İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) yayın organı olduğu gerekçesiyle kayyıma devredildikten sonra kapatılan Zaman gazetesinin eski yazarları Mümtazer Türköne ve Ali Bulaç'ın da aralarında bulunduğu 4'ü tutuklu 11 sanığın yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme, 6 sanığa 'Silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan ceza verdi. Sanıklar Mümtazer Türköne ve Mustafa Ünal'a herhangi bir indirim uygulanmadan 10 yıl 6'şar ay hapis cezası verilirken; sanıklar Şahin Alpay, Ali Bulaç ve Ahmet Turan Alkan'a 8 yıl 9'ar ay hapis cezası verildi. Sanık İbrahim Karayeğen ise 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Diğer 5 sanık ise, tüm suçlardan beraat etti. Üye hakim Abdullah Ok karara muhalefet şerhi düştü. Üye hakim Ok, sanıklar Mümtazer Türköne ve Mustafa Ünal'ın tahliyesine karar verilmesi gerektiği ve sanıklar Ali Bulaç, Mümtazer Türköne, Ahmet Turan Alkan ve Mustafa Ünal hakkında ayrıca 'Anayasa'yı ihlal' suçundan ceza verilmesi gerektiği yönünde karara muhalefet şerhi düştü.
07.07.2018 16:28 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) yayın organı olduğu gerekçesiyle kayyıma devredildikten sonra kapatılan Zaman gazetesinin eski yazarları Mümtazer Türköne ve Ali Bulaç'ın da aralarında bulunduğu 4'ü tutuklu 11 sanığın yargılandığı davada karar çıktı.
6 Temmuz'da İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar İbrahim Karayeğen, Mümtazer Türköne, Ahmet Turan Alkan, Mustafa Ünal ile tutuksuz sanıklar Ali Bulaç, Mehmet Özdemir, Şahin Alpay, Nuriye Ural, Lalezer Sarıibrahimoğlu, Orhan Kemal Cengiz, İhsan Duran Dağı avukatları katıldı. İki gün boyunca görülen davada, sanıkların son sözleri alındı. Daha sonra karar için saat 16.00'a kadar ara verildi.
Tutuklu sanık Ahmet Turan Alkan ile tutuksuz sanıklar Şahin Alpay ve Ali Bulaç'ın, 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçundan 10 yıl altışar ay hapisle cezalandırılmasına hükmeden mahkeme heyeti, sanıkların yargılama sürecindeki davranışları ve pişmanlık hali içinde olmalarını da göz önüne alarak indirim uyguladığı cezayı 8 yıl dokuzar aya düşürdü.
Türköne ve Ünal'ın cezasında indirime gidilmedi
Heyet, tutuklu sanıklar Mümtazer Türköne ve Mustafa Ünal'ı ise 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçundan 10 yıl altışar ay hapisle cezalandırırken, bu sanıkların cezasında, yargılama sürecindeki davranışları ve pişmanlık hali içinde olmamalarını göz önünde tutarak herhangi bir indirim uygulamadı.
Tutuklu sanıklardan İbrahim Karayeğen'in de aynı suçtan, iyi hal indirimi uygulanmadan 9 yıl hapisle cezalandırılmasını kararlaştıran heyet, sanıklar Şahin Alpay, Mümtazer Türköne, Ali Bulaç, Ahmet Turan Alkan, İbrahim Karayeğen ve Mustafa Ünal hakkında ayrıca, 'anayasal düzen, TBMM ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlarından ise suçların kanuni unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraate yönelik hüküm kurdu.
5 sanığa tüm suçlardan beraat
Mahkeme heyeti, tutuksuz sanıklar İhsan Duran Dağı, Lalezar Sarıibrahimoğlu, Mehmet Özdemir, Nuriye Ural ve Orhan Kemal Cengiz'in ise 'anayasal düzen, TBMM ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçlarının tümünden, suçların kanuni unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraatlerini kararlaştırdı.
Beraat eden 5 sanığın, gözaltında ve tutuklulukta geçirdikleri süreler nedeniyle maddi-manevi tazminat davası açma hakları bulunduğunu hatırlatan heyet, bu sanıklarla ilgili daha önce verilen adli kontrol tedbiri kararlarının da kaldırılmasına hükmetti.
Tahliyede Alpay ve Bulaç kriteri
Heyet, 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçundan ceza alan tutuklu sanıklar Ahmet Turan Alkan ve İbrahim Karayeğen'in, verilen cezanın süresi, hüküm verilmesi, tutuklu kaldıkları süre, yaş ve sağlık durumları ile aynı miktarda ceza hükmedilen sanıklar Ali Bulaç ve Şahin Alpay'ın, bu mahkeme ve Anayasa Mahkemesi kararıyla tahliye edilmiş olmaları gerekçeleriyle oy birliğiyle tahliyesine de karar verdi.
Tahliye edilen bu sanıklar hakkında, 'yurt dışına çıkış yasağı'ndan oluşan adli kontrol tedbiri uygulanması da kararlaştırıldı.
'Silahlı terör örgütü üyeliği' suçundan 10 yıl altışar ay hapis cezası verilen tutuklu sanıklar Mümtazer Türköne ve Mustafa Ünal'ın da ceza miktarı, mahkumiyete konu suçun tutuklama sebebi sayılan suçlardan olması, kaçma ihtimalinin bulunması ve tutuklama şartlarının devam etmesi gerekçeleriyle bu hallerinin devamını kararlaştıran heyet, aynı suçtan 8 yıl dokuzar ay hapis cezası öngördüğü Şahin Alpay ile Ali Bulaç ile ilgili tahliye olduktan sonra konulan 'yurt dışına çıkış yasağı'ndan oluşan adli kontrol tedbirinin devamına, 'haftada bir gün imza verme' zorunluluğundan oluşan tedbirin ise kaldırılmasına hükmetti.
Üye hakimin kararlara muhalefeti
Mahkeme heyetince sanıklar Ali Bulaç, Şahin Alpay, Mümtazer Türköne, Ahmet Turan Alkan ve Mustafa Ünal hakkında verilen kararlara, üye hakim Abdullah Ok tarafından, 'bu sanıklara 'anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs' suçu kapsamında ceza verilmesi gerektiği ve 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçundan cezalandırılması yönündeki karara muhalif kaldığı' nedeniyle muhalefet şerhi konuldu.
Hakim Abdullah Ok, muhalefet yazısında, 'Sanıkların klasik anlamda FETÖ mensubu olmadıkları kanaatindeyim. Ancak sanıklar FETÖ mensubu olmamakla birlikte FETÖ tarafından uygulamaya konulan 15 Temmuz darbe girişiminin hazırlık aşamalarına yazılarıyla destek vermişlerdir. Kaldı ki örgüt üyesi olma şartı, darbenin asıl failleri içindir ve kastedilen örgüt, darbe oluşumudur. Darbeye yardım eden ya da müşterek fail olarak katılan kişiler için örgüt üyesi olma şartı yoktur' ifadelerini kullandı.
Hakim Ok ayrıca, Mümtazer Türköne ve Mustafa Ünal'ın da delillerin toplanması, hüküm tesis edilmesi ve suçun sanıklar lehine değişme ihtimaline göre tahliye edilmeleri gerektiği yönünde muhalif görüş bildirdi.
Mütalaadan
Cumhuriyet savcısı, 5 Nisan'da sunduğu esas hakkındaki mütalaasında, sanıklar Ali Bulaç, Mümtazer Türköne, İbrahim Karayeğen, Mehmet Özdemir, Mustafa Ünal, Ahmet Turan Alkan, Şahin Alpay, İhsan Duran Dağı ve Orhan Kemal Cengiz'in 'cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet, 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 7 yıl 6 aydan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istemişti.
Savcı, sanıklar Lalezer Sarıibrahimoğlu ve Nuriye Ural'ın 'örgüte üye olmamakla birlikte yardım etmek' suçundan ayrı ayrı 7 yıl 6 aydan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etmişti.
Paralel yapı-11 Nisan (2017) 'İstanbul 31 sanık (11+20) Medya Yap./Zaman yazarları/Darbeye destek' davası (bitti)
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(07 Temmuz 2018, 16:28)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: