İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe teşebbüsünde, Atatürk Havalimanı'nı işgal girişimi ve burada çıkan olaylarda 2 kişinin şehit edilmesine ilişkin, 76'sı tutuklu 159 sanığın yargılanmasına devam edildi.
20.04.2019 15:37 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe teşebbüsünde, Atatürk Havalimanı'nı işgal girişimi ve burada çıkan olaylarda 2 kişinin şehit edilmesine ilişkin, 76'sı tutuklu 159 sanığın yargılanmasına devam edildi.
16.04.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi karşısında bulunan salonda yapılan duruşmaya, 60'ı tutuklu 96 sanık ve avukatları katıldı.
Duruşmada, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı temsilen avukatları da hazır bulundu.
Duruşma, mahkeme başkanının, dosyaya gelen belgeleri okumasıyla devam etti.
17.04.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi karşısında bulunan salonda yapılan duruşmaya, 63'ü tutuklu 76 sanık ve avukatları katıldı.
Duruşmada, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı temsilen avukatları da hazır bulundu.
Duruşmada, sanıkların talepleri alındı.
Tutuklu sanıklar, 15 Temmuz'da emir komuta zinciri kapsamında hareket ettiklerini, "terör olayı var" diye kışlalarından çıkartıldıklarını, suçsuz olduklarını, darbe girişiminden haberdar olmadıklarını savunarak, tahliyelerini istedi.
Bir kısım sanıklar, apron ve çevresinde kimin ateş ettiğinin tespit edilmesini, kışladaki silahlarla ilgili araştırma yapılmasını ve olay yerinde keşif yapılmasını mahkemeden talep etti.
Sanıkların taleplerinin tamamlanmasından sonra mahkeme heyeti, duruşmayı sonlandırdı.
Duruşma, yarına ertelendi.
Havalimanı'nı İşgal Girişiminde Yeni Görüntüler
Öte yandan duruşmada, 15 Temmuz 2016 ve 16 Temmuz 2016'da Atatürk Havalimanı'nda askerlerle vatandaşların olduğu görüntüler izletildi.
Bilirkişi incelemesi yapılan yaklaşık 3 saatlik görüntülerde, askerlerin nereye gittikleri, ne yaptıkları, kimlerle konuştukları gibi bilgiler alt yazı halinde dakika dakika yer alırken, bazı askerlerin işaretlenerek kim oldukları da belirlendi.
Apron bölgesindeki olaylar
Görüntülerde, 16 Temmuz 2016'da 00.56'da eski Hava Harp Okulu Kurmay Başkanı Albay Barbaros Akça ve eski başçavuş Aslan Özkan komutasındaki askerlerin silahlı şekilde apronda mevzilendikleri, 00.56'da askeri araçların yolları kapattıkları, kontrol yaptıkları, Mustafa Kol'un bulunduğu kamyon ve beraberindeki üç zırhlı aracın apron bölgesinden geçtiği, saat 01.00'de Aslan Özkan komutasındaki askerlerin park alanından gelen yolcuları taşıyan otobüsü durdurarak, yolcuları yere yatırdıkları ve üstlerini aradıkları görülüyor.
Makam aracıyla gelen Barbaros Akça'nın yere yatırılan yolcuların yanına gittiği, daha sonrasında Akça'nın oradan ayrıldığı, yolcuların otobüse geri bindirildiği görülen görüntülerde, 01.04'te askerlerin durdukları aracı gasbettikleri, içindeki vatandaşları indirdikleri, daha sonrasında askerlerin bu araca bindikleri yer alıyor.
Askerlerin gece boyunca araçları kontrol ettikleri, 01.35'te apron bölgesine gelen bir polis aracının darbeci askerler tarafından durdurulduğu ve arandığı, Aslan Özkan ve askerlerin 2 polisin etrafını sardığı, bazı askerlerin silahına davrandığı, askerlerin birbirini uyardığı, polis aracından alınan malzemelerin Akça'nın makam aracına konulduğu görüntüler de bulunuyor.
Saat 01.44'te başçavuş Aslan Özkan, sözleşmeli er Muhammet Ömer Saldamlı ve Yasin Keçeli'nin bir araca binerek, aprondan ayrıldıkları görüntülere yansırken, daha sonrasında bu araç ve beraberindeki minibüsün apronda olan vatandaşların arasından son sürat geçtiği, bazı vatandaşların yere yattığı görülüyor.
Görüntülerde, üç askerin bulunduğu araç ve minibüsün polis memuru Zafer Öcalan'ın bulunduğu aracı durdukları, bazı askerlerin havaalanında vatandaşların bulunduğu bölgeye ellerinde silahlarla koştukları, askerlerin birinin vatandaşları görerek, havaya ateş ettiği, 01.49'da askerlerin ellerinde Türk bayrağı olan vatandaşların gelmesi üzerine araçlarının olduğu bölgeye kaçtıkları, vatandaşların darbeci askerleri kovaladığı, bir süre askerlerin vatandaşlarla konuştukları, tartıştıkları, 01.52'de askerlerin araçlarına binerek oradan ayrıldığı bölümler yer alıyor.
Ayrıca görüntülerde, 01.59'da Barbaros Akça'nın aracı ve bir minibüsün askeri havaalanı bölgesine gittiği, bu sırada vatandaşların araçlardaki askerlerin kaçtığı bölgeye doğru koştuğu, daha sonra vatandaşların yaralanan bir kişiyi taşıdıkları, 02.08'de ise polislerin askerler tarafından ele geçirilen malzemelerini geri aldıkları izleniyor.
Uçuş kontrol kulesindeki olaylar
Görüntülerde, 15 Temmuz 2016 saat 23.22'de eski Albay Mustafa Kol ve beraberindeki askerlerin silahlı ve teçhizatlı şekilde Atatürk Havalimanı CIP bölgesinden kuleye girdiği, 16 Temmuz 2016'da saat 00.20'de de kulenin üst katından aşağıya indikleri, bu süre zarfında telefonla konuştukları, saat 00.23'te de kuleden ayrıldıkları görülüyor.
Kulede kalan diğer askerlerden eski Binbaşı Yusuf Yenihayat ve beraberindeki askerlerin, ellerinde silahlarla 16 Temmuz'da 01.02'de kapıyı tuttukları, eski başçavuş Hasan Hüseyin Parlak'ın silahına fişek sürdüğü, 02.00'de özel harekat polislerinin kuleye baskın düzenledikleri, Yenihayat'ın polislere ateş ettiği, Aykut Demir'in silahını bırakarak teslim olduğu, daha sonra polislerin darbeci askerlere "teslim ol" çağrısı yaptıkları, 0401'de polislerin tişört giydirerek, askerleri kuleden aşağıya indirdikleri de görüntülerde yer alıyor.
Havalimanı girişlerindeki olaylar
Atatürk Havalimanı girişlerindeki kameralardan elde edilen görüntülerde ise 66. Mekanize Piyade Tugayına bağlı askerlerin 15 Temmuz gecesi saat 22.40'ta Atatürk Havalimanı giriş kapılarına gelerek yolu kapattıkları görülüyor.
Saat 22.45'te havalimanının geliş yönündeki yolların iki tank ile kapatılması, eski yarbay Serbülent Eken ile eski albaylar Ömer Korkut ve Mustafa Kol'un emniyet mensuplarıyla görüşmeleri ve akabinde emniyet mensuplarının telefonla bir yerleri aradıkları kamera kayıtlarına yansıdı. Saat 00.36'da Seyrani Alımlı adlı askerlerin, komutasındaki askerlere doldur boşalt yaptırdığı ve şarjörlere mermi bastırdığı anlar kamera kayıtlarında yer alırken 23.31'de Serbülent Eken'in talimatıyla tank ana giriş kapısını kapatılması görülüyor.
Saat 00.02'de Ömer Korkut ve Serbülent Eken'in özel harekat polisleriyle, saat 00.17'de ise Serbülent Eken ve askerlerin vatandaşlarla tartıştıklarının izlendiği görüntülerde, vatandaşların askerlere bağırmaları ve tepki göstermeleri dikkat çekiyor.
Zırhlı araçlardaki askerlerin 00.29'da vatandaşların önüne barikat kurdukları, 00.35'de Serbülent Eken'in askerlere eliyle işaret yapıp çekilme talimatı verdiği, vatandaşların slogan atarak peşlerinden gittiklerinin de kaydedildiği görüntülerde, saat 00.35'te çekilme talimatı üzerine vatandaşların Serbülent Eken'i havaya attıkları görülüyor.
İlerleyen saatlerinde havalimanına gelen vatandaşların sayısının hızla arttığı gözlenirken, 00.52 Mustafa Kol'un bulunduğu kamyon VİP girişine konuşlanan iki zırhlı aracı alarak A kapısına doğru gittiği, kapıda Mustafa Kol'un güvenlik görevlileriyle görüşüp bir güvenlik görevlisini kendilerini kuleye götürmek üzere yanına aldığı görüntülerde yer alıyor.
Görüntülerde, saat 01.15'de zırhlı araçlardan birinin iç hatlar girişine giderken vatandaş kalabalığı ile karşılaşıp geri döndüğü, 01.21'de zırhlı araçlardan birinin ana girişten ters yönde kaçarak havaalanından ayrıldığı, bu esnada halkın tepki gösterdiği, aracın etrafını sardıkları, üstüne çıktıkları ve peşinden koştukları görülüyor.
Mustafa Kol'un bulunduğu kamyonun arkasındaki iki zırhlı aracın önlerinin 01.19'da vatandaşlar tarafından kesildiği, zırhlı araçlardan bir vatandaşa ait aracı ezerek ana çıkışa ilerlemesi bilirkişi tarafından görüntülerde belirtiliyor.
-Terminal binasında yaşananlar
Bilirkişi raporunda, Atatürk Havalimanı terminal binasına giren askerlerin görüntülerine yer verilerek, saat 00.55'de Hava Harp Okulu Destek Grup Komutanlığına bağlı askerlerin askeri havaalanı bölgesinden apron kısmına geldikleri, sonraki görüntüde eski albay Yusuf Özdemir komutasındaki askerlerin ellerinde tüfekleriyle terminal binasına doğru hareket ettikleri anlatılıyor.
Özdemir'in, komutasındaki askerleri sıraya geçirip 01.09'da talimat verdiği görüntülerde yer alırken, ardından askerlerin pasaport noktasına geldikleri, Özdemir'in buradaki polislere konuştukları, çevrelerinde kalabalık bir yolcu grubunun bulunduğu görülüyor. Askerlerin, Özdemir'den talimat aldıktan sonra etrafa dağıldıkları, bir süre sonra vatandaşların bir anda kaçışmaya başladıkları, bir kadın yolcunun kucağında çocuğuyla yere oturduğu görüntülerde yer alıyor.
Bir süre sonra askerlerin pasaport kontrol noktasından ayrıldıkları görülürken, saat 01.21'de askerlerin terminal binasından çıkmaya çalıştıkları, 01.25'de vatandaşlarla karşılaştıkları ve 01.36'ya kadar terminal içinde vatandaşlar tarafından kovalandıkları gözleniyor. Vatandaşlar tarafından 01.38'de bir büfeye sıkıştırılan askerlerin, 03.45'de emniyet mensuplarınca sivil tişört giydirilmiş vaziyette güvenli bir alana alındıkları, bir askerin, asker arkadaşını kucağında taşıyarak götürdüğü dikkati çekiyor.
Bilirkişi raporuna göre, askerler saat 05.02'de gözaltına alınarak havalimanından çıkarılıyor, 05.11'de üzerleri aranıp kelepçe takılarak bir araca bindirilerek limandan götürülüyor.
18.04.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi karşısında bulunan salonda yapılan duruşmaya, 65'i tutuklu ile 73 sanık ve avukatları katıldı.
Bir kısım müştekiler ve Cumhurbaşkanlığı avukatı da duruşmada hazır bulundu.
Duruşma, sanık avukatlarının taleplerinin alınmasıyla devam etti.
Tutuklu sanıklar ve avukatları tahliye talebinde bulunurken, bazı sanıklar da adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını istedi.
Taleplerin alınmasının ardından ara kararlarını açıklayan mahkeme heyeti, tüm tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına hükmetti.
Atatürk Havalimanında keşif yapılması yönündeki talebi dosyanın geldiği aşamayı dikkate alarak reddeden heyet, dava dosyasını esasa ilişkin mütalaasını hazırlaması için cumhuriyet savcısına gönderdi. Duruşma, 30 Nisan'a ertelendi.
İDDİANAME
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca hazırlanan 708 sayfalık iddianamede, şehitler Mahir Ayabak ve Zekeriya Bitmez "maktul", 46 kişi "mağdur" ve 129 kişi "müşteki" sıfatıyla yer alırken, suçtan zarar görenler arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 65. Hükümet ve TBMM de bulunuyor.
Tüm sanıkların "anayasayı ihlal", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve "terör örgütüne üye olmak" suçundan da on beşer yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, bazı sanıklar hakkında "kasten öldürme", "öldürmeye teşebbüs etme", "kamu kurumu faaliyetini cebir veya tehdit kullanarak engelleme", "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "hava ulaşım araçlarını kaçırma veya alıkoyma", "konut dokunulmazlığı ihlali", "silahla tehdit", "kasten yaralama" ve "mala zarar verme" suçlarından 15 yıl ile 1 kez ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları talep ediliyor.
"Hava sahasının kontrol altına alınması istendi"
İddianamede, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında darbeci askerler tarafından İstanbul'da uluslararası uçuşlara açık bulunan Sabiha Gökçen ve Atatürk havalimanlarının işgal edilmek istendiği belirtilerek, Avrupa Yakası'ndaki Atatürk Havalimanı'nın işgal girişiminde 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'na bağlı birlikler ve Hava Harp Okulu'na bağlı bir grup askerin görev aldığı anlatılıyor.
Darbe girişimini planlayan askerler tarafından uluslararası hava alanlarının uçuşlara kapatılarak, hem Türk vatandaşlarının yurt dışına çıkışlarını engellemek hem de ülke giriş çıkışlarının kontrol altına alınmak istendiği kaydedilen iddianamede, ayrıca uçuşların kontrol edildiği "Smart Kule" tabir edilen kontrol kulesinin de darbeci askerler tarafından zapt edilerek, hava sahasının kontrol altına alınmasının istendiği vurgulanıyor.
İddianamede, işgal eylemini gerçekleştirmeye çalışan sanıkların, 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'ndan çıkış yaptıkları anlatılarak, söz konusu tugayda yapılan darbe girişiminin planlandığı toplantılara katılan sanık eski Yarbay Serbülent Eken ve sanık eski Albay Ömer Korkut'un, Atatürk Havalimanı'nın işgalinden sorumlu olarak görevlendirildikleri belirtiliyor.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-22 Aralık (2017) 'İstanbul 159 sanık Darbe/Atatürk Havaalanının İşgali' davası
(20 Nisan 2019, 15:37)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: