İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, kapatılan Kuleli Askeri Lisesi, Vaniköy, Beykoz'da yaşananlar ve Çengelköy Polis Merkezi'nin işgali ile burada çıkan olaylarda 8 kişinin şehit edilmesine ilişkin, 14'ü eski polis 117 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.
04.08.2018 21:45 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, kapatılan Kuleli Askeri Lisesi, Vaniköy, Beykoz'da yaşananlar ve Çengelköy Polis Merkezi'nin işgali ile burada çıkan olaylarda 8 kişinin şehit edilmesine ilişkin, 14'ü eski polis 117 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.
31.07.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada yapılan duruşmaya, 44 tutuklu sanık ile avukatları katıldı.
Duruşmada, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Milli Savunma Bakanlığı avukatlarıyla bazı müştekiler de hazır bulundu.
Duruşma tanıkların ve müştekilerin beyanlarıyla devam etti.
Müşteki Abdullah Oğuzcan, olay günü Çengelköy'de çok sayıda yaralı vatandaşın taşındığını gördüğünü söyledi.
Tutuklu sanık eski Albay Mürsel Çıkrıkçı'nın insanlara küfrettiğini anlatan Oğuzcan, 'İlerleyen saatlerde daha ağır silah sesleri duydum. O gece kulağımın teki duyma fonksiyonunu kaybetti.' dedi.
KHK ile ihraç edilen tanık eski polis memuru Selahattin B. ise 15 Temmuz'da Üsküdar'da nöbetçi amir olduğunu, tüm yetkinin kendisinde olduğunu belirtti.
Sanık çevik kuvvet polislerini sabit göreve gönderdiğini ifade eden tanık Selahattin B, 'Arkadaşları Vahdettin Köşkü'ne gönderdim. Oradan kendilerine çevik kuvvet talebi olmadığı söylenmiş ve geri dönmek üzere yola çıkmışlar. Polisler beni aradıklarında rehin alındıklarını söylediler. Ben de 'Sakın silahlarınızı vermeyin ve teslim olmayın.' dedim.' şeklinde beyanda bulundu.
Sanık polis memuru Mehmet Ali Uzun ise tanığın kendisine telefonda, 'Fevri harekette bulunmayın, ne olduğunu bilmiyoruz. Biz de araştırıyoruz.' dediğini söyledi.
Mahkeme Başkanı Ömer Günaydın, tanığa 'Sen teslim olmamaları konusunda uyardığını söylüyorsun. Sanıklar senin farklı bir şey konuştuğunu söylüyor. İkisi farklı yerlere çekilebilir. Bu konudaki değerlendirmen ne olacak?' sorusunu yöneltti.
Söylediklerinin sanıkla aynı şeyleri ifade ettiğini öne süren tanık Selahattin B, 'O gece boyunca arkadaşlara mesaj attım. Sürekli haberleştik. Ben arkadaşlarımın vatan sevgisini sorgulayamam.' karşılığını verdi.
Mahkeme heyeti, müşteki ve tanıkların dinlenilmesinin ardından duruşmayı yarına erteledi.
01.08.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada yapılan duruşmada, sanıkların ve avukatlarının talepleri alındı.
İsnat edilen tüm suçlamaları reddeden sanıklar, darbe girişimine katılmadıklarını öne sürerek tahliyelerini istedi.
Tanık ve müşteki beyanlarına karşı diyecekleri sorulan bazı sanıklar da aleyhlerine olan tüm hususları reddettiklerini söyledi.
Mahkeme heyeti, sanık ve avukatlarının taleplerinin alınmasına devam edilmek üzere duruşmayı yarına erteledi.
Mahkeme Başkanı Ömer Günaydın, sonraki celselere dinlenmeyen tanık ve müştekilerin gelmesi durumunda, bu kişilerin de beyanlarının alınmasına devam edileceğini söyledi.
02.08.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada yapılan duruşmaya, 40 tutuklu sanık ile avukatları katıldı.
Duruşmada, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Milli Savunma Bakanlığı avukatlarıyla bazı müştekiler de hazır bulundu.
Duruşmada, sanıkların ve avukatlarının talepleri alındı. Üzerlerine atılı suçlamaları reddeden ve darbe girişimine katılmadıklarını iddia eden sanıklar tahliyelerini istedi. Tanık ve müşteki beyanlarına karşı diyecekleri sorulan bazı sanıklar da aleyhlerine olan tüm hususları reddettiklerini söyledi.
Sanık avukatları da müvekkillerinin suç kastıyla hareket etmediğini öne sürerek tahliye talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, taleplerin alınmasına devam edilmek üzere duruşmayı yarına erteledi.
03.08.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada yapılan duruşmaya, 36 tutuklu sanık ile avukatları katıldı.
Duruşmada, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Milli Savunma Bakanlığı avukatlarıyla bazı müştekiler de hazır bulundu.
Söz alan bazı sanık avukatları da müvekkillerinin suç kastıyla hareket etmediğini öne sürerek, tahliye talebinde bulundu.
Üzerlerine atılı suçlamaları reddeden ve darbe girişimine katılmadıklarını iddia eden sanıklar tahliyelerini istedi. Tanık ve müşteki beyanlarına karşı diyecekleri sorulan bazı sanıklar da aleyhlerine olan tüm hususları reddettiklerini söyledi.
Mahkeme heyeti, taleplerin alınmasına devam edilmek üzere duruşmayı, 7 Ağustos Salı gününe erteledi.
İDDİANAME
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca hazırlanan iddianamede, olaylarda şehit düşen Burak Cantürk, Fatih Dalgıç, Gökhan Esen, Halil Kantarcı, Kader Sivri, Murat Akdemir, Mustafa Cambaz, Osman Yılmaz 'maktul', 16 kişi mağdur, 195 kişi 'müşteki', aralarında 39 rütbeli asker ve 9 askeri öğrencinin de bulunduğu 76'sı tutuklu 103 kişi de 'sanık' sıfatıyla yer alıyor.
Darbe girişimi sırasında, kapatılan Kuleli Askeri Lisesi'nde yaşananlar ve buradan çıkan sanıkların Çengelköy Polis Merkezi'ni işgal etmesi ile Vaniköy ve Beykoz bölgelerinde karıştıkları olayların anlatıldığı iddianamede, olaylarda 8 kişinin şehit edildiği, aralarında vatandaş ve kolluk görevlilerinin de bulunduğu 135 kişinin, 'kasten öldürmeye teşebbüs' suçuna maruz kaldığı, bunlardan 62'sinin silahla vurularak yaralandıkları kaydediliyor.
Olaylarda 33 vatandaşın hürriyetinin kısıtlandığı, 11 müştekinin 'kasten yaralamaya' maruz kaldığı, 46 kişinin aracına ve iş yerine zarar verildiği belirtilen iddianamede, aralarında Çengelköy Polis Merkezi'nin de bulunduğu 5 kamu binasının da hasar gördüğü vurgulanıyor.
İddianamede, Kuleli Askeri Lisesi'nin komutanları eski Albaylar Mürsel Çıkrıkçı ve Muammer Aygar'ın da aralarında bulunduğu 39'u rütbeli, 9'u askeri öğrenci olmak üzere 76'sı tutuklu 103 sanık hakkında, 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlarından, üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile on beşer yıla kadar hapis cezası isteniyor.
İddianamede, bazı sanıkların da ayrıca 'kasten öldürme', 'kasten öldürmeye teşebbüs', 'kasten yaralama', 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma', 'mala zarar verme' ve 'iş yeri dokunulmazlığının ihlali' gibi suçlardan cezalandırılması talep ediliyor.
İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi, darbe girişimi sırasında bu bölgedeki olaylarda görev alan darbeci askerlere yardım ettikleri iddiasıyla tutuklu eski 14 Çevik Kuvvet polisi hakkında, 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle açılan davanın, bu davayla birleştirilmesine karar vermiş, böylece davadaki sanık sayısı 117'ye yükselmişti.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-27 Kasım (2017) 'İstanbul 117 sanık (ilk 103) Darbe/Çengelköy'deki olaylar' davası
(04 Ağustos 2018, 21:45)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: