini yürüttüğü dikkate alınarak "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan alt sınırdan uzaklaşılarak cezalandırılması yönünde görüş sundu.
Mahkeme heyeti de sanık Ali İhsan Özalp'i "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırarak mevcut halinin devamına karar verdi.
DEVAM EDEN BAZI DAVALAR
Öte yandan görülmeye devam edilen Fetö davalarından öne çıkan bazıları şu şekilde:
MALATYA: DARBECİ SUBAYLARLA GÖRÜŞEN SÖZDE MAHREM İMAM
Malatya'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında cep telefonuyla 2. Ordu Komutanlığında darbeye kalkışan subaylarla görüştüğü belirlenen, örgütün sözde "mahrem imamı"nın yargılanmasına devam edildi.
19 Haziran'da Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuklu yargılanan sanık Atalay Kızılgül ile avukatı katıldı.
Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını sunan cumhuriyet savcısı, sanığın örgüt içinde askeri personelle ilgilenen "Adil" kod adlı mahrem imam olarak faaliyet yürüttüğünü, darbe girişimi sırasında, 2. Ordu Komutanlığında görevli olan ve "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen eski binbaşı Eyüp Kök ve eski yarbay Ahmet Üçbudak ile darbe gecesi kolluk kuvvetiyle girdiği çatışmada ölen örgüt üyesi eski binbaşı Fatih Kılıç ile görüştüğünün HTS kayıtlarından tespit edildiğini belirterek, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan cezalandırılmasını talep etti.
Sanık Kızılgül ise hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek tahliyesini istedi.
Mahkeme heyeti sanığın, tutukluluk halinin devamına karar vererek esasa ilişkin savunma yapılması için duruşmayı erteledi.
İddianameden
İddianamede, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenen sanığın, örgüt içinde askeri personelle ilgilenen "Adil" kod adlı mahrem imam olarak faaliyet yürüttüğü belirtilmişti.
Sanığın, FETÖ/PDY içerisinde aktif rol aldığı ve bu kapsamda önemli görevler üstlendiği ifade edilen iddianamede, Kızılgül'ün Bank Asya'da hesabının bulunduğu bildirilmişti.
İddianamede, sanığın 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında 2. Ordu Komutanlığında darbeci subaylarla da görüştüğü belirtilerek, şunlar kaydedilmişti:
"Şüphelinin adına kayıtlı olan ve kendi kullanımında olduğu tespit edilen GSM hattı ile 16 Temmuz 2016'da Malatya 2. Ordu Komutanlığında görevli olan ve haklarında silahlı terör örgütü üyeliği suçundan işlem yapılan Eyüp Kök (anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen eski binbaşı ile saat 01.15'te) ve Ahmet Üçbudak (anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen eski yarbay ile saat 01.08'de), yine darbe gecesi kolluk kuvvetiyle girdiği çatışmada ölen örgüt üyesi Fatih Kılıç (eski binbaşı ile saat 01.11'de) ile görüşme kayıtlarının bulunduğu HTS kayıtlarından anlaşılmıştır."
GAZİANTEP: SANIK HAKİM EŞİ SANIK SAVCININ İTİRAFÇI OLMASINI ENGELLEMİŞ
Gaziantep'te, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında dava açılan eski hakimin, eski savcı olan eşine cezaevinde tutukluyken itirafçı olmasını engellemek için telkinlerde bulunduğu belirlendi.
28 Haziran'da Gaziantep 9. Ağır Ceza Mahkemesinde meslekten ihraç edilen hakim A.Ö. ve savcı eşi Ö.F.Ö'nün, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuksuz yargılanmaları sürüyor.
Sanıkların dava dosyasında yer alan cezaevi görüşmelerinden, A.Ö'nün, darbe girişiminin ardından tutuklanan ve bir süre önce tahliye edilen eşini Diyarbakır D Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumunda ziyaret ettiği, çiftin etkin pişmanlıktan yararlanarak cezaevinden çıkan sanık hakkında konuştuğu ve A.Ö'nün "İyi yapmış." diyen eşini uyardığı ortaya çıktı.
Sanıklar arasında geçen diyalog şöyle:
- A.Ö: Mal varlıklarındaki tedbir kalkmış yani bizimki daha kalkmamış, bakacağız işte yani arabadaki falan şeyler, bankada biraz şeyler vardı, onlara bakacağız.
- Ö.F.Ö: Tamam.
- A.Ö: İnşallah bizimkiler kalkmıştır.
- Ö.F.Ö: Benim dosyam Ankara'ya gitmiş, uzatma kararı gelmiş.
- A.Ö: Hı!
- Ö.F.Ö: Dosya numarası 16695, uzatma kararı gelmiş. Baktım Ş. yok.
- A.Ö: Niye, biliyor musun?
- Ö.F.Ö: Tahliye mi olmuş?
- A.Ö: Evet.
- Ö.F.Ö: Hayırlı olsun.
- A.Ö: Geçen Gülcan söyledi. Ben de 'Hayırdır' falan dedim. Dedi ki 'Adliyede konuşulan etkin pişmanlıktan yararlanmak istemiş.' Neyse Nadide'yi aradım, sordum, dedim 'Nasıl tahliye olmuş?' Hani dedim, 'Biz de uğraşalım, şey yapalım.' dedim, ona göre, şöyleymiş, böyleymiş. Neyse tekrar şeyi aradım. Gülcan dedi ki 'Öyle bir şey yok.' dedi, herkes biliyor. Etkin pişmanlıktan yararlanmış, bayağı isim vermiş, 11 kişinin ismini vermiş. Ona göre tahliye olmuş.
- Ö.F.Ö: İyi yapmış, biliyorsa söylemiş.
- A.Ö: Niye öyle diyorsun, hakkımı helal etmem.
- Ö.F.Ö: Devlete yani ortam için olan her şeye.
- A.Ö: Beni korkutma, tamam mı canım? Dik duracaksın.
Flaş bellekten askerlere ait fişleme listesi çıktı
Öte yandan, sanıkların adreslerindeki aramada ele geçirilen flaş bellekte yapılan incelemede bir dosya içinde bazı askeri personelin fotoğrafları, kimlik bilgileri, iş ve özel hayatlarına dair tespitlerin yer aldığı belirlendi.
Ayrıca, askerlerin isimlerinin karşısına, "Lojmanı otel gibi kullanıyormuş", "Bilgisayarı iyi bildiği söylenir, dışarıda bağlantıları var", "Bırakıp gitmek için ortam hazırladığını düşünüyorum", "Bir an önce meslekten ayrılıp para kazanma isteğinde", "Her şeyi ile para kazanma isteği var", "Parasal konularda yaklaşılabilir", "Kadınlara dayanamaz, bu yönden de yaklaşılabilir" ifadelerinin yer aldığı notlar yazıldığı ve bazılarında "Araştır!!" notunun olduğu tespit edildi.
ANKARA: CUMHURBAŞKANLIĞI BAŞYAVERİ ÖZDABAN
Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliğinden yargılanan eski Cumhurbaşkanlığı Başyaveri kurmay albay Bekir Furkan Özdaban'ın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
28 Haziran'da Ankara 21. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, tutuklu sanık Özdaban ve avukatı hazır bulundu.
Mahkeme Başkanı Ahmet Nazmi Alp, önceki celsede alınan ara karar gereği dava dosyasına gelen evrakı okudu, buna ilişkin sanık ve avukatının beyanını aldı.
Ardından söz verilen duruşma savcısı, bu aşamada dosyanın tamamlandığını belirterek, esasa ilişkin mütalaasını sunacağını söyledi.
Mütalaasını açıklayan savcı, sanık Özdaban'ın, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.
Sanık Özdaban ve avukatı, esasa ilişkin mütalaaya karşı savunma hazırlayabilmek için süre istedi. Bunun üzerine mahkeme duruşmayı erteledi.
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(30 Haziran 2019, 13:41)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: