İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde TRT'nin Harbiye'deki binasının işgal edilmesi ve sonrasında çıkan olaylarda 3 kişinin şehit edilmesi, 50 kişinin yaralanması ile Taksim Meydanı'nın kontrol altına alınmaya çalışılması sırasında 39 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylara ilişkin 131 sanığın yargılandığı davada, mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı 64 sanığın anayasayı 'ihlal suçundan' ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını istedi.
28.04.2018 18:43 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde TRT'nin Harbiye'deki binasının işgal edilmesi ve sonrasında çıkan olaylarda 3 kişinin şehit edilmesi, 50 kişinin yaralanması ile Taksim Meydanı'nın kontrol altına alınmaya çalışılması sırasında 39 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylara ilişkin 131 sanığın yargılandığı davada, mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı 64 sanığın anayasayı 'ihlal suçundan' ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını istedi.
24 Nisan'da İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nce İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'ndeki büyük salonda yapılan duruşmaya, 31 tutuklu, 2 tutuksuz sanık ile avukatları katıldı.
Müşteki avukatları ile izleyicilerin de hazır bulunduğu duruşmada, cumhuriyet savcısı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.
Mütalaada, sanıklar Hamza Mermer, Ramazan Argunşah, Duran Keskin, Ufuk Kenan Konuk, Erdoğan Çelik, Günay Kaya, Birhan Şahan, Mustafa Karademir, İsa Gözetici, Nurullah Yıldırım, Mustafa Kemal Kütahya, Emrah Altunkalem, Yusuf Sarıoğlu, Ali Kazanpınar, Asım Özdemir, Nuh Çetiner, Abdullah Badur, Ahmet Ergün, Aykut Keklik, Birol Öztürk, Ener Bilecek, Eshed Öksün, Haşem Ülker, İbrahim Gör, Mehmet Doğan, Mehmet Uysal, Mücahit Özcan, Müjdat Bozkaya, Olcay İlter, Ömür Mazlum, Rıdvan Cengiz, Sinan Ertepe, Sinan Mişe, Yasin Mapavrelioğlu, Yener Dertli, Ramazan Yakut, Mustafa Avcı, Nurullah Coşan, Fatih Eryiğit, Eray Dinç, Orhan Gündüz, Ömer Aslan, İsa Çelik, Muhammed Cihan Bozoğlu, Muhammed Özbaltalı, Fuat Ovalı, Süleyman Kurt, Turan Arslan, Sedat Kaynak, Sinan Dublacı, Serhat Çelebi, Yasin Arslan, Yunus Ağıç, Cengiz Kara, Hüseyin Kaymak, Hamza Sağlam, Seyfettin Erdemir, Cumali Şahin, Yusuf Çatal, Mehmet Tekin, Mehmet Başak, Aytekin Çekin, Mehmet Toktaş ve Umut Tuna'nın da aralarında bulunduğu 64 sanığın 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları istendi.
'Kasten öldürme'den üçer kez ağırlaştırılmış müebbet
Mütalaada, sanıklardan Hamza Mermer, Ramazan Argunşah, Duran Keskin, Ufuk Kenan Konuk, Yusuf Sarıoğlu, Abdullah Badur, Ahmet Ergün, Aykut Keklik, Birol Öztürk, Ener Bilecek, Eshed Öksün, Haşem Ülker, İbrahim Gör, Mehmet Doğan, Mehmet Uysal, Mücahit Özcan, Müjdat Bozkaya, Olcay İlter, Ömür Mazlum, Rıdvan Cengiz, Sinan Ertepe, Sinan Mişe, Yasin Mapavrelioğlu ve Yener Dertli'nin de olaylar sırasında 3 vatandaşın şehit olmasına neden oldukları gerekçesiyle 'bir suçu gizlemek, delillerini ortadan kaldırmak veya işlenmesini kolaylaştırmak amacıyla kasten öldürme' suçundan üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması talep edildi.
Olaylar sırasında sanıklardan 35'inin Taksim Meydanı'nda 39 vatandaşın yaralanmalarına neden olduğu gerekçesiyle 'bir suçu gizlemek, delillerini ortadan kaldırmak veya işlenmesini kolaylaştırmak amacıyla kasten öldürmeye teşebbüs etme' suçundan 507 yıldan 780 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edilen mütalaada, 24 sanığın da TRT binasının işgali sırasında 49 kişinin yaralanmalarına neden oldukları gerekçesiyle aynı suçtan 637 yıldan 980 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talebinde bulunuldu.
Mütalaada, bu sanıkların bazıları hakkında ayrıca 'silahlı terör örgütüne üye olma', 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' ve 'hukuka aykırı olarak kamu kurumlarının haberleşmesini engellemeye teşebbüs etme' suçlarından da 34 yıldan 113 yıla kadar hapis cezası da istendi.
57 sanığa beraat talebi
Mütalaada, er olan sanıklar Şükra Ensari, Kadir Doğan Konyar, İbrahim Kaan Özdoğan, İbrahim Kaya, Hıdır Yartaş, Yaşar Boztepe, Demi Göresim, Mustafa Demirbaş, Oktay Yıldız. Recep Bodak, Selçuk Yapsu, Caner Baştürk, Emre Demirci, Ömer Faruk Sağlam, Selami Öten, Mücahit Yasin Köroğlu, Muhammed Hızlı, Nizamettin Borak, Tahsin Uğur, Volkan Karaata, Eyüp Mehmet Çalışkan, Mehmet Şahin, Özhan Özençoğlu, Mahir Yalmaç, Masum Koyuncu, Özgür Azmaz, Mehmet Öz, Bahadır Kumsar, Emrah Ramiz, Erdal Karakuş, Mehmet Ali Çimenli, Engin Yalçınkaya, Sefa Şahin, Yunus Emre Bülbül, Yasin Akgün, Baha Keskin, Cengiz Ergündüz, Mümin Tezcan, Sefa Horasan, İbrahim Halil Temel, Erdoğan Işık, Tahsin Cilasun, Onur Aslan, Hacı Baysoy, Fikri Nokta, Uğur Güler, Hakan Üzülmez, Muhammed Kaçmaz, Sinan Akkaya, Yusuf Toy, Mücahit Yavuz, Ömer Bilmez, Umut Pak, Anıl Acar, Onur Muştu ile Astsubay Salih Güney ve o dönem Hasdal Kışlası 6. Motorize Piyade Alayı 3. Motorlu Piyade Tabur Komutanı olan Zafer Ersen Erhan'ın da üzerlerine atılı suçlardan beraatlerine karar verilmesi talep edildi.
Sanıklardan Sinan Koçak ve Regaip Girgin hakkındaki dosyaların ise ayrılması talep edilen mütalaada, tutuklu 31 sanığın bu hallerinin devamına karar verilmesi, tutuksuz olan 33 sanığın da hükmen tutuklanması istendi.
Söz verilen müşteki avukatları, sanıkların mütalaa doğrultusunda cezalandırılmasını istedi. Söz verilen bazı sanıklar da mütalaayı kabul etmediklerini belirterek, beraatlerini talep etti.
Duruşma, sanıkların mütalaaya karşı savunmalarının alınmasına devam edilmek üzere yarına ertelendi.
İDDİANAME
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Harbiye'deki TRT binasının işgaline ilişkin hazırlanan iddianamede, 7'si rütbeli olmak üzere 32 askerin 'cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etme', 'cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya TBMM'nin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etme', 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme' suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ile farklı oranlarda hapis cezalarına çarptırılması istenmişti.
Taksim Meydanı'nın kontrol altına alınmaya çalışılması ve çıkan olaylarda 39 kişinin yaralanmasına ilişkin hazırlanan iddianamede ise 99 sanığın ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme”, “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme”, “TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'' suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve ''silahlı terör örgütüne üye olma'' suçundan ise 5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.
İstanbul 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi, TRT binasının işgali ve Taksim Meydanı'nın kontrol altına alınmaya çalışılmasına ilişkin açılan davaların birleştirilmesine karar vermişti.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-21 Mart (2017) 'İstanbul 99 sanık Darbe/Taksim'e Çıkan Askerler' davası
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-04 Mayıs (2017) 'İstanbul 32 sanık Darbe/TRT İşgali' davası
(28 Nisan 2018, 18:53)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: