İstanbul'da, FETÖ'nün 17/25 Aralık kumpas sürecinde yasadışı ses kayıtlarını servis ettiği iddia edilen dönemin Karşı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve eski CHP Milletvekili Eren Erdem'in de aralarında bulunduğu 2'si tutuklu 11 sanıklı davada mütalaa verildi. Mütalaada Eren Erdem'in 'Üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek' ve 'Gizliliğin ihlali' suçlarından 8,5 yıldan 19 yıla kadar hapsi talep edildi. Duruşma sonunda Eren Erdem'in adli kontrolle tahliyesine karar veren mahkeme heyeti, mütalaaya karşı savunma hazırlamaları için sanıklara ve avukatlarına süre vererek duruşmayı 1 Mart'a erteledi. Ancak savcılığın itirazı üzerine üst mahkeme Erdem için yakalama ve tekrar tutuklama kararı verdi.
12.01.2019 18:18 İstanbul'da, FETÖ'nün 17/25 Aralık kumpas sürecinde yasadışı ses kayıtlarını servis ettiği iddia edilen dönemin Karşı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve eski CHP Milletvekili Eren Erdem'in de aralarında bulunduğu 2'si tutuklu 11 sanıklı davaya devam edildi.
7 Ocak'ta Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Eren Erdem tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS ile duruşmaya bağlandı. Duruşmada ayrıca tutuklu Onur Kala ile 3 tutuksuz sanık daha hazır bulundu. Duruşmayı aralarında CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in de aralarında bulunduğu bazı CHP'li milletvekilleri de duruşmaya izleyici olarak katıldı.
Duruşmada aralarında Oyuncu Levent Üzümcü ile Yazar İhsan Eliaçık'ın da bulunduğu 6 kişi, 'tanık' sıfatıyla dinlendi. Levent Üzümcü, Karşı Gazetesi'nin kurulma aşamasında davanın sanıklarından Eren Erdem'in kendisini aradığını ve görüşmek istediğini anlatarak, 'Gazetede köşe yazarlığı yapıp yapamayacağımı sordu. 'Tamam' dedim. Gazetenin varlığından, bitimine kadar yazdım. Haftada 3 gün gazetede yazdım. Bu gazetede yazdıklarımı da 'Boyun Eğme' isimli kitabımda topladım. Ben tiyatro oyuncusuyum. Sanat, sanata uygulanan sansür, küresel ısınma, insan, doğayla barışık insan üzerine yazılar yazdım. Gazetede yazdığım süre boyunca yazılarıma müdahale edilmedi' dedi.
Eren Erdem'in 'FETÖ'yü desteklediğime şahit oldun mu?' şeklindeki sorusu üzerine tanık Üzümcü, 'Eren, internete girdim senin FETÖ ile fotoğrafın yoktu' diye cevap verdi. Gazetede her türlü siyasi görüşten insan olduğunu söyleyen Üzümcü, maddi yetersizlikler nedeniyle gazetenin kapandığını belirtti. Soru üzerine Üzümcü, Eren Erdem'in evine haram lokma sokmayan onurlu bir insan olduğunu da sözlerine ekledi.
'Tanık' olarak dinlenen Yazar İhsan Eliaçık, Eren Erdem ve Turan Ababey'in kendisine gazetede yazması için teklifte bulunduğunu, kendisinin de bu teklifi kabul ettiğini belirterek, 'Eren Erdem 'Destek ol' dedi; ısrar etti. Ben de haftada bir gün yazdım. Benim gazetede 4 tane yazım çıktı. Yazılarıma müdahale edilmedi. İşadamı Ali Ağaoğlu'nun inşaat reklamını görünce ben de; 'Bu gazetede yazmam' dedim ve bıraktım. Kendileriyle de bir daha görüşmem olmadı' dedi. Eliaçık, Eren Erdem'in FETÖ ile ilişkisi de olmadığını sözlerine ekledi.
Tanıkların dinlenmesinin ardından duruşma savcısı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Mütalaada, sanıklar Değer Özergün, Ufuk Emin Köroğlu, Mehmet Aydoğmuş, Murat Kazancı ve Emrah Direk'in firari olmaları nedeniyle dosyalarının ayrılması talep edildi.
EREN ERDEM'İN 19 YILA KADAR HAPSİ TALEP EDİLDİ
Eren Erdem'in 'FETÖ/PDY silahlı terör örgütü içindeki yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek' ve gizli tanığı deşifre etmek suretiyle 'Gizliliğin ihlali' suçlarından 8,5 yıldan 19 yıla kadar hapsi talep edilen mütalaada, Eren Erdem'in 'soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek' suçundan ise suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraati istendi. Mütalaada sanıklar Emre Erciş ve Onur Kala'nın farklı suçlardan değişik oranlarda hapis cezalarına çarptırılmaları istendi.
Mütalaada, sanıklar Turan Ababey, Mehmet Bozkurt ve Kutlu Esendemir'in ise 'Örgüte üye olmamakla birlikte bilerek isteyerek yardım etme' suçundan ayrı ayrı beraatlerine karar verilmesi talep edildi.
Mütalaanın ardından söz alan Eren Erdem, 'İki celse yaptık. İki celsede de mahkeme dosyasına terör örgütüne yardım ettiğime dair söz kanıt olmadığı ortadadır. Deliller tamamlanmıştır. Eylem yoktur. İddia vardır. Kanıt, belge yoktur. Kimse, 'Şunu yaptı' diyememiştir. Özgürlüğümü talep ediyorum. 7 aydır tutukluyum. Tutuksuz olarak esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulunmak istiyorum. Tahliyemi talep ediyorum. Mütalaaya karşı beyanda bulunmak için süre talep ediyorum' diye konuştu.
Mahkeme heyeti, delil durumu, yargılamanın geldiği aşama, tutuklulukta geçirdiği süre, sanık tarafından karartılacak delilin bulunmaması ve dosya kapsamını göz önüne alarak sanık Eren Erdem'in tahliyesine karar verdi. Eren Erdem'in yurtdışına çıkış yasağı ve haftada iki gün polis karakoluna imza atma şartı da getirildi. Onur Kala'nın tutukluluk halinin devamına hükmeden mahkeme heyeti, duruşmayı 1 Mart'a erteledi.
ERDEM HAKKINDA YAKALAMA KARARI ÇIKARILDI
İlerleyen saatlerde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Eren Erdem hakkında kaçma şüphesi nedeniyle tahliye kararına itiraz etti. İtirazı kabul eden üst mahkeme aynı gerekçeyle Eren Erdem hakkında yakalama kararı çıkardı.
Edinilen bilgiye göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesinin bugünkü duruşmada Eren Erdem hakkında verdiği tahliye kararına itiraz etti.
Savcılık, atılı suçların yasada öngörülen ceza miktarı ve kaçma şüphesinin göz önünde bulundurularak, sanık Erdem hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasını talep etti.
İtirazı değerlendiren üst mahkeme İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi, 'dosya kapsamı, sanık savunmaları, dinlenilen tanık beyanları, mevcut delil durumu birlikte değerlendirildiğinde kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunması, sanığın yurt dışına çıkarken yakalanması göz önüne alınarak üzerine atılı suçun yasa maddesindeki cezasının alt ve üst sınırları, tutuklu kaldığı süre ve adli kontrol tedbirlerinin bu aşamada yetersiz kalacağı' gerekçeleriyle itirazın kabulüne karar verdi.
Mahkeme, sanık Eren Erdem hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasına oy birliğiyle hükmetti.
CHP eski milletvekili Eren Erdem'in ailesi ve yakınları Silivri cezaevi önünde tahliye edilmesini beklerken üst mahkemeden yakalama kararı geldi.
OY ÇOKLUĞUYLA TUTUKLANDI
Ertesi gün 8 Ocak'ta, Eren Erdem üst mahkemeye çıkarıldı. Yakalama emri yüzüne okunan Erdem'in, İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi'nce oy çokluğuyla tutuklanmasına karar verildi. Tutuklama kararına bir üye hakim 'yurtdışına çıkış yasağı ve konutu terk etmeme şeklindeki adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasının ölçülü olacağı' gerekçesiyle muhalefet şerhi düştü.
FETÖ'nün 17-25 Aralık kumpas sürecinde yasadışı ses kayıtlarını servis ettiği iddia edilen kapanan Karşı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve eski CHP Milletvekili Eren Erdem, bugün jandarmalar tarafından tutuklamaya yönelik yakalama kararını veren İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi'ne çıkarıldı. Duruşmaya, Erdem'in avukatları da katıldı. Davayı izlemek isteyen basın mensupları duruşma salonuna alınmazken; aralarında Mahmut Tanal'ın bulunduğu bazı CHP milletvekilleri salona alındı.
Mahkeme Başkanı Yusuf Yılmaz, kimlik bilgileri alınan sanık Eren Erdem'e yakalama emrini okudu. Buna karşı söz verilen sanık Eren Erdem, 'Tarafıma okunan yakalama emri, kimlik bilgileri bana aittir ve benim hakkımda çıkarılmıştır' dedi.
Mahkeme heyeti, 'suçun vasıf ve mahiyeti, tanık beyanları, bir kısım sanık savunmaları ve diğer mevcut delil durumu dikkate alınarak kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin bulunması, sanığın yurtdışına çıkmak isterken yakalanması, kaçma şüphesini gösteren somut olgunun bulunması, öngörülen cezanın alt ve üst sınırları, suçun sübutu haline muhtemel ceza miktarı ve güvenlik tedbirleri, tutuklu kaldığı süre, adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı' gerekçeleriyle tutuklanmasına karar verildi. Ancak tutuklama kararına Üye Hakim Çağlayan Özbay muhalefet şerhi koydu. Üye Hakim Özbay, 'sanık hakkında yurtdışına çıkış yasağı ve konutu terk etmeme şeklindeki adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasının ölçülü olacağı ve bu tedbirlere karar verilerek sanığın serbest bırakılması görüşünde olduğunu' belirterek çoğunluğun görüşüne katılmadığını belirtti.
DAVA SÜRECİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, FETÖ'nün 17-25 Aralık darbe girişiminde yasa dışı ses kayıtlarını servis ettiği dönemin Karşı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve eski CHP Milletvekili Eren Erdem hakkında, 'üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek', 'göreve ilişkin sırrın açıklanması' ve 'gizliliğin ihlali' suçlarından 22 yıla kadar hapis istemiyle 11 Mayıs'ta iddianame hazırlanmıştı.
İddianameyi 21 Mayıs'ta kabul eden İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi, ilk duruşmanın 19 Eylül'de yapılmasına hükmederek, sanık Eren Erdem hakkında yurt dışına çıkış yasağı koymuştu. Erdem, aynı gün Almanya'ya gitmek üzere Atatürk Havalimanı'na gelmiş ancak hakkındaki yurt dışına çıkış yasağı nedeniyle gidişine izin verilmemişti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 35. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sanık olarak yargılanan ve 24 Haziran seçimleri öncesi aday gösterilmeyince kaçma girişiminde bulunduğu iddiasıyla havaalanında engellendiği belirtilen Erden Erdem hakkında, kaçma şüphesi nedeniyle 28 Haziran'da yakalama kararı talebinde bulunmuştu.
İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi, savcılığın talebini kabul ederek sanık Erdem hakkında yakalama kararı çıkarmış, 29 Haziran'da gözaltına alınan Erdem tutuklanmıştı. Yine başsavcılıkça, FETÖ'nün 17-25 Aralık yargısal darbe girişiminde yasa dışı ses kayıtlarını servis ettikleri gerekçesiyle, kapatılan Karşı gazetesinin sahibi ve 10 çalışanına yönelik de iddianame hazırlanmıştı.
Karşı gazetesi çalışanlarına yönelik hazırlanan iddianamede, 7 sanığın örgütün şifreli haberleşme programı 'ByLock' kullanıcısı olduğu belirtilirken, firari sanık Ufuk Emin Köroğlu ve Değer Özergün'ün, 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' ve 'terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerinin hüviyetlerini açıklayarak hedef gösterme' suçlarından 8 yıl altışar aydan on sekizer yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.
Sanıklardan Alaaddin Akkaşoğlu, Mehmet Aydoğmuş, Onur Kala, Murat Kazancı ve Emrah Direk'in, 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan 7,5 yıldan on beşer yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, Kutlu Esendemir'in 'silahlı terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapse mahkum edilmesi öngörülmüştü.
İddianamede etkin pişmanlık hükmünden yararlandırılması istenen sanıklar kapatılan gazetenin sahibi Turan Ababey, Emre Erciş ve Mehmet Bozkurt'a 'silahlı terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme' suçundan ceza verilmemesi talep edilmişti.
İddianamenin kabulüne karar veren İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi, Eren Erdem hakkında açılan davayla birleştirilmesine hükmederek dosyayı İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti.
Birleştirme kararını onaylayan İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılamanın İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılması gerektiğine hükmetmiş, mahkemeler arasındaki uyuşmazlık nedeniyle dosya, davaya bakacak mahkemenin belirlenmesi için İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'ne gönderilmişti.
İstinaf mahkemesi de yargılamanın İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılmasına karar vermişti.
Paralel yapı-02 Ağustos (2018) 'İstanbul 11 sanık (ilk 12) Karşı Gazetesi Yapılanması' davası
(12 Ocak 2019, 18:18)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: