Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde Kara Harp Okulundaki eylemlere ilişkin 307 sanıklı davaya devam edildi.
27.10.2018 14:40 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde Kara Harp Okulundaki eylemlere ilişkin 307 sanıklı davaya devam edildi.
22.10.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmaya sanıklar, yakınları ve taraf avukatları katıldı.
Duruşmada tutuksuz sanıklar Umut Yalçın, Murat Akça, Harun Eksik, Erkan Peker ve Emrah Türk, savcının esas hakkındaki mütalaasına karşı savunma yaptı.
Suçsuz olduklarını iddia eden sanıklar, yargılama sonunda beraat talep etti.
Ayrıca duruşmaya katılmayan tutuksuz sanıklar Hatice Çiçek, Kemal Çizmeciler, Recep Pektaş ve Kemal Taner de son savunmalarını avukatları aracılığıyla yazılı olarak mahkeme heyetine sundu.
Sanık avukatlarının beyanının alınmasının ardından duruşmaya ara verildi.
Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde tutuksuz sanık K.Y, savcının esas hakkındaki mütalaasına karşı savunma yaptı.
Önceki beyanlarını tekrarladığını belirten K.Y, savcının değerlendirmesinin somut delillere dayanmadığını iddia ederek suçsuz olduğunu savundu.
Olay tarihinde komutanlarının emri üzerine Kara Harp Okuluna gittiğini söyleyen K.Y, burada kendisine olası bir saldırıya karşı nöbet kulübelerine takviye yapılacağının söylendiğini aktardı.
Bunun üzerine kendisinin de aralarında bulunduğu bir grup askere mühimmatı olmayan tüfekler dağıtıldığını ifade eden K.Y, sabah saatlerine kadar bu şekilde karargahta kaldığını söyledi.
Bu süre zarfında darbe girişimine destek sağlayacak herhangi bir eylemde bulunmadığını, kanunsuz bir emri yerine getirmediğini ileri süren K.Y, yargılama sonunda beraatini talep etti.
K.Y'nin beyanı ardından önceki duruşmalarda savunma yapan bazı sanıkların avukatları da mütalaaya karşı savunma yaptı.
Mahkeme heyeti, savunma sırası gelen bazı sanıkların avukatlarının duruşmada hazır olmaması nedeniyle yarın devam edilmek üzere duruşmaya ara verdi.
23.10.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, tutuksuz sanık Y. K, savcının esas hakkındaki mütalaasına karşı savunma yaptı.
Önceki beyanlarını tekrarladığını belirten Y.K, mütalaanın somut delillere dayanmadığını iddia ederek suçsuz olduğunu belirtti.
Olay tarihinde Kara Harap Okulu öğrencisi olduğunu anlatan Y.K, emir komuta zinciri içinde hareket ettiğini, kanunsuz bir emri yerine getirmediğini kaydetti.
Darbe girişimine katkı sunacak bir eylemde bulunmadığını öne süren Y.K, yargılama sonunda beraatini istedi.
- "Emir üzerine karargaha gittim"
Tutuksuz sanık M.K. da hakkında isnat edilen suçlamaları kabul etmediğini, emir komuta zinciri içinde hareket ettiğini savundu.
Birinci sicil amirinin emri üzerine karargaha gittiğini, burada mühimmatsız bir tüfek alarak odasına geçtiğini, sabah saatlerine kadar bu şeklide kaldığını ifade eden M.K, beraatini istedi.
Tutuksuz sanık M.T. ise mahkeme huzurunda verdiği ilk ifadesinin geçerli olduğunu belirterek maddi gerçeğin ortaya çıkması için bütün sorulara cevap verdiğini bildirdi.
FETÖ üyesi olduğuna ilişkin suçlamaları kabul etmeyen M.T, iddianamede buna ilişkin somut delilin bulunmadığını iddia ederek, beraat talebinde bulundu.
Tutuksuz sanıklar E.G ve K.A. da esasa ilişkin savunmalarını yaptı.
Savunmaların ardından mahkeme heyeti, "tutukluluk incelemesi" kapsamında sanık ve avukatlarının tahliyeye yönelik taleplerini aldı.
Daha sonra kararını açıklayan mahkeme, sanıklar Burak Gürbüz, Yunus Emre Kekeç ve Hidayet Güçlü'nün adli kontrol şartıyla tahliye edilmesini kararlaştırdı.
Diğer sanıkların tutukluluk halinin devamına hükmeden mahkeme, yarın devam edilmek üzere duruşmaya ara verdi.
24.10.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmada bazı sanık ve avukatları, savcının esas hakkındaki mütalaasına karşı savunma yaptı.
Sanık Muammer Özçelik, darbe girişimi esnasında WhatsApp grubuna atılan mesajın ardından okula geldiğini, teşebbüs olduğunu okula geldikten sonra öğrendiğini fakat darbeye destek olacak hiçbir eylemde bulunmadığını iddia etti.
Tümgeneral İzzet Çetingöz'ün derdest edildiğini de sonradan öğrendiğini öne süren Özçelik, darbe girişimi gecesi birlikten aldığı silaha ilişkin, "Silahı verilen emirle mühimmatsız olarak aldık. Okulun güvenliğini sağlamak istiyorduk. Silahı alırken kimlik bilgilerimiz ve silahın numarası kaydedildi." şeklinde savunma yaptı.
Darbe teşebbüsünden 9 gün sonra gözaltına alındığını bildiren Özçelik, hiçbir kaçma girişiminde bulunmadığını savundu.
Özçelik, suçsuz olduğunu dile getirerek, tahliyesini talep etti.
Tutuksuz sanık C.Ç. ise 15 Temmuz'da mesaisinin bitmesinin ardından eve gittiğini, okula gelmesi gerektiği emrini cep telefonuna gelen mesajla aldığını ve personel kamuflajlarını giyerek birliğe gittiğini anlattı.
Okul nizamiyesine giriş yaptıktan sonra odasına çıkma emri aldığını ve internetten haberleri izlediğini belirten C.Ç, silahlanılması emriyle de silahını alarak odasında beklediğini ve sabah 08.30 civarında silahını teslim ederek eve gittiğini söyledi.
Sanık C.Ç, Bank Asyada hesabının olmadığını, ByLock kullanmadığını ve FETÖ ile bağlantılı hiçbir okulda eğitim almadığını savunarak beraatini talep etti.
Tutuksuz sanık Ç.K. de cep telefonuna gelen mesajda okula gelme emrinin verildiğini ve birliğe yanına tabancasını dahi almadan gittiğini savundu.
Mühendis üsteğmen olduğu için askeri tecrübelerinin sınırlı olduğunu, bu yüzden darbe girişim gecesindeki olayları idrak etmekte zorlandığını öne süren Ç.K, "Amirimin de içeriye giremediğini duydum. İnternetten takip ettiğim kadarıyla bir darbe girişimi olduğunu öğrendim. Darbeye iştirak korkusuyla Anafartalar Taburu'na gitme emrini yerine getirmedim ve kışlayı terk ettim." ifadelerini kullandı.
Darbe girişimine katkı sunacak bir eylemde bulunmadığını öne süren Ç.K, beraatini istedi.
Tutuksuz sanık M.E. de cep telefonuna WhatsApp'tan gelen "Mesaiye gelin." emrine uyarak birliğe geldiğini anlattı. M.E. "Askeri bir emir aldım ve hukuki olarak bunu yapmak zorundaydım. Albay olduğum için emirlere daha hassas uymam gerekirdi."şeklinde savunma yaptı.
Sanık M.E, darbe girişimi gecesinde Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın açıklamalarını televizyondan izledikten sonra teşebbüsü engellemek için emrindeki askerlerden "kışlada bulunanlara odalarından çıkmamaları, evlerinde olanlara ise evlerini terk etmemeleri" emrini verdiğini söyledi.
Darbeciler tarafından açılan ateşte yaralandığı için gece boyu revirde yattığını, bu yüzden darbeciler tarafından silahların dağıtıldığı esnada orada olmadığını öne süren M.E, beraatini talep etti.
Duruşmaya, yarın sanıkların esasa ilişkin savunmalarıyla devam edilecek.
25.10.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmada bazı sanık ve avukatları, savcının esas hakkındaki mütalaasına karşı savunma yaptı.
Duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile katılan sanık M.A, hakkındaki ankesörlü telefonla FETÖ üyeleriyle görüşme suçlamasını reddederek, beraatini talep etti.
Sanık E.B. ise darbe girişimi esnasında Whatsapp üzerinden aldığı emirle birliğe geldiğini ve olaylardan daha sonra haberdar olduğunu savundu.
Olay gecesi Anafartalar Taburu'na giderek silah aldığını kabul eden fakat silahı kullanmadığını ve kanunsuz bir eylemde bulunmadığını öne süren E.B. suçsuz olduğunu söyleyerek beraatini istedi.
Sanık Suat Kurt da amirlerinin telefon üzerinden verdiği emirle mesaiye geldiğini, odasında saat 03.00 civarına kadar beklediğini ve yine emre itaat ederek Anafartalar Taburu'ndan silah aldığını ileri sürdü.
Silahların kimlik bilgileri ve seri numaraları alınarak verildiğini ve hiçbir kanunsuz eyleme katılmadan okulun güvenliğinin sağlanmasına yardım ettiğini iddia eden Kurt, "Darbe girişiminden sonra iki defa tutuklanıp serbest kaldım ve hiçbir kaçma girişiminde bulunmadım." diye konuştu.
Kurt, üzerine atılı suçlamaları reddederek tahliyesini talep etti.
Tutuksuz sanıklardan M.G, Z.B ve O.D. de darbe girişimi esnasında bilgi işlem kursiyeri olduklarını, Whatsapp üzerinden gelen emirle okula gelerek sabaha kadar dördüncü katta silahsız beklediklerini savundu.
Sanıklar suçsuz olduklarını söyleyerek beraat talebinde bulundu.
Darbe girişimi esnasında KHO'ya telefon üzerinden verilen bir emirle geldiğini anlatan Y.T. ise gece 03.30'dan sonra dağıtılan silahı kullanmadığını ve kanunsuz bir eylemde bulunmadığını dile getirerek beraatini talep etti.
Tutuksuz sanıklardan S.M. ve M.M. de darbe girişiminde hiçbir kanunsuz eyleme dahil olmadıklarını ve sadece verilen emirleri yerine getirdiklerini savundu ve beraatini istedi.
Duruşma sonrası ara kararını açıklayan mahkeme heyeti tutuklu sanık Yavuz Karadeniz'in tahliyesine, diğer tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi.
Duruşmaya 30 Ekim Salı devam edilmek üzere ara verildi.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-12 Temmuz (2017) 'Ankara 307 sanık (i. 239) sanık Darbe/Kara Harp Okulu' davası
(27 Ekim 2018, 14:40)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: