İstanbul'da, 15 Temmuz Darbe girşiminden bir kaç gün önce baktığı bir davada Fetö ile suçlanan sanıkları beraat ettiren, karar gerekçesinde FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen'in 'mehdi' olduğu gibi skandal ifadeler kullanan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümet yetkililerinin derhal gözaltına alınmasını isteyen eski hakim İlhan Karagöz'ün yargılandığı davada savcı mütalaasını açıkladı. Savcı, Karagöz'ün 'Anayasa'yı ihlal' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle, FETÖ üyeliğinden ise ayrıca 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Talebe tepki gösteren Karagöz'ün yüksek sesle mahkemeye hitap etmesine hakim de tepki gösterdi.
12.01.2019 13:56 İstanbul'da, 15 Temmuz Darbe girişiminden bir kaç gün önce baktığı bir davada Fetö ile suçlanan sanıkları beraat ettiren, karar gerekçesinde FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen'in 'mehdi' olduğu gibi skandal ifadeler kullanan eski hakim İlhan Karagöz'ün yargılandığı davada savcı mütalaasını açıkladı. Savcı, Karagöz'ün 'Anayasa'yı ihlal' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle, FETÖ üyeliğinden ise ayrıca 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.
9 Ocak'ta İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya sanık İlhan Karagöz tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS ile bağlandı.
Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, sanık Karagöz'ün 15 Temmuz darbe girişiminden 11 gün önce Balyoz davası bilirkişilerinin yargılandığı davada taraflara haber vermeden ara celse açarak verdiği 572 sayfalık karara değinildi. Usulsüz verilen kararda Cumhurbaşkanı ve hükümet yetkililerine hakaret edildi Ramazan Bayramı arefesine denk gelen ve Bakanlar Kurulunca idari izin sayılan bir günde duruşma gününü beklenmeden verilen kararın yasal olmadığı aktarılan mütalaada, sanık İlhan Karagöz'ün kararında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mevcut hükumet Başbakan ve Bakanlar Kurulu üyeleri, AK Parti, yargı kurumlarına aşağılayıcı hakaretlerde bulunduğu, FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen'i 'mehdi' ilan ettiği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan ve Bakanlar Kurulu üyeleri olmak üzere birçok kişi hakkında suç duyurusunda bulunduğu hatırlatıldı.
TÜM YURDA GİRİŞ ÇIKIŞLAR KAPATILSIN
Mütalaada, sanık Karagöz'ün verdiği kararın devamında, Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanlığı yetkililerinin, bulunduğu suç duyurusu doğrultusunda derhal olaya el koyarak ismi geçen herkesi gözaltına alması gerektiği ve tüm yurda giriş çıkışlar tutularak ismi geçen ya da geçmeyen tüm milletvekilleri, belediye başkanları, iş adamları, gazeteciler, emniyetçiler, hakim ve savcıların yurttan çıkışlarının engellenerek soruşturma işlemlerinin başlatılması gerektiğini kaydettiği aktarıldı.
YARGI GÜCÜNÜ KULLANARAK ÖRGÜT ÜYELERİNİ 'AMAÇ SUÇ' İÇİN HAREKETE GEÇİRMEYE AZMETTİRDİ
Sanık İlhan Karagöz'ün yargı gücünü kullanarak silahlı terör örgütü üyelerini bir an evvel 'amaç suç' için harekete geçirmeye ve azmettirmeye çalıştığı vurgulanan mütalaada Karagöz'ün Çağlayan Adliyesi'ndeki odasında yapılan aramada 1 adet 'H' serisi 1 ABD Doları ve 1-15 arası numaralandırılmış doküman ele geçirildiği anlatıldı. Mütalaada sanık Karagöz'ün 'Anayasa'yı ihlal' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle FETÖ üyeliğinden ise ayrıca 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
MAHKEME BAŞKANINDAN, BAĞIRARAK KONUŞAN KARAGÖZ'E SERT TEPKİ
Savcının mütalaasını açıklamasının ardından söz alan sanık İlhan Karagöz, mütalaanın usulsüz şekilde verildiğini iddia etti. Mütalaanın verilmesi için usul eksikliklerinin giderilmesi gerektiğini ancak usul işlemlerinin tamamlanmadan mütalaanın verildiğini öne sürerek bağırarak konuşan sanık Karagöz'e mahkeme başkanı sert bir şekilde tepki gösterdi. Karagöz'e yaptığınız konuşmalar edebe uygun değil diyen mahkeme başkanı Tamer Korkmaz, 'Sabrımızı zorlamayın. Bağırmadan konuşun. Usul eksikliği deyip duruyorsunuz. Usul eksikliği olursa Yargıtay dosyayı bozar. Biz usule ilişkin hata yaptığımızı düşünmüyoruz' dedi. Mahkeme heyeti daha sonra sanık Karagöz'e mütalaaya karşın savunmasını hazırlaması için süre vererek duruşmayı erteledi.
DAVANIN GEÇMİŞİ
'Balyoz davasında bilirkişilik' yapanlara yönelik açılan davanın hakimi olarak görev yapan İlhan Karagöz, duruşma tarihi 23 Eylül 2016 olmasına rağmen, müdahil ve sanık taraf avukatlarının haberi olmadan 4 Temmuz 2016 günü duruşma açarak, davaya ilişkin karar yazdırmıştı. Karagöz, davanın reddedilmesi hükmünü kurduğu 572 sayfalık kararında, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen hakkında 'mehdi' nitelemesinde bulunmuş, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere birçok devlet yetkilisinin gözaltına alınması için Genelkurmay Başkanlığını harekete çağıran ifadeler kullanmıştı. Karagöz, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra FETÖ iltisakı gerekçesiyle meslekten ihraç edilmiş, tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede İlhan Karagöz'ün, 'Anayasayı ihlal', 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlarından 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi talep ediliyor.
Paralel yapı-15 Şubat (2018) 'İstanbul 1 sanık Darbe/'Gülen Mehdi' diyen İst.18.As.C. Hakimi İlhan Karagöz' davası
(12 Ocak 2019, 13:56)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: