Çeşitli illerde görülen az sanıklı Fetö davalarından bazılarında sanıklara örgütteki konumları göz önüne alınarak yüksek sayılan hapis cezaları verildi. Şanlıurfa'da örgütün sözde 'Asker Abisine' 10 yıl, Kayseri'de kaçarken yakalanan üsteğmene 10 yıl, Emniyet'in 'En Üst İsimleri Sorumlusu' Mahrem İmama 12 yıl, Samsun'da örgütün kurumunda çalışan sanığa 10,5 yıl, Kayseri'de firari iken yakalanan öğretmene 9 yıl, Kayseri'de çevre mühendisine 8 yıl 9 ay olmak üzere hapis cezaları verildi.
13.01.2019 16:46 Şanlıurfa, Samsun ve Kayseri'de görülen Fetö davalarında 6 sanığa, firarda iken yakalanmaları, örgütteki konumları ve diğer deliller göz önüne alınarak toplam 60 yıl hapis cezası verildi.
Şanlıurfa: Örgütün 'Asker Abisine' 10 yıl Hapis
Şanlıurfa'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin davada, askeri personele örgütsel eğitim verdiği iddiasıyla yargılanan sanık 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
31 Aralık 2018'de Şanlıurfa 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu yargılanan eski öğretmen Arif Tinç ve avukatı katıldı.
Mahkeme başkanı sanığa, FETÖ'nün kapatılan kurumlarında çalıştığı, örgüt mensubu askerlerin kaldığı evlerde 'abilik' yaparak örgütsel eğitim verdiği ve ByLock kullandığı iddialarını hatırlatarak son savunmasını yapmasını istedi.
Ailesinin geçimini sağlamak amacıyla örgütün kapatılan dershanesinde öğretmen olarak çalıştığını öne süren sanık Şahin, ByLock kullanmadığını iddia etti.
Duruşma savcısı da esas hakkındaki mütalaasında, sanığın örgüt içerisinde 'asker abisi' olarak 'Akif' kod adıyla faaliyet yürüttüğünün delil ve gizli tanık ifadeleriyle ortaya çıktığını belirterek cezalandırılmasını talep etti.
Mahkeme heyeti, sanık Arif Tunç'a 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 10 yıl 6 ay hapis cezası verdi.
Kayseri: Yurt Dışına Kaçarken Yakalanan Üsteğmene 10 Yıl Hapis
Kayseri'de, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Edirne sınırından yurt dışına kaçarken yakalanan ve örgütün imamları ile ankesörlü telefonlarla ardışık şekilde görüştükleri iddiasıyla tutuklu yargılanan ihraç üsteğmene mahkemece 10 yıl hapis cezası verildi.
3 Ocak'ta Kayseri 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada tutuklu sanık ihraç üsteğmen S.D. Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile hazır edilirken, avukatı duruşma salonunda hazır bulundu.
Örgüt imamlarının Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensuplarıyla irtibat kurması ve deşifre edilmelerini önlemek, örgütsel gizliliği korumak amacıyla kontörlü veya sabit telefon hatlarından görüşme yaptığı tespit edilen eski üsteğmen S.D.'nin yargılandığı davada, sanığın bir kuruyemiş dükkanındaki sabit hattan 2014 yıllarında 60 saniye kadar arandığı ortaya çıktı.
Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katılan ve 5 aydır tutuklu sanık S.D. 'Görevimden ihraç edilince, eşimin tayini İstanbul'a çıktı, orada yaşamaya başladık. Ben de orada kendime bir iş kurdum, çalışıyordum. Edirne'ye gezmek amaçlı gitmiştim, kaçma şüphem yoktur. FETÖ ile ne benim ne de ailemin irtibatı ve iltisakı yoktur. Beraatımı ve tahliyemi istiyorum' diye konuştu.
Mahkeme heyeti yapılan yargılama sonucu tutuklu sanık S.D.'ye 'silahlı terör örgütü üyesi olma' suçundan alt sınırdan uzaklaşarak 10 yıl hapis cezası ile tutukluluk halinin devamına karar verdi.
Kayseri: Emniyet'in En Üst İsimleri Sorumlusu Mahrem İmama 12 Yıl Hapis, eşine beraat
Kayseri'de, FETÖ'nün emniyet mahrem yapılanmasında 'A5' kodunu kullanan ve öğretmenlikten ihraç edilen Emniyet'in en üst isimlerinin sorumlusu olduğu iddiası ile tutuklu yargılanan sanığa mahkemece 12 yıl hapis cezası verildi. Eşi ise beraat etti.
8 Ocak'ta Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada tutuklu sanık Ersin G. ile tutuksuz sanık eşi A.G. ve avukatlar hazır bulundu.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ'nün emniyetteki mahrem yapılanmasına yönelik yürütülen operasyonda SD kart içerisinde çıkan liste kapsamında örgütün yaptığı fişleme çerçevesinde bazı kodlar kullandığını tespit etti. Bu tespit kapsamında ihraç öğretmen Ersin G.'nin 'A5' kodunu kullandığı ortaya çıktı.
Emniyet'in en üst isimlerinin sorumlusu için kullanılan, teslimiyeti, sadakati ve bağlılığı en üst seviyede olanlar için kullanılan 'A5' kodu iddialarını yalanlayan tutuklu sanık Ersin G. bylock isimli programı kullanmadığını ifade ederek, 'Programı medyadan öğrendim. SD kartta beni Kayseri Emniyetinin en üst ismi olarak gösteriyorlar. Bunu kabul etmiyorum. Emniyet mensuplarını hiç görmedim. 1 kişi çıksın 'Evet, bu kişi emniyette bizim en üstümüz' desin, bana ne ceza verirseniz verin razıyım. Ben kandırıldım ve pişmanım. Beraatımı, tahliyemi istiyorum' diye konuştu.
Tutuksuz yargılanan eşi A.G. ise suçsuz olduğunu ifade ederek beraatını talep etti.
Mahkeme heyeti yapılan yargılama sonucu tutuklu sanık Ersin G.'ye 'silahlı terör örgütü üyesi olma' suçundan herhangi bir indirim maddesi uygulamadan 12 yıl hapis cezası ile tutukluluk halinin devamına, tutuksuz sanık A.G.'nin ise delil yetersizliğinden beraatına karar verdi.
Samsun: Örgütün kurumunda çalışan sanığa 10,5 Yıl Hapis
Samsun'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında tutuklu olarak yargılanan şüpheli 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
8 Ocak'ta Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın son duruşmasına, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklanan ve hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan dava açılan Salih S. ve diğer sanıklar katıldı.
Salih S., hakkındaki suçlamaları kabul etmedi.
Örgütün kurumunda çalıştığı öğrenilen Salih S., 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılarak tutukluk halinin devamına karar verildi.
Mahkeme tarafından aynı davada yargılanan Güldane K., Faruk D. ve Hüseyin T.'nin ise dosyaları bu davadan ayrılarak devam etmesine karar verildi.
Kayseri: Firari iken yakalanan öğretmene 9 yıl hapis
Kayseri'de 1 yıldır firari durumdayken yakalanan ve FETÖ/PDY soruşturması kapsamında örgütün gizli iletişim ağı by lock programını kullandığı iddiasıyla tutuklu yargılanan eski öğretmene mahkemece 9 yıl hapis cezası verildi.
10 Ocak'ta Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, tutuklu sanık eski öğretmen Gökhan Vural ve avukatı hazır bulundu.
Örgütün okullarında çalıştığını kabul eden sanık, cep telefonuna gizli haberleşme programı ByLock'u indirdiği ve kullandığı iddiasını ise reddetti.
Firari olarak arandığını bilmediğini, kaçak olmadığını ve evinde gözaltına alındığını belirten sanık, tahliyesini ve beraatini istedi.
Savcı, mütalaasında sanığın örgütün gizli haberleşme programı ByLock'u kullandığını, örgüte ait okullarda tayin usulü çalıştığını aktararak sanığın 'terör örgütüne üye olma' suçundan cezalandırılmasını istedi.
Mahkeme heyeti, sanık Vural'a, 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 9 yıl hapis cezası verdi. Yakalamalı olduğu için cezada indirime gitmeyen heyet, sanığın tutukluluğunun devamına hükmetti.
Öte yandan, aynı mahkemede yargılanan tutuklu sanık çevre mühendisi İsmail Uslu da örgüt elebaşının talimatıyla Bank Asya'ya para yatırdığı ve ByLock kullandığı iddialarını reddederek tahliye ve beraatini talep etti.
Mahkeme heyeti, sanık Uslu'ya 'terör örgütüne üye olma' suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezası vererek tutukluluğunun devamına hükmetti.
Kayseri: Çevre mühendisine 8 yıl 9 ay hapis
Ayrıca aynı mahkemede yargılanan tutuklu sanık çevre mühendisi İsmail Uslu da örgüt elebaşının talimatıyla Bank Asya'ya para yatırdığı ve ByLock kullandığı iddialarını reddederek tahliye ve beraatini talep etti.
Mahkeme heyeti, sanık Uslu'ya 'terör örgütüne üye olma' suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezası vererek tutukluluğunun devamına hükmetti.
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(13 Ocak 2019, 16:46)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: