Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Kara Havacılık Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 151 sanığın yargılandığı davaya, sanıkların esasa ilişkin savunmalarının alınmasıyla devam edildi.
11.08.2018 15:57 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Kara Havacılık Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 151 sanığın yargılandığı davaya, sanıkların esasa ilişkin savunmalarının alınmasıyla devam edildi.
06.08.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada sanıklar, savcının esas hakkındaki mütalaasına karşı savunma yaptı.
Tutuksuz sanık Mustafa Kocaarslan, darbe girişimine ilişkin bir dava kapsamında 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçundan yargılandığını belirterek, dosyasının ayrılmasını istedi.
Hazırlık ve yargılama aşamasındaki beyanlarını tekrarlayan Kocaarslan, FETÖ'nün 'cemaat' olarak bilindiği yıllarda dini duygularla bu yapının sohbetlerine katıldığını söyledi.
Hiçbir örgütsel amaç taşımayan bu durumun yıllar sonra suçlama konusu yapılabileceğini düşünmediğini dile getiren Kocaarslan, o dönem görüştüğü örgüt üyesi kişilere ilişkin gerekli bilgileri emniyet güçleriyle paylaştığını anlattı.
Zamanla örgüt üyeleriyle görüşmeyi azalttığını, 2011'de ise tamamıyla ilişkisini kestiğini savunan Kocaarslan, 'Örgüt üyesi olacağıma ilişkin somut bir delil bulunmamaktadır. Kurmay olamadım, yurt dışı görevini hak ettiğim halde gönderilmedim. Görevimden ihraç edilmedim, açığa alındım. Suçsuzum, beraatimi istiyorum.' ifadelerini kullandı.
Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, 2013'te FETÖ'nün ankesörlü telefonla iletişim kurma yöntemini kullandığına ilişkin dava dosyasına gelen evrakı sanık Kocaarslan'a verdi.
Başkan Dik, Kocaarslan'ın buna ilişkin savunmasını avukatıyla görüştükten sonra yapmasını istedi.
Aynı suçtan yargılanan tutuklu sanık Halil Karabulut da darbe girişimi davası sanığı olamayacağını iddia ederek, olay tarihinde Malatya'da görevli olduğunu söyledi.
Hazırlık aşamasındaki beyanlarını reddeden Karabulut, suçsuz olduğunu savunarak beraatini talep etti.
Tutuklu sanık Alican Koç da önceki beyanlarını kabul ettiğini, yargılama sonucunda suçsuz olduğunun ortaya çıktığını savunarak, beraatini istedi.
Duruşmaya ara verildi.
Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde tutuklu sanıklar eski üsteğmen Anıl Korkmaz ve Çağatay Taha Çolakoğlu, savcının esas hakkındaki mütalaasına karşı savunma yaptı.
Mahkeme huzurundaki ilk savunmasını tekrarlayan Korkmaz, darbe girişiminde yer almadığını, bu yönde iddianamede somut bir delilin bulunmadığını savundu.
Korkmaz, yasa dışı bir emre uymadığını ve yargılama aşamasında suçsuz olduğunun ortaya çıktığını iddia ederek beraatini istedi.
Komutanlarından şikayetçi oldu
Sanık Çolakoğlu da olay tarihinde kursiyer teğmen olduğunu, konumu nedeniyle emir vermeye yetkili olmadığını ifade etti.
Emir komuta zinciri içinde hareket ettiğini belirten Çolakoğlu, iradesi dışında gelişen bu duruma neden olan komutanlarından şikayetçi olduğunu dile getirdi.
Çolakoğlu, yargılama sonunda beraatini talep etti.
Duruşmaya, yarın sanık savunmalarıyla devam edilecek.
Savcılık mütalaası
Öte yandan, Cumhuriyet savcısının 23 Mayıs 2018'de sunduğu mütalaasında, MİT, Genelkurmay Başkanlığı karargahı, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü, TÜRKSAT ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi binalarını vuran helikopter pilotlarının da aralarında bulunduğu 86 sanık için birer kez, 36 sanık için ise 4 ila 29'ar kez ağırlaştırılmış müebbet ile 15 yıldan 5 bin 736 yıla kadar hapis cezası istenmişti.
07.08.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada, 'anayasal düzeni ihlal' suçundan ağırlaştırmış müebbetle cezalandırılması talep edilen sanık, eski teğmen Bilal Bozduğan, savcının esas hakkındaki mütalaasına karşı savunma yaptı.
Bozduğan, darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz 2016'da Genelkurmay Başkanlığı karargahına saldırı olduğu, Kara Havacılık Komutanlığına da benzer bir eylemin olabileceği söylenerek dış cephe nöbeti için görevlendirildiğini ifade etti.
Karargahtaki hareketliliğin nedenini öğrenmek için telefonundan haberlere baktığını belirten Bozduğan, dönemin 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar'ın açıklamaları üzerine darbe girişiminden haberdar olduğunu öne sürdü.
Sabah saatlerinde sanık eski Kara Havacılık Okul Komutanı Tuğgeneral Ünsal Coşkun'un kullandığı helikopterle Akıncı Üssü'ne gittiklerini anlatan Bozduğan, burada daha önce görmediği çok sayıda üst düzey rütbeli personelle karşılaştığını bildirdi.
Bozduğan, kanunsuz bir eylemde yer almamak için Akıncı Üssü'nden ayrılarak birliğine döndüğünü söyledi.
Olay tarihinde teğmen rütbesinde olduğunu, bu konumdaki bir askerin emirleri sorgulayamayacağını savunan Bozduğan, darbe yapmak kastıyla hareket etmediğini ileri sürdü.
Yargılama aşamasında suçsuz olduğunun ortaya çıktığını aktaran Bozduğan, beraatini talep etti.
- İlk ifadesini kabul etmedi
'Silahlı terör örgütüne üyelik' suçundan 15 yıla kadar hapsi istenen tutuklu sanık Bilgin Kuğu da hazırlık aşamasında FETÖ yapılanmasına ilişkin bilgilerin yer aldığı ilk ifadesini kabul etmedi.
Savunmasında örgüt üyesi olmadığını iddia eden Kuğu, suçsuz olduğunu ve yargılama sonunda beraatini istedi.
Savcının hakkında beraat istediği tutuksuz sanık Bilgehan Görgöz ise mahkemenin de bu yönde bir karar vermesini beklediğini anlattı.
Duruşmaya ara verildi.
Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, MİT, Genelkurmay Başkanlığı, Ankara Emniyet Müdürlüğü, TÜRKSAT ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi binalarını vuran helikopter pilotlarına talimat verdiği iddia edilen sanık eski Kara Havacılık Hava Ulaştırma Grup Komutanı albay Oğuz Yalçın hakim karşısına çıktı.
Savcının esas hakkındaki mütalaasına karşı savunma yapan Yalçın, mahkeme huzurundaki ilk beyanlarını tekrarladığını belirterek darbe girişiminde yer almadığını, emir komuta zinciri içinde üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdiğini iddia etti.
Helikopter pilotlarına talimat verdiğine ilişkin telsiz kayıtlarını kabul etmeyen Yalçın, hakkındaki tanık beyanlarının ise gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.
Dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile komuta heyetine yönelik suçlayıcı ifadeler kullanan Yalçın, Mahkeme Başkanı Oğuz Dik tarafından uyarıldı.
Savunmasının ilk bölümü yaklaşık 4 saat süren Yalçın, yarınki duruşmada kaldığı yerden devam edecek.
Pilotlara 'vurun' talimatı vermişti
Öte yandan, iddianamede sanık Oğuz Yalçın'ın, darbe girişimi kapsamında olay gecesi silahlı teğmenlerle Güvercinlik kulesine gelerek kontrolü sağladığı, buradan uçuş güzergahı, hedef ve saldırılara ilişkin emirleri helikopter pilotlarına verdiği ifade edildi.
Uçuş kulesine ait ses kayıtlarına yer verilen iddianamede, Yalçın'ın polis aracının vurulması için helikopterlere talimat verdiğine dikkat çekilerek 'Şüpheli Oğuz Yalçın'ın, 15 Temmuz 2016'da saat 23.19'da 'Konya yolu, Konya yolundan Özel Kuvvetlere doğru bir polis aracı gidiyor. Kobra, kobra aracı gidiyor, durdurulsun, durdurulsun', 'Vurulsun, vurulsun' şeklinde helikopter pilotlarına telsizden saldırı talimatı verdiği...' tespitine yer verilmişti.
Savcı, 23 Mayıs 2018'de mahkemeye sunduğu mütalaasında, sanık Yalçın için 29 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 5 bin 736 yıl hapis istemişti.
08.08.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, sanıklar, yakınları ve taraf avukatları katıldı.
Darbe girişimi sırasında MİT, Genelkurmay Başkanlığı, Ankara Emniyet Müdürlüğü, TÜRKSAT ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi binalarını vuran helikopter pilotlarına talimat verdiği iddia edilen sanık eski Kara Havacılık Hava Ulaştırma Grup Komutanı albay Oğuz Yalçın, savcının esas hakkındaki mütalaasına karşı önceki gün başladığı savunmasını tamamladı.
İddianamede yer verilen darbe girişimi sırasındaki eylemlerine değinmeyen Yalçın, Türkiye'de son yıllardaki siyasi ve toplumsal gelişmelerin yanı sıra dava kapsamında tanıklık yapan isimler ile TSK'nın komuta heyetine yönelik eleştirilerde bulundu.
Mahkeme Başkanı Oğuz Dik tarafından esasa ilişkin savunma yapması için birkaç kez uyarılan Yalçın, 'Bunlar önemli başkanım.' diyerek savunma metnini okumaya devam etti.
Yalçın'a tepki gösteren müşteki ve şehit yakınları da 'Darbe gecesi sivillere ateş eden helikopterlere kim emir verdi, o gece sen ne yaptın bunlardan bahset.' diye seslendi.
İki gün boyunca yaklaşık 10 saat süren savunmasının sonunda, suçsuz olduğunun ortaya çıktığını iddia eden Yalçın, beraatini talep etti.
29 kez ağırlaştırılmış müebbet
İddianamede sanık Oğuz Yalçın'ın, darbe girişimi kapsamında olay gecesi silahlı teğmenlerle Güvercinlik kulesine gelerek kontrolü sağladığı, buradan uçuş güzergahı, hedef ve saldırılara ilişkin emirleri helikopter pilotlarına verdiği ifade ediliyor.
Uçuş kulesine ait ses kayıtlarının bulunduğu iddianamede, Yalçın'ın, polis aracının vurulması için helikopterlere talimat verdiğine dikkat çekilerek 'Şüpheli Oğuz Yalçın'ın, 15 Temmuz 2016'da saat 23.19'da 'Konya yolu, Konya yolundan Özel Kuvvetlere doğru bir polis aracı gidiyor. Kobra, kobra aracı gidiyor, durdurulsun, durdurulsun', 'Vurulsun, vurulsun' şeklinde helikopter pilotlarına telsizden saldırı talimatı verdiği...' tespiti yapılmıştı.
Savcı, 23 Mayıs 2018'de mahkemeye sunduğu mütalaasında, sanık Yalçın için 29 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 5 bin 736 yıl hapis istemişti.
09.08.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, sanıklar, yakınları ve taraf avukatları katıldı.
Eski kursiyer teğmen Burak Han İlgün, 15 Temmuz akşamı 21.30'da kursiyer teğmenlerin gazinoda olmalarının istendiğini, belirtilen saatte gazinoya gelen tabur komutanı Yasin Candemir'in terör saldırısı olduğunu söyleyerek, silah almaları emrini verdiğini belirtti.
Silah almalarına müteakip, meydan harekat bölgesinin yakınlarında götürüldüklerini ve beklemeleri emrini aldığını bildiren İlgün, gece saatlerinde internetten haberlere baktığında darbe girişiminden haberdar olduğunu dile getirdi.
Bu saatten sonra komutanlarına durumu aktardığını, komutanlarının birlik emniyeti için beklediklerini söylediğini ileri süren İlgün, Orgeneral Ümit Dündar'ın, 'Askerler kışlasına dönsün, kışlalarını terk etmesin.' açıklamasından ötürü emniyet amaçlı beklemeye devam ettiğini açıkladı.
Sabah saatlerinde bulunduğu bölgeye gelen jandarmaların darbe girişiminden bahsettiğini, teslim olmalarını söylediğini anlatan İlgün, komutanlarının emriyle hareket ettiğini söylemesi üzerine jandarmaların kendisini kulede bulunan rütbeliler ile görüşmek üzere gönderdiğini belirtti.
Kulede, daha önceden tanımadığı eski albay Oğuz Yalçın'ın bulunduğunu beyan eden İlgün, 'Albay Oğuz Yalçın, darbe girişimini bastırmak için kışlaya gelen jandarma ekiplerine ateş etti.' dedi. İlgün, bir süre sonra da helikopterle Akıncı Üssü'ne gittiklerini aktardı.
Akıncı Üssü'ne iradesi dışında götürüldüğünü savunan İlgün, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini beyan ederek, beraatini istedi.
Savunma yapan teğmenler Selim Gören ve Emre Nazlıgüloğlu da suçsuz olduklarını savunarak beraatlerini talep etti.
Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca astsubay Levent Selamoğlu hakkında 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla Ankara 18. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldığını, yapılan değerlendirme sonucu Selamoğlu'nun dosyasının mevcut dava ile birleştirilmesine karar verildiğini bildirdi.
Böylece Kara Havacılık Komutanlığı darbe davasının sanık sayısı 152'ye yükselmiş oldu.
Savunması alınan sanık Selamoğlu, 1998'de astsubay olarak göreve başladığını, olay tarihinde de Kara Havacılık Komutanlığında teknisyen astsubay olarak görev yaptığını, hakkında açılan dava nedeniyle açığa alındığını anlattı.
Darbe girişiminin yaşandığı gün Skorsky helikopterlerinin bakım ambarında nöbetçi olduğunu ifade eden Selamoğlu, 16 Temmuz 2016'da dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak'ın birliği ziyaret edeceğinin söylendiğini, kendisinin buna yönelik hazırlıklar yaptığını dile getirdi.
Çolak'ın kışla ziyareti dolayısıyla helikopterlerin hangar dışında bulunduğunu aktaran Selamoğlu, tabur komutanı eski yarbay Murat Bolat'ın emri olduğu söylenerek helikopterlere biksi silahlarının takıldığını ifade etti.
Kendisine söylenenin aksine Çolak'ın 15 Temmuz'da Kara Havacılık Komutanlığı'na geldiğini bildiren Selamoğlu, akşam saatlerinde helikopterlerin uçuşa başladığını kaydetti.
Helikopterlerin, Çolak'ın denetlemesi kapsamında uçtuklarını düşündüğünü beyan eden Selamoğlu, bu sıralarda darbe girişiminden haberdar olmadığını, yaşananların darbe girişimi olduğunu öğrendikten sonra buna karşı çıktığını iddia etti.
Selamoğlu, 'Televizyondan boğaz köprülerinin kapatıldığını ve Ankara'da savaş uçaklarının uçtuğunu gördüm. Terör tehdidi nedeniyle bunların olduğunu düşünürken neler olduğunu anlamak için televizyona baktığımda yaşananların askeri kalkışma olduğunu anladım. Bundan sonra darbe girişimine nasıl engel olabilirim diye düşündüm. Helikopterlere yakıt ikmali yapmama kararı aldım. Uçuştan gelen bir helikopter yakıt ikmali talebinde bulundu. Yakıt tankerini çağırmadım, gelen tankerleri de uçuş olmayacağını söyleyerek diye gönderdim.' şeklinde savunma yaptı.
FETÖ mensubu olmadığını ve darbe girişiminde bulunmadığını iddia eden Selamoğlu, mahkeme heyetinden tahliyesini ve beraatini istedi.
Davanın görülmesine yarın devam edilecek.
10.08.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya sanıklar, yakınları ve taraf avukatları katıldı.
Esasa ilişkin savunma yapan eski üsteğmen İrfan Kantarcı, olay tarihinde Malatya'da bulunan 2. Kara Havacılık Alayı'nda görev yaptığını, amirlerince Ankara'ya giderek helikopter değişimi yapması için emir verildiğini beyan etti.
Görevin kendisine verilmesi konusunda, 'Başka kimse olmadığı için ben görevlendirildim.' savunmasını yapan Kantarcı, darbe girişiminde bulunmak amacıyla Ankara'ya gelmediğini öne sürdü.
Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz'da, 3 helikopter ile Malatya'dan kalkış yaptıklarını, Kayseri'de yakıt ikmali için mola verdiklerini aktaran Kantarcı, bu esnada Güvercinlik'teki Kara Havacılık Komutanlığında uçuş faaliyeti olduğu için Temelli'ye iniş yapacaklarını öğrendiğini belirtti.
Olay akşamı verilen uçuş yasağından haberdar edilmediklerini, radarın yönlendirmesiyle Temelli'ye indiklerini anlatan Kantarcı, sanık eski yarbay Hakan Erol'un yaptığı telefon görüşmesinden sonra Akıncı Üssü'ne gideceklerini söylediğini, kendisi ve diğer helikopter pilotlarının buna itiraz ettiklerini dile getirdi.
Bundan bir süre sonra Kara Havacılık Komutanlığı'na gittiklerini aktaran Kantarcı, inişten sonra sanık eski yarbay Murat Bolat'a neler olduğunu sorduklarında 'Sıkıyönetim ilan edildi, emirlere uygulamazsanız sonuçlarına katlanırsınız.' karşılığını aldıklarını söyledi.
Kantarcı, sıkıyönetim emirlerini sordukları Bolat'ın, telefonundan sözde sıkıyönetim emirlerini kendilerine gösterdiğini ifade etti.
Darbe girişimini öğrendikten sonra emirlere uymadığını ve kışladan ayrıldığını savunan Kantarcı, darbe girişiminde bulunmadığını ve FETÖ üyesi olmadığını ileri sürerek, beraatini istedi.
Bir sanığın beraati istendi
Sanık beyanlarının ardından iddia makamından görüşü soruldu.
Cumhuriyet savcısı, darbe girişiminden yaklaşık 2 yıl sonra hakkında dava açılan ve Kara Havacılık Komutanlığı darbe davası ile dosyasının birleştirilmesine karar verilen astsubay Levent Selamoğlu hakkında ek mütalaasını sundu.
İddia makamı, Selamoğlu hakkında 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlarından kamu davası açıldığını, toplanan deliller kapsamında sanığın üzerine atılı suçları işlediğine ve diğer sanıkların eylemlerine iştirak ettiğine dair kesin delil bulunmadığı gerekçesiyle beraatine ve tahliye edilmesine karar verilmesini istedi.
Mütalaanın ardından mahkeme heyeti, sanık Selamoğlu'nun adli kontrol şartıyla tahliyesine hükmetti.
Davanın görülmesine gelecek hafta devam edilecek.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-12 Mayıs (2017) 'Ankara 151 sanık (ilk 155) Darbe/Kara Havacılık Kom.' davası
(11 Ağustos 2018, 15:57)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: