Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 475 kişinin yargılandığı davada, sanıklar savcının esasa ilişkin mütalaasına karşı savunma yaptı.
20.04.2019 14:17 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 475 kişinin yargılandığı davada, sanıklar savcının esasa ilişkin mütalaasına karşı savunma yaptı.
08.04.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları hazır bulundu.
Mahkeme huzurundaki ilk ifadesinde örgütle ilgili beyanda bulunan sanık eski kursiyer teğmen Kübra Arpaguş, son savunmasında da önceki beyanlarını kabul ettiğini söyledi.
Muhabere Elektronik Bilgi Sistemler Okulunda (MEBS) kursiyer teğmen olarak eğitim gördüğü 15 Temmuz'da WhatsApp grubundan gelen emir üzerine birliğe gittiğini belirten Arpaguş, terör saldırısı olduğundan şüphelendiğini söyledi.
Arpaguş, daha sonra diğer kursiyerlerle yerini dahi bilmediği Akıncı Üssü'ne götürüldüklerini ifade ederek, ilerleyen saatlerde kandırıldıklarını anladığını savundu.
Darbe girişimine karışmadığını öne süren Arpaguş, tahliye ve beraat talebinde bulundu.
Daha sonra savunma yapması beklenen sanıklar ise mahkemeden süre istedi.
Mahkeme heyeti, savunmaların hazırlamasında mütalaanın tebliğinden itibaren geçen süreyi dikkate alarak, sanık ve müdafilerinin süre taleplerinin reddine karar verdi.
Ayrıca, sırası gelen sanıkların yarından itibaren savunma yapmamaları durumunda "beyanda bulunmaktan vazgeçmiş" sayılacaklarını kararlaştıran heyet, duruşmayı erteledi.
09.04.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları hazır bulundu.
Sanıklar, daha önce bildirilmesine rağmen, duruşmada sözlü savunma yapmak için henüz hazır olmadıklarını ancak savunma yapmak istediklerini belirterek süre talep etti.
Bazı sanık avukatları da müvekkilleriyle aynı görüşü paylaşarak süre talebinde bulundu.
Müzakere arasının ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklara savunma yapacaklarına dair sıralı listenin daha önce verildiği, ayrıca mütalaadan sonra makul sürenin de sunulduğu gerekçesiyle taleplerinin oy birliğiyle reddine hükmetti.
Daha sonra oturumda savunma yapması beklenen sanıklara söz hakkı verildi.
Sanıklar Kemal Akçınar, Osman Nuri Gür, İlhan Karasu ve Günay Köroğlu, savunma yapmak istediklerini ancak bunun için biraz daha zaman talep ettiklerini kaydederek, süre taleplerini tekrarladı.
Duruşmaya, yarın devam edilecek.
10.04.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları hazır bulundu.
Duruşmada, darbe girişiminin yaşandığı dönemde Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Merkezi Amiri olan sanık eski kurmay albay Devrim Orhan beyanda bulundu.
15 Temmuz'da yaşadıklarını paylaşarak darbe girişimine yönelik bir faaliyet gerçekleştirmediğini ileri süren Orhan, suçlamaları kabul etmedi.
FETÖ'yle de bağı bulunmadığını savunan Orhan, tahliye ve beraat talebinde bulundu.
Daha sonra, savunma yapması için söz verilen sanık Gökmen Tarhan da zorunlu avukatının duruşmada bulunmadığını söyledi.
Tarhan, mahkemece yazılı olarak savunmasının verilebileceğinin belirtilmesine rağmen sözlü savunma yapmak istediğini bildirerek, sözlü beyanda bulunmak için süre talep etti.
Duruşmaya yarın devam edilmek üzere ara verildi.
11.04.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları hazır bulundu.
Duruşmada, sanık eski kurmay binbaşı Mustafa Aydın'ın avukatı Ayten İzmirli, süre isteyerek, müvekkilinin daha sonra savunma yapması talebinde bulundu.
Sanık Aydın da avukatının talebi doğrultusunda süre istediğini söyledi.
Mahkeme, daha önceki celselerde açıklanan ara kararlarda belirtildiği üzere iddianamenin tebliğ tarihi, sanığın savunmasının alındığı tarih ve mütalaanın tebliğ edildiği tarih nazara alınarak, beyanda bulunulması için yeterli makul sürenin geçtiği gerekçesiyle sanık vekilinin süre talebinin reddine karar verdi.
Bunun üzerine esasa yönelik beyanda bulunmaya başlayan Aydın, mahkeme huzurunda yaptığı ilk savunmasını kabul etti.
Aydın, 15 Temmuz Cuma akşamı saat 18.30'da mesaiden ayrılıp evine gittiğini, saat 21.30 civarında ise kendi yerine Hava Kuvvetleri Komutanlığı Özel Sekreter Yardımcılığına atanan Günay Köroğlu'nun arayıp, "Beni mesaiye çağırdılar. Seni de çağırdılar mı?" diye sorduğunu anlattı.
Çağırmadıklarını söyledikten sonra önemli bir şey olup olmadığını sorduğunu ifade eden Aydın, Köroğlu'nun da "Bilmiyorum. Hallederim." dediğini ve konuşmayı sonlandırdıklarını kaydetti.
Aydın, telefonu kapattıktan sonra içi rahat etmediği için karargaha gittiğini iddia ederek, "Beni kimse karargaha çağırmadı. Ben, gereksiz yere abarttığım bir görev bilinci üzerine karargaha gittim. Yanlış zamanda yanlış yerde olduğum için bu mağduriyeti yaşıyorum." ifadesini kullandı.
İlişiğini kestiği halde karargaha geldiğine yönelik iddiaya ilişkin Aydın, ataması yapılmış olmasına rağmen ilişiğini henüz kesmemiş olduğunu ileri sürdü.
Aydın, o gün karargaha kartını okutarak girdiğini, ilişik kesmiş olsa sistemin kendini tanımayacağını savundu.
Sanık Aydın, herhangi bir kişinin karargaha girmesi veya alınmaması yönünde bir talimat da vermediğini öne sürerek, darbe girişimine karışmadığını iddia etti.
Mustafa Aydın, tahliye ve beraat talebinde bulundu.
Daha sonra söz alan sanık avukatı Ayten İzmirli, etkin savunma hakkının kısıtlandığını öne sürdü.
Mahkeme heyeti, hasta olduğunu belirterek savunması için süre isteyen sanık Tunahan Özarslan'ın talebini kabul etti.
12.04.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları hazır bulundu.
Duruşmada, sanıklar ve avukatları taleplerini iletti.
Daha sonra ara karara yönelik mütalaasını açıklayan savcı, esas hakkındaki mütalaayı tekrar ettiğini belirtti.
Tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep eden iddia makamı, yakalama emri ve tutuklama kararı bulunan sanıklar hakkındaki kararların devamını ve infazlarının beklenmesini istedi.
İddia makamı, İstanbul 37'nci Ağır Ceza Mahkemesinin Kemal Batmaz, Afyon 2'nci Ağır Ceza Mahkemesinin Fetullah Gülen, Muğla 2'nci Ağır Ceza Mahkemesinin Hüseyin Yılmaz hakkındaki davaların birleştirilmesi taleplerinin kabulüne karar verilmesini talep etti. Savcı, Ankara 24'üncü Ağır Ceza Mahkemesinin Timur Özgen hakkındaki birleştirme talebinin ise reddine karar verilmesini istedi.
Ara karar
Mahkeme heyeti, verilen müzakere arasından sonra ara kararını açıkladı.
Buna göre, yakalamalı sanıkların yakalama kararlarının infazının beklenmesine karar veren mahkeme, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve Timur Özgen hakkındaki birleştirme taleplerinin reddine hükmetti.
Mahkeme, Hüseyin Yılmaz ve Kemal Batmaz hakkındaki birleştirme taleplerine muvafakat verilmesi için müzekkere yazılmasını kararlaştırdı.
Bir kısım sanık ve sanık vekillerinin esasa yönelik beyanda bulunmak için süre ve dosyanın tefrikine yönelik taleplerini reddeden mahkeme heyeti, bazı tutuksuz sanıkların adli kontrol hükümlerinin kaldırılmasına yönelik taleplerini de kabul etmedi.
Mahkeme, sanıklardan Emine Gülşen Torunoğlu Aslan ile Yücel Topçu'nun, tutuklu kaldıkları süre ve suç vasfının değişme durumu nazara alınarak, yurt dışı çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla tahliyelerine hükmetti.
Duruşma, 29 Nisan-31 Mayıs'a ertelendi.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-29 Mart (2017) 'Ankara 475 sanık (ilk 486) Darbe/Akıncı Hava Üssü' davası
(20 Nisan 2019, 14:17)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: