Tekirdağ'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki (TSK) kripto yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında, haklarında dava açılan 20 sanığın yargılanmasına başlandı.
25.02.2018 12:15 Tekirdağ'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki (TSK) kripto yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında, haklarında dava açılan 20 sanığın yargılanmasına başlandı.
20.02.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Tekirdağ 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya, 11'i tutuklu 20 sanık ile avukatları katıldı.
Sanıkların kimlik tespiti yapıldıktan sonra Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 135 sayfalık iddianame okundu.
İddianamenin okunmasının ardından tutuklu sanık İbrahim Aktaş'ın avukatı Rikap Taşkın, Mahkeme Başkanının soruşturma sırasında görev aldığını ve bu durumun kanuna aykırı olduğunu ileri sürerek, yargılama aşamasında görev yapamayacağını savundu.
Sanık avukatlarının reddihakim talebi üzerine duruşmaya ara verildi.
Aranın ardından mahkeme, talebin reddine karar verdi. Duruşma, tutuklu sanıkların ifadelerinin alınmasıyla devam etti.
Emrah Z. savunmasında, etkin pişmanlık yasası hükümlerinden faydalanmak istediğini söyledi.
Emrah Z, örgüt ile tanışıklığının lise yıllarına dayandığını belirterek, tamamen ders çalışmak ve dini eğitim almak için sohbetlere gittiğini ifade etti.
Sanık Emrah Z, 31 Mart 2017'den bu yana açıkta olduğunu hatırlatarak, şunları anlattı:
'Daha önce Çerkezköy İlçe Jandarma Komutanlığı'nda olay yeri inceleme ekibinde astsubay olarak görev yapıyordum. Ben Tekirdağ'a geldiğimde 'Kemal' kod adlı bir şahıs aradı. Benimle görüşmek, iletişim kurmak istediğini söyledi. Ben de kendisi ile tanıştım. Bu görüşmeler 2014 yılına kadar sürdü. Görüşmelerde benden başka kimse olmuyordu. Dinler arası diyalog gibi konuların medyaya yansıması beni uzaklaştırdı. Bu gibi konular bana ters geliyordu. Çünkü bu konuda diğer din sorumluları bizim din görevlilerimizin üstündeymiş gibi anlatılıyordu. 2014'te Tekirdağ'da AK Parti karşısında kim güçlüyse ona oy vermem gerektiğini söyledi. Ben de sağ görüşlü bir insan olduğum için reddettim. Sonra uzaklaştım bu yapıdan.'
'Kemal' kod adlı kişinin daha sonraki sohbetlerde Bank Asya'nın zor durumda olduğunu ve para yatırılması talimatı verdiğini belirten Emrah Z, 'Kemal kod alı şahıs, zor günler geçiren Bank Asya'ya destek olmamı, para yatırmamı söyledi. Benim veya ailemin üstünde bir mal varsa onu satmamızı, sonra oradan gelecek parayı da bankaya yatırmamızı söyledi. Ben bu yapının örgüt olduğunu bilmiyordum. Bilseydim hiç içlerine girmezdim.' ifadelerini kullandı.
Tutuksuz sanık Murat A. savunmasında, etkin pişmanlık yasası hükümlerinden faydalanmak istediğini söyledi.
Daha önce emniyet ve savcılıkta verdiği ifadeleri tekrarladığını dile getiren Murat A, açığa alınmadan önce Tekirdağ İl Jandarma Komutanlığı'nda uzman çavuş olarak görev yaptığını belirtti.
İddianamede yer alan ankesörlü aranma suçlamasını kabul eden Murat A, 'Sabit hatlı ankesörlü telefonlardan sohbetlere çağrılmak için arandım. Mustafa B. ve Süleyman A. tarafından aranıyor, sohbetlere davet ediliyordum. Beni ilk kez Mustafa B. aradı ve sohbetlere davet etti. Ben de ona sohbetlere gelebileceğimi söyledim. Sohbetleri bazen Mustafa B'nin evinde, bazen de kendi evimde yapıyorduk. O bana Fetullah Gülen'in kitaplarını veriyordu, beraber okuyorduk. Kitapların yanı sıra Gülen'e ait kasetler de izliyorduk. Ben bunların böyle bir örgüt olduğunu bilmiyordum. Sonradan öğrendim. Beraatimi talep ediyorum.' ifadelerini kullandı.
Çağlayan Adliyesi'nden duruşmaya SEGBİS ile katılan tutuksuz sanık Yunus K. ise etkin pişmanlık yasası hükümlerinden faydalanmak istemediğini söyledi.
Savcılık ve emniyetteki ifadelerini tekrarladığını aktaran Yunus K, 'Beni ankesörlü telefondan kim aradı bilmiyorum. Benim bu örgütle uzaktan yakından ilgim yoktur. Ben Hayrabolu ilçe Jandarma Komutanlığı'nda görev yapıyordum. Şu an da açıktayım. Bu örgüt içerisinde asla yer almadım. Sohbetlere katılmadım. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum. Beraatimi talep ediyorum' diye savunma yaptı.
Mahkeme heyeti, duruşmayı yarına erteledi.
21.02.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Tekirdağ 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya, 11'i tutuklu 20 sanık ile avukatları katıldı.
Tutuklu sanık Ferhat Zengin, duruşmadaki ifadesinde etkin pişmanlık yasası hükümlerinden yararlanmak istemediğini söyledi.
Tutuklanmadan önce Tekirdağ Jandarma Komutanlığına bağlı muhabere bölümünde astsubay olarak görev yaptığını anlatan Zengin, 'Etkin pişmanlıktan faydalanmak istemiyorum. FETÖ/PDY'yi 15 Temmuz'a kadar bilmiyordum. Bu olaylardan sonra öğrendim. Ben okul yıllarımdan bu yana aynı hattı kullanıyorum. Askeri okuldan kimsenin desteği olmadan bileğimin hakkı ile mezun oldum' dedi.
Örgüt ile hiçbir bağı olmadığını öne süren Zengin, 'Ben okul yıllarında çalışkan ve başarılı bir öğrenci değildim. Fakir bir aileden de gelmiyorum. Çünkü basından öğrendiğim kadarıyla bu örgüt çalışkan ve aile durumu iyi olmayan öğrencilere yöneliyor. Ben örgütün istediği kriterleri taşımıyorum.' diye konuştu.
Tutuklu sanıklardan Selçuk Dal savunmasında örgütle ilgisinin bulunmadığını öne sürerek, etkin pişmanlık yasasından da yararlanmak istemediğini söyledi.
HTS kayıtlarının bir ankesörlü telefonla iletişim kurulduğunu göstermeyeceğini ileri süren Dal, suçlamaları kabul etmedi.
Tutuklu sanık İbrahim Aktaş ise FETÖ ile uzaktan yakından ilgisinin olmadığını öne sürdü.
Okul yıllarından bu yana kendi başarısıyla bir yerlere geldiğini ileri süren Aktaş, 'İddianamede hakkımda geçen suçlamaları reddediyorum. Hakkımda sohbetlere katıldığım, himmet verdiğim yönünde beyanda bulunan Mustafa Ç. adlı şahsın ifadeleri gerçeği yansıtmamaktadır. Ben vatanını milletini seven, milliyetçi bir insanım' şeklinde savunma yaptı.
Sanıklardan 10'unun savunmasının alındığı duruşma yarına ertelendi.
22.02.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Tekirdağ 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 11'i tutuklu 20 sanık ile avukatları katıldı.
Tutuksuz sanık Mehmet K., duruşmadaki ifadesinde, etkin pişmanlık yasası hükümlerinden faydalanmak istediğini söyledi.
Örgüt ile ilişkisinin üniversite yıllarına dayandığını anlatan Mehmet K., 'Üniversite yıllarında bir abi beni alarak Kocaeli'nin Körfez ilçesinde bulunan 'istasyon' isimli eve bıraktı. Üniversite bittikten sonra 2007 yılında yapılan uzmanlık sınavını zar zor 62 puan alarak kazandım. Uzman Jandarma Okulu bittikten sonra Kahramanmaraş iline tayinim çıktı. Burada beni bir gün yabancı bir numara aradı ve benimle görüşmek istedi. Ben de kabul etmedim. Daha sonra tayinim Ağrı iline çıktı, orada da beni yabancı numaradan biri aradı. Kendisini 'eski bir dost' olarak tanıttı. Ben de görüşmek istemediğimi söyledim.' diye beyanda bulundu.
Tekirdağ'a tayini çıktıktan sonra kendisini sabit hattan birinin aradığını ve görüşmek istediğini söyleyen Mehmet K., 'Tekirdağ'a tayinim çıktıktan sonra beni gerçek ismini soruşturma sırasında öğrendiğim Mustafa Batak isim şahıs aradı. Benimle görüşmek istedi. Ben de Tekirdağ Valiliği önünde bulunan çay bahçesine geldim ve görüştüm. Batak, Hayrabolu ilçesine atanmam sonrası da aramaya devam etti beni. Orada da görüşmeye devam ettik.' ifadelerini kullandı.
Batak'ın görüşmelerde kendisine ailesi ile ilgiler sorular sorduğunu aktaran Mehmet K., 'Mustafa Batak bana eşimin cemaati bilip bilmediğini sordu. Ben de eşimin imam hatip mezunu olduğunu, bunun yanı sıra da ilahiyat okuduğunu söyledim. Bunu söyledikten sonra bana 'Eşinin başının kapalı olması sıkıntı olabilir' diye ikazda bulundu. Ben ne demek istediğini anlamadım. Çünkü ben üniforma ile Cuma namazına giden biriyim.' diye savunma yaptı.
Duruşmada savunma yapan tutuksuz sanıklardan Abuzer Ş., etkin pişmanlık yasası hükümlerinden faydalanmak istediğini söyledi.
Örgüt ile ilişkisinin üniversite yıllarında başladığını anlatan Abuzer Ş., 'Daha önce Saray ilçe Jandarma Komutanlığında görev yapıyordum. Örgüt ile tanışmam üniversite yıllarında oldu. İlk olarak 2011 yılında Erzurum ilinde bunlarla tanıştım. Erzurum'da tanıştığım Yunus Kod adlı abi beni Ankara'da Ömer kod adlı biri ile tanıştırdı.' ifadelerini kullandı.
Ömer kod adlı şahıs ile Ankara'da okul bitimine kadar görüşmeye devam ettiğini aktaran Abuzer Ş., 'Okul bitene kadar bu abi ile iletişime geçtik. Sonra benim tayinim Tekirdağ'a çıktı. Buraya geldikten sonra beni Kemal kod adlı bir şahıs aradı. Görüşme yapmak istediğini söyledi. Ben görüşmeye gittim. Görüşmede Fetullah Gülen'e ait kitaplar okuyorduk, namaz kılıyorduk. Ben saf duygularla yaklaştım. Kötü bir amacım yoktu. Beratımı talep ediyorum.' diye savunma yaptı.
Tutuklu sanık Mustafa Batak ise etkin pişmanlık yasası hükümlerinden faydalanmak istemediğini belirtti.
Suçsuz olduğunu kimseyi ankesörlü telefondan aramadığını ileri süren Batak, FETÖ örgütü ile ilgisinin olmadığı yönünde savunma yaptı.
Sanıklardan 18'inin savunmasının alındığı duruşma heyet tarafından yarına ertelendi.
23.02.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Tekirdağ 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 11'i tutuklu 20 sanık ile avukatları katıldı.
Cumhuriyet savcısı mütalaasında, tutuklu sanıkların adli kontrol tedbirleri ile bırakılmalarının yetersiz kalacağını belirterek, sanıkların bu hallerinin devamını istedi.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verdi.
Duruşma, 18 Temmuz'a ertelendi.
İDDİANAME
Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığınca, 11'i tutuklu 20 sanık hakkında, hazırlanan iddianamede, 'terör örgütüne üye olmak' ve 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak' suçlarından, 5 yıldan 10'ar yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Öte yandan aynı konuda daha önce açılmış 19 sanıklı bir dava daha görülüyor.
Paralel yapı-26 Ekim (2017) 'Tekirdağ 20 sanık Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Kripto Yapılanması' davası
(25 Şubat 2018, 12:15)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: