Kırklareli'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında, Lüleburgaz 65. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'na bağlı kışladan, zırhlı askeri araçlarla İstanbul'a gitmek üzere yola çıkan ve vatandaşlar tarafından otoyol girişinde durdurulan, 11'i tutuklu 28 sanığın yargılanmasına devam edildi.
24.02.2018 17:06 Kırklareli'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında, Lüleburgaz 65. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'na bağlı kışladan, zırhlı askeri araçlarla İstanbul'a gitmek üzere yola çıkan ve vatandaşlar tarafından otoyol girişinde durdurulan, 11'i tutuklu 28 sanığın yargılanmasına devam edildi.
19.02.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Kırklareli 1. Ağır Ceza Mahkemesince Halk Eğitim Merkezi salonunda yapılan duruşmada, eski Tuğgeneral Cemalettin Doğan ve eski Yarbay Latif Çiçek'in de aralarında yer aldığı 11 tutuklu sanıkla diğer tutuksuz bazı sanıklar hazır bulundu.
Başbakanlık adına avukat Halit Çokan'ın da katıldığı duruşma, bir önceki celsede savunması hazır olmadığı gerekçesiyle savunma yapmayan Doğan, bugünkü duruşmada savunmasını yaptı.
Üzerine atılan suçlamaları ve esasa ilişkin sunulan iddianameyi kabul etmediğini belirten Doğan, Türkiye tarihin dönüm noktası olan yargılamaların son aşamasına gelindiğini hatırlattı.
Kendisine 'FETÖ'cü yaftası' yapıştırılmak istendiğini öne süren Doğan, görevi süresince hiçbir hukuksuz faaliyette bulunmadığını ileri sürdü.
Şahsına yönelik tüm iddialara cevap vereceğini dile getiren Doğan, o gece darbe teşebbüsünü televizyondan öğrendiğini iddia etti.
Sivil araç ve sivil kıyafetlerle birliğe gitmiş
Darbe gecesinin yaşandığı gün ailesiyle Bodrum'da olduğunu ve ailevi nedenlerle moralinin bozulmasından dolayı Lüleburgaz'a dönme kararı aldığını anlatan Doğan, birliğe sivil araç ve sivil kıyafetlerle gittiğini anlattı.
Dönerken de emir astsubayını arayarak kendisini sivil aracı ile alması yönünde talimat verdiğini aktaran Doğan, bunda bir kasıt aranmaması gerektiğini savundu.
O gece Lüleburgaz'a geldiğinde evine gidecek iken bir personelin arayarak bir emir geldiğini bildirmesi üzerine birliğine gittiğini ifade eden Doğan, kendisine kumpas kurulduğunu öne sürdü.
İfadelerinin ilk günden bu yana tutarlı ve samimi olduğunu iddia eden Doğan, savunmasını şöyle sürdürdü:
'Darbe ile ilgili hiç bir bağım yok. O gece ben birliğe aranarak gittim. Ben birliğe geldiğimde tüm hazırlıklar yapılmış. Ben de 2. Mekanize Piyade Piyade Taburuna İstanbul'a gitmeleri için çıkış emri verdim. KOKTOD planı çerçevesinde bir suç unsuru varsa ben de o kişilerden şikayetçiyim. Diğer birliklere çıkış emrini ben vermedim. Ben evime giderken bir tuzak ile birliğe gittim.'
Doğan'ın evinde yapılan aramalarda, yüzde 80'i FETÖ ile irtibatlı olduğu iddia edilen yaklaşık 150 kişinin bulunduğu listeye ilişkin ise bu listenin Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında terfi edecek olan personel isimlerinden oluştuğunu öne sürdü.
Doğan, kendisine yönelik bir algı operasyonu oluşturulmak istendiğini savundu. Doğan, erken terfi iddialarının da gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.
Mahkeme heyeti, Doğan'ın savunmasının alınmasının ardından, duruşmayı 21 Şubat'a erteledi.
21.02.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Kırklareli 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Halk Eğitim Merkezi salonunda yapılan duruşmaya, eski Tuğgeneral Cemalettin Doğan ve eski Yarbay Latif Çiçek'in de aralarında bulunduğu 11'i tutuklu 28 sanık katıldı.
Duruşma, darbe girişimi sırasında Lüleburgaz 65. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı 2. Mekanize Piyade Taburu'nda silah teknisyeni olarak görev yapan tutuklu sanık Astsubay Ejder Akdemir'in savunması ile devam etti.
Akdemir, savunmasında, darbe girişiminin yaşandığı gece telefonla aranarak göreve çağrıldığını söyledi. Her şeyden habersiz birliğine geldiğini savunan Akdemir, o gece görevlendirme ile kışladan çıktıklarını ileri sürdü.
Kışladan çıkmalarından bir süre sonra konvoyun durduğunu ve bu nedenle ön taraftaki kalabalığın yanına gittiğini anlatan Akdemir, orada hiçbir vatandaşın burnunun kanamaması ve tatsız bir olay yaşanmaması için mücadele ettiği iddiasında bulundu.
Lüleburgaz Cumhuriyet Başsavcısı Soner Gül ile sanık Çiçek'in tartıştıklarını ifade eden Akdemir, 'Ben kalabalığın yanına ilk gittiğimde, bir polis memuru bana hitaben bir şeyler dedi. Ben de gerektiğinde döneceğimizi belirttim. Birlikleri vatandaşlar ve polis ekipleriyle durduran Lüleburgaz Başsavcısı Soner Gül, bizlere hitaben 'Vuracaksanız önce beni vurun geçin' dedi. Ben de 'Ne vurması başsavcım' diyerek, bizi görüntüleyen vatandaşlara tepki gösterdim. 'Medyaya oynamayın' dedim ve bu kelime şimdi benim başıma bela oldu. Başsavcımız 'Nereye gidiyorsunuz?' dediğinde de ben bir yere gitmediğimizi kendisine bildirdim. Zaten ben konvoyun da sorumlusu değilim.' şeklinde savunma yaptı.
Akdemir, o gece çok şaşkın olduklarını ve kendilerini ifade edemediklerini söyleyerek, 'O gece beraber çiğ köfte yoğurduğumuz kişiler bile beni darbeci sandı. Biz derdimizi bir türlü anlatamadık.' dedi.
Sivil polislerin sürekli geri dönülmesi gerektiği yönünde uyarılarda bulunduğunu anlatan Akdemir, o akşam kimsenin burnunun bile kanamadığını ileri sürdü.
Sanıklardan 4'ünün savunmasının alındığı duruşma, 23 Şubat'a ertelendi.
23.02.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Kırklareli 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Halk Eğitim Merkezi salonunda yapılan duruşmada, eski Tuğgeneral Cemalettin Doğan ve eski Yarbay Latif Çiçek'in de aralarında yer aldığı 11'i tutuklu 23 sanık hazır bulundu.
Başbakanlık avukatı Halit Çokan'ın da katıldığı duruşmada, tutuksuz sanıklardan uzman erbaş M.B. savunmasını yaptı.
M.B. savunmasında hakkındaki iddiaları ve mütalaayı kabul etmediği ifade ederek, meslek hayatında komutanlarının emirlerini yasalar çerçevesinde yerine getirdiğini söyledi.
Kendisine verilen emirleri sorgulama gibi bir yetkisinin olmadığını savunan M.B, darbe girişiminin yaşandığı gece de komutanlarına güvenerek hareket ettiğini ileri sürdü.
Darbe girişiminin yaşandığı gece suç teşkil edecek hiçbir emir almadığını öne süren M.B, 'O gece bana emir veren komutanlarımın içlerini bilemezdim ve kimlere de hizmet ettiklerini bilmiyorum. Ben askeriye üniformalı herkesi kendim gibi bilirim. O gece verilen emirler çerçevesinde polis ve jandarmaya destek amacıyla kışladan çıktık. Kışladan çıkışımız yasal mı değil mi onu ben bilemem.' diye konuştu.
Yarbay Latif Çiçek'in kendilerine 'Sıraya geçin, Tugay Komutanı gelecek.' demesinden kısa bir süre sonra Tugay Komutanı Cemalettin Doğan'ın sivil kıyafetlerle geldiğini aktaran M.B. 'Doğan birliği kontrol etti. Daha sonra Cemalettin Doğan ile Latif Çiçek biraz uzaklaşarak özel bir şeyler konuştu. Doğan'ın ayrılmasının ardından bize çıkış emri verildi.' dedi.
Duruşmanın beşinci celsesinde toplam 18 sanığın savunmaları tamamlandı. Duruşma, 26 Şubat Pazartesi gününe ertelendi.
Paralel yapı-27 Aralık (2016) 'Kırklareli 28 sanık (ilk 81) Darbe Yapılanması' davası
(24 Şubat 2018, 17:06)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: