Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 475 kişinin yargılandığı davada sanıklar savcının esasa ilişkin mütalaasına karşı savunma yaptı.
06.04.2019 13:12 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 475 kişinin yargılandığı davada sanıklar savcının esasa ilişkin mütalaasına karşı savunma yaptı.
01.04.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları hazır bulundu.
Duruşmada sanık eski tuğgeneral Aydın Gündüz savunma yaptı.
Darbe girişiminin yaşandığı dönemde Hava Kuvvetleri Komutanlığında görevli olan Gündüz, 15 Temmuz'da devre arkadaşı Uğur Buldu'nun babasının cenazesine katılmak üzere personel için ayarlanan uçakla Erzincan'a gidip geldiğini söyledi.
Gündüz, 15 Temmuz akşamı evde istirahat ederken uçak seslerini duyduğunu, üst kat komşusu tuğgeneral Necip Yılmaz'ın yanına çıktığını, onun Korgeneral Yılmaz Özkaya'yı aradığını ifade ederek, daha sonra Özkaya'nın emri üzerine ne olduğunu anlamak ve bilgi vermek üzere karargaha gittiklerini öne sürdü.
Bu sırada telefon ettiği Tümgeneral Cevat Yazgılı'nın telefonu açmadığını ancak bir süre sonra arandığını anlatan Gündüz, genel sekreter olduğunu düşündüğünü bu kişinin de kuvvete gelmesini söylediğini ifade etmesi üzerine "Tamam geliyorum." diyerek kapattığını kaydetti.
Darbe teşebbüsü faaliyeti kapsamında karargaha gelmek ve Tümgeneral Cevat Yazgılı'ya müdahale etmekle suçlandığını belirten Gündüz, suçlamayı kabul etmedi.
Gündüz, Yazgılı'ya müdahale etmediğini öne sürerek, delil ve tanık ifadelerinin de kendisini doğruladığını, bunun boş bir suçlama olduğunu savundu.
Darbe girişimine karışmadığını, FETÖ ile bağının olmadığını iddia eden Gündüz, tahliyesini ve beraatini istedi.
Sanık eski üsteğmen Emre Durgunlu da Kayseri'den kalkış yapan ulaştırma uçağında bulunduğunu ifade ederek, 15 Temmuz'da darbe girişiminden haberdar olmadığını ve bu girişime katılmadığını savundu.
Suçlamaları kabul etmeyen Durgunlu da tahliyesini ve beraatini istedi.
Duruşmaya yarın devam edilmek üzere ara verildi.
02.04.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları hazır bulundu.
Tutuklu sanıklar Safa Sefer Güleroğlu, Adem Çakır ve Eyüp Has, savunmalarının henüz hazır olmadığını belirterek mahkemeden süre talep etti.
Mahkeme, savunma için süre taleplerini, mütalaanın tebliği için geçen süreyi dikkate alarak reddetti.
Ayrıca, sanıkların beyanlarının alınmasına ilişkin düzenlenen listede sırası gelen sanıklara bilgisayar odalarında öncelik tanınması hususunda cezaevi müdürlüğüne müzekkere yazılmasına hükmeden mahkeme, yarın itibarıyla sanık ve müdafilerinin beyanlarının alınmasına devam edileceğine, beyanda bulunulmadığı taktirde "esasa ilişkin beyanda bulunmaktan vazgeçmiş" olacaklarına yönelik ihtarda bulunulmasına karar verdi.
Öte yandan, sanık eski üsteğmen Emre Durgunlu'nun avukatı Burak Ç'nin, Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesinde FETÖ üyeliğinden yargılandığı belirlendi. Mahkeme başkanı, bu nedenle avukat Burak Ç'nin bir yıl süreyle davadan men edildiğini bildirdi.
Duruşmaya yarın devam edilmek üzere ara verildi.
03.04.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları hazır bulundu.
Eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Plan Prensipler Başkanlığı Proje Yönetim Daire Başkanı tuğgeneral Fikri Özgür, duruşmada savunma yaptı.
Mahkeme huzurunda daha önce yaptığı ilk savunmasını kabul eden Özgür, mütalaada isnat edilen suçlamaları reddettiğini söyledi.
15 Temmuz'da karargaha gittiğini ve Tümgeneral Cevat Yazgılı'nın emirleri doğrultusunda hareket ettiğini öne süren Özgür, darbe girişimine katılmadığını iddia etti.
Hain girişimden 4 gün sonra, 19 Temmuz'da gözaltına alındığını ve ardından tutuklandığını anlatan Özgür, FETÖ üyesi de olmadığını savundu.
Özgür, tahliye ve beraat talebinde bulundu.
SAT ekibini getiren uçağın ikinci pilotu da savunma yaptı
15 Temmuz'da İstanbul'dan alınan 19 kişilik SAT ekibini Akıncı Üssü'ne getiren uçağın ikinci pilotu sanık eski üsteğmen Sefa Sefer Güleroğlu da savunma yaptı.
Güleroğlu, 15 Temmuz'da verilen kanuni emir üzerine uçuş yaptıklarını ifade ederek, o gün sabah saatlerinde Korgeneral Hasan Küçükakyüz ve beraberindeki misafirleri İzmir Adnan Menderes Havalimanı'ndan, İstanbul Atatürk Havalimanı'na getirdiklerini anlattı.
Daha sonra şehri gezdiğini, akşam da kalacağı orduevine döndüğünü ifade eden Güleroğlu, acil uçak başı emri üzerine hazırlık yaptıklarını dile getirdi. Bu sırada arayan teknisyen astsubayın, uçak başında olduğunu belirterek, gelen bir ekibi ve malzemelerini uçağa alıp almayacağını sorduğunu ifade eden Güleroğlu, yanındaki birinci pilota durumu söyledikten sonra teknisyen astsubaya alabileceğini aktardığını kaydetti.
Güleroğlu, bir terörle mücadele harekatı görevi olduğunu düşündüğünü öne sürerek, uçakta Akıncı Üssü'ne gideceklerinin bildirilmesi üzerine 22.55'te kalkış yaptıklarını ve 23.45 civarı indiklerini anlattı.
Akıncı'ya geldikten sonra darbe girişiminden haberdar olduklarını iddia eden Güleroğlu, burada darbeye yönelik bir emir almadığını, bu girişime karışmadığını öne sürdü.
Güleroğlu, FETÖ ile de bir bağı olmadığını savunarak tahliyesini ve beraatini istedi.
Duruşmaya yarın devam edilmek üzere ara verildi.
04.04.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları hazır bulundu.
Sanık eski binbaşı Eyüp Has, esasa ilişkin beyanında suçlamaları kabul etmedi.
Has, 15 Temmuz'da daha önceden belirlenen nöbetini Hava Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı'nda tuttuğunu belirterek, "Burada bulunmamın tek sebebi o gün nöbetçi olmamdır. Eğer o gün nöbetçi olmasaydım şimdi görevimin başında olacaktım." diye konuştu.
Bulunduğu yerden nöbeti boyunca ayrılmadığını ve bu yüzden de karargahta yaşananlardan haberdar olmadığını savunan Has, darbe girişimine yönelik kimseden emir almadığını ve bu girişime destek vermediğini iddia ederek, nöbet yerinden sadece bir kez ayrıldığını ve nizamiyeye gittiğini, bunun dışında nöbetçi amir odasından çıkmadığını ileri sürdü.
"Ben nöbetimi tuttum." diyen Has, suçlamaları reddetti.
FETÖ ile bağının bulunmadığını ileri süren sanık Has, tahliyesini ve beraatini talep etti.
Eski tümgeneral de suçlamaları reddetti
Dönemin Hava Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Şube Başkanı sanık eski tümgeneral Serdar Gülbaş da savunmasında suçlamaları reddetti.
Erzincan'da devre arkadaşı Uğur Buldu'nun babasının cenazesine katıldıktan sonra İstanbul'da Korgeneral Mehmet Şanver'in kızının düğününe gittiğini anlatan Gülbaş, Moda Deniz Kulübü'ndeki düğün sırasında buraya gelen darbeci askerlerce yere yatırılıp ellerinin arkadan kelepçelendiğini söyledi.
İlerleyen süreçte orduevine götürüldüklerini ifade eden Gülbaş, ellerinin kelepçelenmediği yönündeki iddianın doğru olmadığını savundu.
Sanık Gülbaş, darbecilerle birlikte hareket etmediğini, hatta karşılarında olduğunu öne sürerek, onları desteklemiş olsaydı Erzincan'daki düğünden sonra Ankara'ya dönüp karargahta kalabileceğini iddia etti.
Akıncı Üssü'ne gitmediğini, adının geçtiği bir beyanın bulunmadığını savunan Gülbaş, aynı şekilde Kayseri'de, Konya'da, Malatya'da, Eskişehir'de, İzmir'de, hatta Ankara'da başka birliklerdeki olaylarda isminin geçmediğini ileri sürdü.
Gülbaş, esasa ilişkin mütalaada, sözde atama listesinde adına, "Genelkurmay Lojistik Başkanı" olarak yer verilmesiyle ilgili suçlama yöneltildiğini belirterek, bunun bilgisi ve onayı olmadan yapıldığını kaydetti.
Darbeyi planlayıp organize edenlerle birlikte olmadığına değinen Gülbaş, hiçbir planlama ve organizasyon toplantısına katılmadığını dile getirdi.
Sanık Gülbaş, 15 Temmuz'da da makam ve rütbesini kullanarak, astlarına darbe teşebbüsüne yönelik bir emir vermediğini savundu.
FETÖ ile bağının olmadığını iddia eden Gülbaş, tahliye ve beraat talep etti.
Terörle mücadele iddiası
Darbe girişiminin yaşandığı dönemde Kayseri 12. Hava Ulaştırma Üs Komutanlığı 221. Filo Komutanlığında görev yapan sanık eski yüzbaşı Adem Çakır da terörle mücadele harekatı kapsamında verilen emir üzerine birliğe gittiğini ileri sürdü.
Terörle mücadele harekatı dışında bir emir vermediğini ve almadığını kaydeden Çakır, suçlamaları reddetti.
Çakır da tahliyesini ve beraatini talep etti.
Duruşmaya, yarın devam edilmek üzere ara verildi.
05.04.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları hazır bulundu.
Darbe girişiminin yaşandığı dönemde Hava Kuvvetleri Komutanlığı Denetleme Değerlendirme Başkanlığı Uçuş Emniyet Şube Müdürlüğü Eğitim Uçakları Kaza Kırım İnceleme Subayı olan eski albay Murat Karakuş, savunmasında, suçlamaları kabul etmedi.
Darbe girişiminden önce ailesiyle Anamur'da tatilde olduğunu belirten Karakuş, 15 Temmuz öncesi de aldığı mobilyalar geleceği için Ankara'ya döndüğünü söyledi.
Karakuş, mobilyalar gelmeyince muayene için İstanbul'a gittiğini ve Hava Harp Okulu misafirhanesine geçtiğini iddia etti.
Sanık Karakuş, 15 Temmuz'da yaşanan gelişmeler üzerine ne olduğunu öğrenmek için aramalar yaptığını belirterek, yaşananları öğrenmeye çalışmaktan başka bir amacı olmadığını öne sürdü.
Bu davanın sanıklarından Kenan Comart'ın, kendisini arayıp emir verdiğine yönelik iddiasını da kabul etmeyen Karakuş, "Kendisiyle yüz yüze bir görüşmem de olmamıştır. Kenan Comart'a bir talimat vermedim." dedi.
Karakuş, 15 Temmuz'da konusu suç teşkil eden bir emir almadığını ve vermediğini savundu.
Sözde atama listesinde AFAD Başkanı olarak atanmasının da bilgisi ve iradesi dışında olduğunu öne süren Karakuş, bu listede isminin bulunmasının kendisini ne darbeci ne de örgüt üyesi yapacağını ifade etti.
Karakuş, darbe girişiminden haberi olmadığını, bu amaçla gerçekleştirildiği iddia edilen toplantılara da katılmadığını ve darbeyi organize eden sanıklardan hiçbiriyle iletişim kurmadığını ileri sürdü.
"Terör örgütüne üye değilim. Darbeci hiç değilim." diyen Karakuş, tahliyesini ve beraatini talep etti.
Sanık Abdullah Emre Sandık da darbe girişimin yaşandığı dönemde Hava Kuvvetleri Komutanlığı Özel Sekreterliğinde idari işler astsubayı olduğunu bildirdi.
Özel Sekreter Günay Köroğlu çağırdığı için karargaha gittiğini ancak darbe girişimine dair bir eylemde bulunmadığını savunan Sandık, FETÖ üyesi olmadığını iddia etti.
Darbe girişimine karışmadığını öne süren Sandık, tahliye ve beraat talebinde bulundu.
Duruşmaya, 8 Nisan pazartesi devam edilmek üzere ara verildi.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-29 Mart (2017) 'Ankara 475 sanık (ilk 486) Darbe/Akıncı Hava Üssü' davası
(06 Nisan 2019, 13:12)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: