Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) askeri yargıdaki yapılanmasına ilişkin eski Genelkurmay adli müşavirleri Muharrem Köse ve Hayrettin Kaldırımcı'nın da aralarında olduğu 21 sanığın yargılanmasına devam edildi.
28.06.2019 14:44 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) askeri yargıdaki yapılanmasına ilişkin eski Genelkurmay adli müşavirleri Muharrem Köse ve Hayrettin Kaldırımcı'nın da aralarında olduğu 21 sanığın yargılanmasına devam edildi.
19.06.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıkların yanı sıra taraf avukatları katıldı.
Sanık Genelkurmay eski adli müşaviri Köse, 2014 yılı itibarıyla askeri hakimlerin oluşturduğu hukuk dışı ekipler tarafından fişlendiğini ve basın yoluyla hakkında iftira haberler yapıldığını ileri sürdü.
15 Temmuz akşamı 'emir ve teamül gereği' Genelkurmay Başkanlığında beklemesinin suç unsuru sayılamayacağını ifade eden Köse, yurt dışına hiç çıkmadığını, akıllı telefon kullanmadığını ve eşi ile akraba olduklarını iddia ederek, örgüt lideri Gülen'le görüşmesinin, ByLock kullanmasının ve katalog evliliği yapmasının mümkün olamayacağını savundu.
Hacer Yıldız adına kayıtlı hattı kullandığı iddiasını reddeden Köse, operasyonel hat kullanmasına ilişkin delillerin oluşturulması sırasında kayıtlar arasında ekleme çıkarma yapıldığını öne sürdü.
Köse, 19 Aralık 2009'da başlayan süreçte Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanlığı'ndaki, kamuoyunda 'Kozmik Oda' olarak bilinen aramalarla ilgili olarak, alınan belgelerin devlet sırrı mahiyetinde olmadığını, aramayı yapanların 'suç unsuru taşıyan belgelere' el koyduğunu öne sürerek, komutanlarının emir ve onayıyla, ilgili belgeleri savcıya teslim ettiğini söyledi.
Duruşmaya öğle arası verildi.
Sanık Muharrem Köse, duruşmanın öğleden sonraki bölümünde 'Kozmik Oda' savunmasına devam etti. Basında Seferberlik Tetkik Kurulu'nun faili meçhullerin merkezi gibi sunulmasından sonra mahkemenin Genelkurmaydaki imaja el koyma kararı verdiğini belirten Köse, dönemin savcısı Mustafa Bilgilinin de imajın teslim edilmesini istediğini söyledi. Daha sonra imajın teslim edilmesinin sonuçlarını değerlendirdikleri bilgi notunu komuta kademesine sunduklarını aktaran Köse, kendisinin de katıldığı toplantıdaki değerlendirmeler sonucunda imajın teslim edilmesi yönünde çıkan karar neticesinde imajı mühürlü torba içinde savcıya teslim ettiğini anlattı.
Köse, Seferberlik Bölge Başkanlıklarının kapatılmasıyla ilgili konunun Milli Güvenlik Siyaset Belgesine de konmak istendiğini ancak onay verilmemesi üzerine Nisan 2013'te bu başkanlıkların lağvedildiğini belirtti.
Mahkeme başkanının asıl savunmasını 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yapacağı için buradaki savunmasını tamamlamasını istediği Köse ile başka bir sanık avukatı arasında bir süre tartışması yaşandı.
Köse daha sonra savunmasına devam ederek hakkındaki suçlamaları reddetti.
Duruşmaya yarın devam edilmek üzere ara verildi.
20.06.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıkların yanı sıra taraf avukatları katıldı.
Duruşmanın başlangıcında mütalaa veren iddia makamı, tutuklu sanıklardan eski Kara Kuvvetleri adli müşavirlerinden Mehmet Emin Yapar'ın tahliyesini, diğer tutuklu sanıkların ise tutukluluk hallerinin devamını istedi.
Daha sonra savunmalarına başlayan sanıklardan Hayrettin Kaldırımcı, 'mahrem imam olduğu belirtilen Durhasan Ceren ile irtibatına' ilişkin iddiaları reddederek, böyle bir şahsı hiç tanımadığını, emniyet raporlarına bu isme dair bir soruşturma veya kovuşturmanın bulunmadığının yansıdığını, bu sebeple de bu isimde bir mahrem imamın olmadığını ileri sürdü.
Savunmasını yapan sanıklardan Ali Müjdat Eski de aleyhindeki delillerin hukuki bir zemininin olmadığını savundu.
'Savcı hangi suçtan yargılandığımı bilmiyor.' diyen Eski, duruşma savcısı tarafından, 'Siz de bir hukukçusunuz. Siz savunmanızı yapın bana soru sormayın. Sözleriniz kayda geçiyor zaten.' sözleriyle uyarıldı.
'Sıkıyönetim mahkeme listesinden haberdar olduğu' iddiasına ilişkin konuşan sanık Mehmet Emin Yapar ise böyle bir belgeden haberi olmadığını, kendisine sözlü ya da yazılı olarak herhangi biri tarafından böyle bir belgenin tebliğ edilmediğini söyledi. Tanık beyanlarının da bunu desteklediğini öne süren Yapar, tahliyesini talep etti.
Duruşmanın öğleden önceki oturumunda iddia makamının tutuklu sanık Mehmet Emin Yapar'ın tahliyesine, tutuklu diğer sanıkların ise tutukluluk hallerinin devamına yönelik mütalaasının ardından söz alan sanıklar beyanda bulundu.
Bu sırada söz isteyen Muharrem Köse, 15 Temmuz akşamı darbecilerle hareket etmediğini iddia ederek, 'Darbe eylemlerine iştirak etmiş olsaydım bugün burada değil, çatı davasında yargılanıyor olurdum.' dedi.
Mahkeme üyesi Mehmet Tevfik Gerçek'in, 'Kozmik Oda' olayında Genelkurmay'dan istenen bilgisayar imajının teslim edilmesinin sonuçlarını değerlendirdiklerini belirttiği bilgi notuna ilişkin, 'Bilgi notunu Okşan Çidem ile mi hazırladınız?' sorusuna 'Evet.' diyen Köse, 'Çidem, itiraz edilsin şeklinde hazırladı. Ben de 'buna komutanlar karar versin, biz fayda ve zararlarını yazalım, onlar karar versin' dedim.' diye konuştu.
Komutanların emriyle savcı Mustafa Bilgili ile imaj konusunu görüştüğünü kaydeden Köse, Bilgili'nin, 'Beni ilgilendirmez. Ben mevcut delillerle davamı açarım. Mahkeme imajı inceler, devlet sırrı der demez, o onların işi.' dediğini aktardı.
Soru üzerine 15 Temmuz akşamı Hulusi Akar'ın rehin alındığını bilmediğini iddia eden Köse, kendisine Akar'ın Akıncı'ya gittiğinin söylendiğini öne sürdü.
Köse, Hulusi Akar, Kazım Evren, Necdet Özel, Mustafa Bilgili ve Okşan Çidem'in tanık olarak dinlenmesini talep etti.
Sanık ve avukatlarının beyanlarının tamamlamasının ardından ara karar öncesi mahkeme heyeti müzakere arası verdi.
Daha sonra ara kararını açıklayan heyet, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ve bazı kurumlara yazılan ve henüz cevaplanmayan müzekkereler için ilgili kurumların uyarılmasına karar verdi.
Duruşmanın görülmesine 27-28 Ağustos'ta devam edilecek.
Paralel yapı-02 Mayıs (2017) 'Ankara 21 sanık (ilk 22) Askeri Yargı Yapılanması' davası
(28 Haziran 2019, 14:44)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: