Bursa'da, FETÖ'nün hain darbe girişiminde 15 Temmuz gecesi gözaltına alınan ilk isim olan ve üzerinde 'sıkıyönetim atama listeleri' ve 'yeni yapılanma' dokümanı ele geçirilen eski Bursa Jandarma Alay Komutanı Albay Yurdakul Akkuş ile 15 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.
24.02.2018 20:51 Bursa'da, FETÖ'nün hain darbe girişiminde 15 Temmuz gecesi gözaltına alınan ilk isim olan ve üzerinde 'sıkıyönetim atama listeleri' ve 'yeni yapılanma' dokümanı ele geçirilen eski Bursa Jandarma Alay Komutanı Albay Yurdakul Akkuş ile 15 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.
21.02.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Bursa 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki altıncı duruşmada tutuksuz sanık Hacı Hüseyin Ç. ile avukatlar hazır bulundu.
Tutuklu sanıklar Akkuş ile eski rütbeli askerler Yılmaz G, Hakan K, Ali Ç, Kemal Ş, Ertuğrul Y, Murat Y, Ayhan Ş, Erkan D, Mustafa E, İbrahim Ç, Ali Y. ve Duran D, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile tutuldukları cezaevlerinden katıldı.
Diğer tutuksuz sanıklar Bilal D. ve Ali B. ise duruşmaya katılmadı.
Duruşmada bazı askerler tanık olarak dinlendi.
Tanık uzman çavuş H.Ö.K, 15 Temmuz akşamı, harekat merkezinde nöbetçi olduğu sırada telsizden Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemi'nden (JEMUS) gelecek mesajları takip etmeleri yönünde anons geçmesi üzerine bütün personelin mesaj beklemeye başladığını söyledi.
JEMUS üzerinden 'ilçe jandarma komutanlıklarında çalışan personellerin acil olarak görevlerinin başına geçmeleri gerekmektedir' şeklide mesaj geldiğini anlatan H.Ö.K, şunları belirtti:
'Normalde JEMUS üzerinden gelen mesajlarda, mesajı gönderenin sicil numarası, isim soy isim bilgileri olurdu fakat bu mesajda herhangi bir bilgi yoktu. Ben de bunun üzerine mesajı teyit etmek için merkezi aradım. Merkezden bana mesajın Albay Yurdakul Akkuş'un emriyle atıldığını, bana 3 kişinin bir belge getireceğini ve bu belgelerin içini açmadan ilçe jandarma komutanına iletmemi söylediler. Daha sonra görev yaptığım odaya il jandarma komutanlığından geldiğini söyleyen 3 kişi girdi. Bize dışarı çıkmamızı söylediler. Biz de çıktık. İçerden birkaç kere yazıcı sesi geldiğini duydum. Odada 10-15 dakika kadar kaldılar. Bize bir şey söylemeden ayrıldılar.'
Saldık ve Şahintürk'ü almayın emri
Tanık uzman çavuş H.A. ise darbe girişimi gecesi kendilerine telefonla Bursa Jandarma Bölge Komutanı Seyfullah Saldık ve Erkan Başkanı Albay Kemal Şahintürk'ün nizamiye bölgesinden içeri alınmaması emri verildiğini aktardı.
Nizamiye girişindeki nöbetçi subay A.Ç'ye bu emrin saçma olduğunu söylediğini savunan H.A, daha sonra bu emrin, 'İçeri alın ama kendi çalışma odaları dışında bir yere bırakmayın' yönünde değiştiğini anlattı.
Tanık H.A, Bursa Jandarma Bölge Komutanı Saldık nizamiyeden giriş yaptığında, o gece kendisiyle görev yapan tutuklu sanık Demir D'nin görevi olmadığı yönündeki uyarıya rağmen Saldık'a bu emri ilettiğini belirtti.
Altundağ, Saldık'ın kendisine emri ileten Demir D'ye tepki gösterdiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
'Bölge Komutanı çok kızdı ve Demir D'yi alıp götürmemizi istedi. Biz görevli arkadaşlarla onu alırken sivil bir araç nizamiyeden giriş yaptı. Saldık, 'O araç neyin nesi bir bakın.' dedi. Ben de aracın peşinden gittim. Ana nizamiyeye dönünce girişte Saldık'ın, Yurdakul Akkuş ile tartıştığını gördüm. Bölge komutanımız çok yüksek sesle, 'Ben Cumhurbaşkanımızın, Genelkurmay Başkanımızın emrindeyim, darbeyi tanımıyorum, kimse de böyle bir şeye yeltenmesin.' dedi. Bunları orada bulunan herkesi de uyarmak için bağırarak söyledi. Akkuş ise Bölge Komutanımıza, 'Bir konuşalım.' dedi. Bölge komutanımız da 'Nasıl böyle bir şey yaparsın? Ne konuşacağım seninle' dedi. Hatta, Akkuş konuşmalar esnasında izinde olduğunu söyledi. Bölge komutanı da 'Madem izindesin git.' dedi. Saldık bana döndü ve 'Akkuş da dahil JÖH personeli hariç kimse nizamiyeden içeri alınmayacak, karşı gelen olursa müdahale edin, silahla ateş eden olursa aynı şekilde karşılık verin.' dedi. Ben de emrini takip ettim.'
Duruşmaya yarın devam edilecek.
22.02.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Bursa 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuksuz sanık Hacı Hüseyin Ç. ile avukatlar hazır bulundu. Tutuklu sanıklar Akkuş ile eski rütbeli askerler Yılmaz G, Hakan K, Ali Ç, Kemal Ş, Ertuğrul Y, Murat Y, Ayhan Ş, Erkan D, Mustafa E, İbrahim Ç, Ali Y. ve Duran D. ile Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlantı kuruldu. Tutuksuz sanıklar Bilal D. ve Ali B. ise duruşmaya katılmadı.
Tutuklu sanık Ali Y, savunmasında, darbe gecesi yaşadıklarıyla ilgili maruz kaldığı suçlama üzerine söz konusu örgütle herhangi bir bağlantısı olmadığının kanıtlandığını öne sürdü.
'Bırakın Osmangazi'de odalara girdiğimi, binaya bile girmediğim biliniyor. Ben kendimden eminim, böyle hain bir örgütte bulunmadım.' diyen Ali Y, 'Alevi etnik kökenden gelen biri olarak da hain FETÖ'cülerle adımın geçmesi beni üzmüştür.' diye konuştu.
Darbe gecesi sanığın eşiyle mesajlaşması
Duruşmada, tutuklu sanık Hakan K'nin eşi Yeliz K. tanık sıfatıyla dinlendi.
Yeliz K, darbe gecesi eşiyle WhatsApp üzerinden yaptıkları, 'Yeliz K: Ne yaptın? Hakan K: Toplantıdayım. Yeliz K: Tamam canım kendine dikkat et, dualarım sizinle.' şeklindeki görüşmeye ilişkin, konuşmanın eşinin toplantıda olduğunu yazdığı otomatik mesaj üzerine geliştiğini savundu.
Başbakanlık adına katılan avukat Hasan Ali Yılmaz'ın, WhatsApp programında otomatik mesaj özelliği olmadığını belirtmesi üzerine Yeliz K. cevap veremedi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı, Yeliz K'ya 'Eşini kutsal bir göreve gönderiyormuşsun gibi dua etmenin sebebi ne?' sorusunu yöneltti. Yeliz K. de 'Eşim Şırnak'ta görev yaptı, bazen 60 gün gider gelmezdi. O zamanlar sürekli böyle konuşurduk devamında da gelenek ve alışkanlık haline geldi, art bir niyet yoktu.' şeklinde savunma yaptı.
Duruşmada mütalaa veren cumhuriyet savcısı, sanıklardan Ali Yasal'ın tahliyesini talep etti. Mahkeme heyeti kısa bir aranın ardından sanıklardan Ali Yasal'ın tahliyesine karar vererek duruşmayı erteledi.
ALBAYA ŞOK TUTUKLAMA
Öte yandan davayla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, 15 Temmuz gecesi, sözde sıkı yönetim komutanı Yurdakul Akkuş'un; 'Tüm personel Osmangazi İlçe Jandarma Komutanlığında toplansın' şeklindeki emrini personele ilettiği öne sürülen Albay Hakan Demirörs tutuklandı. Polis tarafından gözaltına alınan dönemin Jandarma Asayiş Şube Müdürü olarak görev yapan Albay Bircan Karakaya'nın ise emniyetteki işlemleri sürüyor.
23 Şubat'taki gelişmeye göre, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili soruşturma kapsamında tutuklu yargılanan İl Jandarma Komutanı Yurdakul Akkuş'un yerine 15 gün vekaleten bakan, daha önce açılan başka bir davada tanık olarak dinlenen eski Bursa İl Jandarma Komutanı emekli Albay Hakan Demirörs tutuklandı.
Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, 15 Temmuz gecesi, sözde sıkı yönetim komutanı Akkuş'un 'Tüm personel Osmangazi İlçe Jandarma Komutanlığında toplansın' şeklindeki emrini personele ilettikleri iddia edilen Hakan Demirörs ve o dönem jandarma asayiş şube müdürü olarak görev yapan albay Bircan Karakaya hakkında yakalama kararı çıkarıldı.
Darbe girişiminin yaşandığı gece Demirörs ve Karakaya'nın, Osmangazi İlçe Komutanlığına gitmek üzere Jandarma Bölge Komutanlığı'ndan Karakaya'ya ait araçla yola çıktıkları belirlendi.
Demirörs, Bodrum'daki evinde evinde, Karakaya ise Bursa'daki ikametinde gözaltına alındı. Demirörs, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği adliyede nöbetçi 4. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından serbest bırakıldı. Bursa Cumhuriyet Başsavcılığının itirazı üzerine Demirörs, çıkarıldığı 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nce tutuklandı.
Öte yandan gözaltındaki Emekli Albay Bircan Karakaya'nın emniyetteki işlemleri sürüyor.
Demirörs ve Karakaya, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında 15 Temmuz 2016 gecesi gözaltına alınan ilk isim olan, çantasında 'sıkıyönetim atama listeleri' ve 'yeni yapılanma' dokümanı ele geçirilen Akkuş ile 15 sanığın yargılandığı davanın 2 Nisan 2017'de görülen duruşmasında tanık sıfatıyla dinlenmişlerdi.
Zanlılar, duruşmadaki ifadelerinde, 15 Temmuz gecesi Osmangazi İlçe Jandarma Komutanlığına giderken kendilerini uyaran dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Seyfullah Saldık, Vali İzzettin Küçük ve İl Cumhuriyet Başsavcısı'nın çağrıları üzerine geri döndüklerini ve darbe girişimine müdahil olmadıklarını ifade etmişlerdi.
Demirörs, darbe girişiminin yaşandığı gece Saldık ve Akkuş'un Jandarma Bölge Komutanlığı nizamiyesinde tartıştığını ardından Karakaya ile o bölgeden ayrıldıklarını anlatmıştı.
Karakaya ve Demirörs'ün Osmangazi İlçe Jandarma Komutanlığına giderken geri dönmelerine rağmen oraya yönlendirdikleri personeli geri dönmeleri konusunda uyarmadıkları öne sürülüyor.
Akkuş ve 15 sanığın yargılandığı davanın 2 Kasım 2017'de görülen duruşmasında tanık sıfatıyla dinlenen İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Latif Oygür, nizamiye önünde Akkuş'un içeri alınmamasının ardından yaşanan gelişmeleri aktarırken şu ifadeleri kullanmıştı:
'Sonra ben uzaklaşınca Hakan Demirörs yüksek sesle 'İl Jandarma Komutanının emri, personel Osmangazi'ye geçiyoruz.' diye talimat verdi. O zaman da çoğu ayrıldı, hatta silahlanıp geri gelmelerinden korktum. Büyük oranda azalan personelin kalanı da gitti biz birkaç kişiyle kaldık orada. Komutanımıza 'Osmangazi İlçe Jandarma Komutanlığına gittiler büyük ihtimalle toplanıp buraya gelecekler.' dedim. Silahlanıp gelecekler, çatışma olacak diye düşündüm.'
Paralel yapı-15 Temmuz (2016) 'Bursa 16 sanık Jandarma İl Komutanı Albay Yurdakul Akkuş dahil' davası
(24 Şubat 2018, 20:51)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: