Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Gölbaşı'ndaki ÖKK'nın ele geçirilme teşebbüsüne ilişkin 68 sanık hakkında açılan davaya devam edildi.
30.06.2018 11:43 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Gölbaşı'ndaki ÖKK'nın ele geçirilme teşebbüsüne ilişkin 68 sanık hakkında açılan davaya devam edildi.
26.06.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesince görülen davaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar, taraf avukatları, müşteki İsmail Oğuz ve sanık yakınları katıldı.
Davanın 20. celsesinde, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak FETÖ itirafçısı olan bazı kişiler tanık olarak dinlendi. Tanık L.T, FETÖ soruşturmaları kapsamında yargılandığını, örgüte dair bildiklerini anlatarak etkin pişmanlık hükümlerinden yararlandığını söyledi. Davanın sanıklarından eski Astsubay Muzaffer Han ile Erzurum'da görev yaptığı dönemde tanıştığını anlatan L.T, Han ile örgütün sohbetlerine katıldıklarını belirtti. L.T, Han ve kendisiyle ilgilenen FETÖ imamının ismini bilmediğini, sadece şahsın Atatürk Üniversitesinde bir öğretim görevlisi olduğunu bildiğini ifade etti. Tanık ifadesinin ardından söz hakkı verilen Muzaffer Han, tanığın beyanlarını kabul etmediğini belirterek, örgüt ile bir bağının olmadığını öne sürdü.
Tanık H.A, Tuzla Piyade Okulu'nda eğitim gördüğü sırada davanın sanıklarından eski Teğmen Bilal Tosun ile aynı evde kaldıklarını kaydederek, kendileriyle ilgilenen FETÖ'cünün 'Yusuf' kod adlı kişi olduğunu dile getirdi. H.A, Yusuf kod adlı şahsın, Tosun ile kendisine FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in kasetlerini izlettiğini anlattı.
Tanık A.Ö, 2012-2014 yılları arasında Ankara'da görev yaptığını, davanın sanıklarından eski Astsubay Başçavuş Ali Kapucu'yu katıldığı örgüt sohbetlerinden tanıdığını belirtirken, diğer tanık R.E. ise Eylül 2014 ile Şubat 2015 tarihleri arasında davanın sanıklarından eski Astsubay Engin Sevinç ile aynı evde beraber kaldıklarını, kendileriyle örgüt mensubu 'Osman' kod adlı kişinin ilgilendiğini söyledi. Sevinç ile sohbetlere katıldıklarını kaydeden R.E, 'Bir araya geldiğimizde kitap okur, namaz kılardık. Manevi duygularla ilgili bir arada bulunurduk. Siyasi konular hiçbir şekilde konuşulmazdı. Bizim işimiz ibadet noktasındaydı. Onun dışında Engin'le ilgili olarak, 14 Temmuz 2016'da benim düğünüm oldu. Engin Sevinç, benim düğünüme katılmıştı. 15 Temmuz 2016'da da onunla birkaç kez telefondan görüştük. Kendisinin evde olduğunu söyledi. Birkaç gün daha görüştük, sonra haber alamadım. Tutuklandığından sonradan haberim oldu' diye konuştu.
Mahkeme heyeti, davanın bugünkü celsesini bitirdi. Duruşmaya, yarın devam edilecek.
27.06.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklar ve avukatları ile gazi İsmail Oğuz'un yanı sıra Başbakanlık, TBMM ve Milli Savunma Bakanlığının da arasında bulunduğu müşteki kurumların avukatları katıldı.
Sanık Bekir Kurt ile Cizre'de görev yapmaya başladığı 2015'ten itibaren tanıştığını aktaran tanık Salih Ç, Kurt ile FETÖ toplantılarına katıldıklarını, toplantılarda ağırlıklı olarak dini konuların görüşüldüğünü dile getirdi.
Kendilerinden sorumlu örgüt üyesinin 'Osman' kod adını kullandığını, maaşının yüzde 10'unu 'himmet' olarak verdiğini anlatan Salih Ç, sanık Kurt'un ne kadar himmet verdiğini ve örgüt içinde kod isim kullanıp kullanmadığını bilmediğini ifade etti.
Salih Ç, sohbetlerde siyasi konuların konuşulup konuşulmadığının sorulması üzerine, 17-25 Aralık operasyonlarından sonra sohbetlerde siyasi konuların konuşulmaya başlandığını, örgütün üyelerine seçimlerde hangi partiye oy vermeleri gerektiği yönünde telkinde bulunulduğu açıklamasını yaptı.
Tanık Salih Ç, 'FETÖ tarafından 'HDP'ye oy vermemiz' istenmişti. Ben bunu kendime yakıştıramadığım için yapmadım.' diye konuştu. Sanık Kurt da yöneltilen suçlamaları kabul etmedi.
Tanık sıfatıyla ifadesi alınan astsubay İrfan K, 1992'de FETÖ yapılanması ile tanıştığını, sanıklardan eski astsubay Raşit Özdilek'in de aralarında bulunduğu bir grup astsubay ile belirli aralıklarla toplantılar yaptıklarını anlattı.
Örgütün kapatılan Zaman gazetesine abone olduklarını belirten İrfan K, Özdilek'in darbe girişimi esnasındaki tutumundan haberdar olmadığını beyan etti.
Sanık Özdilek ise İrfan K'yi tanımadığını ileri sürerek, ifadelerinin doğruyu yansıtmadığını iddia etti.
Tanık eski astsubay Şerafettin C, 2008'de FETÖ'ye ait bir yurtta kaldığını, sanıklardan Faruk Erkul'u da burada tanıdığını dile getirdi. Erkul ise aleyhindeki beyanı kabul etmediğini bildirdi.
Sanık eski teğmen Emre Andıç'ı askeri okuldan tanıdığını bildiren Kadir G, Andıç'ın FETÖ ile iltisaklı olan başka bir askeri personel ile aynı evi paylaştıklarını ve örgüt faaliyetlerine katıldıklarını bildiğini aktardı.
Sanık Andıç, aleyhindeki FETÖ iddialarını reddetti.
Duruşmaya ara verildi.
Tanık sıfatıyla ifadesi alınan Hasan Ç, hakkında FETÖ üyeliği davası bulunduğunu, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak üzere bildiklerini anlattığını dile getirdi.
Sanık eski astsubay Ahmet Turan Yücedağ ile Şırnak'ta görev yaptıklarını, FETÖ sohbetlerine Yücedağ'ın da katıldığını bildiren Hasan Ç, 'Biz dini sohbetler yapıyorduk. Kandırıldığımı sonradan fark ettim. Örgüte himmet adı altında herhangi bir yardımda bulunmadım. Daha önceden Erzurum'da FETÖ ile tanışıp daha sonra ayrılmamın sebeplerinden bir tanesi zaten himmet toplanmasıydı, diğer sebep de beni evlendirmek istedikleri kişiyle evlenmek istemememdir.' ifadelerini kullandı.
Daha önceden görev aldığı Şırnak'tan sanık Yücedağ'ı tanıdığını belirten tanık Mustafa G. de Yücedağ ile bazı FETÖ sohbetlerine birlikte katıldıklarını kaydetti.
Örgütte Ahmet kod ismini kullandığını, Yücedağ'ın kod adını hatırlamadığını belirten Mustafa G, 2-3 haftada bir yapılan sohbetlere de devlet aleyhine bir faaliyetlerinin bulunmadığını öne sürdü.
Beyanların ardından söz alan sanık Yücedağ, tanıklar ile Şırnak'ta görev yaptıklarını ancak FETÖ'ye ilişkin anlatımlarının doğruyu yansıtmadığını savundu.
Davanın görülmesine yarın devam edilecek.
28.06.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklar ve avukatları ile gazi İsmail Oğuz'un yanı sıra Başbakanlık, TBMM ve Milli Savunma Bakanlığının da aralarında bulunduğu müşteki kurumların avukatları katıldı.
Sanıklar ve avukatlarının taleplerinin alındığı duruşmada, tutuklu sanıklar tahliye talebinde bulundu. Tutuksuz sanıkların da taleplerinin alınmasının ardından ara karar için iddia makamından görüşü soruldu.
Cumhuriyet savcısı, tutuklu sanıkların 'atılı suçu işlendiklerine dair somut deliller bulunduğunu' belirterek tahliye istemlerinin reddine karar verilmesi gerektiğini belirtti.
Ara karar
Mahkeme Heyeti Başkanı Bayram Kantık, müzakere için verilen aranın ardından sanıklardan elde edilen dijital materyallerin bilirkişiye verilerek materyaller hakkında rapor hazırlanmasına karar verildiğini bildirdi.
Gelecek celse daha önce ifadeleri alınamayan tanıkların dinlenmesini kararlaştıran heyet, davanın firari sanıkları Burak Keklik ve Harun Reşit Aktaş'ın yakalama kararlarının infazlarının beklenmesine ve tutuksuz sanıkların adli kontrol tedbirlerinin kaldırılması taleplerinin reddine hükmetti.
Mevcut delil durumunu göz önünde bulunduran mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tahliye taleplerini reddetti. Davaya 15-16 Ağustos 2018'de devam edilecek.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-16 Aralık (2016) 'Ankara 68 sanık (ilk 69) Darbe/ÖKK' davası
(30 Haziran 2018, 11:43)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: