Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Turkcell'in Gebze Veri Merkezi'ne girerek, iletişimi kesmeye çalıştıkları iddia edilen 10'u tutuklu, 1'i firari 15 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.
24.03.2018 22:20 Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Turkcell'in Gebze Veri Merkezi'ne girerek, iletişimi kesmeye çalıştıkları iddia edilen 10'u tutuklu, 1'i firari 15 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.
22 Mart'ta Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, daha önce meslekten ihraç edilen sanıklar, Gebze Jandarma Komutanı Yüzbaşı Abdülkadir Öz, üsteğmenler Arda Uzun ve Emrah Ercenik, teğmenler Bülent Coşkun, Mehmet Özen ve Suat Selçuk, astsubaylar Mahmut Kahveci ve Osman Horat, başçavuş Doğan Çeliktaş, eski öğretmen Vedat Çetin, tutuksuz sanıklar C.A, İ.B. ve S.T. ile avukatlar hazır bulundu.
Duruşmaya, Başbakanlık adına avukat Serpil Esma Şahin de katıldı.
Veri merkezinin Gebze İlçe Emniyet Müdürlüğü görev sahası içerisinde yer aldığına ilişkin belgenin mahkemeye geldiği görüldü.
Gizli tanık K.Ç. Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yöntemiyle duruşmada dinlendi. Firari sanık Ümit İpek'in ismini daha önceden de duyduğunu belirten K.Ç, ancak kendisiyle birebir tanışmadığını söyledi. Tutuklu sanık Öz'ün de örgütün askeri yapısı içerisinde yer aldığını ifade eden K.Ç, bu bilgiye Abdülkadir Öz'ü birebir tanıyan kişiler vasıtasıyla edindiğini kaydetti. K.Ç, İpek'le ilgili doğrudan bilgi sahibi olan, birebir irtibatlı tanıdığı bir kişi olduğunu dile getirerek, söz konusu kişinin de İpek'le ilgili bildiklerini anlatmaya hazır olduğunu bildirdi. Tanık, kendisine mahkeme başkanı tarafından okunan sanıkları tanımadığını, sadece firari bulunan Ümit İ. adlı şahsı tanığını belirterek, 'Geçmiş dönemde çok sayıda kişi ile ilgili bana sorular sorulduğundan ve bu konuda ifade verdiğimden dolayı isimleri zaman zaman unutuyor ya da birbirine karıştırıyor olabilirim. Ancak sanıklardan Abdulkadir Ö. ile ilgili olarak geçmiş dönemde ilk ifadem sırasında beyanda bulunduğumu hatırlıyorum. Ancak detaylarını hatırlamıyorum. Benim bu kişi ile ilgili doğrudan görgüye dayalı bir bilgim olmamakla birlikte adı geçen sanığı birebir tanıyan kişiler vasıtasıyla bu kişinin örgütün askeri yapılanması içerisinde olduğunu duymuştum' dedi. Mahkeme tarafından kendisine okunan daha önceki ifadelerini kabul eden tanık, 'Okunan ifadem doğrudur. Ben bu bilgiye sanıkları tanıyan kişiler vasıtasıyla sahip oldum, ifademe ekleyecek başka husus yoktur' diyerek beyanına son verdi.
Tanık ifadesine karşı Öz'ün avukatı Sema Bekiroğlu da tanık beyanlarının duyuma dayalı olduğunu anlatarak, ifadeleri kabul etmediklerini söyledi.
Öz de savunmasında, firari sanık İpek'in dönemin İl Jandarma Komutanı'nın emriyle hareket ettiğini kendilerine söylediğini aktararak, asker olarak üstlerinden gelen emirlere itaat ettiğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın televizyonda darbe girişimiyle ilgili açıklamasından önce de merkezden döndüklerini ileri süren Öz, bazı gizli tanıkların hakkında verdiği ifadelerin gerçeği yansıtmadığını savundu. Sanık Abdulkadir Öz, 'Dinlenen gizli tanığın beyanları doğru değildir. Zira ben Kocaeli'ye 2015 yılında tayin oldum, bu tarihten önce Körfez ve Hereke'de bulunmadım. Tanığın sözünü ettiği otel ve kafenin nerede olduğunu bilmem. Gerekirse 10 yıldan uzun süredir kullanmakta olduğun telefonuma ait sinyal bilgileri araştırılabilir' diyerek tahliyesini talep etti.
Tutuklu sanık Osman Horat da hakkında beyanda bulunan tanığın mahkemeyi yanıltmaya çalıştığını iddia ederek, Körfez ilçesinde sohbet toplantılarına katılmadığını iddia etti. Körfez'e atış denetleme için yılda bir veya iki kez gittiğini anlatan Horat, tanık beyanlarında geçen yerlerin gerekirse kamera kayıtlarının incelenebileceğini söyledi. Horat, 'Dinlenen gizli tanığın iddialarını kabul etmiyorum. Ben 2015 öncesinde Kocaeli İl Jandarma Komutanlığı'nda görev yaparken 2015 yılında Gebze'ye tayin oldum. Gizli tanığın ifade ettiği gibi hiçbir zaman otele gitmedim. Körfez ilçesine sadece yılda bir veya iki kez denetleme atışları yapıldığında gitmiştim. Onun haricinde Körfez'de dahi bulunmadım. İfadeleri iftira niteliğindedir. Gerekirse varsa tanık ifadesinde geçen otelin kamera kayıtları da araştırılabilir. Tahliyemi talep ediyorum' dedi.
Horat'ın avukatı Nazlı Ayça Yabacı ise tanık beyanlarının soyut ifadeler olduğunu aktararak, müvekkilinin tahliyesini talep etti.
Söz verilen cumhuriyet savcısı, 'sanıkların üzerilerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti göz önünde bulundurularak, tutukluluk hallerinin devamına' karar verilmesini istedi.
Haklarındaki suçlamaları kabul etmeyen diğer sanıklar da uzun süredir tutuklu olduklarını belirterek, tahliye talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, firari sanık eski Binbaşı Ümit İpek hakkında çıkarılan yakalama emrinin infazının beklenmesine ve tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar vererek, duruşmayı 16 Nisan'a erteledi.
İddianameden
Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, sanıklar hakkında, ' Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek' ve 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek' suçlarından ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan da 7 yıl 6'şar aydan 15'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Paralel yapı-04 Mayıs (2017) 'Kocaeli 15 sanık Darbe Yap./Turkcell İşgali' davası
(24 Mart 2018, 22:20)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: