Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç´a suikast iddialarını soruşturan Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili, sorgulandıktan sonra serbest bırakılan 8 askere dava açmaya hazırlanıyor. Binbaşı İ.B.´nin bilgisayarında bulunan 30´a yakın şifreli isimle ilgili inceleme yapan teknik heyet de elde ettiği bulguları Bilgili´ye verecek. Özel Harp Dairesi´nde arama yapılması kararını veren Ankara Hakimi Kadir Kayan ise halen gizli belgelerin bulunduğu kozmik odalarda aramalarını sürdürüyor.
Özel Harpçi 8 askere dava açılıyor
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç´a suikast iddialarını soruşturan Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili, sorgulandıktan sonra serbest bırakılan 8 askere dava açmaya hazırlanıyor. Binbaşı İ.B.´nin bilgisayarında bulunan 30´a yakın şifreli isimle ilgili inceleme yapan teknik heyet de elde ettiği bulguları Bilgili´ye verecek. Özel Harp Dairesi´nde arama yapılması kararını veren Ankara Hakimi Kadir Kayan ise halen gizli belgelerin bulunduğu kozmik odalarda aramalarını sürdürüyor.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç´a suikast iddiaları üzerine Özel Harp Dairesi´ne (ÖHD) bağlı Seferberlik Bölge Başkanlığı´nda gözaltına alınıp sorgulanan ve serbest bırakılan 2 albay, 1 binbaşı, 1 yüzbaşı, 1 üstteğmen, 2 astsubay ve 1 ere dava açılacağı öğrenildi. Suikast soruşturmasını yürüten savcı Mustafa Bilgili´nin serbest bırakılan 8 asker hakkında dava açmaya hazırlandığı öğrenildi. Soruşturmada Binbaşı İ.B.´nin bilgisayarında 30´a yakın şifreli isim tespit edilmişti. Bilgisayarın ana belleklerinde, askeri savcı ile askeri yetkililerin gözetiminde ´imaj alma´ işlemi gerçekleştirildi. Şifreli isimlerin kim olduğunu tespit için TÜBİTAK, Adalet Bakanlığı ve Emniyet uzmanlarından oluşan bir bilirkişi ekibi kurulmuştu. Ekip elde ettiği bilgileri Bilgili´ye sunacak. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç´a yönelik suikast iddiasının ardından, Genelkurmay Seferberlik Bölge Başkanlığı´ndaki kozmik odada yapılan aramalara yeniden başlandı. Hakim Kadir Kayan, rahatsızlandığı için Özel Kuvvetler Komutanlığı´na bağlı birimdeki aramalara iki gün ara verilmişti. Aramalara dün yeniden başlandı. ( Yenişafak)
Askerlere yönelik suçlama: Hükümete silahlı isyan
Özel Harp Dairesi´nde yapılan ilk aramada gözaltına alınan 8 asker savcılık sorgusunun ardından tutuklanmaları talebiyle sevkedildikleri mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Askerler hakkındaki suçlamalar çok ciddiydi. 8 asker, ´silahlı örgüt kurarak anayasal düzeni değiştirmeye çalışmak, hükümetin görevini yapmasını engellemeye teşebbüs, seçilmiş meşru hükümete silahlı isyan ve TBMM´nin görevini yapmasını engellemeye teşebbüsle´ suçlandılar.
İddia: Suikast değil darbe hazırlığı soruşturuluyor
Özel Harp Dairesi´ndeki aramaların Arınç´a yönelik bir suikast soruşturması değil sivil hükümete karşı darbe hazırlıklarının soruşturulması kapsamında olduğu iddia edilmişti. Bu iddiayı ilk olarak gazeteci Mehmet Altan Star gazetesindeki köşe yazısında dile getirdi. Darbe soruşturması yapılıyor diyen bu iddiaya göre, Çukurambar´da Arınç´ı takip eden iki subay suikast hazırlığında değil, bir darbe durumunda evlerinden toplanacak siyasilerin adreslerini tespit etmek amaçlı keşif görevindeydi. İlerleyen günlerde bu iddiayı doğrulayan bazı ayrıntılar gündeme geldi. Özel Harp Dairesi´ndeki (ÖHD) aramaların yalnızca suikast iddiasıyla sınırlı tutulmadığı, incelenen evraklardan da anlaşılıyor. Seferberlik Kurulu´ndaki arama ve görev emirleri dışındaki belgelerin de incelenmesi ´darbe hazırlığı soruşturuluyor´ tartışmasını başlattı. Tartışmaları belki de başlatan ilk ayrıntı, Özel Harp Dairesi´ne bağlı Seferberlik Tetkik Kurullarının bölge başkanlık sayılarının darbelerden önce arttırılıp sonrasında düşürüldüğünün ortaya çıkmasıydı. Zira bir süre önce yeniden yapılandırılan Seferberlik Tetkik Kurulu´nun 12 adet olan Bölge Başkanlıkları´nın 2010 sonuna kadar iki katına çıkarılması kararlaştırılmıştı. Darbe hazırlıkları soruşturuluyor iddiasına son kanıt ise, savcılıkta ifadeleri alınan 8 askerden 3´ünün, ´silahlı örgüt kurarak anayasal düzeni değiştirmeye çalışmak, hükümetin görevini yapmasını engellemeye teşebbüs, seçilmiş meşru hükümete silahlı isyan ve TBMM´nin görevini yapmasını engellemeye teşebbüsle´ suçlanarak tutuklanma talebiyle mahkemeye sevkedilmesi oldu. Suikast değil darbe hazırlığı soruşturuluyor diyen iddiaya son katkı ise emekli Askeri Yargıtay üyesi Ali Fahir Kayacan´dan geldi. Kayacan, ´Arınç´a suikast iddiası özel yetkili savcının görev alanı değil. Tutuklama talebinde zaten Arınç´a suikast iddiası yok. Tutuklama talebinde, 312. 313. 314. maddeler söz konusu edilen. Suikast ise nitelikli adam öldürme suçudur. Darbe iddiasıyla amaçlanan oraya girmekti.´ diyordu. Eğer bu iddialar doğruysa, şu halde Özel Harp Dairesi´nde halen devam eden aramaların amacı, bir darbe hazırlığına gösterir belge ve bilgileri bulmak olmalı. Eğer emir-komuta zinciri içerisinde bir darbe hazırlığı söz konusuysa Özel Harp Dairesi gibi en hassas bir kurumdaki askerlerin bu hazırlıkta görev almış olması gayet mantıklı ve bu kozmik odalarda bu hazırlığa dair belgelerin, bulguların ve ipuçlarının bulunması gerekir. Bu arada Hakim Kayan´ın aşçı ve elektrikçi rolündeki askerlerce takibi ile, savcı ve hakime karşı ısrarla sürdürülen ve parmak izi ve benzeri izleri bırakmadan yöneltilen tehdit mektup ve mesajları da dikkati çekiyor.
Arınç´ı izleyen askerlerin bir yalanı tescillendi: İzliyorduk dedikleri Albay Baki K. iki yıldır çalışmıyor
Arınç´a suikast iddiasıyla gözaltına alınan Albay E.Y.B. ile Binbaşı İ.G.´nin ´bilgi sızdırdığı için takip ettikleri´ açıklanan Albay Baki K., izlendiği tarihten 5 ay önce 6 aylık rapor almış. Albayın daha önce de raporlu istirahatte olduğu ve aktif görevde çalışamadığı anlaşıldı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç´a yönelik suikast iddiasıyla ilgili gözaltına alınan Seferberlik Tetkik Kurulu´nda görevli Albay E.Y.B ve Binbaşı İ.G.´nin ifadelerindeki çelişkilere hergün yenisi ekleniyor. Albay E.Y.B ve Binbaşı İ.G.´nin izlediklerini iddia ettikleri Albay Baki K.´nın sözkonusu tarihte 6 ay istirahat raporlu olduğu ve yaklaşık 5 aydır işe gitmediği ortaya çıktı. Savcılıktaki ifadelerinde iki subay, Arınç´ın evinin yakınında sürekli olarak bulunma gerekçelerini, Karargahtan bilgi sızdırdığından şüphelenilen Albay Baki K.´yı yönelik izleme olarak açıkladılar. 19-20 Aralık gecesi iki subay gözaltına alınırken, o tarihte takip edildiği iddia edilen Albay Kaya´nın yaklaşık 5 aydır istirahatli olduğu ve işe gitmediği ortaya çıktı. 2009 Ağustosunda 6 aylık istirahat alan Albay Kaya´nın izni Ocak sonu itibariyle doluyor.
Daha önce de 9 ay rapor almış
5 aydır işe gitmeyen Albay Kaya´nın bilgi sızdırmakla suçlanması ilginç bulunurken, iznin bununla da bitmediği ortaya çıktı. Uzun zamandır rahatsız olan Kaya´nın, sızdırma yaptığı dönemde sık sık izin almak durumunda kaldığı, 2007 sonu ile 2008 ortasına kadar olan periyotta toplam 9 ay hastalığı nedeniyle istirahat ve hava değişimi aldığı ortaya çıktı. Albay Kaya, hastalığı nedeniyle 2009´un ikinci ayında Genelkurmay İletişim Dairesindeki görevinden ayrılarak Kara Harp Okulu´nda görev aldı. Ancak aynı problemler nedeniyle 2009´un Mayıs ayında EDOK´a gönderildi. Ancak EDOK´taki aktif görevini sürdüremeyince tekrar Eylül Ayı´nda görev yeri Kara Harp Okulu olarak değiştirildi.
İşte Baki K.´ya konulan teşhis
Şuan Kara Harp Okulu´nda görevli olan Albay Kaya´nın hastalığı ise Arteryor Miyokard Enfarktüsü-Kroner Stent Uygulaması olarak geçiyor. Albay Kaya, isminin Genelkurmay´ın açıklaması ve iki subayın ifadelerinde bilgi sızdırmayla anılması üzerine tekrar rahatsızlanarak GATA´ya kaldırıldı. Baki K.´nın GATA´daki tedavisinin sürdüğü öğrenildi. ( Star)
Hakim Kayan, elde ettiği bilgileri korumak için özel önlemler alıyor
Seferberlik Ankara Bölge Başkanlığı´ndaki aramaları birkaç gün içinde bitirmesi beklenen Ankara 11´inci Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Kadir Kayan´ın kozmik odadaki çalışmasına ilişkin olağanüstü güvenlik önlemleri aldığı ortaya çıktı. 15 Ocak´ta ağır grip nedeniyle 2 gün verdiği aradan sonra dün aramalara yeniden başlayan Kayan´ın, buradaki çalışmaları birkaç gün içinde sonuçlandırması bekleniyor. SABAH´a ulaşan bilgilere göre, 25 Aralık´tan bu yana 200 saati aşan bir çalışma yürüten Kayan, görevini bitirdikten sonra tüm bilgileri, ancak özel kodla girilebilen flash belleğe aktarıyor. Bu aktarmayı çok güvenli ortamlarda yapan Kayan, flash belleği de yanından ayırmıyor. Hakim Kadir Kayan devlet sırrı niteliğindeki gizli gizli bazı kayıtları ise bizzat kendi el yazısı ile tutanağa aktarıyor. Bu bilgiler hiçbir ortama kaydedilmiyor. Kayan´ın el yazısıyla tuttuğu çok özel bilgiler, yanından ayırmadığı şifreli çantasında saklanıyor. Kayan, elde ettiği tüm bilgileri internet bağlantısı olmayan bir bilgisayarda değerlendiriyor. Böylece, sanal ortamda gizli bilgilerin elde edilmesi riski ortadan kalkıyor, siber saldırının önüne geçiliyor. Bu arada Genelkurmay´ın tutanağa geçirilen bazı bilgilerin delil olarak kullanılamayacağı ve devlet sırrı olduğu gerekçesiyle imhasını isteyeceği öğrenildi. Genelkurmay Başkanlığı, kozmik odadaki aramalar sırasında bir subayın paralele tutanak tutmasını sağlamıştı. Genelkurmay soruşturma konusuyla ilgisi olmayan devlet sırrı niteliğindeki bilgi ve belgelerin delil niteliği taşımadığını ve imhan edilmesi gerektiğini ileri sürerek. Hakim Kayan, ´kozmik oda´da 200 saati geride bırakırken, bu incelemeler esnasında kendisine Emniyet, Adalet Bakanlığı ve TÜBİTAK´tan bilişim uzmanı görevlilerde eşlik etti. Bu arada Kayan ile soruşturma savcısı Mustafa Bilgili´nin Ankara Adliyesi´ndeki odalarına 8´er adet Kalaşnikof tüfeği mermisi gönderildi. Savcı Bilgili cep telefonu mesajları ile Hakim Kadir Kayan ise mektuplarla tehdit edildi. ( Sabah)
Abdullah Harun
(19 Ocak 2010, 10:25)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Özel Harp Dairesi ile ilgili manşetlerimiz
Özel Harp Dairesi sayfamız
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç´a yönelik suikast iddiası manşetlerimiz