Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Kocaeli'nin Gebze ilçesinde, Turkcell Veri Merkezi binasını basan tutuklu 9 asker ve 1 öğretmen ile tutuksuz 4 askerin yargılandığı davada, 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan 2 kişi ağırlaştırılmış ömür boyu hapis, 8 kişi ise ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. 2 sanığa 3 yıl 1 sanığa, 1 yıl hapis cezası verilirken 1 sanık beraat etti. Firari 1 sanığın dosyası da ayrıldı.
13.10.2018 18:36 Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Turkcell'in Gebze Veri Merkezi'ne girerek, iletişimi kesmeye çalıştıkları iddia edilen 10'u tutuklu, 1'i firari 15 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.
8 Ekim'de Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 15. duruşmada, meslekten ihraç edilen tutuklu sanıklar Gebze Jandarma Komutanı Yüzbaşı Abdülkadir Öz, üsteğmenler Arda Uzun ve Emrah Ercenik, teğmenler Bülent Coşkun, Mehmet Özen ve Suat Selçuk, astsubaylar Mahmut Kahveci ve Osman Horat, başçavuş Doğan Çeliktaş, eski öğretmen Vedat Çetin, tutuksuz yargılanan teğmen A.A ile astsubaylar C.A, İ.B. ve S.T ile avukatlar hazır bulundu.
Duruşmaya, Cumhurbaşkanlığı adına avukat Serpil Esma Şahin katıldı.
Önceki duruşmada esasa ilişkin savunmalarını tamamlayan sanıklar, son sözlerinin sorulması üzerine beraatlerini talep etti.
Cumhuriyet savcısı, 14 Mayıs'taki celsede açıkladığı esas hakkındaki mütalaasını tekrar ederek, 10 tutuklu sanığın 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istedi.
Tutuksuz sanıklar için 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 7 yıl 6 aydan aydan onbeşer yıla kadar hapis cezası istenen mütalaada, ayrıca Vedat Çetin haricindeki tüm tutuklu sanıkların TCK'nın 116/2.4. ve 119/1 a, c. ve e. maddeleri gereğince cezalandırılmaları talep edildi.
Mahkeme kararını açıkladı
Duruşmaya verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Abdülkadir Öz ile Vedat Çetin'i, 'anayasayı ihlal' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.
Tutuklu sanıklar Arda Uzun, Emrah Ercenik, Bülent Coşkun, Mehmet Özen, Suat Selçuk, Mahmut Kahveci, Osman Horat ve Doğan Çeliktaş ise müebbet hapis cezası aldı.
Tutuksuz yargılanan Cihat Akmeşe ve etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan Salih Topuztaş 3 yıl dokuzar ay hapis cezasına çarptırıldı.
Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan tutuksuz sanık A.A'ya 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası veren mahkeme heyeti, hükmün açıklanmasını geri bıraktı.
Mahkeme heyeti, 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' ve 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçlarından cezalandırılması istenen İsak Batır'ın, yüklenen suçun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmadığı anlaşıldığından beraatine hükmetti.
Mahkeme, firari sanık eski Kocaeli İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Ümit İpek'in dosyasının ayrılmasına karar verdi.
İddianameden
Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, sanıklar hakkında, 'Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek' ve 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek' suçlarından ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan da 7 yıl 6 aydan onbeşer yıla kadar hapis cezası isteniyordu.
Davanın geçmişi
AA muhabirinin yaptığı derlemeye göre, Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşması 10 Mart 2017'de yapıldı.
Yargılama sürecinde olay tarihinde binbaşı rütbesiyle Kocaeli Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü olarak görev yapan firari Ümit İpek hariç tüm sanıkların savunmaları alınırken, eski Kocaeli Jandarma Komutanı Mehmet Karadeniz'in de aralarında olduğu çok sayıda kişinin tanık olarak beyanına başvuruldu.
Davanın ilk duruşmasında dinlenilen tutuksuz sanık, dönemin Eskihisar Karakol Komutanı A.A, 13 Temmuz 2016'da İlçe Jandarma Komutanlığı'nda görevli arkadaşı tutuklu sanık Mehmet Özen'in kendisini arayarak evine davet etmesi üzerine buraya gittiğini söyledi.
Sanık A.A, daha önceden ilişkisini kestiği, gerçek ismini gözaltında öğrendiği tutuklu sanık Vedat Çetin'in evde olduğunu gördüğünü belirterek, Çetin'in kendilerine hitaben 'Bizden bir subay abi gelecek, sizi arayacak, o ne diyorsa yaparsınız, içeriğini bilmiyorum.' dediğini anlattı.
'4 bine yakın abimiz Almanya'ya kaçtı'
Sanık A.A, bu görüşmeden sonra senelik izne ayrıldığını, 15 Temmuz 2016'da sanıklardan Abdülkadir Öz'ün kendisini arayarak yanına çağırdığını, gittiğinde sanıklar Arda Uzun ve Mehmet Özen'in de orada olduğunu gördüğünü söyleyerek, Öz'ün burada kendilerine hitaben 'Sizi bir subay arayacaktı ya o benim. 4 bine yakın abimiz Almanya'ya kaçtı, onlar yapmadan biz yapacağız. Allah izin verirse saat 04.00 gibi yönetime el koyacağız. Cumhurbaşkanını özel kuvvetler gözaltına alacak. Bizim işimiz kolay, Turkcell'i basacağız. Zaten az sayıda özel güvenlikçi var, onlar da bize direnemezler. Zaten sıkıyönetim komutanının emriyle gideceğiz ve 3-4 saat içinde bu iş bitmiş olur, biz de döneriz.' ifadelerini kullandığını aktardı.
Olay tarihinde öğretmen olan tutuklu sanık Vedat Çetin, tutuksuz sanık A.A. ile tutuklu sanık Mehmet Özen'in örgüt abiliğini yaptığı ve 15 Temmuz öncesi bu kişilerle darbe toplantısı gerçekleştirdiği iddialarına karşı savunma yapmak istemedi.
'Mevcut gidişata el koyacağız'
Tutuksuz sanık C.A ise firari sanık dönemin İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Ümit İpek'in diğer tutuksuz sanıklar İ.B. ve S.T. ile İzmit'te bir alışveriş merkezinde bir araya geldiğini anlatarak, 'Ümit İpek'le kafeteryaların olduğu alanda görüştük. İlk defa burada tanıştığım İpek, 'Hepimiz cemaate hizmet ediyoruz, aynı kafadayız.' dedi. Espri yaptığını düşünerek güldüm. Güldüğümü görünce bana, 'Sen hizmet etmiyor musun?' diye sordu. Ben de 'Etmiyorum, siz ediyorsanız size karışmam.' dedim. İpek, 'Mevcut gidişata el koyacağız.' dedi. İpek, bu durum hakkındaki düşüncelerimizi sordu. İ.B, 'TSK olarak darbeye karşı değil miyiz?' dedi. İpek bana sorduğunda 'Darbe ülkeyi 50-100 yıl geri götürür.' dedim. O da bana, 'Bunu sen mi düşüneceksin?' dedi. Ben de 'Bu ülkenin vatandaşı olarak ben düşüneceğim.' dedim. Sonra İpek, konuyu değiştirdi.' ifadelerini kullandı.
Mütalaada 10 kişiye ağırlaştırılmış müebbet istemi
Yargılama aşamasında sanıkların iddianamedeki suçlamalara ilişkin savunmalarını yapması ve tanıkların dinlenilmesinin ardından cumhuriyet savcısı, 14 Mayıs'taki duruşmada mütalaasını verdi.
Cumhuriyet savcısı, 10 tutuklu sanığın 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını istedi.
Tutuklu ve tutuksuz sanıklar için 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 7 yıl 6 aydan 15'er yıla kadar hapis cezası istenen mütalaada, ayrıca Vedat Çetin haricindeki tüm tutuklu sanıkların TCK'nin 116/2.4. ve 119/1 a, c ve e maddeleri gereğince cezalandırılmaları talep edildi.
Mütalaanın ardından mahkeme heyeti, sanık ve avukatlarının esasa ilişkin savunmalarını aldı.
Mahkemeyi heyeti, duruşmayı 24 Eylül'de sanıkların ve avukatların savunmalarını tamamlamasının ardından kararını açıklamak üzere 8 Ekim'e ertelemişti.
Paralel yapı-10 Mart (2017) 'Kocaeli 15 sanık Darbe Yap./Turkcell İşgali' davası (bitti)
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(13 Ekim 2018, 18:36)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: