Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Kara Harp Okulundaki eylemlere ilişkin 5'i firari 307 kişinin yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.
21.04.2018 15:27 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Kara Harp Okulundaki eylemlere ilişkin 5'i firari 307 kişinin yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.
16.04.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 24'üncü Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen davanın duruşmasında tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları hazır bulundu.
Duruşmada, olay tarihinde okul komutanı olan emekli Tümgeneral İzzet Çetingöz, müşteki olarak ifade verdi.
Olay günü, firari eski albay İlhami Polat ve eski yarbay Tolga Sıçrar'ın da aralarında bulunduğu bazı sanıklar tarafından derdest edildiğini beyan eden Çetingöz, sabah saatlerinde de sanık Sıçrar ve okul dekanı eski tuğgeneral Kerim Acar'ın bulunduğu kişiler tarafından rehin tutulduğu odadan ellerinin çözülerek çıkarıldığını anlattı.
Gece boyunca rehin tutulduğu odadan çıkarken Sıçrar ve Acar'a okulun kurmay başkanı olan firari albay İlhami Polat'ın nerede olduğunu sorduğunu anlatan İzzet Çetingöz, kendisine, 'Eşiyle helalleşip teslim olmak için okuldan ayrıldı.' diye cevap verildiğini dile getirdi.
Çetingöz, darbe girişimi gecesi okulun eski binbaşı Hasan Hüseyin Eçik'in emir komutasında ele geçirildiğini, Polat tarafından darbeye yönelik faaliyetlerin yürütüldüğünü daha sonra öğrendiğini söyledi.
Darbe girişiminden sonra okulda disiplin soruşturması yaptıklarını anlatan İzzet Çetingöz, delil niteliğinde olan bazı belgeleri de olayın aydınlatılması için ilgili makamlara sunduklarını aktardı.
Okulda göreve başlamasından itibaren okuldaki FETÖ yapılanmasına ilişkin tedbirler almaya çalıştığını söyleyen Çetingöz, ilk olarak dekanlıkta öğrenci not sistemiyle ilgili çalışma yürüttüğünü dile getirdi.
Darbe girişiminden önce firari eski albay Polat'ın FETÖ ile bağlantılı olabileceğini düşündüğünü dile getiren müşteki Çetingöz, bu hususu ilgili kurumlardan sordurduğunu ancak kendisine bu konuda bir bilgi gelmediğini anlattı.
Sanıkların olay gecesi okul güvenliğini sağlamak için geldikleri yönünde savunma yaptıklarını beyan eden Çetingöz, buna rağmen olay günü Lojistik Destek Komutanlığı, Emniyet Muhafız Birliği gibi okul emniyetine ilişkin görevi olan birliklere haber verilmediğini ifade etti.
İzzet Çetingöz, 'İlhami Polat'ta ve Okul Dekanı Acar'da son 3 ayda bir güven patlaması oldu. Hatta Polat'a, 'Okul dekanı (Kerim Acar) beni emekli olarak görüyor galiba.' diye söylemiştim. Böyle bir çılgınca girişimi tahmin edemiyorsunuz tabii.' diye konuştu.
Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz'da bazı nöbetçilerin değiştirildiğini daha sonra öğrendiğini bildiren emekli tümgeneral Çetingöz, olay günü ve ertesi gün yapılması planlanan bazı bütünleme sınavlarının ertelenmesi hususundan ise bilgisinin olmadığını belirtti.
Çapraz sorgu
Beyanlarının ardından Çetingöz'ün çapraz sorgusuna geçildi.
Sanık Sıçrar, İzzet Çetingöz'ün öğrencilere ilişkin FETÖ soruşturması yapılmasını sağladığına ilişkin beyanları olduğunu hatırlatarak, bunu açıklamasını istedi.
Çetingöz, Kara Harp Okulu öğrencilerini 30'lu gruplara ayırarak MİT'ten soruşturulmasını istediğini ancak soruşturmanın uzun sürdüğünü, MİT'ten gelen evrakların ise Genelkurmay çatı davasının sanıklarından eski korgeneral İlhan Talu tarafından kendisinden alındığını belirtti.
İzzet Çetingöz, 'İlhan Talu benden listeyi aldı. Barış Avılan da 'Komutanım siz neden cepheyi genişletiyorsunuz?' dedi. Benden aldıkları listeyi ne yaptılar bilmiyorum.' şeklinde konuştu.
Darbe girişiminden yaklaşık bir ay önce Akın Öztürk'ün Kara Harp Okuluna ziyarete geldiği, bu ziyarette darbeye ilişkin bir konunun konuşulup konuşulmadığının sorulması üzerine Çetingöz, Öztürk'ün düşen bir uçaktaki personelin ailesine ziyaret için Ankara'ya geldiğinde Kara Harp Okuluna uğramış olabileceğini ancak Akın Öztürk'ü misafir etmesi ve aralarında darbeye ilişkin bir konuşmanın geçmesinin söz konusu olmadığını dile getirdi.
Davanın görülmesine yarın devam edilecek.
17.04.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.
Duruşmanın sabahki bölümünde, başka bir davadan Akhisar'da ve Tarsus'ta tutuklu bulunan Kara Harp Okulu kursiyerleri SEGBİS vasıtasıyla tanık olarak dinlendi.
Darbe girişiminin yaşandığı gece Ulus'taki Türk Telekom binasını işgale götürülen kursiyer teğmenler, yaşadıklarını anlattı.
Tanıklardan İsa Akgül, 16 Temmuz'da gidecekleri Afyon gezisi dolayısıyla 15 Temmuz'da okulda kalmalarının emredildiğini ve etkinlikte muhafız olarak görevlendirildiğini söyledi. Kamuflajlı ve teçhizatlı olarak cuma günü saat 21.30'da içtima alındığını anlatan Akgül, takım komutanı üsteğmen Atilla Kahraman'ın, ismini sonradan öğrendiği yarbay Ömer Ergenekon tarafından gezi hakkında bilgi verileceğini ve tatbikat yaptırılacağını söylediğini bildirdi.
Akgül, Ömer Ergenekon'un emrine verildiklerini ve sonrasında bir minibüse bindirilerek Ulus'taki Telekom binasına götürüldüklerini anlattı.
Tanık Fatih Karaaslan da gezi için muhafız olarak görevlendirildiğini, akşam içtimaya geldiğinde de tabur binası önünde karşılaştığı Atilla Kahraman'ın okul karargahından gelen bir yarbayın denetleme yapacağı, faaliyetle ilgili bilgiler vereceğini söylediğini aktardı.
'Ben de üstümü değişip teçhizatımı aldım. Adını sonradan öğrendiğim Ömer Ergenekon'un emrine girdim.' diyen Karaaslan, sonra da Telekom'a götürüldüklerini ifade etti.
Tarsus'ta tutuklu bulunan sanıklardan Süleyman Arif Varol da Türk Telekom binasına götürüldüklerinde Nadir Özsoy'u arayıp konuştuğunu, kalkışmaya dair haberlerden bahsettiğini söyledi. Özsoy'un da söz konusu yarbayı tanıdığını ve sıkıntı olmadığını, en emniyetli yerin de gittikleri yer olduğunu söylediğini anlatan Varol, Özsoy'un, yarbayın emrinde kalmalarını istediğini iddia etti.
Duruşmaya, bazı kursiyer tanıkların beyanlarının ardından öğle arası verildi.
Duruşmada öğleden sonra, başka bir davadan Kayseri'de tutuklu bulunan Kara Harp Okulu kursiyerleri SEGBİS vasıtasıyla tanık olarak dinlendi.
Sadık Emre Oral, 15 Temmuz'da kursiyer olduğunu belirttiği beyanında, darbe girişiminin yaşandığı akşam 21.30'da içtima alınacağını nöbetçi subay üsteğmen Atilla Kahraman'ın söylediğini bildirdi.
Kahraman'ın içtima alanında sonraki gün Afyon'a yapılacak gezi için seçilen muhafızları çağırması üzerine yanına gittiklerini ifade eden Oral, eğitim ve prova yapılacağını, tatbikat amaçlı toplanıldığını söylediğini aktardı.
Oral, eğitim kıyafeti giyip silahlarını almaları emri üzerine, kamuflajını giyip silahını aldığını belirterek, daha sonra yanına gittikleri Kahraman'ın telaşlı olduğunu öne sürdü. Yarbay Ömer Ergenekon'un emrine girdiklerini söyleyen Oral, daha sonra beyaz bir minibüsle Türk Telekom binasına götürüldüklerini anlattı.
Oral, nizamiyeden çıktıklarında 'Nereye gidiyoruz, ne oluyor?' diye bir kaç kez sormalarının ardından Ergenekon'un, 'Ülkemiz sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Bizlere bir binanın emniyetinin alınması emri verildi. Artık çok soru sormayın.' diye bağırdığını iddia etti.
Telekom'a 22.17'de geçtiklerini, bu durumu bildirmek için bölük komutanı üsteğmen Ahmet Önder Biberoğlu'nu aradıklarını anlatan Oral, başlarından geçenleri anlatmalarına rağmen, onun bir sıkıntı olmadığını, başlarındaki yarbayın emir komutasında kalmaları gerektiğini söylediğini bildirdi.
Oral, darbe girişimini öğrendikten sonra yan binaya geçtiklerini, diğer kursiyerlerin de komutanlarını aradıklarını ve konumlarını terk etmemeleri yönünde emirler aldıklarını öğrendiklerini kaydetti.
Yüzbaşı Nadir Özsoy'ın da yarbayın komutasında kalmalarını, okula dönmemelerini, nizamiyede silahlı kişilerin bulunduğunu ve çatışma ihtimali olabileceğini söylediğini de arkadaşlarından duyduğunu aktaran Oral, Biberoğlu'nun da birden fazla kez arandığını bildiğini söyledi.
Oral, Biberoğlu'na 'Başımızdaki 'çatışın' şeklinde emirler veriyor.' dendiğini, onun da 'Arkadaşlar, oraya hiç kimseyi sokmayın. Dönmeye çalıştığınızı duydum. Gerekiyorsa çatışacaksınız, kimseyi sokmayacaksınız.' dediğini öğrendiğini belirtti.
Kursiyerlerin, Dilaver Uysal ile de görüştüğünü, onun da 'Kanun kapsamında kalın' demekten başka bir şey söylemediğini dile getiren Oral, kendilerine 'Başınızdaki yarbay darbeci, tutuklayın, yaptığınız hukuksuz, ne işiniz var orada.' diyen olmadığını ifade etti.
Oral, tek mermi atmadan polisin gelmesini beklediklerini, bu sırada yarbayın da kaçtığını öğrendiklerini söyledi.
Diğer tanık beyanlarının ardından duruşmaya yarın devam edilmek üzere ara verildi.
18.04.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.
Duruşmada, daha önce Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince yargılanmış ve haklarında hüküm verilmiş bazı eski rütbeli asker ve kursiyer teğmenler, SEGBİS ile dinlendi.
Yozgat Boğazlıyan Cezaevi'nde kalan eski yüzbaşı Volkan Kençi, eski üsteğmen Salim Başaran ile eski teğmen Rıdvan Bozdemir, daha önce başka davada ifade verdiklerini belirterek, beyanda bulunmak istemediklerini söyledi.
O gece helikopterle Genelkurmay Başkanlığına götürülen, hükümlü olarak aynı cezaevinde yatan eski kursiyer teğmenler Gökhan Aydın, Serhat Telli, Sadık Alıcıoğlu da dinlendi. Eski kursiyer teğmenler de daha önce ifade verdiklerini belirtti.
Beyanda bulunmak istemeyen tanıklar, mahkeme başkanının sorduğu soruların çoğuna 'hatırlamıyorum' ve 'bilmiyorum' şeklinde yanıtlar verdi.
Tanıklık yapan hükümlü eski kursiyer Oğuz Bulut da o gece başından geçenleri anlattı.
Kırıkkale Keskin ve Kayseri'deki cezaevlerinde kalan bazı hükümlülerin de tanık olarak beyanlarının SEGBİS ile alındığı duruşma yarına ertelendi.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-12 Temmuz (2017) 'Ankara 307 sanık (i. 239) sanık Darbe/Kara Harp Okulu' davası
(21 Nisan 2018, 15:27)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: