İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminde, biri polis iki kişinin şehit edildiği, 46 kişinin de yaralandığı Sarıyer'deki Borsa İstanbul'un işgal edilmesine ilişkin 1'i firari, 6'sı tutuklu 15 sanığın yargılanmasına devam edildi.
21.04.2018 17:36 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminde, biri polis iki kişinin şehit edildiği, 46 kişinin de yaralandığı Sarıyer'deki Borsa İstanbul'un işgal edilmesine ilişkin 1'i firari, 6'sı tutuklu 15 sanığın yargılanmasına devam edildi.
18 Nisan'da İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Alibey Spor Salonu'ndaki duruşmaya, 6 tutuklu sanık, 7 tutuksuz sanık ile taraf avukatları, müştekiler ve izleyiciler katıldı.
Mahkemeye gelen evraklar okunduğu duruşma, tanıkların beyanlarıyla devam etti.
Duruşmada daha sonra, yarım kalan savunmasına devam eden tutuklu sanık eski Binbaşı Ahmet Baykal, olay tarihindeki bütün görüntülerin ham halinin kendisine verilmesini talep etti.
Başka taleplerde de bulunan ve bu taleplerle ilgili hem kendisinin hem de avukatının farklı tarihlerde dilekçeler verdiğini anlatan Baykal, bu taleplerinin karşılanmadığını iddia ederek savunmasını kısıtlı yapabileceğini söyledi.
Baykal'ın savunmasına başladıktan uzun süre farklı talepleri de dile getirmesi üzerine mahkeme başkanı, Baykal'a bahsettiği talepleri daha önce yazılı olarak mahkemeye verdiğini, şu anda verdiği yazılı belgeleri tekrarladığını, iddianamede kendisine yöneltilen suçlarla ilgili savunma yapmasını istedi.
Sanık Baykal, önündeki kağıtları okuyarak taleplerine devam etmesi üzerine mahkeme başkanının 'Önünde kaç sayfa var, daha ne kadar okuyacaksın?' sorusuna 50 sayfa daha olduğunu, bu savunmasının kısıtlı olduğunu belirtti.
Önündeki kağıtlardan okuyan Baykal'ın savunması devam ederken, müşteki avukatı araya girip, 'Sayın Başkan, önceki duruşmada yaptığı savunmasını aynen tekrar ediyor. Şu anda okuduğu kısmın devamında, kendisinin yerlerde sürüklendiğini söyleyecek.' dedi.
Mahkeme başkanı da 'Bu dilekçeler hem yazılı hem de SEGBİS ile dosyada olacak. Bu durum sana bir şey getirmeyecek. Sana zaman da kazandırmaz. Boşu boşuna mahkememizin zamanını almış olacaksın.' diye konuştu.
Ahmet Baykal, müşteki avukatının okuduğu cümleleri, önündeki kağıttan aynı şekilde okuyarak savunmasına devam etti.
Baykal'ın savunmasında, gözaltına alındıktan sonra karakolda ve adliyede yaşadığı olayları anlatması üzerine müştekiler tepki göstererek, sanıktan olay anında yaşananları anlatmasını istedi.
Bunun üzerine savunmasının akışının bozulduğunu savunan Baykal, mahkeme heyetinden, duruşmaya ara verilmesini istedi.
Talebin kabul edilip öğle arası verilmesinin ardından devam edilen duruşmada, önündeki kağıtları okuyan Baykal, hakkındaki suçlamaları reddettiğini, Kolluk Kuvvetlerini Toplumsal Olaylarda Destekleme Timi (KOKTOD) kapsamında Borsa İstanbul'a gittiğini ve darbe girişimini karakolda öğrendiğini iddia ederek, yaklaşık üç saatte savunmasını tamamladı.
Duruşmada, cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sundu.
Cumhuriyet savcısı, eski Binbaşı Ahmet Baykal, eski Astsubay Seyit Ali Şahin, eski askeri öğrenciler Serhat Kalyüncü, Ramazan Korkmaz, Orhan Baz, Muhammed Atasoy ve Emre Sözer'in, 'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.
Sanıklar Ahmet Baykal ve Seyit Ali Şahin'in, maktuller Mehmet Şevket Uzun ile Fatih Satır'ı 'kasten öldürme' suçundan ayrı ayrı iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını isteyen savcı, ayrıca Ahmet Baykal ve Seyit Ali Şahin'e, 'silahlı terör örgütüne üye olma,' 'kasten öldürmeye teşebbüs', 'mala zarar verme' ve 'kamu malına zarar verme' suçlarından 955'er yıl hapis cezası öngördü.
Serhat Kalyüncü, Ramazan Korkmaz, Orhan Baz, Muhammed Atasoy ve Emre Sözer'e 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan ayrı ayrı 15 yıla kadar hapis cezası talep eden savcı, Ramazan Korkmaz'a ayrıca 'kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan 20 yıla kadar hapis cezası istedi.
Sanıklar eski Çavuş Hasan Yürek, erler Zafer Öztan, Muzaffer Bardakçı, Fatih Yılmaz, eski öğrenciler Muhammet Furkan Kenger, Murat Fırat ve Veysel Çınarbaş'a ceza verilmesine yer olmadığı yönünde karar verilmesini isteyen cumhuriyet savcısı, firari sanık Murat Çelik'in yakalanmasının beklenilmesi, diğer sanıklar hakkındaki yargılamayı sürüncemede bırakacağı için henüz yakalanamamış sanık hakkındaki yargılamanın ayrı yürütülmesinde hukuki yarar bulunduğuna dikkati çekerek, dosyasının ayrılması talebinde bulundu.
Cumhuriyet savcısı, bu duruşmada gelen ekspertiz raporuna göre, sanık Ramazan Korkmaz'ın silahından ateş edilerek mağdur İshak Bilgin'in yaralandığının anlaşıldığı, dolayısıyla sanığın üzerine atılı suçların niteliği ve kuvvetli suç şüphesini gösteren mevcut delil durumu dikkate alınarak tutuklanmasına karar verilmesini talep istedi.
Mütalaanın ardından sanıkların ve avukatların esas hakkındaki savunma için süre istemesi üzerine mahkeme heyeti, ara kararını açıkladı.
Tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar veren heyet, sanık Ramazan Korkmaz'ın tutuklanmasını kararlaştırdı.
Bir sonraki duruşmanın sırasıyla 17-18 Mayıs'ta Büyükçekmece Mimar Sinan Spor Salonu'nda yapılmasına karar verildi.
Ramazan Korkmaz, duruşma salonunda bulunan emniyet mensupları tarafından tutuklanması için gözaltına alındı.
İddianameden
İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Orhan Aydın tarafından, 1'i firari 2 binbaşının da aralarında bulunduğu 15 sanık hakkında hazırlanan 270 sayfalık iddianamede, olaylar sırasında şehit edilen polis memuru Mehmet Şevket Uzun ile Fatih Satır'ın 'maktul', yaralanan 46 kişinin 'mağdur', 7 vatandaş ile Borsa İstanbul da 'müşteki' olarak yer alıyor.
Darbe girişimi akşamı saat 23.50 sıralarında Sarıyer İstinye'deki İstanbul Borsası'na iki askeri araçla gelen sanıklarca gerçekleştirilen işgalin anlatıldığı iddianamede, tutuklu sanıklar eski Binbaşı Ahmet Baykal, Astsubay Seyit Ali Şahin ve firari şüpheli eski Binbaşı Murat Çelik'in, 'cebir ve şiddet kullanarak Anayasa'yı ihlal ve TBMM ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlarından üçer kez, bir suçu gizlemek maksadıyla 2 kişiyi kasten öldürme suçundan da ikişer kez olmak üzere beşer kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları isteniyor.
İddianame, bu sanıkların ayrıca 3 kez 'mala zarar verme' suçundan 1 yıldan 9 yıla, 2 kez 'kamu malına zarar verme' suçundan 2 yıldan 8 yıla, 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla, 'bir suçu gizlemek maksadıyla 46 kişiyi 'kasten öldürmeye teşebbüs etmek' suçundan 897 yıldan bin 380 yıla kadar olmak üzere toplam 907 yıl 6 ay ile bin 412 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.
Diğer sanıklardan farklı olarak 'silahlı terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek'le suçlanan sanıklar askeri öğrenci ve erler Emre Sözer, Fatih Yılmaz, Hasan Yürek, Muhammed Atasoy, Muhammed Furkan Kenger, Murat Fırat, Muzaffer Bardakçı, Orhan Baz, Ramazan Korkmaz, Serhat Kalyüncü, Veysel Çınarbaş ve Zafer Öztan'ın da aynı suçlardan beşer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 907 yıl 6 ay ile bin 412 yıl arasında değişen oranlarda hapisle cezalandırılması öngörülüyor.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-03 Temmuz (2017) 'İstanbul 15 sanık Darbe/Borsa İstanbul İşgali' davası
(21 Nisan 2018, 17:36)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: